přejděte na Úvod

Květen

Jan Pavel II. byl blahoslaven

BEZ KOMENTÁŘE: Blahořečení Jana Pavla II. (zdroj: Reuters)
1. květen

Papež Benedikt XVI. prohlásil za blahoslaveného svého předchůdce Jana Pavla II. Vatikán mu přitom už v lednu přiřkl zázračné uzdravení řeholnice. Květnový slavnostní obřad sledovaly ve Vatikánu a v ulicích Říma stovky tisíc poutníků. (více na Novinkách)

Před půl jedenáctou dopolední byl Benedikt XVI. v rámci protokolu oficiálně požádán o blahořečení Jana Pavla II. Následovalo stručné představení života bývalého papeže. Nový papež poté přečetl nezbytnou formuli nutnou k blahořečení předchůdce.

Žena, kterou měl Jan Pavel II. zázračně vyléčit z Parkinsonovy nemoci, pak přinesla papeži zachovanou krev zesnulého v relikviáři.

Blahořečení je v katolické církvi nezbytný krok předcházející prohlášení za svatého.

1. květen

Německo a Rakousko uvolnilo pracovní trhy pro Čechy, Slováky a občany dalších šesti států střední a východní Evropy, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004. (více na Novinkách)

Na prvních středních školách začaly státní maturity

(FOTO: Aleš Pelikán, Právo)
2. květen

Po letech odkladů začaly na prvních 62 středních školách ústní zkoušky státních maturit. V prvním roce se nových zkoušek dospělosti zúčastnilo téměř 99 tisíc studentů. Ti pak od 3. května skládali jednotné testy a písemky.

Na start projektu osobně dohlížel ministr školství Josef Dobeš (VV). (více na Novinkách)

S jejich zdárným spuštěním spojil svůj mandát. „Vše je nastavené, vše funguje tak, jak má,“ odpověděl na dotaz, zda se neobává technických chyb. Při generálce se totiž objevilo mnoho problémů, celkem 12 tisíc.

Nové zkoušky dospělosti, konkrétně písemné jednotné testy, se skládaly z češtiny, jako druhý předmět si maturanti volili mezi matematikou a cizím jazykem, přičemž počtům dalo přednost 40 procent studentů. Ti si také určili, zda chtějí skládat lehčí, či těžší verzi maturit. Více než 90 procent z nich zvolilo lehčí verzi, při říjnové generálce totiž třetina mladých propadla.

Rozpaky vzbudila informace, že na maturitním vysvědčení budou mít studenti i výsledky rovněž z nepovinných maturitních předmětů, což také původně nemělo být. Možní poškození se obrátili se stížností na ombudsmana. (více na Novinkách)

Písemné testy pak dorazily do škol v zapečetěných krabicích koncem května. (více na Novinkách) Záhy po jejich napsání unikla verze z češtiny na veřejnost. Ministerstvo přitom chtělo to, jak písemné maturity vypadají, tajit. (více na Novinkách)

Američané zabili Usámu bin Ládina

Usáma bin Ládin byl zabit Američany (zdroj: Reuters)
2. květen

Prezident Spojených států Barack Obama oznámil v přímém televizním přenosu, že vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Doplnil, že v rukou amerických úřadů je i tělo nejhledanějšího teroristy světa.

"Spravedlnost byla nastolena," řekl Obama v televizi CNN. "Po dvě dekády byl Usáma bin Ládin vůdcem a symbolem Al-Káidy. Smrt bin Ládina představuje nejdůležitější úspěch v úsilí našeho národa porazit Al-Káidu. Ale jeho smrt neznamená konec našeho úsilí," doplnil. (více na Novinkách)

Ke speciální operaci došlo ve městě Abbottábád u pákistánské metropole Islámábádu. Provedl ji malý tým Američanů. Nikdo z nich nebyl zraněn. USA ovšem ztratily nový typ vrtulníku.

Identita Usámy bin Ládina byla následně potvrzena takzvanými faciálními rozpoznávacími technikami, které identitu vyhodnotí na základě tvarů a rysů obličeje. Poté byla provedena i pitva zabitého a z těla odebrány vzorky pro následné testy DNA.

Při razii zemřeli vedle bin Ládina, který byl střelen do hlavy, i další čtyři lidé: dva jeho kurýři, jeho syn a jedna žena. (více na Novinkách) Dům, kde se nejhledanější terorista skrýval, vzápětí zachvátily plameny.

