novinky.cz
Kultura
Četnické humoresky

Druhým (v časovém sledu vlastně prvním) seriálovým trhákem byla druhá řada historického seriálu z období první republiky Četnické humoresky režiséra Antonína Moskalyka, který získal první místo Televizních cen v kategorii původní dramatické tvorby. Diváky nepochybně přilákalo nostalgické období první republiky, v níž se příběhy odehrávají. Kromě Sequensova seriálu Hříšní lidé města pražského s legendárním radou Vacátkem, nebylo toto téma blíže zpracováno. Nehledě k tomu, že četnické pátrací stanice byly něco jiného než oddělení kriminalistické "Čtyřky" v Hříšných lidech. Příběhy se zakládaly na autentických případech, které scénáristé (Pavlína Moskalyková, Antonín Moskalyk, Petr Zikmund, Drahoslav Makovička, Miloš Fedaš a Antonín Moskalyk) nacházeli v dobových novinách a soudničkách. Seriál vznikal v Brněnské televizi a hlavní prostředí - kasárna, kde pátračka sídlila, jsou skutečná brněnská kasárna.

Při letošních drastických finančních škrtech České televize bylo oznámeno, že plánovaná třetí řada se natáčet nebude, avšak nový ředitel Brněnského studia České televize Marián Kleis řekl, že udělá vše proto, aby se třetí série natočila. Mimo jiné i protože ČT má ještě na dva roky v pronájmu Brněnská kasárna a tudíž, by byla škoda jich nevyužít.

Již první řada premiérově odvysílaná v roce 2001 získala průměrnou sledovanost 47,5% diváků starších 15 let. Její druhé odvysílání v zimě roku 2003 sledovalo průměrně 44,79 % diváků, její následné premiérové pokračování od dubna 2003 přilákalo 57,48 % všech diváků u obrazovek, výčet je opět průměrný.

Informace o sledovanosti poskytlo tiskové oddělení České televize.

Jana Truksová


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.