novinky.cz
Kultura
Chystané seriály

Soukromé televize točí vlastní seriály

Po úspěších nových původních českých seriálů, které odvysílala Česká televize, především Četnických humoresek a to ať počítáme opakování prvních 13 dílů, či premiérového pokračování, které v prvním případě přivedlo ke sledování 45 %, a v druhém případě téměř 59 % všech diváků u obrazovek, se soukromé televize rozhodly k natočení vlastních seriálů. Co naplat, levné estrády se stále stejnými tvářemi tolik natrvalo nepřitáhnou, vždyť to co propásneme dneska, uvidíme v jiné obměně zaručeně příští týden. Ale seriál, kontinuální příběh, sledující osudy několika hrdinů je jistotou, že většina diváků usedne k příštímu dílu zase. Tady může něco uniknout.

Jako první se rozhoupala Nova a 21. července v Thomayerově nemocnici proběhla první klapka původního třináctidílného seriálu Pojišťovna štěstí (12043). Její premiérové uvedení se plánuje na září roku 2004.
Na stránkách Novy najdeme tuto charakteristiku: Náš seriál je příběhem o lásce, rodině a hledání štěstí. Nic nového, zdánlivě. Nový je však způsob vyprávění - pohled na věci všední i na chvíle, kdy zasáhne osud. Máme právo na štěstí. Situace, ve kterých se hrdinové nacházejí, se mnohokrát otočí. Nemají to snadné, tím jsou nám také blízcí. Ale i způsobem, jak hledají řešení. Každý po svém. Nikdo se nevzdává.
Autorkou námětu a scénáře je Eva Papoušková, režie se ujal Jiří Adamec, dvorní to režisér Novy. Do hlavních rolí byly obsazeny jak stálice nováckého nebe, tak i méně známí herci: Alena Antalová, Vojtěch Kotek, Miroslav Etzler, Kateřina Brožová, Jiřina Bohladová, Petr Nárožný, Jan Šťastný, Yvetta Blanarovičová, Jiřina Jirásková a další.

Prima plánuje na příští rok hned dva seriály. V lednu by se měl začít natáčet seriál Rodinná pouta (20522), který by se měl na obrazovkách objevit na jaře příštího roku, na léto je naplánováno natáčení Redakce. Tu bude podle neoficiálních informací režírovat Tomáš Krejčí. Do této chvíle Prima neodhalila ani scénáristu, režiséry a hlavní aktéry.
Oba dva seriály jsou zcela odlišné od klasického třináctidílného vzoru, na jaký jsme u nás zvyklí, 53 dílů každého z nich se má natáčet způsobem, kdy vzniknou dva díly týdně, aby mohli tvůrci reagovat na ohlasy publika. Aby si seriály nekolidovaly, bude mezi nimi půlroční odstup.

Nové seriály České televize
Záštitou tvorby domácí dramaturgické seriálové tvorby vždy byla Český televize. Je otázkou, co nastane po velkých finančních škrtech pro dramaturgickou tvorbu. Veškerá výroba nových seriálů byla zastavena a právo na dokončení mají jen seriály, které jsou již roztočené nebo ve výrobě. Přinášíme vám seznam dokončených a roztočených seriálů, které v příštích letech uvidíme.

Natočené seriály

Místo nahoře
Jde o třináctidílný seriál režiséra Karla Smyczka, scénář Marek Dobeš, Štěpán Kopřiva a Jiří Pavlovský, dramaturg a spoluscénárista Ivo Pelant, hrají: Ondřej Vetchý, Miroslav Táborský, Simona Stašová, Bára Seidlová, Tomáš Hanák, Petra Jungmanová, Lucie Šteflová, Josef Somr, Jiří Schmitzer, Ivo Novák a další.
Trojice mladých autorů nabídla vděčný seriálový námět ze současnosti. Příběh sociálně slabší rodiny, která si díky výhodné nabídce pořídí vilku v satelitním městečku, skýtá řadu dramatických i humorných situací a umožňuje nahlédnout do rodin zdejších obyvatel. Rozehrává se pestrá mozaika praktik dravých podnikatelů, ale i lidí bojujících s finanční tísní a nezaměstnaností. V příběhu hraje velkou roli redakce místního deníku a mladý investigativní novinář, který se snaží proniknout do zákulisí několika místních skandálů..

Strážce duší
Šestidílný seriál, režie Juraj Deák, Dušan Klein, scénář Arnošt Vašíček, dramaturgie Marča Arichteva, Karel Spurný, Aleš Jurda, hrají: Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, David Suchařípa, Jan Šťastný, Ladislav Frej, Pavel Zedníček, Markéta Hrubešová a další.
Série Strážce duší nabídne divákům strhující pátrání po nejzajímavějších z těchto otazníků. V dramatických příbězích budeme rekonstruovat tajemstvím obestřená bílá místa na mapě historie a osvětlovat je s pomocí mnoha zajímavých, obecně ovšem naprosto neznámých faktů. Na místech, kde se v minulosti odehrálo cosi tajemného nebo nevysvětleného, dochází k novým záhadným jevům či zvláštním událostem.
Jednotlivými epizodami nás bude provázet dvojice hrdinů, spisovatel Armín a studentka Nelserová, kteří za významného přispění třetí postavy - Strážce duší - vyřeší při pátrání po příčinách neobyčejných úkazů vždy nejen záhadu současnou, ale zároveň zprostředkují rozluštění otazníku z minulosti.

Seriály ve výrobě

Černí baroni
Třináctidílný seriál na motivy knihy Miloslava Švandrlíka Černí baroni, režie Juraj Herz, scénář Martin Bezouška, dramaturg Josef Souchop, hrají: Andrej Hryc, Boleslav Polívka, Radek Holub, Vítězslav Jandák, Karel Heřmánek, Oldřich Kaiser, Pavel Liška, Tomáš Töpfer, Petr Nárožný, Lukáš Vaculík, Petr Rychlý, Zdeněk Junák, Martin Kubačák, Karel Greif, Václav Svoboda a další.
Nejznámější kniha Miloslava Švandrlíka Černí baroni u nás vyšla v bezkonkurenčním nákladu. Divácky byl velmi úspěšný také film, který po listopadu 1989 natočil režisér Zdeněk Sirový. Scenárista třináctidílného televizního seriálu Černí baroni Martin Bezouška využil minipříběhů z knih Miroslava Švandrlíka (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), co nejcitlivěji zachoval ducha a stavbu předlohy, a přitom vytvořil televizní seriál, který ilustračně neopakuje scény a situace známé z filmu Zdenka Sirového, ale naopak využívá všech divácky neznámých knižních motivů k vytvoření svébytného televizního tvaru, který skýtá záruku bezesporu úspěšné televizní zábavy. Tento dramatický tvar má žánr zcela vyjasněný - něco mezi sitcomem a seriálem, tedy ne jedno prostředí, ale několik stabilních prostředí - interiéry a exteriéry.

Záchranáři
Šestidílný koprodukční seriál České televize a Slovenské televize, režie Vladimír Michálek, scénář Jiří Křižan, dramaturg Mojmír Brhel, hrají: Dušan Szabo, Ivan Martinka a Ľuboš Kostelný a další.
Jednotlivé příběhy divácky atraktivního televizního seriálu Záchranáři dávají nahlédnout do života mužů, záchranářů horské služby, kteří denně nasazují své vlastní životy pro záchranu obětí hor. Autenticita vyprávění těchto příběhů ze současnosti je dělá přitažlivými, zajímavými a uvěřitelnými. Pro natáčení, dramatických příběhů záchranářů, využili tvůrci prostředí méně známých lokalit Vysokých Tater, které vytváří atraktivní kulisu seriálu

Josef a Ly
Sedmidílný seriál režisérky Zuzany Zemanové a scénáristky Anny Vovsové, hrají: František Bauma, Nguyen Thi Anh Thu, Karolína Brošová,Nguyen Thi Minh Thuy, Nguyen Khac Hoa, Nguyen Le Hoang, Simona Stašová, Oldřich Kaiser, Tatiana Vilhelmová, Vladimír Drha, Helga Čočková a další.
Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly...

Náměstíčko
Desetidílní seriál režie Jaroslav Hanuš, scénář Jan Míka, dramaturgie Marča Arichteva, hrají: Luba Skořepová, Josef Vinklář, Hynek Dřízhal, Gabriela Vránová, Pavel Nový, Ilona Svobodová, Nela Boudová, Kateřina Hrachovcová, Václav Vydra, Vladimír Javorský, Veronika Freimanová, Jan Štastný a další. Původní český desetidílný seriál vzniká v koprodukci České televize s Bull-filmem. Scenárista Jan Míka tentokrát nabízí ve své dosavadní televizní tvorbě poněkud neobvyklou formu - sérii povídek, které jsou jemnou drobnokresbou postaviček malého města, propojenou prostředím jednoho náměstí a zejména svéráznou dvojicí trafikantky a bývalého kontrolora. Mnohé role v příbězích s dramatickými i komediálními zápletkami jsou zajímavou hereckou příležitostí.

Roztočené seriály

Dobrá čtvrť
Desetidílný seriál, režie Karel Smyczek, scénář Lucie Konášová, dramaturgie Marča Arichteva, hrají: Anna Kulovaná, Marta Issová, Přemysl Boublík, Pavel Troran, Veronika Gajerová, Zdeněk Žák, Milan Bahul, Vilma Cibulková, Tomáš Hanák, Jiří Pecha, Jana Preissová, Jiří Schmitzer, Milan Šteindler, Jiřina Jirásková, David Švehlík, Barbora Srncová, František Němec, Lilian Malkina a další.
Končí prázdniny a osmnáctiletá Zuzana se s matkou, otčímem a dvěma malými bratry stěhuje z honosné Dobré čtvrti na nevlídné sídliště Černý most. Se stěhováním jí pomáhají věrní kamarádi Katka a Honza. Do uvolněné vily se totiž ze Slovenska stěhují noví majitelé, movití manželé Korenovi se synem Michalem. Začíná školní rok a ke gymnáziu v Dobré čtvrti přijíždí jako frajer na parádní koloběžce kluk, kterého okamžitě všichni zaregistrují; především studentky. K překvapení trojlístku našich kamarádu je to Michal a v maturitní třídě mají společně strávit jeden celý školní rok. Že to nebude vůbec jednoduché období, je jasné od okamžiku, kdy Michal předstoupí před své spolužáky.

Ranč U Zelené sedmy
Sedmidílná třetí sada oblíbeného rodinného seriálu režie Miroslav Balajka, scénář Eva a Ivo Pelantovi, dramaturgie Kateřina Krejčí, hrají: Milena Steinmasslová, Miroslav Noga, Ivana Škarková, Marian Beník, Pavel Zedníček, Klára Tláskalová, Jana Štepánková, Lubomír Kostelka, Patricie Solaříková, Robert Jašków a další. Třetí pokračování komediálního seriálu o radostech i strastech rodiny Kudrnů, která vyměnila pohodlí paneláku za dobrodružný život českých rančerů, je hlavně o nezvratném faktu, že děti rostou. Rostou ostatně všude, tak proč ne u Kudrnů.

Informace o sledovanosti seriálů a informace o nových pořadech ČT poskytlo Tiskové oddělení České televize.

Jana Truksová


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.