novinky.cz
Kultura
Filmové festivaly

Festivaly jsou nedílnou součástí světa filmu. Představují ovšem jakousi enklávu samu pro sebe. Až na pár výjimek platí, že sály multiplexů plní úplně jiné tituly než se objevují na festivalech. Jen několik filmů z festivalů se výrazněji prosazuje na trhu.
Ovšem není to jen chyba lidí, kteří snímky do soutěží vybírají, ale také otázka obchodní politiky studií produkujících kasovní trháky. Ta se bojí jít s kůží na trh a raději tutovky na festivaly nezařadí - kdyby neuspěly, mohlo by to snížit jejich zisky. Žhavé novinky se však na festivalech, které stojí v centru pozornosti médií, uvádějí, ovšem mimo soutěž. I jejich hvězdy patří mezi prominentní hosty.

Berlinale (více na Novinkách) zahájilo promítání Chicaga a představeny na něm byly i Scorseseho Gangy New Yorku či Daldryho Hodiny. V Cannes byly uvedeny dvojka Matrixu Reloaded a remake Fanfána Tulipána. Matrix reprezentovala početná delegace v čele s producentem Joelem Silverem a s herci včetně Keanu Reevese, Carrie-Anne Mossové, Laurence Fishburna a Moniky Bellucciové.

Významné evropské filmové festivaly:


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.