novinky.cz
Sport
Zlatý míč zahnal Nedvědovy chmury

O největší zviditelnění českého fotbalu se v roce 2003 postaral Pavel Nedvěd. Záložník Juventusu Turín vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, což se Čechovi povedlo naposledy v roce 1962 zásluhou Josefa Masopusta. Nedvěd, jenž byl hlavním tahounem české reprezentace při nevídaném tažení kvalifikací na Euro 2004, si tak dokonale vynahradil svoji hráčskou tragédii z posledního ročníku Ligy mistrů.

> Pavel Nedvěd při předávání Zlatého míče 22. prosince v Paříži. Foto PRÁVO/Michaela Říhová


Kapitán českého národního týmu dovedl 'svůj' Juventus Turín až do finále prestižní soutěže, ve kterém ale nesměl nastoupit. O jedinečnou šanci ho připravil zbytečný faul v závěru semifinálové odvety s Realem Madrid. (více). Následovala žlutá karta a stop na jeden zápas - ten nejdůležitější… "Bylo mi na umření," svěřil se potom Nedvěd, který italskému finále s AC Milán jen přihlížel v ochozech stadiónu Old Trafford v Manchesteru. Na vytouženou trofej si nakonec nesáhl. Juventus podlehl v penaltovém rozstřelu. (více)

Nedvěd prožil nádherný a úspěšný rok, který se vryl do paměti nejen českým fanouškům, ale i příznivcům a fotbalovým odborníkům z celého světa. Důkazem jsou ankety, v nichž Nedvěd zvítězil. Po podzimní části byl zvolen českým králem trávníků (více), stal se nejlepším sportovcem České republika a sportovní hvězdou České televize (více), čtenáři renomovaného magazínu World Soccer jej zase upřednostnili před jinými hvězdnými jmény (více). V anketě FIFA, jejíž pořadí určují hlasy reprezentačních koučů, skončil Nedvěd čtvrtý. (více)

Světovým fotbalem letos otřásly dvě bomby. Přestup anglické modly Davida Beckhama z Manchesteru United do španělského Realu Madrid. O záložníka se Real dlouho přetahoval s Barcelonou, nakonec promluvily peníze. Manchester inkasoval pětatřicet miliónů eur, což je v přepočtu více než miliarda korun, a Beckham se stěhoval. (více)

Druhým velkým třeskem byl vstup ruského miliardáře Romana Abramoviče do anglického fotbalu. Šestatřicetiletý boháč zatřásl měšcem a za šedesát miliónů liber (asi 2,7 miliardy korun) získal majoritu v londýnské Chelsea. (více) Britské ostrovy se dlouho oklepávaly ze šoku, a to co následovalo, jim dodnes nedává spát. Abramovič zcela změnil tvář mužstva, přivedl řadu nových hvězd. Za posily utratil více než 100 miliónů eur a věří, že Chelsea ovládne fotbalovou Evropu. (více).


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.