přejděte na Úvod

Září

2. září

Vládní koalice protlačila ve Sněmovně změny DPH. Od roku 2013 by se obě dosavadní sazby daně měly sjednotit na 17,5 procenta. V roce 2012 by měla snížená sazba stoupnout z 10 na 14 procent, základní sazba by měla zůstat zachována na 20 procentech. Pro návrh hlasovalo 99 poslanců. (více na Novinkách)

Matka zavraždila na Svitavsku své čtyři děti

Dům, ve kterém byly zavražděny čtyři děti. (FOTO: René Chvalina, Právo)
2. září

V domě v obci Široký Důl na Svitavsku byla nalezena čtyři těla mrtvých dětí - sourozenců. Dva chlapci a dvě dívky leželi v tratolištích krve. Na místě policisté objevili i jejich matku, která se pokusila spáchat sebevraždu. (více na Novinkách)

Zdravotníci dostali informaci o události tři minuty po poledni od policie, na níž se obrátil druh zraněné. Na služebně, kam došel pět kilometrů pěšky, původně ohlásil, že v domě je ona a jedno dítě v ohrožení života.

Záchranáři však mohli pomoci jen jí.  Po ošetření na místě byla ve vážném stavu transportována do fakultní nemocnice v Hradci Králové. Po vraždění se totiž pobodala a pokusila oběsit na trámu. Škrtidlo však povolilo a ona se zřítila z výšky na zem. Před tím zaútočila na děti nožem a škrtila je.

Policie ji vyslechla den po hrůzném činu. (více na Novinkách) Záhy poté ženu vyšetřovatelé obvinili ze čtyřnásobné vraždy. (více na Novinkách) Vzápětí na ni byla uvalená vazba a byla převezená na psychiatrické oddělení nemocnice v Brně-Bohunicích. (více na Novinkách)

Napovrch začaly vyplouvat podrobnosti z jejího rodinného života. Šestatřicetiletá žena, která dva měsíce před činem porodila, chtěla v Širokém Dole začít nový život. Rodina druha ji ale nepřijala. (více na Novinkách)

Do čela sociálních protestů se postavil podvodník

BEZ KOMENTÁŘE: V sobotu se ve Varnsdorfu střetli protestující s policií
(zdroj: Jiří Forman, Novinky)
3. září

Napětí na Šluknovsku vygradovalo. Na tisíc lidí se sešlo ve Varnsdorfu kvůli nespokojenosti se sociálně nepřizpůsobivými občany. Protestovat se rozhodli především místní obyvatelé, které přijela podpořit jen hrstka příznivců krajní pravice. (více na Novinkách)

Organizátorem akcí se stal aktivista, ale i známý podvodník Lukáš Kohout, který na náklady Sněmovny jako údajný asistent Jana Kavana procestoval kus světa.  Pod jeho taktovkou se scházeli lidé několik týdnů. (více na Novinkách) On sám si zájem viditelně užíval. (více na Novinkách)

Ústecký kraj, kam Šluknovsko spadá, navrhl v rámci zklidnění situace změny zákonů, například aby opakované rušení veřejného pořádku bylo trestným činem či změny v sociálním bydlení. (více na Novinkách)

Zatímco politici si spíše nevěděli se situací rady (více na Novinkách), prezident Václav Klaus volal po použití síly. (více na Novinkách)

Škodovka ukázala světu nový model MissionL

Škoda MissionL - studie 2011 (FOTO: Škoda Auto)
5. září

Automobilka Škoda Auto ukázala světu první dva snímky nového vozu MissionL, který doplňuje současnou modelovou řadu z Mladé Boleslavi. Kompaktní pětidveřový vůz v provedení liftback má na trhu vyplnit mezeru mezi populárními modely Fabia a Octavia. (více na Novinkách)

Šestá modelová řada má spolu se současnými modely Fabia, Octavia, Superb, Roomster a Yeti pomoci zdvojnásobit výrobu do roku 2018 na 1,5 miliónu vozů. Světovou premiéru si model odbyl na autosalonu ve Frankfurtu.

