přejděte na Úvod

Červenec

Kauza plzeňských práv skončila: tituly ztratilo 9 lidí

Sedm let stará bakalářská práce šéfa městských strážníků v Plzni a absolventa místních práv Luďka Hosmana (vlevo) se ve většině textu zcela shoduje s o rok starší prací jeho bývalého nadřízeného. (FOTO: Petr Eret, ČTK)
1. červenec

Kauza neoprávněně získaných titulů na plzeňské právnické fakultě se uzavřela. Rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová oznámila, že diplom bude zrušen celkem devíti absolventům, někteří přišli najednou o více titulů. (více na Novinkách)

„Celkem bylo zrušeno dvanáct protiprávně vydaných diplomů. Z toho v jednom případě šlo o titul bakalář, v sedmi případech o titul magistr, ve třech případech o titul JUDr. a v jednom případě o titul PhD.,“ sdělila rektorka.

Mezi ty, kteří o písmena před jménem či za jménem přišli, patřili mimo jiné i děti zesnulého kmotra podsvětí Františka Mrázka: Monika a Michal. (více na Novinkách)

Titul JUDr. byl zrušen těm absolventům, kteří zároveň přišli o magisterský diplom. „Diplom se podařilo zrušit pouze v jednoznačných případech,“ dodala Mauritzová.

Právní expert univerzity František Korbel původně sdělil, že o tituly přijde 14 nebo 15 lidí. (více na Novinkách)

7. červenec

Lidé mohli naposledy navštívit starou podobu historické budovy Národního muzea v Praze. Ta se následně kvůli opravě uzavřela. Rekonstrukce je naplánovaná na pět let a budou během ní vytvořeny nové výstavní prostory v suterénu, vyhlídka v kopuli a tunel spojující historickou budovu s objektem bývalého Federálního shromáždění. Poslední den přišlo do staré budovy 16 000 lidí. (více na Novinkách)



8. červenec

Po krátké těžké nemoci zemřela v Praze ve věku 77 let známá televizní hlasatelka a pozdější moderátorka Milena Vostřáková. (více na Novinkách) Do Československé televize nastoupila v roce 1957 a zmizela z ní o dvanáct let později kvůli jediné větě, v níž označila vítězství hokejistů nad Sovětským svazem za morální vítězství. Její návrat na obrazovku v roce 1990 byl velkou slávou. Po několika letech se ale práce v televizi vzdala definitivně.



8. červenec

Exprezident Václav Havel se v rámci aktivit Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 dostal do reklamy autobazaru AAA Auto. Nadace na oplátku na rok získala pro své aktivity do užívání vůz Audi. Podobný počin je přitom pro Havla velmi netypický. (více na Novinkách)

V Česku poprvé porodila žena s transplantovaným srdcem

Žena s transplantovaným srdcem v ČR poprvé porodila dítě (zdroj: ČTK)
8. červenec

Česká medicína si připsala další úspěch, který skončil narozením zdravé holčičky. Její matka, v červenci třicetiletá Petra ze Strakonic, prodělala před dvěma a půl roky transplantaci srdce. Přesto dokázala přivést na svět zdravou dceru.

Porod proběhl v porodnici U Apolináře. „Jsem strašně moc šťastná. Lucina už váží 2580 gramů a dnes jedeme i s jejím tatínkem domů do Strakonic,“ řekla k tomu šťastná maminka. S dcerou se novinářům pochlubila týden poté, co přišla na svět. „Podruhé ale už bych do těhotenství nešla. Je to opravdu velké riziko. To, že se to povedlo, je velká náhoda a velké štěstí,“ pokračovala. (více na Novinkách)

10. červenec

V trupu výletní lodi Bulgarija zemřelo po jejím potopení ve Volze 110 lidí. Na palubě lodi bylo 199 osob, přes osmdesát z nich se jich podařilo zachránit. Loď vyrobená v roce 1955 v Československu se potopila během pouhých osmi minut v bouřlivém počasí. Na vině byla ale také přeplněnost parníku. (více na Novinkách)



11. červenec

V Brně-Medlánkách zemřel v troskách jednomístného sportovního letadla bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík. Tragédie se stala po poledni. Pro pilota šlo o první let ve zbrusu novém letadle. Ultralehký sportovní stroj si na letiště dovezl o víkendu. (více na Novinkách)

Ekologové zahájili na Šumavě bojkot kácení stromů

Aktivisté v lokalitě Ptačí potok (FOTO: Petr Eret, ČTK)
15. červenec

Zhruba dvě desítky ekologů se vydaly k Ptačímu potoku u Modravy na západočeské straně Šumavy, aby zabránily kácení kůrovcem napadených stromů. Začal tak boj mezi aktivisty a správou národního parku, do něhož se postupně vložily úřady, policie i špičky domácí politiky.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha neměla správa parku v době zahájení akce ke kácení udělenou potřebnou výjimku a neměla zpracovaný vliv na významnou lokalitu chráněnou podle Natura 2000.

Naopak správa parku označila blokádu kácení za nelegální a na ekology opakovaně volala policii. „Považujeme to za akt odporující zákonu... Metody Hnutí Duha jsou nepřípustné a my se jim musíme bránit,“ konstatoval v prvotní reakci její ředitel Jan Stráský. (více na Novinkách)

Ekologové přesto vytrvali v akci týdny. Na místo přicházeli v brzkých ranních hodinách a odcházeli pozdě večer. (více na Novinkách) Případ zatím řešily například Česká inspekce životního prostředí, ministerstvo životního prostředí nebo nejvyšší kontrolní úřad.

Spor mezi znepřátelenými tábory gradoval a vyústil také ve fyzické útoky. (více na Novinkách) Na místě dokonce opakovaně zasahovala policie, která usnadňovala práci dřevorubcům.

16. červenec

Rakousko s pompou pohřbilo Ottu Habsburského (98). Obřad zahrnoval zádušní mši ve vídeňském Svatoštěpánském dómu, průvod centrem města a uložení rakve i jeho před rokem zemřelé ženy Reginy do císařské hrobky v Kapucínském kostele. Poslední rakouský následník trůnu zemřel 4. července. (více na Novinkách)

V Srbsku zadrželi posledního hledaného válečného zločince

V Srbsku zadrželi posledního hledaného válečného zločince Hadžiče (zdroj: Youtube.com)
20. červenec

Srbské úřady zadržely v regionu Fruška gora nedaleko domu jeho rodiny Gorana Hadžiče. Byl posledním čelným představitelem hledaným kvůli válečným zločinům spáchaným během válek v bývalé Jugoslávii v 90. letech. Zatčení potvrdil srbský prezident Boris Tadić.

„Zatčením Hadžiče jsme splnili svou morální povinnost,“ oznámil na mimořádné tiskové konferenci Tadić. Doplnil, že Srbsko Hadžiče nekrylo. (více na Novinkách)

Bělehrad na jeho dopadení pracoval podle prezidentových slov intenzivně poslední tři roky. Dostál tak svým závazkům vůči haagskému tribunálu, poznamenal.

Někdejšímu prezidentovi Republiky Srbská Krajina Hadžičovi je připisován podíl na masakru téměř 300 osob ve Vukovaru. Úřadům unikal téměř osm let poté, co byl v roce 2004 obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti včetně mučení, deportací, vyhlazování a cílené destrukce. Usiloval tak o vytlačení Chorvatů a nesrbských obyvatel z oblastí, které v mezidobí 1992 až 1993 kontroloval. Před Mezinárodním trestním tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) čelí 14 bodům obžaloby.

Eurozóna slíbila Řecku dalších 109 miliard eur

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym
(FOTO: fotobanka Profimedia)
21. červenec

Lídři států eurozóny na mimořádném summitu k řešení dluhové krize schválili nový záchranný program pro zadlužené Řecko. Nová pomoc měla mít objem 109 miliard eur (zhruba 2,7 biliónu Kč). (více na Novinkách)

Státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF) přitom již v roce 2010 Řekům přislíbily celkem 110 miliard eur na tři roky. Tato částka se však ukázala jako nedostatečná.

Do nové pomoci měl být podle plánů tentokrát zapojený i soukromý sektor, tedy banky a další finanční instituce. Ty by měly poskytnout celkem 135 miliard eur během příštích 30 let.

Řekové měli získat i nižší úroky pro půjčky, které se budou pohybovat mezi 3,5 až čtyřmi procenty. To je snížení o zhruba jeden procentní bod proti současnosti. Tento krok by přitom měl řecké vládě ušetřit zhruba 30 miliard eur v příštích deseti letech.

Dohoda nicméně neuspokojila všechny. Nejvíce hlasů proti ní zaznělo v Německu. Podle nich zapůjčené peníze Němci už nikdy neuvidí. (více na Novinkách) Situaci na finančních trzích zhoršilo také následné rozhodnutí ratingové agentury Moody's Investors Service. Ta jen čtyři dny po summitu srazila hlavní rating Řecka o další tři stupně na známku Ca. (více na Novinkách)

Pravicový extrémista postřílel v Norsku desítky lidí

Norský extrémista v antimuslimském videu (zdroj: Reuters)
22. červenec

„Bylo to hrůzné, ale nutné,“ řekl po masakru na norském ostrově Utoya vrah Anders Behring Breivik. Krátce před tím tam postřílel desítky dětí a mladistvých na letním táboře. Ještě před krvavým úderem odpálil nálož ve vládní čtvrti v Oslu. Norsko i svět čin šokoval.

Breivik akce pečlivě plánoval. Nejdříve odpálil bombu v centru norské metropole. Na místě zemřelo osm lidí. Vzniklé paniky využil k úniku a ke spuštění druhého masakru. K útoku v Oslu se mezitím přihlásila teroristická organizace Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu). (více na Novinkách)

Breivik se v tu dobu přesouval na nedaleký ostrov Utoya, kde právě probíhal tábor mladých sociálních demokratů. Právě tam - oblečený do policejní uniformy - rozpoutal skutečné krveprolití. Než se sám vydal do rukou policie, chladnokrevně zavraždil desítky dospívajících a dětí.

Údaje o počtu obětí po krvavém řádění se lišily. Nakonec se zastavily na 69. Pachatel, pravicový extrémista přes nesmírnou brutalitu akcí tvrdil, že není kriminálník. Jednal podle svých slov ve snaze zlepšit svět. (více na Novinkách)

Média jej navíc popsala jako milovníka klasické hudby a konzervativního křesťana. Jednal jako vlk samotář a nijak podezřele se před tím nechoval. Například nákup ohromného množství chemikálií pro konstrukci bomby zabíjející v Oslu mu umožnilo podnikání na biofarmě. (více na Novinkách)

Breivik ještě před útoky zveřejnil manifest namířený proti muslimům a mimo jiné prozradil, že navštívil i Prahu, kde chtěl kontaktovat gang Hell's Angels. Hlásil se také k některým myšlenkám českého prezidenta Václava Klause.

Policie krátce po hrůzném činu zveřejnila fotografie, na nichž Breivik chodí mezi oběťmi a střílí je zblízka do tváří. (více na Novinkách)

Během prošetřování případu vyplouvaly na povrch i problémy norské policie, mimo jiné oddalování vyslání helikoptéry na Utoyu. (více na Novinkách)

Sám Breivik volal na policii dokonce desetkrát, kvůli přetíženosti linek uspěl ale jen dvakrát. V hovorech se představil jako vůdce protikomunistického hnutí. „Breivik. Velitel. Organizován v antikomunistickém hnutí odporu proti islamizaci. Operace splněna, chci se vzdát (speciální) jednotce Delta," zněla přesně jeho slova. (více na Novinkách)

Celá země se po incidentu semkla. Kondolence zasílali do Norska i přední světoví politici. Běžní Norové na nenávistný čin reagovali slzami a klidnými akcemi. (více na Novinkách)

Speciál k případu je k dispozici: (více na Novinkách)

22. červenec

Vlastimil Rampula už nebude řídit pražské Vrchní státní zastupitelství, oznámil to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s tím, že jej zbavil funkce na základě návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a následného správního řízení. Vyhověl tak Zemanovi, kterému vadila liknavost pražských žalobců při objasňování závažných kauz, včetně těch korupčních. (více na Novinkách)

Zemřela zpěvačka Amy Winehouse

BEZ KOMENTÁŘE: Amy Winehouse (zdroj: Youtube.com)
23. červenec

Sedmadvacetiletá britská zpěvačka Amy Winehouse byla nalezena mrtvá ve svém londýnském bytě. Záchranná služba byla k bezvládnému tělu přivolána šest minut před čtvrtou hodinou odpoledne. Ženě už ovšem nebylo pomoci. (více na Novinkách)

Přes prvotní zprávy o možném předávkování se v bytě zpěvačky žádné drogy nenašly. Její smrt vzbudila obrovské emoce mezi fanoušky. (více na Novinkách)

Příčiny brzkého skonu talentované umělkyně prvotně neodhalila ani provedená pitva. (více na Novinkách) Poslední rozloučení s ní proběhlo koncem července. (více na Novinkách)

Britská hvězda proslula sérií skandálů, které se odvíjely od nadměrného holdování alkoholu a drogám. V červnu dokonce zrušila všechny letošní koncerty. Vše začalo opileckým extempore na koncertě v Srbsku, kde nebyla schopná zpívat, zahodila mikrofon a opustila pódium. (více na Novinkách)

Winehouse byla jinak jednou z komerčně nejúspěšnějších popových zpěvaček v Británii a hudební kritici ji označovali za nejtalentovanější hudební umělkyni své generace.

25. červenec

Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že Česká republika přestane dorovnávat penze lidem, kteří v době Československa pracovali na Slovensku a nyní kvůli tomu dostávají nižší penzi. (více na Novinkách) Reagovalo tak na rozhodnutí unijního soudního dvora, podle kterého by se stejným způsobem měly dorovnávat i penze lidem, kteří pracovali v dalších státech evropské sedmadvacítky, jinak by se jednalo o diskriminaci.



25. červenec

Policie začala vyšetřovat násilnou smrt teprve jedenáctileté školačky. Tělo dívky našel její sedmnáctiletý bratr v bytě v Krnově na Bruntálsku. (více na Novinkách) Později se ukázalo, že vrahem byl právě on. Policie ho zadržela jen několik hodin po činu. (více na Novinkách)

Klaus v australském parlamentu odmítl projít rámem

Prezident Václav Klaus před australským parlamentem v Canbeře
26. červenec

Prezident Václav Klaus na sebe opět strhl pozornost světových médií. Tentokrát v Austrálii, kde odmítl projít bezpečnostním rámem v tamním parlamentu, v jehož canberrské budově měl domluvený rozhovor. Interview raději zrušil a vrátil se do hotelu.

Klaus se vypravil do Austrálie na 14 dnů přednášet o svobodě a klimatických změnách. V rámci programu dorazil i do Canberry na rozhovor v programu 7.30 televize ABC1. Ta má ovšem studio uvnitř parlamentu, v čemž nastal zádrhel. (více na Novinkách)

Když český prezident zjistil, že bude muset projít bezpečnostním rámem, zarazil se. „Přes to nepůjdu,“ řekl podle producentky programu Michelle Ainsworthové. Jeho postoj záhy Hrad zdůvodnil tím, že je běžné mít rentgenové kontroly ve státních institucích právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ústavních činitelů, nikoliv obráceně.

26. červenec

Bývalá sekretářka ze vsetínské radnice Marcela Urbanová částečně uspěla u ostravského krajského soudu s žalobou na ochranu osobnosti, kterou podala na bývalého ministra, lidoveckého starostu města a dosavadního senátora Jiřího Čunka. Za urážlivé výroky, které měl Čunek o Urbanové před lety šířit, se jí musí písemně omluvit a zaplatit jí odškodné 80 tisíc korun. Původně po něm Urbanová žádala 10 miliónů korun. (více na Novinkách)



31. červenec

Američtí vyjednávači republikánů a demokratů dospěli k předběžné dohodě o zvýšení limitu zadlužení Spojených států. Zemi hrozilo, že pokud by se strop pro zadlužení nezvýšil do 2. srpna, neměla by peníze na splácení svých závazků. Podle televize ABC se strop pro zadlužení zvýšil ze současných 14,29 biliónu o 2,4 biliónu dolarů. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz