novinky.cz
Kultura
Do Prahy se opět přivalily kameny

Koncertní událostí roku bylo nesporně vystoupení Rolling Stones na Letné. (více na Novinkách) Legendární skupina se sice v Praze objevila od roku 1990 už počtvrté, přesto však na Letnou přišlo přes 80 000 diváků. Není divu, skupina patří ke skutečným legendám rockové hudby, k posledním velikánům dob, kdy rock teprve nabýval na pozdější síle. Nemluvě o tom, že se proslýchá o loučení s koncertní kariérou. To pravda může být reklamní trik, ovšem čas se zastavit nedá a i Stones chtě nechtě stárnou.

> Mick Jagger při pražském koncertě. Foto PRÁVO/Petr Hloušek

Zastínit by Stones mohlo jediné jméno - Paul McCartney, který byl také na světovém turné, na němž bohužel Prahu minul. Kdo však byl ve Vídni (více na Novinkách) nebo v jiném z evropských měst, kde se zastavil, ví, jaká je to škoda. McCartney je při vší ústě k Ringo Starrovi posledním, kdo je schopen dál nést odkaz Beatles, což také činí a daří se mu to, protože je ve formě.

Obě legendy se spolupodílejí na boomu turné rockových veterárnů, která přinesly obrovské zisky nejen pořadatelům, ale i samotným účinkujícim, McCartney je obě v čele žebříčku britských umělců s nejvyššími příjmy (více na Novinkách) a také. Stones za ním příliš nezaostávají. Lísky na americké vystoupení těchto kapel slojí okolo 80 - 100 dolarů a přesto mizí v rekordně krátkých dobách.
Neviděli jsme ani další legendu, která patří k nejvíce vydělávajícím umělcům - Ozzy Osbourna byť na jeho příjmech se v současnosti více podílí úspěšná show Osbournovi (více na Novinkách) než koncertování. Ozzy musel ze zdravotních důvodů dvakrát odříci své vystoupení (více na Novinkách).

Elán na Letné a Robbie Willams za 10 tisíc korun
Ve stínu Rolling Stones by však neměly zůstat další významné kapely, které se v Čechách představily a nejde jen o Elán, který na Letné rozhodně nepropadl. Především je třeba zmínit Robbieho Williamse (více na Novinkách), který do posledního místa zaplnil Sportovní halu. Zájem byl takový, že před koncertem překupníci nabízeli lístky za neuvěřitelných 10 000 korun.
Vlna nu-metalu sice už opadla, přesto však vystoupení Linkin Park (více na Novinkách) bylo událostí. Vždyť skupina patří k nejúspěšnějším představitelům žánru. Přijel v rámci turné k druhému albu Meteora, které navázalo na fenomenální stylotvorný debut Hybrid Theory.

Open Air Field položil agenturu Lighthouse
Další velká jména nabídl ohromný počet letních festivalů, který ukázaly několik podstatných tendencí. Především se ukazuje, že posluchači mají zájem o žánrovou pestrost, stylově vyhraněné přehlídky takovou odezvu nemají. Zřetelný byl pokles obliby taneční hudby, Creamfields (více na Novinkách) nevyvolaly tak velký zájem, jak pořadatelé čekali, i když nabídli Masive Attack. Na Open Air Field přijelo tak málo lidí, že položil pořádající agenturu Lighthouse. Dvě z hvězd Creamfields - nejen Dirty Vegas, ale i stylotvorní temní manchesterští Massive Attack ve své tvorbě uplatnily hodně rockových prvků.
I v Táboře na velkém červnovém festivalu Go Planet Roxy (více na Novinkách) zkombinovali taneční kapely s normálními. Jeden večer vystoupila Morcheeba a druhý Marilyn Manson, který je stále jednou z klíčových rockových hráčů posledního desetiletí, i když jeho nová deska Golden Age Of Grotesque už nic překvapivého nepřinesla.

V Českém Brodě na už čtyřdenním Rock For People (více na Novinkách) se vedle pravidelně se vracejících Therapy? a Levellers hrála jedna z nejslavnějším hiphopových kapel - Cypress Hill, kteří také pochopili, že doba si žádá mísení stylů a spojují rap s rockovým doprovodem.
Jen Trutnov (více na Novinkách), kde nadchli Clawfinger a už méně Suicidal Tendencies byl ortodoxnější, nezbavil se svých undergroundových kořenů a sází na rock. Zapomenout nelze ani na početná vystoupení metalových kapel, vracející se Iron Maiden a Deep Purple, či reprezentantů modernějšího pojetí Soulfly, či Sepulturu., ale ani na stále rostoucí oblibu etnické hudby, zejména balkánské, takže přijel Goran Bregovič na festival Colours Of Ostrava (více na Novinkách), ale několikrát také Boban Marković, Fanfare Ciocarlia či Koćani Orkestar, který se objevil i na Creamfields. Skatalites zase kralovali festivalu Respect.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.