novinky.cz
Kultura
Nejzajímavější divadelní inscenace roku

Podle redaktorky Práva Radmily Hrdinové
  • K. H. Mácha: Máj (Barbora Hrzánová, režie Miloš Horanský, Viola Praha)
  • M. Bulgakov: Psí srdce (režie Sergej Fedotov, Aréna Ostrava)
  • Josef Tejkl: Amatéři (Černí šviháci, Kostelec nad Orlicí)
  • Emil Viklický - Zuzana Lapčíková: Ej, hora, hora (uvedení v Divadle Ponec Praha)
  • John Adams: Smrt Klinghoffera (opera Národní divadlo Praha, dirigent František Preisler, režie Jiří Nekvasil)
  • W. A. Mozart: Kouzelná flétna (Dejvické divadlo, režie Miroslav Krobot)
  • Miloš Karásek: Perón (Divadlo Alexandra Duchnoviča, Prešov, Slovensko)
  • Alain Boublil a Jean-Michel Schönberg: Les Misérables (Bídníci) (dirigent Milan Svoboda, režie Petr Novotný, GoJa, Praha)
  • W. Shakespeare: Othello (režie Luc Perceval, Müncher Kammerspiele, Pražský div. festival německého jazyka, Veletržní palác Praha)
  • Tom Langoye: Mamma Medea (režie Sebastian Nübling, Schauspielhannover, Hannover, Německo, Pražský div. festival německého jazyka, Divadlo na Vinohradech Praha)
  • A. Laurents - L. Bernstein - S. Sondheim - J. Robbins: West Side Story (produkce Městské divadlo Brno Stairway Production BV Arena Theater U. Festspiel I.S.M. Times Square Production New York) - premiéra 2. 12. Koninklijk Theater Carré Amsterdam.
K tipování musím předeslat tři okolnosti, které se podepsaly na výsledku - za prvé mi v říjnu ukradli spolu s jinými věcmi diář s celoročními záznamy, z čehož plyne, že jsem nucena spoléhat jen na svou již chabou paměť, což je nutně ošidné. Za druhé mám letos bohužel mnoho diváckých dluhů (například v Liberci, Ostravě, Pardubicích, Plzni...), které sice doháním, ale do "žebříčků" to už nestihnu. A do třetice mám pocit, že uplynulý rok nebyl zrovna z nejlepších, rozhodně mi scházejí divácké zážitky, jež se vynoří bez lovení v paměti jako blesk z čistého nebe. Jsou inscenace, které by se mi do tipování vešly kvůli hereckému výkonu (Hamlet Jiřího Langmajera na Pražském hradě (více na Novinkách), Henri Milana Lasici z Života na třikrát Štúdia LS), ale ne už třeba kvůli inscenaci jako celku.
Muzikálovým zážitkem roku.je pro mne inscenace West Side Story, která se zrodila v koprodukci Městského divadla z Brna a světových agentur, v režii Stanislava Moši a choreografii Vladimíra Kloubka s vynikajícími broadwayskými i brněnskými herci.

Výše uvedených jedenáct tipů (bez hodnotícího pořadí) je proto jakýmsi průřezem žánry napříč profesionálními i amatérskými soubory (divadlo je přece jen jedno: dobré a to horší.), kdy měřítkem je zanechaný dojem v duši a mysli.




Podle redaktora Práva Jiřího P. Kříže:
Pořadí Autor Titul Scéna
1. Anton P. Čechov / Vladimír Morávek Čechov Čechům Tři sestry, Racek, Strýček Solený Klicperovo divadlo Hradec Králové - režie Vladimír Morávek
2. Fjodor M. Dostojevskij Idiot Divadlo Petra Bezruče Ostrava - režie Sergej Fedotov
3. Michail Bulgakov Psí srdce Komorní scéna Aréna Ostrava - režie Sergej Fedotov
4. Jean Giraudoux Ondina Východočeské divadlo Pardubice - režie Marián Pecko
5. Henri Cami Noc orgií v Nesleské věži Divadlo F. X. Šaldy Liberec - režie Lída Engelová
6. William Shakespeare Romeo a Julie Národní divadlo Praha - režie Vladimír Morávek
7. Gabriela Preissová Její pastorkyňa Jihočeské divadlo České Budějovice - režie Zdeněk Černín
8. Anton P. Čechov Racek Slovácké divadlo Uherské Hradiště - režie Oxana Smilková-Meleškinová
9. Thomas Bernhard Náměstí Hrdinů Divadlo Na zábradlí Praha - režie Juraj Nvota
10. John Kander / Fred Ebb / Joe Masteroff Cabaret Městské divadlo Brno - režie Pavel Fieber
Oscar Wilde Dorian Gray Městské divadlo Karlovy Vary - režie Viliam Dočolomanský


Současné moderní české divadlo odvíjí se od velkých scénických obrazů, od jejich úžasné emocionální síly, od režijní invence V. Morávka (více na Novinkách), a také od ztemnělých koloratur nevyčerpatelné fantazie S. Fedotova (více na Novinkách), který nám barokně šerosvitnými plátny ze širé Rusi opravuje naše vlastní kontury ve středoevropském prostoru. Jedině ti dva mohou ještě vstoupit do žebříčku roku 2003, ukončeného s listopadem. Morávek pokusem o resuscitaci brněnské Husy na provázku - Dostojevského Raskolnikovem (19.12.), Fedotov třetím ostravským opusem, Sologubovým Malým ďáblem v ND moravskoslezském (6.12.), jímž uzavře svůj první magický český tucet. Netuctový velmi.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.