Automobilka v polovině září potvrdila, že MissionL se bude vyrábět v Boleslavi. (více na Novinkách) Několik dnů na to se dostaly na veřejnost informace, jak se bude vůz jmenovat. (více na Novinkách)

Koncem září představila firma další novinku. Model Škoda Citigo, takzvaný vůz do města. Vstoupila tím svou sedmou modelovou řadou do segmentu nejmenších vozů. Plánovala, že vůz bude uveden koncem roku 2011 na český trh, se zahájením prodeje v Evropě počítala na začátek léta 2012. (více na Novinkách)

6. září

Policie obvinila šéfa poslanců VV Víta Bártu z podplácení a bývalého místopředsedu strany Jaroslava Škárku z přijetí úplatku. Oba si obvinění převzali ve Sněmovně a tvrdili, že jsou nevinní. Škárka dostal od Bárty 170 tisíc. Zprvu si údajně myslel, že peníze byly určeny k prosazení Bártových zájmů v Plzeňském kraji. Že jde o úplatek, mu prý došlo později. (více na Novinkách) Sněmovna vydala poslance ke stíhání koncem srpna.

7. září

Rozruch ve Sněmovně způsobila véčkařská poslankyně Jana Drastichová. Při hlasování o části vládní zdravotní reformy manipulovala s hlasovacími kartami dvou stranických kolegů. Odhalil to David Rath (ČSSD), který na vše upozornil. Poslankyně se pokusila ospravedlnit tvrzením, že jen chtěla vyjmout karty kolegů z hlasovacího zařízení proto, že v tu chvíli nebyli přítomni v jednacím sále. (více na Novinkách) Věc prošetřoval mandátní a imunitní výbor Sněmovny. (více na Novinkách) Drastichová dostala v polovině měsíce za podvod desetitisícovou pokutu. (více na Novinkách)

Zemřel legendární textař Pavel Vrba

Hity z pera textaře Pavla Vrby (zdroj: Youtube.com)
7. září

Ve věku 73 let zemřel v Praze textař a básník Pavel Vrba. Byl mimo jiné autorem textů k hitům jako Osmý den či Jasná zpráva z repertoáru skupiny Olympic.

Vrba patřil k nejznámějším českým písňovým textařům za posledních 50 let. Napsal na dvě tisícovky písniček. Zpívaly je snad všechny hvězdy českého hudebního nebe od Věry Špinarové po Karla Gotta. (více na Novinkách)

Získal za ně mnoho cen (Bratislavská Lyra, Děčínská kotva), velmi známé jsou dodnes například texty Kdybych já byl kovářem, Dáma při těle, Lampa, Most, Říkej mi či Jedeme dál.

Jeho pohřeb v polovině září v Praze Strašnicích se stal přehlídkou zvučných jmen české kultury. Viditelně dojatá Lucie Bílá připomněla poslední Vrbova slova, která jí řekl: „Napíšu ještě desku šansonů pro tebe a půjdu.“ (více na Novinkách)

Spadlo letadlo s hokejisty Jaroslavle. Zahynuli tři čeští reprezentanti

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z letecké havárie v Jaroslavli (zdroj: ntv.ru)
7. září

V Rusku havarovalo letadlo, v němž cestoval hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl. Na palubě bylo 45 lidí, přežili pouze dva. Mezi mrtvými byli i všichni tři čeští hokejisté, kteří v Jaroslavli působili: obránce Karel Rachůnek, útočníci Jan Marek a Josef Vašíček. (více na Novinkách)

"Máme potvrzenou smrt tří českých hráčů: Josefa Vašíčka, Jana Marka a Karla Rachůnka," potvrdilo záhy po incidentu české velvyslanectví v Moskvě.

Truchlilo i Slovensko, které ztratilo jednu z největších současných hokejových legend. "Víme, že zemřel náš hokejista Pavol Demitra. Byl více než hokejistou, byl kapitánem slovenské reprezentace, ikonou slovenského hokeje," stálo v prohlášení slovenské ambasády.

Letoun Jak-42 se zřítil ve čtyři hodiny odpoledne místního času (14:00 SELČ) z výšky asi půl kilometru a rozlomil se.  Havárii přežili ze 45 lidí pouze dva: palubní inženýr Alexandr Sizov a útočník Alexandr Galimov. Ten utrpěl popáleniny na 90 procentech těla. Zemřel pět dnů po havárii. (více na Novinkách) Mužstvo Jaroslavle cestovalo k utkání KHL v Minsku. Sportovní svět se propadl do smutku. (více na Novinkách) Svou bolest nad ztrátou reprezentantů vyjadřovali i čeští fanoušci na pražském Staroměstském náměstí. (více na Novinkách)

Záhy po nehodě se začaly rojit teorie, kdo ji zavinil. Od začátku se mluvilo o pravděpodobné chybě pilota. Letový dispečer Arij Novik, který povolil start letounu Jak-42 s hokejisty, řekl, že stroj neměl dostatečnou rychlost pro vzlet. Podle něj jel po rozjezdové dráze příliš dlouho. (více na Novinkách) Tuto verzi potvrdilo video zveřejněné pár desítek hodin po havárii. (více na Novinkách) Vyšetřování ukázalo, že příčinou havárie byla chyba pilota, který při startu stroj mimoděk přibrzdil.

Pilot Andrej Solomencev při startu mimoděk sešlápl brzdový pedál. Když se pokusil odpoutat stroj od země a přitáhl řídící páku, do brzdových pedálů se naplno opřel. (více na Novinkách)

Ostatky tří českých reprezentantů přivezl vládní speciál do Prahy v nočních hodinách tři dny po tragédii. (více na Novinkách)

Poslední hold hokejistům vzdaly na Staroměstském náměstí tisíce lidí. Patřili k nim reprezentační kolegové, mimo jiné Jaromír Jágr, Patrik Eliáš. Rozhodlo se, že čísla jejich dresů zůstanou navždy vyřazena: čtyřku Rachůnka, 15 Marka ani 63 Vašíčka už nikdo v národním týmu neoblékne. (více na Novinkách)

Hokejisté byli následně pohřbení za účasti rodiny ve městech, kde vyrůstali. (více na Novinkách)

Roman skončil v čele firmy ČEZ

Šéf ČEZ Martin Roman (FOTO: Milan Malíček, Právo)
14. září

Dlouholetý šéf elektrárenského gigantu ČEZ Martin Roman skončil v čele společnosti. Mluvčí vlády Jan Osúch zároveň popřel informace, že by ho chtěl odvolat premiér Petr Nečas (ODS). Urychlený a nečekaný odchod nicméně vyvolal spekulace. (více na Novinkách)

„Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal,“ uvedl Roman.

Romana v čele představenstva i ve funkci generálního ředitele nahradil dosavadní výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš, kterého v den Romanovy rezignace zvolilo představenstvo.

Opoziční politiky personální šachy překvapily. (více na Novinkách) Spekulace, že odchod není náhodný, potvrdily informace z poloviny října. Podle nich mohl být Roman i během angažmá v ČEZ napojený na firmu Škodu Plzeň. Ta přitom dostávala od ČEZu zakázky. (více na Novinkách)

Zemřel režisér Otakar Vávra

Otakar Vávra (FOTO: Milan Malíček, Právo)
16. září

Ve věku 100 let zemřel režisér Otakar Vávra, legenda československého filmu. První snímek natočil před 80 lety, založil na FAMU katedru režie a vychoval generace režisérů včetně představitelů československé nové vlny. (více na Novinkách)

Vávra si koncem léta zlomil krček kosti stehenní při letním pobytu na chalupě. Jeho životní partnerka, režisérka Jitka Němcová, posléze sdělila, že operace dopadla dobře. Podotkla nicméně, že "náročný zákrok v tak vysokém věku je vždy rizikový". Její slova se naplnila.

Umělec byl pohřben na pražských Olšanských hřbitovech vedle bratra spisovatele Jaroslava Raimunda Vávry. (více na Novinkách)

Slavný český režisér a scénárista se narodil 28. února 1911 v Hradci Králové. Režijní debut si odbyl na Filosofské historii, podle románu Aloise Jiráska, z roku 1937. Ještě předtím ale spolupracoval s Hugo Haasem na Velbloud uchem jehly.  Už na počátku 30. let se převážně věnoval psaní scénářů i námětů, mimo jiné k filmům Svítání, Jedenácté přikázání, Mravnost nade vše či Hlídač č. 47. Později psal scénáře jen k filmům, které i sám režíroval, třeba Předtucha či Dny zrady.

Jako levicový intelektuál se uplatnil i po komunistickém převratu v roce 1948. Zaujal husitskou trilogií:  Jan Hus v roce 1954, Jan Žižka v roce 1955 a poslední třetí díl Proti všem v roce 1956. Poté točil převážně dramata se sociální tématikou jako Srpnová neděle či Policejní hodina.

V 60. letech jeho tvorba dosáhla vrcholu. Natočil dramata Noční host, životopisný film o Boženě Němcové Horoucí srdce či Neffův román Třináctá komnata. Mezi nejznámější pak patří Romance pro křídlovku a Kladivo na čarodějnice. Posledním jeho dílem ze zhruba padesáti se stal film Evropa tančila valčík z roku 1989.

Vávra byl i schopný pedagog. V první polovině 20. století založil na FAMU katedru režie. Jeho žáky byli třeba Věra Chytilová, Miloš Forman, Jiří Menzel a Jan Schmidt. Zavzpomínali na něj s úctou a obdivem. (více na Novinkách)

V Německu se objevil lesní hoch bez paměti

(FOTO: Německá policie)
19. září

"Jsem na světě sám. Nevím, kdo jsem. Prosím, pomozte mi," to byla první slova, která řekl německým policistům sedmnáctiletý mladík Ray. V civilizaci ovšem žít nechtěl. Toužil se vrátit do lesů, kde údajně žil pět let s otcem. Kriminalisté zveřejnili příběh dva týdny poté, co se na ně obrátil. (více na Novinkách)

Berlínská policie s cílem zjistit, kdo je anglicky mluvící hoch zač, oslovila i české úřady. Tajemný příběh se začal odvíjet na počátku září. Pátého na berlínskou radnici přišel zmatený blonďatý modrooký mladík, který si pamatoval jen své jméno. (více na Novinkách)

Žádné doklady ale u sebe neměl. Policii vylíčil, že před pěti roky zahynula při autonehodě jeho matka a od té doby přežíval s otcem v přírodě. Když ten zemřel na následky pádu, Ray ho pochoval do jámy někde v lese a vyrazil na sever, jak mu dříve otec poradil. Cesta mu podle jeho slov trvala dva týdny.

Detaily o případu byly zveřejněny v týž den, kdy začalo být zřejmé, že by měl Ray obrovské problémy přizpůsobit se standardnímu životu. Měl problémy spát v obyčejné posteli a moderní vymoženosti jako mýdlo, tekoucí voda či horká sprcha ho vysloveně znepokojovaly.

Koncem měsíce už policie začala o Rayově verzi příběhu pochybovat. Zdál se jim být příliš čistý na to, aby mohl žít roky v přírodě, jak tvrdil. (více na Novinkách) Nepodařilo se ani nalézt tělo otce. Navíc se ozval švýcarský pár tvrdící, že je mladík jejich vnukem. (více na Novinkách) Ray navíc odmítal spolupracovat. Nechtěl poskytnout třeba vzorky DNA. (více na Novinkách)

21. září

Experti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír oznámili, že se marně snaží upřesnit čas a místo pádu trosek nefunkčního satelitu UARS, který dosloužil a míří k zániku. Šestitunový aparát, který se pohyboval rychlostí 28 160 kilometrů za hodinu, měl z větší části shořet v atmosféře. Zbytky největších kusů ale měly dopadnout na Zem. (více na Novinkách) Úlomky nakonec dopadly v Kanadě a nikoho a nic neohrozily. (více na Novinkách)

Kalousek před Sněmovnou nafackoval mladíkovi

Kalousek zfackoval před Sněmovnou mladíka (zdroj: Právo)
21. září

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) u sídla Sněmovny v Praze zfackoval člověka, který ho urážel. Asi dvacetiletý mladík na Kalouska mířícího ze Sněmovny na jednání vlády pokřikoval, že je zloděj a bude viset. Ministr si to nenechal líbit. (více na Novinkách)

„Odmítám, že došlo k jakémukoli incidentu. Nestalo se nic jiného, než že jsem profackoval jednoho drzého spratka. Nebylo to poprvé, ani naposled,“ sdělil Právu Kalousek.  Mnoho pochopení pro „výchovnou“ akci nenašel. (více na Novinkách) S humorem ji naopak přijal prezident Václav Klaus: „Fackování se mi nezdá správné. Na druhé straně mám skoro pocit, že jsem udělal chybu, že jsem ve své politické kariéře někomu facku nedal, myslím, že by si to mnozí zasloužili.“ (více na Novinkách)

21. září

Česká televize získala nového ředitele. Stal se jím Petr Dvořák, bývalý šéf TV Nova. Od patnáctičlenné rady dostal 12 hlasů. (více na Novinkách) Jeho zvolení politici přivítali. (více na Novinkách)



22. září

Počet lidí s majetkem přes jeden milión dolarů (asi 18 mil. Kč) stoupl v roce 2010 v Česku o více než 29 procent a dosáhl počtu 16 200 jedinců. Vyplynulo to ze zprávy firem Capgemini a Merrill Lynch Global Wealth Management. (více na Novinkách)



26. září

Minutu po půl desáté, přesně podle jízdního řádu, zastavil na pražském Hlavním nádraží první spoj IC RegioJet 1002. Zaplněná vlaková souprava s více než 200 cestujícími vyjela v 5.20 z Havířova. Firma Student Agency tak prolomila monopol Českých drah. (více na Novinkách) Ty záhy oznámily radikální snížení některých cen. (více na Novinkách)

Zemřel tvůrce známých seriálů scenárista Jiří Hubač

Jiří Hubač na archivním snímku ze srpna 2009 (FOTO: Štěrba Martin, Horázný Josef, ČTK)
27. září

Ve věku 82 let zemřel dramatik a scenárista Jiří Hubač. Autor dnes už kultovních televizních seriálů Sanitka a Dobrá voda napsal desítky televizních her, seriálů a filmů, mimo jiné Nezralé maliny nebo Ikarův pád. (více na Novinkách)

Hubač hned na začátku kariéry spolupracoval s Jaroslavem Dietlem a Iljou Prachařem na seriálu Tři chlapi v chalupě. Z filmů, kterým propůjčil rukopis, nelze opomenout snímky jako Ikarův pád, za nějž získal cenu UNDA na mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu, Tažní ptáci nebo Babí léto.

Za své dílo sklidil český umělec řadu ocenění. Třeba za televizní inscenaci Dlouhý podzimní den získal v roce 1971 hlavní cenu na mezinárodním festivalu Zlatá Praha. Podobně triumfoval na festivalu v Sofii s inscenací Lístek do památníku. Při vyhlašování cen Týtý za rok 1999 byl zapsán do Dvorany slávy. V roce 2001 získal Českého lva za nejlepší scénář za rok 2001 za Babí léto.

Hubačův pohřeb proběhl první říjnový týden. (více na Novinkách)

30. září

Ministerstvo školství zveřejnilo výsledky podzimních opravných maturit. Celková neúspěšnost činila skoro 48 procent, bez maturity tak zůstalo přes 11 tisíc žáků. Pětina přihlášených se k opravným testům vůbec nedostavila, zbytek propadl. Nejhůř dopadli němčináři. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz