novinky.cz
Kultura
Koncerty vážné hudby

Vybrat pouze 10 koncertů je trochu nelidské, protože jen oba festivaly - Pražské jaro a Pražský podzim - jich dohromady tolik dají. K tomu je potřeba připočíst vynikající recitály pěveckých hvězd, které letos navštívily Prahu (Cura, Flemingová, Vidalová ), i našich Kožené a Urbanové. Skvělé byly i nástupní koncerty Zdeňka Mácala s Českou filharmonií a hostování holandského Ebony Bandu na jaře v Praze.
Do výběru se tak nedostane jarní cyklus Vladimira Ashkenazyho s Českou filharmonií Bouře a vzdor v sovětské hudbě, koncert FOK s Gennadijem Rožděstvenským.

Vladimír Říha, Jiří Tlučhoř



10 alb s vážnou hudbou podle Vladimíra Říhy:
  • Karel Ančerl Gold Edition - Supraphon (kupř.č.13 -17)
  • Rössler - Rosetti - Koncerty pro lesní roh , sólo Radek Baborák Bavorská komorní filharmonie - Arte Nova (BMG)
  • Mahler - Symfonie č.5 cis moll - Berlínská filharmonie Simon Rattle - EMI Classics
  • Piano Fantasy (Music for two pianos), Katia a Marielle Labéque - 6 CD anthology- Philips (WM)
  • Magdalena Kožená -French Arias - DG
  • Martin Kasík - Klavírní kvintety (s Wihanovým kvartetem) - Arco Diva
  • Pražský filharmonický sbor - Rachmaninov:Nešpory, Liturgie sv. Jana Zlatoústého - Praga Digitals (Classic)
  • Stanislava Součková - Samozřejmá (výběr árií z let 1954-83) - Radioservis
  • Beethoven - Smyčcové kvartety č.14 a č.1.,Wihanovo kvarteto - Lotos
  • FOK, Serge Baudo - Ravel, Debussy, Honegger- Music Vars
Za naprosto špičkový projekt, který ale přechází již z minulého roku a potrvá ještě několik let označuji Gold Edition Karel Ančerl, historické nahrávky České filharmonie z let 50. a 60, oceněné cenou Harmonie. Výborná jsou i alba sólových zpěvaček - za všechny uvádím Magdalenu Koženou a jako raritu a částečné splacení dluhu album již zemřelé zpěvačky Stanislavy Součkové sestavené z rozhlasových nahrávek. Světovou úroveň našeho hornisty Radka Baboráka potvrzuje album vydané v Německu, nadchla mne i antologie skladeb pro 2 klavíry v podání francouzských sester Labéqueových - svou stylovou různorodostí potěší i milovníky jiných žánrů (od Brahmse až po Gershwina).


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.