přejděte na Úvod

Srpen

2. srpen

Počínaje prvním srpnem získala média opět možnost ve veřejném zájmu zveřejňovat informace získané z odposlechů. Umožnila to novela trestního řádu, na jejímž základě se změkčil tzv. náhubkový zákon. Zveřejňovány tak znovu mohly být například údaje o korupci a dalších trestných činech politiků a jiných čelních představitelů státu. (více na Novinkách)

V Krkonoších shořela Petrova bouda

V Krkonoších zcela shořela památná Petrova bouda
1. srpen

Noční požár na krkonošských hřebenech zničil památnou Petrovu boudu. Plameny požíraly trojici mnoho let opuštěných chátrajících objektů dlouhé hodiny. Hasiči o nich dostali informaci teprve kolem deváté hodiny ranní. Z Petrovy boudy zbylo pouze kamenné torzo přízemí a uvnitř ohořelý dřevěný skelet jedné z budov.

„Postupně jsme se dověděli, že kouř bylo od Petrovky v okolí cítit od nedělního večera. Zprávu o požáru jsme dostali po dvanácti hodinách, kdy už byla bouda zničena. Požár nebylo kvůli husté mlze možné na dálku uvidět,“ popsal jeden ze zasahujících hasičů. „Bylo po všech stránkách naprosto ideální počasí pro dobře utajený zničující požár,“ podotkl. (více na Novinkách)

Záhy po události se objevily spekulace, že požár byl založený úmyslně. Objekt totiž hořel už podruhé za čtrnáct dnů. Vybydlené budovy ovšem přitahovaly i nelegálně přespávající turisty a narkomany.

Bouda ve výšce 1 288 metrů byla zapsaná v seznamu kulturních památek. Postavil ji v roce 1811 Johann Pittermanns. Začátek konce se datuje k roku 1949, kdy se renomovaný hřebenový hotel změnil v odborářskou rekreačku. Opravdovou zkázu přinesl listopad 1989, kdy objekt převzali soukromníci a nikdo z nich nenašel peníze na rekonstrukci.

Petrovku nakonec v roce 2008 získala společnost Snowy Chalet. Její zástupci nicméně záhy po požáru odmítli, že by jej někdo založil z jejich popudu naschvál. Uvedli, že byli těsně před dohodou s památkáři, jež měla objektu vrátit původní slávu. (více na Novinkách)

Na úmyslné zapálení ovšem ukázaly nálezy několika ložisek ničícího živlu. (více na Novinkách) Policii se případného viníka ani pachatele objevit nepodařilo a v září případ odložila. (více na Novinkách)

2. srpen

Bývalý vrcholný politik ODS Miroslav Macek neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu a musel zaplatit Davidu Rathovi 100 000 korun. Macek uštědřil v květnu 2006 Rathovi pohlavek na stomatologickém sněmu. Důvodem bylo předešlé vyjádření, že se Macek oženil kvůli penězům. (více na Novinkách)

Spisovatelku Monyovou zavraždil po letech týrání manžel

Simona Monyová (FOTO: monyova.cz)
4. srpen

Spisovatelka ženských románů Simona Monyová byla zavražděna. Čtyřiačtyřicetiletou autorku přezdívanou Viewegh v sukních ubodal v jejím domě v Brně-Obřanech manžel. Stalo se tak po dlouholetém týrání, o němž oběť nemluvila ani s nejbližšími.

Pachatel Boris Ingr skončil v nemocnici rovněž se zraněním. (více na Novinkách) Policie jeho výslech odložila, neboť se psychicky zhroutil. (více na Novinkách)

Z trestného činu vraždy jej obvinila až týden po brutálním činu. (více na Novinkách)

Známí spisovatelky po jejím skonu začali vypovídat, že ji dlouhá léta znásilňoval a týral manžel. Sama napadaná o útocích roky mlčela. (více na Novinkách)

Monyová patřila ke stálicím české ženské literatury, napsala desítky knih. S manželem vlastnila velmi úspěšné vydavatelství, které vedl právě Ingr. Poslední kniha, která jí vyšla, se jmenovala Srdceboly. S její tvorbou se setkali i televizní diváci, podle stejnojmenné knihy Česká televize natočila inscenaci Tchýně a uzený. S oblíbenou autorkou se přišly do obřadní síně rozloučit desítky lidí. (více na Novinkách)

Po zavražděné zůstaly tři děti. Nejmladšímu synovi bylo teprve sedm let.

4. srpen

Policie obvinila Martina Knetiga, bývalého poradce někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), z nepřímého úplatkářství. Údajně se ho dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí. (více na Novinkách) Knetig měl podle policie shánět pro ODS tzv. černé peníze. (více na Novinkách)



5. srpen

Radikální polský politik, odpůrce evropské integrace a šéf rolnického hnutí Sebeobrana Andrzej Lepper spáchal sebevraždu. Oběsil se v kanceláři své strany. Motivem zřejmě byly finanční problémy. (více na Novinkách)

Zemřela herečka Jiřina Švorcová

Jiřina Švorcová na sjezdu KSČM (FOTO: Milan Malíček, Právo)
8. srpen

Ve věku 83 let zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných v Malvazinkách divadelní a filmová herečka a komunistická politička Jiřina Švorcová. Oblíbená, i zatracovaná umělkyně spojila svůj veřejný život právě s KSČ, později s KSČM.

Šéf strany Vojtěch Filip záhy po jejím skonu vyzdvihl, že se nikdy nezpronevěřila své myšlence.

Herečka byla v květnu hospitalizována v kritickém stavu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze – Střešovicích, později byla převezena do Malvazinek. Lékaři ji ani tam nedokázali pomoci. Selhávaly jí důležité životní funkce. (více na Novinkách)

Švorcová vystudovala pražskou DAMU a v letech 1951-1990 působila na scéně Divadla na Vinohradech. Po roce 1968 se silně politicky angažovala. V roce 1976 byla mimo jiné zvolena do Ústředního výboru KSČ. Pověst zapálené komunistky v roce 1977 stvrdila přípravou a prezentací tzv. Anticharty. (více na Novinkách)

10. srpen

Britská policie bude smět proti výtržníkům v ulicích použít vodní děla i gumové projektily, oznámil to britský premiér David Cameron po schůzce krizového štábu. Jeho vláda se tak snažila obnovit pořádek ve velkých městech, kde vypukly rozsáhlé nepokoje. Do akce proti výtržníkům nasadili jen v Londýně 16 tisíc policistů. Během týdenního rabování, kterého se účastnily běžně děti, několik ulic v britských městech lehlo popelem, vypleněny byly stovky obchodů a zraněny desítky lidí. (více na Novinkách) Nejméně pět osob zemřelo. (více na Novinkách)

Bestiální vrah zabíjel ve středočeském Mukařově

BEZ KOMENTÁŘE: V Mukařově se rozběhlo pátrání po pachateli vraždy (zdroj: Jiří Forman, Novinky)
11. srpen

Ve středočeské obci Mukařov nalezli policisté tři mrtvé lidi. Jeden z nich ležel pobodaný na okraji silnice, další dvě těla našli kriminalisté o chvíli později v blízkém rodinném domě. Po pachateli ihned začaly pátrat desítky mužů zákona a vrtulník. (více na Novinkách)

Muži nalezenému na ulici bylo 48 let a pocházel z Mukařova. V domě pak policisté našli mrtvou 24letou ženu a 37letého muže. Všichni byli příbuzní. Vrah je brutálně pobodal v oblasti hrudníku a břicha. První jeho oběť - muž, který se vyplazil z domu pro pomoc, v době, kdy jej nalezli, ještě žil. (více na Novinkách)

Do rozsáhlé policejní akce po neznámém muži se zapojily desítky policistů se psy. Pátrání probíhalo do časných ranních hodin. Neúspěšně. Den po incidentu byla zveřejněna také pravděpodobná podoba pachatele. (více na Novinkách) Kriminalisté dopadli vraha jen pár dnů po činu. Ukázalo se, že jde o známého zavražděné dívky.

11. srpen

Do sporu mezi ekology a správou národního parku o kůrovce na Šumavě vyhroceného během července nečekaně vstoupila sama příroda. Brouka kvůli chladnému a vlhkému počasí, které v letních týdnech panovalo, začaly hubit viry, plísně a houby. Aktivisté tak dosáhli dočasného pozastavení těžby napadených stromů. (více na Novinkách)

Homosexuálové prošli Prahou, rozbouřili politickou scénu

Homosexuálové prošli Prahou, radikálové metali plastové lahve a nadávky (zdroj: Novinky)
13. srpen

V centru Prahy se v rámci festivalu tolerance uskutečnil "průvod hrdosti", který byl jedním z vrcholů festivalu Prague Pride. Ten zorganizovali homosexuálové coby akci sexuálních menšin. Akce proběhla v ulicích celkem poklidně. O to větší ohlas přinesla na politické scéně. (více na Novinkách)

Průvod zhruba tří tisíc lidí prošel centrem Prahy až na Střelecký ostrov, kde se uskutečnil hudební festival. Jako protiváha pochodu proběhly i akce pravicových radikálů a mladých křesťanských demokratů. Krom nadávek a několika hozených plastových lahví k větším incidentům nedošlo.

O co klidnější měla událost průběh v ulicích, o to více ostrých slov padalo na její adresu napříč českou politickou scénou. Například Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause, se pustil do ostré kritiky vedení hlavního města, které pochod podpořilo. Vše označil za "nátlakovou akci homosexuálů", jež překřtil na "deviantní občany". (více na Novinkách)

Spor se přenesl i na půdu ODS. (více na Novinkách) Vložil se do něj prezident Václav Klaus, který napadl vedení strany z toho, že nehájí tradiční konzervativní hodnoty. (více na Novinkách)

V USA zemřel Ctirad Mašín

Ctirad Mašín (FOTO: ČTK)
13. srpen

V americkém Clevelandu zemřel ve věku 81 let Ctirad Mašín.

"Přál si být pochován tady v Americe do té doby, dokud se politická situace nezmění, tak se do ČR nechce v žádné formě vrátit," řekl bratr Josef Mašín. (více na Novinkách)

Záhy po oznámení skonu se v Česku znovu rozpoutala diskuse o skupině bratrů Mašínů. Ta veřejnost dělí na dva tábory: jeden je považuje za hrdiny, druhý za vrahy. Během boje proti komunistickému režimu, který mladíci vypověděli, totiž v Československu umírali i obyčejní lidé. Patřil k nim otec Stanislava Rošického Josef. Ten zemřel při střetu s Mašíny, když bránil podnikové peníze. (více na Novinkách)

Nejednotný názor skupiny odrážel i postoje českých politiků. Většina z těch nejvýše postavených ještě před pohřbem oznámila, že do USA na ceremoniál pravděpodobně nepoletí. (více na Novinkách)

Do Clevelandu nakonec zamířil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Shrnul, že nevidí rozdíl mezi nacistickou a komunistickou ideologií, a připomněl, že Mašínové ctili odkaz otce generála Josefa Mašína, legendárního protinacistického odbojáře ze skupiny Tří králů. (více na Novinkách)

Ministr Ctiradu a Josefu Mašínovým navíc udělil vyznamenání Zlatá lípa. (více na Novinkách)

Hromadná rvačka spustila rasové napětí na Šluknovsku

Zásah policie ve Varnsdorfu (Zdroj: Rada Miroslav/ČTK)
21. srpen

Nad ránem se v Rumburku strhla hromadná rvačka, do které se zapojilo 24 lidí. Jeden muž skončil v nemocnici se zlomeninami. Ukázalo se, že agresory byli tamní Romové. Napadenými naopak příslušníci tzv. většinové populace. Událost spustila rasové nepokoje ve Šluknovském výběžku.

Podle policie dvacetičlenná skupina osob napadla jinou, čtyřčlennou skupinu. Na místě zasahovala jako první městská policie, která tam část zúčastněných zastihla, poté ale případ předala státní policii. (více na Novinkách)

Záhy se začalo mluvit o rasovém pozadí incidentu. Ukázalo se, že výspa severních Čech se stala jakýmsi odkladištěm tzv. sociálně nepřizpůsobivých, které tam měsíce sestěhovávali majitelé realit z celé republiky s cílem uvolnit lepší byty či domy v lukrativnějších lokalitách.

Na neklidu v regionu se podepsal i incident z první poloviny srpna, kdy Romové za bílého dne napadli s mačetami v ruce zákazníky baru v Novém Boru, a to jen kvůli tomu, že servírka nechtěla umožnit mladistvým, aby hráli na automatech. Jednomu z napadených rozsekli lebku. (více na Novinkách)

Zaměření pozornosti na Šluknovsko rovněž ukázalo, že tam v posledních měsících rapidně roste kriminalita. Politici začali hledat řešení situace. (více na Novinkách) Policejní prezidium vyslalo do oblasti speciální posily, které měly situaci alespoň uklidnit. (více na Novinkách)

23. srpen

Newyorský soud zrušil obvinění a propustil na svobodu Dominiqua Strausse-Kahna. Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu a původně očekávaný horký kandidát voleb příštího francouzského prezidenta byl viněn z pokusu o znásilnění pokojské Nafissatou Diallové. Soud označil její osobu za nevěrohodnou. (více na Novinkách)



24. srpen

Ratingová agentura Standard & Poor’s zvýšila hodnocení České republiky. A to rovnou o dva stupně, konkrétně z A na AA mínus. Hodnocení se týkalo dlouhodobých závazků v cizích měnách. U dlouhodobých závazků v domácí měně došlo ke zvýšení z A plus na AA. (více na Novinkách)

Policie zatkla lékaře Bartáka viněného ze sexuálních útoků

Zadržený lékař Jaroslav Barták (FOTO: Repro ČT)
27. srpen

Policie zadržela na ruzyňském letišti v Praze lékaře Jaroslava Bartáka, na kterého podaly jeho bývalé asistentky trestní oznámení, v nichž (více na Novinkách)

Zadržení Bartáka následovalo až měsíce poté, co si první oběť na jeho útoky mužům zákona postěžovala. Zvláštní liknavost vyšetřovatelů vzbudila podezření, zda Barták známý svými styky s vlivnými lidmi, není nějak chráněn. Do případu proto vstoupil i policejní prezident Petr Lessy, jenž nařídil prošetření celé kauzy, konkrétně přístupu vyšetřovatelů k ní. (více na Novinkách)

Policie lékaře prošetřovala mimo jiné kvůli podezření na znásilnění, vydírání, omezování osobní svobody, vyhrožování a ublížení na zdraví či nedovolené výroby a nakládání s omamnými látkami.

To obviněný odmítl.  Vše označil za spiknutí. Vyšetřování se ale nebránil. (více na Novinkách) O ženách, které oznámení podaly, tvrdil, že byly prostitutky a on jim za služby "osobních asistentek" platil. (více na Novinkách)

Případ naplno rozpoutala Bartákova asistentka Lucie, kterou měl na cestě po Filipínách napadnout a zabavit jí pas. Při její záchraně se angažoval dokonce i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09).

Barták je třetinovým spolumajitelem kliniky v pražských Modřanech. V minulosti se rád vyskytoval ve společnosti mocných a vlivných lidí. Do kontaktu s nimi přicházel například prostřednictvím charitativního Lions Clubu.

Česko uznalo libyjské povstalce za představitele země

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy povstalců v Tripolisu (zdroj: Reuters)
29. srpen

Česká republika uznala povstaleckou Přechodnou národní radu za jediného legitimního politického představitele Libye. Vzbouřenci během srpna ovládli většinu země. Plukovník Muammar Kaddáfí jim však stále unikal.

"Vývoj situace potvrdil rostoucí váhu Přechodné národní rady do té míry, že se reálně stala jediným legitimním politickým představitelem libyjského lidu," uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09). Podle něj je Česká republika pevně odhodlána rozvíjet spolupráci s novou dočasnou vládou, která má zemi dovést do svobodných voleb.

Přechodnou povstaleckou radu (NTC) do konce srpna uznalo zhruba 50 zemí. Států přibylo zejména poté, co vzbouřenci ovládli hlavní libyjské město Tripolis. (více na Novinkách)

30. srpen

Na čtyřicet vzrostl počet obětí bouře Irene, která zasáhla severovýchod USA a způsobila značné škody. Ty pojišťovny odhadly až na sedm miliard dolarů (asi 119 mld. Kč). Bez proudu se celkem ocitlo osm miliónů lidí. (více na Novinkách)



31. srpen

Veřejnost se dozvěděla o plánu armády na znovuzavedení odvodů. Řady záložníků se kvůli zastaralým mobilizačním zákonům totiž zužují a noví zájemci se do služeb vlasti nehlásí. Odvody by však neměly být plošné. "Může jít třeba o lidi, kteří rozumí spojovacím technologiím nebo umí opravovat techniku. Ale třeba to také můžou být piloti," sdělil k tomu bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz