novinky.cz
Kultura
Kasovní trháky 2003

Rok 2003 přinesl hned několik velkých hollywoodských trháků, ale také několik nadějných a hojně navštívených českých filmů. Při pohledu do tabulky nejnavštěvovanějších filmů Unie filmových distributorů www.ufd.cz (kompletní výsledky za rok 2003 budou známy až v únoru, takže pracujeme jen s částečnými údaji) se nejdéle v první patnáctce držel Harry Potter a Tajemná komnata, a to celých šest měsíců (leden - červen).

Velice dobře si také vedl Jacksonův Pán prstenů: Dvě věže (více na Novinkách), který se mezi prvními patnácti filmy udržel 4 měsíce (leden - duben) (více na Novinkách) stejně jako druhá část high-tech sci-fi trilogie bratří Wachovských Matrix Reloded (více na Novinkách). Podobný úspěch se očekává i u třetího dílu Matrix Revolutions (více na Novinkách). Mnoho fanoušků, jenž si získal první díl Matrixu, který patří mezi filmy, jenž posunuly světovou kinematografii o krok dále, jak po stránce scénáristické, technické i režisérské, si nenechá ujít závěrečný souboj lidí a strojů, který slibuje právě třetí díl, byť recenze jsou rozpačité.


U diváků vítězí filmové ságy
Výsledky ukazují, že u diváků si získávají stále větší oblibu rozsáhlé ságy ať již vzniklé podle originálního námětu (Matrix - na snímku souboj Nea s agentem Smithem), nebo pole předlohy (Pán prstenů, Harry Potter). Zřejmě nevadí dlouhé časové odstupy, diváci si rádi počkají i několik měsíců na další dobrodružství oblíbených hrdinů. Do této skupiny patří i letní hit Terminátor 3: Vzpoura strojů (více na Novinkách) s dnes již guvernérem státu Kalifornie Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli,s kterou se vrátil do společnosti největších filmových hvězd. Na tento trend navazuje i poslední Tarantinův film Kill Bill (více na Novinkách), který byl, sice neplánovaně, z důvodu délky natočeného materiálu, také rozdělen do dvou částí, té druhé se dočkáme na jaře.

Dalším z úspěšných filmů, z hlediska sledovanosti, byla bondovka Dnes neumírej s Piercem Brosnanem v hlavní roli. Tento nekonečný filmový seriál se od výše zmíněných liší tím, že druhé, třetí a x-té díly se sice točí i po několik desetiletí, ale jsou to samostatné příběhy, v nichž najdeme jen několik hlavních hrdinů, kteří se opakují a důvodem k pokračování je kasovní úspěch nebo obliba předlohy, která zaručuje divácký zájem. Poslední bondovka se od předešlých lišila v jednom hlavním bodě, poprvé byla Bond Girl v podání Halle Berryové rovnocenným partnerem Bondovi, nikoli jen postelovou záležitostí. Dokonce se uvažovalo, že této hrdince bude věnován samostatný film.

Měsíční výsledky návštěvnosti od ledna do října 2003
Poř.TitulDistributorPremiéra PředstDiváciTržby
1.PupenciFalcon27.3.03 11 305 925 822 85 376 867
2.Pán prstenů: Dvě věžeWarner Bros16.1.03 8 336 715 236 69 469 662
3.Matrix ReloadedWarner Bros22.5.03 8 385 495 368 47 803 225
4.Harry Potter a Tajemná komnataWarner Bros12.12.02 6 592 471 105 35 506 888
5.KameňákBontonfilm23.1.03 5 999 415 743 33 831 844
6.Jedna ruka netleskáCinemart18.9.03 3 212 332 112 32 207 162
7.Terminátor 3: Vzpoura strojůFalcon7.8.03 5 561 314 285 30 064 692
8.Piráti z Karibiku - Prokletí Černé PerlyFalcon28.8.03 5 091 273 367 27 496 400
9.ŽelaryFalcon4.9.03 3 855 256 440 25 131 326
10.Dnes neumírejBontonfilm2.1.03 5 041 247 379 25 564 866
Zdroj: UFD


Naopak oscarové Chicago (více na Novinkách) se v první patnáctce drželo jen tři měsíce a v měsíci nikdy nedosáhlo první místo. Sice dobře, ale bez rekordů si vedl i kritikou velmi ceněný film s Leonardem DiCapriem a Tomem Hanksem v hlavních rolích Chyť mě, jestli to dokážeš, režiséra Stevena Spielberga. Každý rok se také objeví jeden animovaný film, který trhá kasovní rekordy, letos se jím stal v listopadu uvedený Hledá se Nemo o putování otce - ryby za svým synem uvězněným v akváriu zubaře.

Českým filmům vévodí Pupendo
Z českých filmů prozatím jednoznačně vede retrokomedie z osmdesátých let Pupendo (více na Novinkách) autorského tandemu Jarchovský - Hřebejk, který se v první patnáctce držel celých šest měsíců (březen-srpen) (více na Novinkách). Je však otázkou, co s tímto úspěchem udělají vysoce ceněné Želary (více na Novinkách), které čeští filmoví akademici vyslali do boje o Oscara. Doporučil je i americký agent. (více na Novinkách)

> Jaroslav Dušek ve filmu Pupendo

Také Ondříčkova generační komedie Jedna ruka netleská (více na Novinkách), může značně zamíchat pořadím. A nesmíme zapomenout na sklepáckou komedii podle chandlerovy knihy o legendárním detektivu Marlowovi převedenou na filmové plátno Mazaný Filip (více na Novinkách), která přišla do kin až v polovině prosince. Úspěchy také slavila Nuda v Brně.
Pokud se snažíme rekapitulovat divácky nejúspěšnější filmy, nemůžeme opomenout tristní Troškovu komedii Kameňák (více na Novinkách), která na jaře úspěšně válcovala jak české tak i zahraniční trháky. (více na Novinkách)

Zatím však, jak se zdá česká kinematografie neusiluje o filmové seriály. Každopádně letos vzniklo několik nadstandardních českých filmů a uvidíme, jak zamotají hlavu porotě při udělování Českých lvů.

Jana Truksová



Deset filmů podle redaktorky deníku Právo Věry Míškové


"Z dvacítky vybraných dobrých se těžko vyhazovalo, takhle přišel pryč Kill Bill, O Schmidtovi, Strach a chvění, Kukuška, Adaptace (více na Novinkách) a další. Český film má za sebou spíš průměrnou sezónu, žádný z filmů nevzbuzuje jednoznačné nadšení, ale vcelku málo se urodilo i vyslovených propadáků V kinech se víc uplatňují dobré evropské filmy, a to nejen v art kinech, ale i ve velké distribuci (Starý, nový, půjčený a modrý, Špína Londýna, Good Bye, Lenin!, Láska nebeská), z americké kinematografie se prosadilo několik silných dramat jako Hodiny, Frida a našli bychom jich ještě víc, zároveň se znovu potvrdilo, že natahování sérií (Matrix) nebývá příliš vydařené." Věra Míšková



Deset filmů podle autora seriálu FFFilm Františka Fuky "Mých top 10 není zcela reprezentativní, a to ani jako subjektivní pohled na "oblíbené filmy Františka Fuky". Díky tomu, jak a proč většinu filmů vidím (jako jejich překladatel), mi totiž uniká naprostá většina neanglicky mluvené produkce (včetně české). Proto je tento seznam do značné míry přehlídkou toho, "co z Hollywoodu se mi letos líbilo". František Fuka


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.