novinky.cz
Kultura
Nové seriály - Nemocnice na kraji města po 20 letech.

Dlouho očekávanou událostí, bylo natočení pokračování legendárního Dietlova seriálu Nemocnice na kraji města.

Na první díl dívalo bezmála 77 procent diváků, což čítalo 3,9 miliónu diváků nad patnáct let a 181 tisíc dětí. V pondělí po 20 hodině se usadilo u obrazovky mnohem víc lidí než obvykle. Velikost publika přesáhla pět miliónů dospělých, což je vrchol, který nastává výjimečně (například o vánočních svátcích). Každopádně se tak první díl Nemocnice stal letos nejsledovanějším pořadem vysílaným Českou televizí. I přes rozpačité přijetí seriálu u kritiky sleduje další díly mezi 3 - 3,5 milióny diváků, cože představuje přes 60 procent lidí u obrazovek.

Než se ovšem začalo natáčet musely se vyřešit různé záležitosti: Iniciátorem pokračování byl Borek Severa, který získat souhlas držitelky práv po zesnulém scénáristovi. Magalena Dietlová si přitom vymínila odsouhlasit režiséra, scénáristu, dramaturga a hudebního skladatele. Dále bylo třeba pro natáčení získat alespoň 15 představitelů původního seriálu. Pokračování měla původně natáčet televize Nova, pro níž byly napsány první díly. Po rozchodu Novy s ČNTS, byla práva prostřednictvím Severy prodána České televizi.

Scénárista Petr Zikmund a režisér Hynek Bočan se spolu s dramaturgem Ivem Mathém se vrhli do práce. Diváci se tak mohli těšit na setkání se starým doktorem Sovou, jeho synem Karlem a manželkou Kateřinou, dále na Alžbětu Čeňkovou, její přítelkyni anestezioložku Královou a v neposlední řadě primáře Blažeje s jeho mlčenlivou láskou Inou. Děj se posunul o dvacet let, všichni zestárli, etablovali se v novém prostředí a do popředí děje se dostaly jejich děti.
Už reprízy původních dílů měly neobyčejný úspěch - přitáhly k televizorům průměrně 45% diváků. V roce 2001, kdy ČT opakovala seriál naposledy v neděli dopoledne, to bylo 54%, ovšem v absolutních číslech bylo tehdy vzhledem k době uvedení diváků méně.
Na nové díly se čekalo s velkým očekávání a doprovázel ho i skandál. Jeden týdeník vydal ke svému časopisu přílohu o seriálu, ke které použil tiskových materiálů České televize a prozradil svým čtenářům kromě jiného i obsah jednotlivých částí.
Dále bylo vydáno knižní zpracování spojené s autogramiádou hlavních protagonistů. I tato akce se setkala s nebývalým zájmem.
Seriál byl okamžitě prodán na Slovensko, kde ho s úspěchem vysílá televize Markíza a také do Německa, kde si získaly první dvě série také nebývalou oblibu. Jak vidno stará láska nerezaví a to ani když se jedná o láku k seriálovým hrdinům.


Informace o sledovanosti poskytlo tiskové oddělení České televize.

Jana Truksová


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.