novinky.cz
Kultura
Grammy a Andělé - nastupuje nová generace

Přestože se mohlo zdát, že v populární hudbě se toho po opadnutí nu-metalové vlny, která do centra pozornosti po letech vrátila tvrdý rock, mnoho nového neděje, že scénu ovládl střední proud, už výsledky anket ukázaly, že tomu tak není. Nejen ve světě, ale také v České republice pomalu nastupuje nová generace interpretů.
Vyhlášení těch nejprestižnějších cen Grammy (více na Novinkách) kralovala popjazzová zpěvačka Norah Jones, jejíž debut Come Away With Me jí i jejím spolupracovníkům přinesl neuvěřitelných devět gramofónků. Všechny nominace se proměnily v ceny. Stala se nejen objevem roku, ale Come Away With Me bylo vyhlášeno albem roku i nejlepším popovým albem roku. Současně byla oceněna píseň Don't Know Why, jež se stala nahrávkou roku, písní roku, (tato cena ovšem nepřísluší Noře, ale jejímu autorovi, jímž je Jesse Harris), a Nora za její podání získala pátý gramofónek v kategorii nejlepší ženský pěvecký výkon. Oceněni však byli i producent a zvukaři, nahrávka jejího debutového alba se stala nejlepším zvukovým záznamem. Norah je poněkud výlučným reprezentantem nové generace amerických zpěvaček, které už nestojí jen na prvoplánové image, ale i na kvalitním hlase, což ukázaly i mnohé představitelky r´n´b. Norah, jež je poněkud výlučnou představitelkou nové generace amerických zpěvaček stavějících na hlasových kvalitách, odsunula do pozadí další umělce, kteří měli pět nominací na Grammy, rockového veterána Bruce Springsteena, Sheryl Crow, rappery Eminema a Nellyho, country trio Dixie Chicks i další nastupující hvězdy Avril Lavigne, Ashantiho a Raphalea Saadiga.

Vlna rapu opadává
Bruce Springsteen získal tři Grammy, ovšem jen v žánrových kategoriích. Jeho deska Rising, reagující na teroristický útok na newyorském World Trade Center, se stala rockovým albem roku a stejnojmenná titulní píseň rockovou skladbou roku. Třetí gramofónek získal i za její podání. V ženské rockové kategorii obdržela cenu za nejlepší píseň Sheryl Crow za skladbu Steve McQueen.
Podobně úspěšné jako Springsteen byly i Dixie Chicks, které získaly tři Grammy. Jejich deska Home se stala countryovým albem roku. Oceněny byly i jako interpretky - jako vokalistky za výkon v písni Long Time Gone, jako instrumentalistky za podání písně Lil' Jack Slade. Skupina ovšem později upadla v nemilost u některých nacionalisticky naladěných posluchačů country, protože se postavila proti americkému útoku na Irák.

Vyhlášení cen ukázalo, že pomalu už opadává vlna rapu. Jeho ambiciózní představitelé se museli spokojit s drobty. Nelly získal cenu za rap v písni Not In Herre. The Eminem Show se pak stalo rapovou deskou roku, přičemž oceněno bylo i video k písni Without Me.
Kromě nástupu nové generace však výroční ceny ukazovaly, že americká a evropská scéna včetně té britské se od sebe vzdalují. Za oceánem uspěli jen britští Coldplay, kteří se ve své vlasti stali skupinou roku, přičemž jejich album A Rush Of Blood To The Head se stalo albem roku. Potvrdili tak, že britským ostrovům stále vládnou zasněné introvertní kytarové kapely. Na Brit Awards (více na Novinkách), kde své postavení mezi zpěváky potvrdil Robbie Williams, se ze zámořských hvězd prosadili jen Eminem, který dostal dvě ceny a Nora Jones.

Andělé a Český slavík - akademici o voze a posluchači o koze
I tuzemské ceny Anděl (více na Novinkách) ukázaly, že pomalu dochází ke generační výměně, kterou naznačovaly už vysoké návštěvnosti koncertu Tata Bojs, Kryštofa a Support Lesbiens. Nejvíce uspěla posledně zmíněná kapela - stala se skupinou roku a jejich deska Tune Da Radio byla vyhlášena popovým albem roku. Tata Bojs získali také dvě ceny, jednu za klip Attention aux hommes a za album Biorytmy, které se stalo rockovou deskou roku. Dvě ceny jsou také spojeny se skupinou Ecstasy Of St Theresa, její deska Slowthinking se stalo tanečním albem rocku, přičemž frontmanka skupiny Kateřina Winterová se stala zpěvačkou roku. Generační výměnu nepřímo potvrdila i krize ve skupině Lucie (více na Novinkách), odkud musel odejít hráč na klávesy Michal Dvořák.

Ovšem Český slavík (více na Novinkách) ukázal, že vkus hlasujících je pořád někde jinde. Karel Gott a Lucie Bílá opět obhájili své pozice, přičemž na stupních vítězů v ženské kategorii se objevily další matadorky - nestárnoucí Helena Vondráčková a Iveta Bartošová. Jen mezi skupinami se potvrdil ústup Lucie ze slávy, na čele ji vystřídal Kabát, třetí skončil Olympic. Druhý mezi zpěváky byl Petr Muk, třetí Bohuš Matuš.
Přestože význam ankety (více na Novinkách) upadá, letos v ní nehlasovalo ani padesát tisíc lidí, kteří určitě nepředstavují reprezentativní vzorek populace, přesto přímý přenos sledovalo 2,7 miliónu televizních diváků. Ukazuje se tu, jak silná je tradice.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.