novinky.cz
Kultura
Karlovy Vary - velký festival v malém

V Karlových Varech jsme byli opět svědky velkého festivalu v malém, tedy i s hvězdami, byť v menším počtu než v Cannes, (přijel Morgan Freeman, Gus Van Sant a Diana Douglasová (více na Novinkách), i typickou dramaturgií.

Hlavní cenu, Křišťálový globus, získal italský film 0kno naproti režiséra Ferzana Ozpeteka, který z rukou Gus Van Santa přezval i cenu za nejlepší režii. (více na Novinkách) Giovanna Mezzogiornová, která ve snímku ztvárnila hlavní roli dostala jednu ze dvou cen udělených za nejlepší ženský herecký výkon. Další dostala Sylvie Testudová za roli Amélie v Corneuově filmu Strach a chvění (více na Novinkách). Cenu za nejlepší mužský herecký výkon předala Diana Douglasová švédskému Herci Björnu Kjellmanovi za roli v dánském filmu Starý, nový, půjčený a modrý (více na Novinkách).

Zvláštní cena poroty byla udělena režisérovi ruského filmu Babka Andreji Končalovskému. Také francouzský film Strach a chvění (více na Novinkách) získal ceny, režisérovi Alainu Corneauovi bylo uděleno zvláštní uznání za scénář k filmu. Druhé zvláštní uznání získal maďarský film Rózsovy písně.
Otázka, které z oceněných filmů, ať už tuzemských nebo zahraničních, se prosadí v kinech proti akčním megaprojektům, je asi zbytečná.

Významné evropské filmové festivaly:


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.