V ulicích měst Spojených států začaly spontánní lidové oslavy. Bin Ládinova smrt podle analytiků zvýšila Obamovy šance na znovuzvolení do funkce v roce 2012. (více na Novinkách)

Sám prezident následně čelil tlaku, aby zveřejnil snímky zabitého. To odmítl. Ukázalo se, že navíc Američané ve snaze předejít vzniku jakéhokoli pietního místa pro teroristy pohřbili bin Ládinovo tělo po krátkém obřadu do Arabského moře. (více na Novinkách)

5. květen

V Austrálii zemřel poslední známý veterán první světové války, Brit Claude Choules. Bylo mu přes 110 let. Byl zároveň sedmým nejstarším žijícím mužem na světě. (více na Novinkách)



9. květen

Ve věku 66 let zemřel ráno v Praze klarinetista a zpěvák Banjo Bandu Ivana Mládka Ivo Pešák. "Příčinou úmrtí byly pooperační komplikace po operaci bypassu, kterou podstoupil před čtyřmi dny v IKEMu," uvedla jeho žena Milada Pešáková. (více na Novinkách)



10. květen

Ve večerních hodinách zemřel v Brně ve věku 54 let známý brněnský herec Erik Pardus. Veřejnost ho znala zejména z role strážmistra Zahálky v televizním seriálu Četnické humoresky. Svůj profesní život nicméně spojil spíše s brněnským divadlem. Působil v něm od roku 1982. (více na Novinkách)



11. květen

Vicepremiér pro boj s korupcí a předseda VV Radek John oznámil odchod z vlády. (více na Novinkách) Uvedl, že mu vadí, že necítí plnou podporu pro svou práci a že mu premiér Petr Nečas (ODS) mluví do personálního obsazení jeho úřadu. John se funkce ujal záhy poté, co skončil jako ministr vnitra. 



13. květen

Neformální šéf VV Vít Bárta se omluvil prezidentovi Václavu Klausovi za nahrávku, v níž jej označil za blízkého spojence a svěřil se, že Klaus pro něj udělá vše, co si řekne. Reagoval tak na další tajnou nahrávku, která byla tentokrát pořízená z jednání strany. Bárta k ní uvedl, že byl opilý. Za autora záznamu označil bývalou kolegyni Kristýnu Kočí, která podle něj při nahrávaném jednání cíleně provokovala kolegy k tvrdým výrokům. (více na Novinkách)



14. květen

V Thajsku byli zatčení dva Češi, kteří v lednu 2008 u Hořic na Jíčínsku ukradli 74 miliónů z vozu bezpečnostní agentury Fénix. (více na Novinkách) Muži byli za svůj čin v ČR řádně odsouzení. Ve vězení si ale odpykali pouze rok, protože bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala stížnost pro porušení zákona, čímž oběma pachatelům výkon trestu přerušila. Ti následně uprchli z ČR. V listopadu 2010 na ně opět vydal mezinárodní zatykač Krajský soud v Hradci Králové. Zatčení byli koncem května vydaní z Thajska do ČR. (více na Novinkách)



14. květen

Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn byl zadržen v New Yorku kvůli obvinění ze sexuálního útoku na hotelovou pokojskou. Podle amerických zákonů mu za čin hrozilo 15 až 20 let vězení. (více na Novinkách) Strauss-Kahn jakékoli pochybení odmítl. Nicméně za pár dnů dobrovolně odstoupil z funkce. (více na Novinkách)

Policejní razie ochromila vydávání řidičáků v Praze

(FOTO: Jaroslav Soukup, Novinky)
16. květen

Policisté provedli razii na pražském magistrátu kvůli podezření z korupce. Doslova tam rozprášili tým zkušebních komisařů zodpovědných za vydávání řidičských průkazů. Z celkových devatenácti jich detektivové z braní úplatků obvinili čtrnáct. Začali také stíhat šest provozovatelů autoškol.

Vyšetřovatelé případu podezřívali obviněné z braní úplatků a úplatkářství. (více na Novinkách) Za sumu od dvou do patnácti tisíc korun měl od nich plátce získat příslušný doklad bez problémů. Ochotu částku uhradit sumu projevily desítky lidí.

Radnice záhy oznámila, že krok ochromí vydávání řidičských průkazů, neboť nebude snadné získat za údajné korupčníky náhradu. Ředitel magistrátu Martin Trnka informoval, že se všemi obviněnými komisaři už byl ukončen pracovní poměr. Rozsáhlý skandál spustil legislativní přípravy na zpřísnění vydávání řidičských průkazů.

18. květen

Policie obvinila zpěváka a pražského zastupitele Jana Kalouska (ODS) z pojistného podvodu. Měl se podílet na machinacích s fakturami, které několik let prováděl jeden autoservis. Kalouskovi hrozilo až tříleté odnětí svobody, zastupitel svou vinu popírá. Celková škoda na machinacích činila 50 miliónů korun, podle policie o nich Kalousek věděl. (více na Novinkách)

Rakušané zabavili novou škodováckou lokomotivu

Rychlíková lokomotiva Škoda 109E (FOTO: Škoda Holding)
19. květen

Rakouské úřady zabavily na žádost konkurenčního Bombardieru škodováckou lokomotivu při homologačních testech. Německo-kanadské uskupení obvinilo českou firmu z krádeže technologií. Napadená společnost vše označila za nekalý konkurenční boj. (více na Novinkách)

Škoda se s Bombardierem v té době v Rakousku soudila kvůli letitému sporu. V roce 2002 podávala přihlášku do tendru na lokomotivy pro České dráhy (ČD), které měly být vyrobené podle licence Bombardieru. Soutěž byla ovšem zrušena a smlouva vypovězena.

Do nové soutěže ČD se už Škoda hlásila s vlastním výrobkem. Po kanadském výrobci požadovala vrácení části peněz za licenci, která nebyla naplněna. Bombardier ale podle Bindera žádal úhradu více než dvojnásobku za vypovězení smlouvy.  Firma Bombardier nicméně jakékoli konkurenční pozadí sporu odmítla. (více na Novinkách)

Zemřel bývalý ministr financí Eduard Janota

Eduard Janota. (FOTO: Jan Handrejch, Právo)
20. květen

Krátce po poledni zemřel bývalý ministr financí a oceňovaný ekonom Eduard Janota (59). Skonal na tenisovém kurtu v Radovesicích na Litoměřicku na zástavu srdce. Přivolaní zdravotníci už mu nedokázali pomoci.

Většinu profesního života strávil na ministerstvu financí, po roce 1989 tam působil jako náměstek a poté přímo jako ministr ve vládě Jana Fischera. Tradovalo se o něm, že patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích. Dokonce se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví. Jako nepolitický úředník pracoval pod ministry z různých stran včetně ODS a ČSSD.

Jeho brzký odchod rozesmutnil nejen veřejnost ale také politiky.  „S obrovskou bolestí jsme všichni na ministerstvu financí přijali zprávu o úmrtí Eduarda Janoty. Pokládám to za obrovskou ztrátu nejen pro odbornou ekonomickou scénu, ale pro celou Českou republiku. Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap," uvedl ke ztrátě přítele současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pro expremiéra Fischera byl Janota "velký přítel a dlouholetý kamarád", jehož odchodu hluboce lituje. (více na Novinkách)

21. květen

Přes 40 tisíc lidí se v centru Prahy sešlo k odborářské demonstraci proti vládním reformám. Protesty vyvrcholily na Václavském náměstí. Magistrála byla hodinu zablokovaná. (více na Novinkách) Akci neodvrátila ani předešlá schůzka tripartity, na níž se odbory s kabinetem Petra Nečase (ODS) dohodly na dalším postupu vyjednávání. Vládní reformy podle nich povedou k poklesu životní úrovně lidí, a to nejen těch z nižších příjmových skupin.



23. květen

V Hradci Králové večer zemřel arcibiskup a emeritní biskup královéhradecký Karel Otčenášek. Bylo mu 91 let. Rodák z Českého Meziříčí na Rychnovsku se knězem stal v březnu 1945, pět let poté byl tajně vysvěcen na biskupa. Deset a půl roku byl vězněn v komunistických žalářích. Po amnestii v roce 1962 pracoval jako dělník. Do duchovní správy se mohl vrátit v roce 1965, úřad hradeckého biskupa pak převzal v prosinci 1989. Rezignoval v červnu 1998. Krátce nato mu tehdejší papež Jan Pavel II. udělil osobní titul arcibiskupa. V roce 1995 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka. (více na Novinkách)

V Německu poprvé zabíjel "okurkový" virus

Bakterie E.coli (EHEC) (FOTO: fotobanka Profimedia)
24. květen

Evropou se začala šířit panika z nového viru. Německo zasáhla akutní epidemie krvácivých průjmů vyvolaných enterohemorhagickou bakterií Escherichia coli (EHEC). Prvním uznaným důkazem nákazy se stala smrt 83leté Hannoveřanky. Celkově onemocněly tři a půl tisíce lidí, více než padesát osob zemřelo.

