novinky.cz
Sport
Sestry Williamsovy svrhly Belgičanky, Sampras skončil

Americké kralování na ženském tenisovém okruhu letos skončilo, o trůn tentokrát svedly boj dvě belgické tenistky. Kim Clijstersová nejprve začátkem srpna ukončila 57 týdnů dlouhé kralování Sereny Williamsové, ale po dvou měsících žezlo ženského tenisu až do konce roku převzala její krajanka Justine Heninová-Hardenneová (Koláž Novinky s použitím ČTK). Ta mj. vyhrála dvouhru na French Open i US Open, kde ve finále porazila právě Clijstersovou. Zbylé dva grandslamy sice vyhrála Serena Williamsová, ale v udržení na špici ji zabránila operace kolene. Turnaj mistryň vyhrála Clijstersová.

Americkému tenisu zůstala alespoň pozice světové jedničky mezi muži, kde si ji vydobyl vítěz US Open Andy Roddick. Více obdivu ale za letošní rok sklidil jiný tenista, Roger Federer ze Švýcarska (více). Vyhrát Wimbledon se vám totiž povede možná jen jednou za život a Federer k tomu přidal i triumf na Turnaji mistrů. Antukové kurty Rolanda Garrose pak ovládl specialista na tento povrch Juan Carlos Ferrero ze Španělska a na Australian Open pro změnu předvedl Andre Agassi, že ani ve 33 letech ještě nepatří do starého železa.

Grandslamy tenisového roku 2003 - přehled zde

Český tenis letos neprožíval nijak zvlášť veselé období. Držitel Zlatého kanára Jiří Novák vyhrál jen turnaj ve Gstaadu a jeho nejlepším grandslamovým výsledkem bylo osmifinále na French Open. To David Rikl se s indickým spoluhráčem Leanderem Paesem na pařížské antuce probojoval až do semifinále čtyřhry a stejný výsledek zopakoval i ve Wimbledonu. Nejlepší z českých žen, Denisa Chládková, dosáhla pouze osmifinále Australian Open.

Nedařilo se ani v týmových soutěžích, v Davisově poháru i Poháru federace jsme vypadli už v úvodních kolech s Ruskem (2:3), resp. USA (0:5) a čekala nás baráž. Muži si celkem v poklidu poradili s ambiciózním Thajskem (4:1), ženy stejným výsledkem porazili v Dunbaru domácí tým Jihoafrické republiky. Salátovou mísu za vítězství v Davisově poháru získali Australané (více), ženskou reprezentační soutěž vyhrály Francouzky (více)

Příznivce českého tenisu ale mohla alespoň těšit forma znovuzrozené Martiny Navrátilové, která ve svých 47 letech dokázala už k tak úctyhodné sbírce titulů přidat dalších devět vítězných turnajů ve čtyřhře. Nejcennějšími novými trofejemi byli bezesporu tituly z mixu na Australian Open a Wimbledonu. S dalším pokračováním kariéry se naproti tomu rozloučil Američan Pete Sampras (více). Fenomenální tenista ve svých 37 letech uzavřel jednu významnou kapitolu světového tenisu, ve které mj. sedmkrát vyhrál Wimbledon.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.