přejděte na Úvod

Červen

Miliardy za Diag Human začaly na ČR vymáhat neznámí finančníci

Josef Šťáva (FOTO: Tomáš Novák, ČTK)
1. června

Podnikatel Josef Šťáva se vzdal vymáhání odškodného po České republice za zmaření obchodů s krevní plazmou z počátku 90. let. Celou pohledávku, kterou mu přiznal arbitrážní rozsudek ze srpna 2008, prodal. Převzaly ji jiné finanční společnosti. (více na Novinkách)

Zájem o Šťávovu pohledávku vzrostl ve světě poté, co několik uznávaných mezinárodních právních stanovisek (zejména soudů ve Vídni a v Paříži) potvrdilo, že podle českého i mezinárodního práva je konečný rozhodčí nález ze srpna 2008 (podle kterého měl stát Šťávovi vyplatit odškodné 8,3 miliardy korun – pozn. redakce) pravomocný a vymahatelný.

Soudy ve Vídni a v Paříži na základě tzv. newyorské úmluvy o vymahatelnosti arbitrážních rozsudků na územích jiných států přiznaly Diagu nárok na odškodné podle původního arbitrážního rozsudku. Obvodní soud ve Vídni rovnou nechal na návrh firmy exekučně zabavit tři cenná umělecká díla patřící ČR, která na vídeňskou výstavu letos zapůjčily přední české galerie. (více na Novinkách)

Česká diplomacie vzápětí označila krok za porušení mezinárodního práva. (více na Novinkách) Rakouský soud jí dal téměř za měsíc za pravdu. (více na Novinkách) Nicméně k jejich návratu do ČR nedošlo, neboť společnost Diag Human se proti rozsudku odvolala a uspěla. (více na Novinkách)

1. červen

Po více než roční rekonstrukci se lidem zpřístupnila oblíbená pitoreskní Zlatá ulička na Pražském hradě. (více na Novinkách) Její oprava byla nejrozsáhlejší v historii a kromě domků v ní návštěvníci najdou i novou stálou expozici, která dokumentuje tamní život v posledních pěti stoletích. Už dříve nicméně vzbudila rozpaky výše vstupného do jedinečné lokality. Ta základní činí 250 korun.. (více na Novinkách)



3. červen

ČSSD vyloučila ze svých řad Petra Dimuna. O konci někdejší pravé ruky Jiřího Paroubka rozhodla okresní konference v Chomutově. Krok zdůvodnila tím, že Dimun spolustraníky neustále napadal. . (více na Novinkách)

Farmářka po letech umožnila prodejem půdy dostavbu D11

Statkářka Ludmila Havránková na snímku z července roku 2008 (FOTO: Archiv ČTK)
3. červen

Farmářka Ludmila Havránková podepsala s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) smlouvu na prodej svých pozemků pro dálnici D11. Po letech tahanic tak umožnila dostavbu dálnice do Hradce Králové.

Za 11 hektarů farmářka od státu dostala 90 miliónů korun a další pozemky směnila podle dohody s Pozemkovým fondem, a to tak, aby na nich mohla hospodařit. (více na Novinkách)

Spor státu s Havránkovou trval bezmála 20 let. Statkářce se nelíbil postup státu, který vyhrožoval, že jí pozemky vyvlastní. Původně přitom požadovala pouze výměnu půdy za půdu. Státní úředníci se ale podle ní chovali velmi arogantně a jednání opakovaně odmítali. Tahanice trvaly od poloviny 90. let a zaměstnaly nejen všechny ministry dopravy, ale i vlády různých politických uskupení.

Podle odhadů by měli noví řidiči jet po D11 přímo až do Hradce Králové už někdy v roce 2013.

Hušák skončil v čele Sazky

Šéf Sazky Aleš Hušák(FOTO: Petr Hloušek, Právo)
7. červen

Dlouholetý generální ředitel loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák skončil ve funkci. Odvolal jej insolvenční správce společnosti Josef Cupka a zakázán mu byl i vstup do některých prostor sídla. Cupka také Hušákovi zatrhl nadstandardní požitky.

Sazka se týden před pádem Hušáka dostala do konkurzu. (více na Novinkách)

On sám odmítl odvolání převzít, bylo proto svěřeno k doručení poště. Podle dřívějších zpráv z tisku měl v případě odchodu z loterijní firmy dostat odstupné v řádech desítek miliónů korun. (více na Novinkách)

Konec Hušákovy éry přinesla výpověď z poloviny června. (více na Novinkách) Cupka tak zostřil tlak na šéfa firmy, který nicméně odejít stále odmítal. Tvrdil, že ho může odvolat pouze představenstvo. Spor mezi nimi řešila také policie, a to v momentě, kdy si chtěl Hušák odvézt z centrální pražské budovy nábytek. V tu dobu měl přitom q;vstup do firmy už výrazně omezený. (více na Novinkách)

8. červen

Generální ředitel České televize Jiří Janeček oznámil, že se k 31. srpnu vzdá funkce ze zdravotních důvodů. V pozici šéfa televize setrval osm let. (více na Novinkách) Začalo hledání jeho nástupce.

Opozici naštval Fejkův čtvrtmiliónový plat v Českých drahách

Petr Fejk (FOTO: Jan Handrejch, Právo)
9. červen

Premiér Petr Nečas (ODS) na popud opozice opakovaně ve Sněmovně přiznal, že plat ombudsmana Českých drah, kterého tehdy zastával Petr Fejk, je na pováženou a bude řešen. (více na Novinkách)

„Křiklavý a těžko obhajitelný," komentoval příjem Nečas. "Míra odpovědnosti neodpovídá výši platu," uzavřel. Média krátce před tím zveřejnila, že bývalý ředitel pražské zoo bere za post ombudsmana v Českých drahách (ČD) měsíčně kolem čtvrt miliónu korun. Místo mu údajně prosadili zástupci Věcí veřejných.

Suma naštvala především politiky z ČSSD. Její lídr Bohuslav Sobotka to označil za pohrdání státními zaměstnanci, kterým se plat snižuje, zatímco státem vlastněné ČD dávají některým zaměstnancům platy podobné výše.

Po ostré kritice oznámily ČD, že post ombudsmana zruší a Fejk ve funkci skončí. (více na Novinkách) Vyšlo ale zároveň najevo, že kdysi oblíbený ředitel pražské zoo si po výpovědi odnese jako odstupné devět měsíčních platů. (více na Novinkách)

Sobotka jej vzápětí vyzval, aby tzv. zlatý padák vrátil. Výplatu více než dvou miliónů korun označil za nemorální. (více na Novinkách)

Sám Fejk po nátlaku oznámil, že se hodlá proti útokům bránit soudně. Mezi tím vyšlo najevo, že měsíčně pobíral za práci u ČD 270 tisíc korun. (více na Novinkách)

10. červen

Pětinásobný člen většiny polistopadových vlád a někdejší šéf lidovců Cyril Svoboda byl propuštěn z ministerstva zahraničních věcí. Stalo se tak přesně po roce, kdy ho od vyhazovu chránil zákon o platech ústavních činitelů. (více na Novinkách)



14. červen

Zpěvačka Helena Vondráčková prohrála další soudní spor. Od státu požadovala 14 miliónů korun za škody, které jí údajně vznikly chybou úřadů v souvislosti s různými články v časopisech. Odškodnění zamítl Nejvyšší soud. (více na Novinkách)



15. červen

U státních maturit propadlo 19,5 procenta studentů, každý desátý k ní navíc nebyl připuštěn. Celkem tak neuspělo 29,2 procenta maturitního ročníku z celkových 98 762 studentů. Nejhůře dopadli studenti odborných škol, hlavně učilišť a nástavbových oborů, oznámil ministr školství Josef Dobeš (VV). Naproti tomu u gymnázií byla neúspěšnost jen 5,1 procenta. (více na Novinkách)

Odboráři ochromili republiku, ovládli Prahu

Letecké záběry průvodu odborářů (zdroj: Policie ČR)
16. červen

Od půlnoci vypukla v České republice největší stávka od podzimu 1989. Zastavila se železniční doprava a výrazně byla omezena i MHD v některých velkých městech. Odbory tak reagovaly na připravované vládní reformy, které podle nich zhorší životní situaci miliónů lidí. (více na Novinkách)

Stávce předcházelo značné napětí. Její organizátoři se dostali do sporu s vládou Petra Nečase. Ministerstvu financí se dokonce podařilo zablokovat původně předpokládaný termín protestů. Soud v předběžném opatření zakázal pondělní akci, jež nebyla podle něj řádně ohlášená. (více na Novinkách)

Někdejší šéf odborů, nynější šéf Senátu ČR Milan Štěch (ČSSD) vzápětí oznámil, že rozhodnutí soudu se musí respektovat, byť je chybné. (více na Novinkách)

Odborářům pohrozil pro případ, že by protesty v původní pondělní termín proběhly, sankcemi i premiér Petr Nečas (ODS). (více na Novinkách) Svolavatelé tak akci spustili až ve čtvrtek.

Češi omezení přijali celkem s poklidem. Mnozí z nich si vzali dovolenou, obyvatelé velkých měst vyrazili do práce místo kolabující MHD na kolech. (více na Novinkách) Život Prahy výrazně neochromilo ani celodenní uzavření metra. Stávka se nicméně nelíbila prezidentovi Václavu Klausovi. Označil ji za politickou a vyzval k propouštění rebelů. (více na Novinkách)

Tuniský prezident dostal u soudu 35 let

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Lajlou (FOTO: fotobanka Profimedia)
20. červen

Tuniský soud odsoudil bývalého prezidenta země Zín Abidín bin Alího a jeho ženu k 35 letům vězení. Odpykání trestu nařídil v běžné věznici pro lupiče a zloděje. Vyměřil jim také pokutu ve výši 66 miliónů dolarů.

Odsouzeni byli ovšem v nepřítomnosti. Bin Alí totiž v polovině ledna uprostřed masových protivládních protestů uprchl i se svou chotí ze země do Saúdské Arábie. Oba záhy poté u soudu čelili 18 bodům obvinění, mimo jiné z praní špinavých peněz, úmyslného zabíjení a vyvolávání nepokojů. (více na Novinkách)

22. červen

Výbor OSN pro práva dítěte zkritizoval Česko za velký počet dětí v dětských domovech a ústavech a za to, že tam pobývají dlouho. Doporučil mu, aby podporoval rodiny a rozšířil pěstounskou péči. Členové výboru vyzvali také k odstranění babyboxů. Podle nich odporují Úmluvě o právech dítěte. Stát by se měl místo nich podle OSN zaměřit na "řešení příčin opouštění dětí", podporovat plánované rodičovství, poradenství či sociální pomoc při nechtěném těhotenství. (více na Novinkách)

Zemřel herec Peter Falk, představitel detektiva Columba

Peter Falk jako poručík Columbo (zdroj: Youtube.com)
24. červen

Ve věku 83 let zemřel herec Peter Falk, představitel známého televizního detektiva Columba. Zesnul v noci v rodinném domě v Beverly Hills. Přesnou příčinu smrti rodina upřesnit odmítla. (více na Novinkách)

Herec nicméně v posledních letech trpěl demencí a Alzheimerovou chorobou, což potvrdila jeho adoptivní dcera Catherine Falková, která marně u soudu usilovala získat otce do poručnictví. To nakonec předloni soud přiřkl hercově manželce Sheře. Kromě Catherine pár adoptoval také dceru Jackie.

Falk se narodil v roce 1927 v New Yorku, jeho rodiče pocházeli z Evropy. S herectvím se poprvé setkal ještě jako náctiletý na letní škole, hercem se však stal, až když mu bylo téměř 30 let. Na Broadwayi debutoval v roce 1956.

Nejvíce se proslavil jako inspektor Columbo ve stejnojmenném detektivním seriálu. Role mu vynesla čtyři ceny v soutěži Emmy. Za poručíka, který proslul béžovým pršipláštěm a "hloupými" otázkami pokládanými podezřelým z vraždy, dostal v roce 1973 i Zlatý Globus.

Falk byl také dvakrát nominován na Oskara - v roce 1961 za roli ve filmu Vražda na předpis a hned v roce následujícím za Kapsu plnou zázraků. Zahrál si i ve slavném filmu Nebe nad Berlínem. Celý život měl jedno oko skleněné, neboť mu lékaři v jeho třech letech museli odstranit nádor.

25. červen

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího. Plukovník byl obviněn ze zločinů proti lidskosti a z nařízení útoků na civilisty po propuknutí protestů v zemi. Soudci je také vinili z přípravy vražd, zatýkání a věznění stovek civilistů v prvních 12 dnech povstání proti jeho více než 41 let trvající vládě a za snahu údajné zločiny ututlat. (více na Novinkách)



28. červen

Česko přišlo o dalších architektonický unikát. Dělníci dokončili demolici památkově chráněného zimního stadionu na pražské Štvanici. (více na Novinkách) Ta začala kvůli havarijnímu stavu objektu na konci května a vyvolala vlnu rozhořčení. (více na Novinkách) Stadion byl postaven v roce 1932 jako první umělé kluziště v zemi a od roku 2000 byl kulturní památkou.



28. červen

Do čela mezinárodního měnového fondu byla poprvé zvolena žena. Jeho novou šéfkou se stala bývalá francouzská ministryně financí, pětapadesátiletá Christine Lagardeová. (více na Novinkách) Nahradila krajana Dominiqua Strausse-Kahna, jenž v květnu na funkci rezignoval kvůli žalobě, kterou proti němu vznesla pokojská z newyorského hotelu kvůli údajnému sexuálnímu útoku.

Vláda odklepla penzijní reformu

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) (FOTO: Jan Handrejch, Právo)
29. červen

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) schválil zákony nutné pro zavedení druhého pilíře důchodového systému. Ten počítá s účty u soukromých fondů i možností vyvedení tří procent ze sociálního pojištění na tyto účty. (více na Novinkách)

Podle návrhu by lidé od roku 2013 mohli na účty soukromých fondů převést ze státního průběžného systému tři procentní body. To vše za předpokladu, že k nim přidají i vklad nejméně ve výši dvou procentních bodů z vlastní kapsy.

Výpadek z průběžného systému by se podle představ vlády měl financovat vyšším DPH. Jeho zavedení posvětila vláda už koncem května. (více na Novinkách)

Lidé budou mít na výběr čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem, ale i rozdílnou mírou výnosů. Penzijní společnosti totiž budou muset spravovat jejich peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém.

30. červen

Šéf Věcí veřejných Radek John oznámil, že jeho strana bude v kabinetu Petra Nečase (ODS) pokračovat. Ministr dopravy Radek Šmerda se zároveň dohodl s premiérem, že k 1. červenci rezignuje na svůj post. Prezident Václav Klaus následně demisi přijal. Šmerdovým nástupcem se stal volební manažer VV, devětadvacetiletý Pavel Dobeš. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz