novinky.cz
Kultura
V Cannes vyhrál Slon

Canneská soutěž, kde uvedl Lars Von Trier film Dogville (více na Novinkách), Ozone Bazén, Noe Zvráceného (více na Novinkách) a Clint Eastwood Tajemnou řeku (více na Novinkách) představila divákům a porotám celkově snad nejslabší kolekci, jaká byla v posledních letech na nejslavnějším festivalu světa k vidění.

Zlatou palmu získal americký film Slon (Elephant) režiséra Guse Van Santa. (více na Novinkách) Snímek je zajímavým experimentem, který masakr na americké střední škole pozoruje se zjevným chladem, což paradoxně emocionální vyznění snímku podporuje. Porota, jíž předsedal francouzský herec a režisér Patrice Chéreau, ocenila Van Santa zároveň jako nejlepšího režiséra soutěžní kolekce celovečerních hraných filmů. Velkou cenu udělila tureckému filmu Vzdálenost (Uzak) režiséra Nuriho Bilge Ceylana. Jako nejlepší herečku ocenila porota Marii-Josée Crozeovou, která hraje v kanadském filmu Invaze barbarů (Les invasions barbares) režiséra Denise Arcanda. Ten si ze závěrečného večera odnesl navíc i cenu za nejlepší scénář. Za nejlepší mužský herec výkon byli oceněni oba představitelé hlavních rolí filmu Uzak Muzaffer Ozdemir a Mehmet Emin Toprak, který tuto cenu dostal in memoriam.

Významné evropské filmové festivaly:


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.