novinky.cz
Kultura
Obliba starých seriálů

V posledních dvou letech se vyskytl zajímavý a trochu zarážející fenomén, mnoho lidí se s oblibou vrací k tendenčním seriálům vzniklým za doby komunismu. Naskýtá se otázka proč? Že by se lidem stýskalo po staré době či jim tyto pořady připomínají doby jejich mládí? Nebo je sledují v potměšilé škodolibosti a smějí se jejich naivitě? Či je důvodem nevalná produkce seriálů polistopadových, které ve většině případů nepřekonávají své předchůdce? Možná od každého něco. Každopádně je to jev zarážející a v souvislosti s nárůstem preferencí KSČM snad i alarmující.

Zřejmě prvním velkým průlomem byl seriál Jaroslava Dietla Žena za pultem (4374) z oddělení lahůdek v socialistické samoobsluze, vysílaný před dvěma roky na Primě a letos opakovaný mimo hlavní vysílací čas. Ukázal zájem diváků o tyto době poplatné programy a Prima se přizpůsobila a servíruje divákům další perly naší seriálové minulosti.

V letošním roce byly v prime-timu odvysílány tyto seriály: My všichni školou povinní, Druhý dech, Chlapci a chlapi, Dnes v jednom domě a Dynastie Nováků.

Divácky nejúspěšnějším byl příběh vojáků, ukazující jak je vojna báječná a bezproblémová, v podtextu lákající mladé muže do řad vojáků z povolání. Jedenáctidílný seriál Chlapci a chlapi (19836, 16269) vysílaný od září dosáhl průměrné sledovanosti 39,75 % všech diváků sedících ve čtvrtek večer u televize ve věku nad 15 let (tzv. share)

Chlapce vystřídal o čtvrtečních večerech druhý divácky nejúspěšnější seriál Dynastie Nováků, vyprávějící o generacích železničářské rodiny. Jeho share dosáhl v průměru 32,32% všech diváků u televize ve skupině diváků starších patnácti let

Podzimní nedělní večery vyplňoval seriál Dnes v jednom domě, jež pro změnu ukazoval skvělý život na sídlišti. Kam se hrabe starý činžák, ze kterého byli obyvatelé přestěhováni do moderních králikáren. Share se opět pohyboval okolo 28 % ve skupině nad patnáct let.

Seriály vysílané v zimě a na jaře roku 2003 měly nejmenší úspěch. Jednalo se o příběhy ze školního prostředí s názvem My všichni školou povinní (221), jejichž sledovanost se pohybovala okolo 17%.
A v neposlední řadě Druhý dech (5407), reflektující život na venkově a problémy zaměstnanců Jednotného zemědělského družstva zaujal okolo 24% diváků.

V neposlední řadě si ale musíme uvědomit, že nejen seriály komunistické minulosti se pomalu, ale jistě usídlují na našich obrazovkách. Nova vysílá každou sobotu odpoledne detektivky, nutno říci, že ne vždy natolik kvalitní, aby stály za opakování, či nám mohly říct něco nadčasového. Opět se v nich opakuje tendenční myšlení, ukazují špionážní akce našich hodných soudruhů proti zlým imperialistům ohrožujících naše počestné občany drogami, zakázaným myšlením či obchodními podvody. Dále jsou oblíbenými zloduchy lidé z řad komediantů, taxikářů, hotelových zaměstnanců, hospodských atd. A na všech kanálech se stále opakují budovatelské filmy z let padesátých.

Seriál Vysíláno Den Počet dílů Rating (%) 15+Share (%) 15+Tisíce D15+
My všichni školou povinní2.1. - 27.3.2003 čtvrtek 13 9,3 17,17 787
Druhý dech 2.4. - 2.7.2003 středa 13 10,8 24,61 911
Chlapci a chlapi4.9. - 13.11.2003 čtvrtek 11 19,7 39,75 1668
Dnes v jednom domě 5.10. - dosud neděle odvysíláno 8 (z 9) 14,5 28,00 1225
Dynastie Nováků20.11. - dosud čtvrtek odvysílán 1 díl 15,5 32,32 1309


Informace o sledovanosti poskytla Novinkám Televize Prima.

Jana Truksová


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.