novinky.cz
Sport
Koukalovo světové zlato, Bauer triumfoval v závodu SP

Vydařenou sezónu prožili v uplynulém roce čeští běžci na lyžích. Hned na začátku ledna při jubilejním 65. ročníku Zlaté lyže v Novém městě na Moravě udělal všem domácím fandům obrovskou radost Lukáš Bauer.

V závodu Světového poháru na 15 km volnou technikou totiž vypálil všem soupeřům rybník a dokázal tak v roce 100. výročí založení domácího svazu lyžařů vybojovat pro Česko vůbec první vítězství v individuálním závodu SP. (více) Automaticky se počítalo, že Bauerova forma bude gradovat na únorovém mistrovství světa v klasickém lyžování v italském Val di Fiemme, horké želízko ovšem po zdravotních potížích mírně ochladlo a nedařilo se mu. (více)

V pravý čas však přišly velké chvíle muže, který v dosavadním průběhu sezóny stál v Bauerově stínu - Martina Koukala. Pětadvacetiletý lyžař nejprve překvapil šestým místem ve skiatlonu, kde mu unikly o pouhou půlsekundu stupně vítězů, výkonnostní vzestup pak potvrdil pátou příčkou ve sprintu.

Šok Koukal soupeřům připravil v závěrečném lyžařském maratónu - závodu na 50 km volnou technikou. Ačkoliv prošel během závodu několika krizovými okamžiky, dokázal dorazit do cíle první s patnáctisekundovým náskokem na stříbrného Švéda Södergrena. Česká republika se tak dočkala svého vůbec prvního mistra světa v klasickém lyžování, Koukalovou zásluhou navíc skončilo devětadvacetileté čekání na medailové umístění.(více)

Koukal s Bauerem tak v letošním roce dokonale nahradili dosavadní českou královnu bílé stopy Kateřinu Nemannovou, která mezi elitou chyběla a připravovala se na budoucí mateřské povinnosti: na začátku července přivedla na svět dceru Lucii a připravovala svůj velký návrat. (více) Na konci listopadu se Neumannová dočkala i sportovní radosti. Dlouhých jednadvacet měsíců po skončení ZOH v Salt Lake City se u příležitosti oslav založení svazu lyžařů dočkala stříbrné a zlaté medaile, které jí připadly po prokázaném dopingu Rusky Lazutinové. (více)

Těsně před Vánoci navíc Neumannová prožila úspěšný návrat mezi lyžařskou elitu. Necelý půlrok po porodu a s nedostatečnou letní přípravou v zádech se postavila v rakouském Ramsau na start bruslařské patnáctky. Ačkoliv si před závodem nedávala žádné cíle a chtěla alespoň bodovat, prolétla tratí jako blesk a mohla se tak radovat z osmého vítězství v závodu SP v kariéře. (více)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.