„Takováto epidemie nemá historický precedent,“ řekl už na začátku šíření epidemie německý mikrobiolog Werner Solbach. Experti začali uvažovat, že by za nákazou mohla být zelenina ze supermarketů hnojená močůvkou. (více na Novinkách)

Za původce onemocnění Němci záhy označili okurky ze Španělska. (více na Novinkách) V podezření měli rovněž rajčata a hlávkový salát. Mezi oběma státy vzápětí vznikly diplomatické potyčky, které zesílily poté, co se ukázalo, že se experti mýlili. (více na Novinkách)

Odborníky překvapilo zejména velké množství vážných případů ve velmi krátkém časovém období. Nákaza se totiž Německem šířila asi jen dva týdny. Vyvolávala nejen těžké krvácivé průjmy, ale způsobovala i selhání ledvin. Většinu pacientů tvořily ženy. (více na Novinkách)

Virus se dostal i do České republiky. (více na Novinkách)

Světová zdravotnická organizace (WHO) počátkem června oznámila, že bakterie EHEC je mutantem dvou různých bakterií E. Coli. (více na Novinkách)

Záhy poté objevili Němci smrtící zárodky ve fazolových výhoncích vypěstovaných v Německu. (více na Novinkách) Následně se dostaly do podezření klíčky brokolice, česneku a paprik. (více na Novinkách)

Německé úřady označily epidemii oficiálně za ukončenou až koncem července. (více na Novinkách) Tehdy byla za konečný zdroj nákazy označena semena egyptské pískavice. (více na Novinkách)

24. května

Ukrajinská policie zadržela v Kyjevě bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou a eskortovala ji k výslechu. Podle soudu se vyhýbala vyšetřování. Byla obviněna ze zneužití služebního postavení a neoprávněného nakládání se státními prostředky. (více na Novinkách)

Z vesmíru dorazila fotografie Krtečka

Krteček ve vesmíru na ramenou astronoma Andrewa Feustela (FOTO: NASA)
26. květen

Z vesmíru dorazila první fotografie s legendárním Krtečkem z českých dětských televizních seriálů. Oblíbená postavička cestovala s americkými astronauty v raketoplánu Endeavour. Na palubu si ji vzal Andrew Feustel, kterého s Českem pojí příbuzenské vztahy. (více na Novinkách)

Netradičního hosta raketoplánu doporučila Feustelovi manželka Indira, která je po matce českého původu. Uvedla, že chtěla, aby postavička vytvořená výtvarníkem Zdeňkem Milerem vzbudila u dětí a mladých lidí v Česku zájem nejen o kosmonautiku, ale také o vědu a technické obory.

Sám umělec vytvořil pro akci i speciální logo. (více na Novinkách)

Srbové dopadli generála Mladiće

Ratko Mladić (FOTO: Reuters)
26. květen

Srbská policie zatkla roky hledaného válečného zločince generála Ratka Mladiće. Zprávu médií potvrdil prezident Boris Tadić. Mladić se ukrýval v obci na severu Srbska a prozradil ho anonym. Záhy byl převezen k bělehradskému soudu. (více na Novinkách)

„Je dobré pro Srbsko, že tato bolestná kapitola dějin je uzavřena," řekl prezident. "Všechny zločiny musí být vyšetřeny a zločinci čelit spravedlnosti," dodal s tím, že se již rozběhl proces vydání Mladiče k mezinárodnímu soudu do Haagu.

Generál Mladić se skrýval pod jménem Milorad Komadić ve vesnici Lazarevo ve vojvodinské autonomní oblasti na severu země. Údajně byl v době zatčení ve špatném zdravotním stavu. (více na Novinkách) Srbský soud nicméně s jeho vydáním do Haagu neváhal. (více na Novinkách) K odsouhlasení kroku došlo poslední květnový den, a to po rozhodnutí lékařů, že generál je k tomu zdravotně způsobilý. (více na Novinkách)

Mladić je považován za jednoho z hlavních aktérů krvavých etnických čistek provázející v 90. letech rozpad Jugoslávie. Jeho zadržení  vyvolalo v Srbsku ostré protesty. Do ulic vyšly tisíce lidí. (více na Novinkách)

28. května

Francouzští vyšetřovatelé zveřejnili záznam z černých skříněk, které odhalily průběh posledních okamžiků letu Airbusu A330 společnosti Air France. Ten se v roce 2009 zřítil do Atlantiku při letu z Rio de Janiera do Paříže. Zemřelo 228 lidí. Ukázalo se, že posádka stroje bojovala o záchranu do poslední chvíle. Za nehodou stála malá rychlost a snaha vyhnout se turbulencím. (více na Novinkách)



31. května

V Čečensku byl zadržen předpokládaný vrah někdejší ruské opoziční novinářky Anny Politkovské Rustam Machmudov. Speciální jednotka jej zadržela v domě jeho rodičů. Známou kritičku Kremlu, která se proslavila reportážemi z Čečenska v Novoj gazetě, jež se nelíbily ruskému vedení, zastřelil najatý vrah 7. října 2006 ve vchodu do domu v Moskvě na narozeniny tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz