novinky.cz
Kultura
Benátkám kraloval Zvjagincev

Zlatého lva v Benátkách (více na Novinkách) dostal ruský film Návrat. Prvotina Andreje Zvjaginceva vypráví příběh otce, který se po desetileté nepřítomnosti setká se svými dvěma syny a nachází k nim cestu při rybářském výletu v divoké přírodě Ladožského jezera. Stříbrného lva získal japonský režisér Takeši Kitano za snímek Zaitoči o statečnosti samuraje, o kterém se všichni domnívají, že je slepý masér. Zvláštní cenou poroty byl poctěn libanonský film režisérky Randy Šahla-Sabbadžové Drak - milostný, v detailech docela drsný příběh z libanonsko-izraelské hranice.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si letos z Benátek odváží německá herečka Katja Riemannová za roli ve filmu Rosenstrasse režisérky Margarethe von Trottové. Hlavní mužskou cenu obdržel americký herec Sean Penn za výkon ve snímku 21 gramů mexického režiséra Alejandra Gonzalese Inarritua.

Významné evropské filmové festivaly:


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.