novinky.cz
Sport
Škoda s fabií v MS neoslnila, z titulu se radoval Solberg

Velké očekávání budila premiéra zbrusu nové Škody Fabia WRC, s níž se mladoboleslavský rallyeový tým vytasil v polovině letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích. Velký třesk se však nekonal, nové vozy vedené zkušenou dvojicí pilotů Auriolem a Gardemeisterem pronásledovaly časté technické problémy. Ze sedmi absolvovaných soutěží jen dvakrát dojely obě posádky do cíle, na konto továrního týmu připsaly fabie jen tři body.

> Finský jezdec Toni Gardemeister s vozem Fabia WRC na trati Německé rallye. (Foto Škoda Motorsport/Ralph Hardwick)

Škodovácká stáj, která věří, že během dvou let bude atakovat světový titul, nakonec skončila v Poháru konstruktérů se třinácti body na pátém místě, Gardemeister obsadil v hodnocení jezdců dvanáctou příčku, Auriol byl o stupínek horší.

KOMENTÁŘ K SEZÓNĚ redaktora Sport.cz Pavla Novotného


Vzrušující souboj na závěr
Závěr šampionátu ale hlavně přinesl vzrušující souboj o stupně nejvyšší. Před poslední soutěží seriálu, Britskou rallye, měli šanci na titul hned tři jezdci - dvojice ze stáje Citroën Francouz Sébastien Loeb se Španělem Carlosem Sainzem a pilot Subaru Nor Petter Solberg.

Na poslední chvíli vypadl z boje o titul Brit Richard Burns. Několik dnů před startem závěrečného podniku mistrovství světa ztratil vědomí a následné lékařské vyšetření přineslo šokující zprávu: mistra světa z roku 2001 má mozkový nádor! (více)

Španěl Sainz v okolí Cardiffu hned v úvodní etapě vylétl z trati a ve hře zbyli jen dva kohouti. Sebevědomým vystoupením si pro celkové vítězství nakonec dojel norský jezdec, který odolal závěrečnému ataku Loeba a vybojoval vůbec první titul pro skandinávské království. (více)

Finiš Loeba výrazně pomohl týmu Citroën, který se v závěru šampionátu přetahoval o prvenství v Poháru konstruktérů s Peugeotem, aby nakonec uhájil vítězství s patnáctibodovým náskokem.


> Škoda Fabia WRC (Foto Škoda Motorsport)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.