novinky.cz
Kultura
Oscarům vládlo Chicago, Českým lvům Rok ďábla

Ceny akademie slavily výročí v Kalifornii i v Čechách, americké ceny, které ztělesňují sošky Oscarů, se udílely po pětasedmdesáté, Český lev po desáté.

Gangsteři z Chicaga a mírová poselství ovládli Hollywood
Předávání amerických výročních filmových cen se nevyhnula krize v Iráku. Mnohé hvězdy stříbrného plátna dávaly najevo svůj nesouhlas s válkou připnutým mírovým šperkem či poselstvími, která pronášely místo tradičních poděkování.

Nejvíce Oscarů (více na Novinkách) - celkem šest - získal v 75 ročníku cen Americké filmové akademie získal muzikál Chicago (více na Novinkách). Po 35 letech tak byl akademiky jako nejlepší film vybrán opět muzikál. Nejlepším režisérem se stal Roman Polanski za snímek Pianista.
V kategorii nejlepší herečka si pro ocenění na pódium došla očividně dojatá Nicol Kidmanová za roli ve snímku Hodiny. Držitelem Oscara ze nejlepšího herce v hlavní roli se stal Adrien Brody. Třetím úspěchem pro snímek Pianista bylo ocenění Ronalda Harwooda za nejlepší adaptovaný scénář.

Oskary v kategorii vedlejších hereckých výkonů převzali herec Chris Cooper za roli ve filmu Adaptace a herečka Catherine Zeta-Jonesová za roli v komedii Chicago. Španělský režisér Pedro Almodóvar si na pódium došel pro Oscara za původní scénář snímku Mluv s ní. Zlatou sošku za nejlepší neanglicky mluvený film získala německá romantická sága Nikde v Africe. K válce v Iráku se otevřeně vyjádřil režisér Michael Moore, jenž dostal cenu za celovečerní dokument Bowling for Columbine. (více na Novinkách) Válku však zmínil i Brody.
Muzikál Chicago dominoval už nominacím (více na Novinkách) obdržel jich třináct. Hodiny jich získaly deset a Gangy New Yorku devět, ty ovšem neproměnily ani jedinou z nominací ve zlatou sošku.

Ďábelský Český lev
Jednoznačné byly výsledky Českého lva, jimž dominoval Zelenkův Rok ďábla. Získal pět cen od akademie a jednu od diváků. (více na Novinkách) Po Křišťálovém glóbu z loňského karlovarského festivalu a vítězství na festivalu v Terstu je to další triumf Zelenkovy mystifikační hudební komedie, která byla oceněna v kategoriích nejlepší film (producent Pavel Strnad), režie (Petr Zelenka - na snímku u mikrofonu), střih (David Charap), zvuk (Michal Holubec) a hudba (Jaromír Nohavica a Čechomor). Vůbec poprvé v historii Českých lvů se také verdikt akademie shodoval s diváky.

Desátý ročník cen České filmové a televizní akademie (více na Novinkách) nijak nevybočil z tradice předchozích. Opět mu dominoval jeden film, a to i přesto, že tentokrát měl Zelenkův snímek nominovaný v deseti kategoriích silnou konkurenci ve filmech Alice Nellis Výlet a Tycových Smradech. Výlet, který dostal už dříve cenu kritiky, ovšem z osmi nominací získal jen dvě ceny - to když si Alice Nellis odnesla lva za scénář k filmu a Iva Janžurová dostala lva za ztvárnění hlavní role.

Tycovi Smradi proměnili v cenu jednu jedinou ze sedmi nominací, když skleněného lva dostal Ivan Trojan za ztvárnění hlavní role. Pro Trojana to byl už druhý lev v jediném večeru - prvního získal za vedlejší roli ve filmu Musím tě svést, a stal se tak prvním hercem, který získal v jednom roce lva za hlavní i vedlejší roli.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.