přejděte na Úvod

Březen

1. březen

Server bankovnipoplatky.com zveřejnil vítěze žebříčku o nejabsurdnější bankovní poplatek za rok 2010. Stal se jím výběr na přepážce z vlastního účtu. V roce 2009 vyhrál poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet. (více na Novinkách)



6. březen

Ve věku 47 let zemřel dabér, herec a dlouholetý člen pražského Divadla pod Palmovkou Rostislav Čtvrtlík. Podlehl těžké nemoci, s kterou bojoval několik let. Svůj hlas propůjčil v dabingu postavě Chandlera v televizním seriálu Přátelé. (více na Novinkách)



8. březen

Exprezident v nemocnici. Bývalý prezident Václav Havel, který dostal akutní zánět dýchacích cest, byl odvezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. (více na Novinkách) Začal tak pozvolna dlouhý boj o jeho život, který v prosinci prohrál.

Japonskou jadernou elektrárnou Fukušima otřásly výbuchy

Poškozená jaderná elektrárna Fukušima (zdroj: Reuters)
15. březen

Svět znepokojil vývoj v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Tou otřásly dva silné výbuchy. Japonská vláda varovala, že radiace dosahuje nebezpečných hodnot až do vzdálenosti 30 kilometrů od elektrárny.

Zařízení bylo vážně poškozeno několik dnů před explozí ničivým zemětřesením a následnou vlnou tsunami. Došlo v něm hned k několika explozím. (více na Novinkách)

Provozovatel elektrárny, tokijská společnost Electric Power uvedla, že míra ozáření za hodinu byla v okolí elektrárny osmkrát vyšší než horní povolená hranice pro celý rok. Vrtulníky americké armády zaznamenaly navíc radiaci téměř sto kilometrů od místa neštěstí.

Tehdejší premiér Naoto Kan proto vyzval Japonce žijící do 30 kilometrů od elektrárny, aby z preventivních důvodů nevycházeli z domů. Kvůli nebezpečné radiaci museli záhy po posledních výbuších opustit zařízení jeho zaměstnanci. (více na Novinkách)

Japonsko i svět zasáhla panika. Opět se objevily dohady, jak a zda je vůbec jaderná energetika bezpečným zdrojem energie.

Oblast kolem Fukušimy se následně stala prakticky mrtvou zónou. Podobně na tom byly i další oblasti, které živly zasáhly. Počet mrtvých se jen dva dny po katastrofě odhadoval na více než jedenáct tisíc osob. (více na Novinkách)

Zasažený ostrov Honšú, největší z japonského souostroví, s plochou 230 500 kilometrů čtverečních, se posunul o 2,4 metru. Zemská osa pak byla vychýlena o nejméně 10 centimetrů.

Policie našla tělo ztracené Aničky

Policisté našli v Tróji tělo, patrně patří pohřešované Aničce (zdroj: Novinky)
16. březen

Policisté v pražské Troji nalezli ostatky pohřešované Aničky Janatkové. Vzápětí v Mostě zadrželi muže, kterého již dříve v souvislosti s případem vyšetřovali. Šlo o Otakara Tomka.

Vyšetřovatelé přes den obsadili ulici Pod Havránkou na trojské pláni a nikoho do této lokality nepouštěli. Na místo nálezu dorazil před 14. hodinou lékař. O čtvrt hodiny později odjel. (více na Novinkách)

Tělo zakopané v zemi objevili kriminalisté poblíž místa, kde se už na podzim roku 2010 našly klíče zmizelé devítileté dívky.

Policisté na stejném místě již několik měsíců před tím hledali, ale kvůli špatným klimatickým podmínkám ani speciálně vycvičený pes nic nenalezl. Nyní se objevily ostatky, které byly zakopány hluboko v zemi, díky speciální 3D technologii zapůjčené od policejního prezídia.

Anna Janatková zmizela odpoledne 13. října 2010 cestou ze školy v chatové oblasti v pražské Troji. Rozsáhlá akce první den přinesla kriminalistům nález pouze jejího batohu.  Stopy je pak dovedly k 41letému muži, kterého i obvinili ze zbavení osobní svobody. Na vazbu to však nestačilo.

Otakar Tomek byl zadržen až v polovině letošního března. Vzápětí byl obviněn ze znásilnění, vraždy a vloupání. Kriminalisté mu totiž prokázali dalších 17 případů majetkové trestné činnosti na území Prahy 8 a ve Středočeském kraji. (více na Novinkách)

K soudu s ním nikdy ale nedošlo. Pět dnů po vzetí do vazby se pokusil ukončit nad ránem svůj život v pankrácké vazební věznici. Jako škrtidlo mu posloužily vlastní tepláky. Před tím zanechal dopis na rozloučenou. K činu se ale nedoznal. Záchranná služba jej po resuscitaci přímo ve věznici odvezla do nemocnice. (více na Novinkách) Tam ale za pár desítek hodin na to zemřel. Jeho trestní stíhání tak bylo zastaveno. (více na Novinkách)

ČSSD si zvolila do čela Bohuslava Sobotku

Bohuslav Sobotka těsně po oznámení jeho zvolení předsedou ČSSD (FOTO: Petr Hloušek, Právo)
18. březen

Novým předsedou ČSSD byl ve druhém kole tajné volby zvolen dosavadní statutární místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Na brněnském sjezdu obdržel 304 hlasy. Porazil tak vyzyvatele šéfa Asociace krajů Michala Haška.
Ten získal 285 hlasů. (více na Novinkách)

Sobotka záhy po sjezdu oznámil, že vedle lídra strany chce zůstat také šéfem jejího poslaneckého klubu. (více na Novinkách)

Zemřel bývalý ministr zdravotnictví Fišer

Bohumil Fišer působil jako ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana. (FOTO: René Volfík, ČTK)
21. březen

Ve věku 68 let zemřel v Brně někdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Vládní funkci zastával v letech 2000 až 2002 v sociálnědemokratickém kabinetu premiéra Miloše Zemana. Podlehl rakovině.

Fišer byl uznávaným odborníkem v oblasti výzkumu srdce a krevního oběhu. Po svém odchodu z politiky byl přednostou Fyziologického ústavu lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde působil až do svého skonu. (více na Novinkách)

Český lékař provedl v USA první transplantaci obličeje

Mitch Hunter před transplantací. Vážné zranění utrpěl při dopravní nehodě při kontaktu s vedením elektrického proudu. (FOTO: fotobanka Profimedia)
18. březen

Americká nemocnice informovala o ojedinělé transplantaci celého obličeje. Tu mladému muži provedl několik dnů před tím lékařský tým pod vedením českého chirurga Bohdana Pomahače.

Výjimečný zákrok proběhl na sále v Brigham and Women's Hospital (BWH) v Bostonu ve státě Massachusetts v USA. (více na Novinkách)

Podle informací nemocnice se na více než patnáctihodinovém zákroku podílel tým více než 30 lékařů, anesteziologů, zdravotních sester a dalšího personálu. Pacient Dallas Wiens získal při operaci kompletní obličej, včetně nosu, rtů, svalů, obličejové animace a nervů.

O obličej přišel v roce 2008 po úrazu elektrickým proudem. Ten mu vzal nos, oči, muž dýchal pouze speciální trubičkou zavedenou do krku.

Totožnost dárce obličeje nemocnice nezveřejnila.

Český lékař Bohdan Pomahač vedl tým specialistů v Bostonu již při transplantaci obličeje v dubnu 2009, která byla na světě v pořadí sedmou, v USA teprve druhou.

Další podobný zákrok provedl ještě letos v dubnu. Příjemcem nové tváře byl třicetiletý Mitch Hunter, který v roce 2001 po dopravní nehodě utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrického proudu. (více na Novinkách)

Pomahač vystudoval olomouckou lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Pochází z Ostravy, s rodinou žil před cestou do USA v Prostějově.

22. březen

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav byl odsouzen za znásilnění na sedm let za mřížemi. Exprezidenta soud uznal vinným ve dvou bodech obžaloby již v prosinci 2010. Kacav si musí odpykat minimálně dva roky, než může požádat o podmínečné propuštění. Byl obviněn ze znásilnění ženy, která pro něho kdysi pracovala. Zároveň čelil žalobě z dalších sexuálních zločinů, včetně sexuálního útoku, kterých se měl dopustit vůči třem svým podřízeným v době, kdy působil jako ministr turistiky a prezident. (více na Novinkách)

Zemřela legenda amerického filmu Elizabeth Taylorová

BEZ KOMENTÁŘE: Elizabeth Taylorová v dobách své největší slávy (zdroj: Youtube.com)
23. březen

Svět filmu přišel o jednu z nejzářivějších hvězd. V 79 letech zesnula slavná herečka Elizabeth Taylorová. Hollywoodská hvězda byla od poloviny února hospitalizována v nemocnici v Los Angeles kvůli selhání srdce.

Taylorová se narodila v Londýně 27. února 1932, ale její rodiče byli Američané. Kvůli válce se pak přesunuli do Los Angeles. Hrála v desítkách filmů a byla slavná hlavně v 50. a 60. letech. (více na Novinkách)

V deseti letech se poprvé objevila před kamerou ve filmu There's One Born Every Minute. Z tohoto období je ale známější její role v dojemném příběhu Lassie se vrací. K dalším raným filmům patří Jana Eyrová a Bílé útesy doverské.

V roce 1963 přišel trhák Kleopatra. Na svou dobu to byl neskutečně drahý projekt, jen její honorář dělal milión dolarů. A zanedlouho natočila i druhý nejuznávanější snímek své kariéry - Kdo se bojí Virginie Woolfové, za který získala Oscara.

Smrt hollywoodské legendy vyvolala velký zájem o pozůstalost celebrity. Do dražby se dostaly mimo jiné milostné dopisy, které psala jako sedmnáctiletá prvnímu snoubenci Williamu Pawleymu, s nímž byla zasnoubena několik měsíců v roce 1949. (více na Novinkách)

Michálek dostal půl miliónu za nahlášení korupce

Za upozornění na korupční jednání byli jako první oceněni Ondřej Závodský a Libor Michálek. (FOTO: Milan Malíček, Právo)
23. březen

Půl miliónu korun získal někdejší šéf Fondu životního prostředí Libor Michálek, který ohlásil připravované manipulace s eurodotacemi, za své hrdinství. Peníze mu vyplatil Nadační fond proti korupci zaregistrovaný podnikatelem Karlem Janečkem. (více na Novinkách)

Michálkova kauza je dobře známa a zmapována, jelikož si o korupčním jednání pořídil audiozáznam. Jeho trestní oznámení následně vyústilo v demisi tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), spustilo otřesy v kabinetu Petra Nečase (ODS) a mimo jiné nepřímo vedlo i k výměně policejního prezidenta.

Nicméně nikdo z aktérů možného korupčního skandálu zatím potrestán nebyl. Chronologický přehled aféry: (více na Novinkách)

Kalousek vyzval Vondru k rezignaci

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) (FOTO: Milan Malíček, Právo)
24. březen

Ve vládní koalici se vyostřil spor týkající se Alexandra Vondry a jeho úlohy v kauze Promopro. Ministr obrany se sice snažil vše vysvětlit poslancům, ale neuspěl. Naopak. Po jeho projevu jej špičky TOP 09 vyzvaly k rezignaci. Mimo jiné jeho vládní kolega, ministr financí Miroslav Kalousek.

Vondrova řeč ve Sněmovně vyvolala značné emoce v kuloárech. Poslanci TOP 09, kteří poslouchali projev u televize před jednacím sálem, nevěřícně kroutili hlavami. (více na Novinkách)

„Kdyby Vondra měl v těle kouska cti, podá rezignaci ještě dnes, jinak musíme spoléhat na čest pana premiéra,“ řekl k tomu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že vystoupení Vondry všem vyrazilo dech.

Na jeho slova nicméně Petr Nečas jako premiér a šéf ODS vstřícně nereagoval. Ministr financí podle něj není v pozici, aby navrhoval demisi kteréhokoli člena vlády. (více na Novinkách)

26. březen

Začalo sčítání lidu. Občané tímto dnem mohli vyplňovat doručené formuláře sčítání lidí, domů a bytů. Do formulářů se zapisovaly informace podle stavu z půlnoci z pátku 25. března na sobotu 26. března. V praxi to znamenalo, že pokud se někomu například narodilo dítě v sobotu nad ránem, nebylo již do sčítání zahrnuto. Lidé museli formuláře odeslat do 14. dubna. (více na Novinkách)



28. březen

Exministr obrany Martin Barták skončil ve funkci náměstka ministra financí. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) vyhověl jeho žádosti o uvolnění z funkce. Barták jej požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou dopisem s tím, že je pro něj nadále ekonomicky i sociálně neúnosné setrvávat na neplacené dovolené. (více na Novinkách)

Barták čelil v té době obvinění z možné korupce. Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady firmy Tatra William Cabaniss jej obvinil v listopadu 2010 z toho, že měl požadovat úplatek, aby odvedl pozornost od podezřelé provize.

Skončila papírová padesátikoruna

Ilustrační foto (FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky)
31. březen

Poslední březnový den mohli lidé naposledy platit papírovou padesátikorunou. Od 1. dubna zůstala v platnosti jen mince stejné hodnoty.

O ukončení platnosti bankovky rozhodla bankovní rada České národní banky (ČNB) již v roce 2010 kvůli její nízké životnosti. Zatímco mince vydrží desítky let, bankovky je nutné obměňovat průměrně každé tři až čtyři roky. (více na Novinkách)

Centrální banka vyrobila poslední bankovky s vyobrazením svaté Anežky České na lícní straně v roce 2007. Od té doby je postupně nahrazuje. K 29. březnu 2011 jich bylo v oběhu 14,2 miliónu kusů, a to v hodnotě 710 miliónů Kč, mincí bylo přes 64 miliónů kusů v celkové hodnotě 3,2 miliardy Kč.

Majitelé papírových exemplářů je pak mohou v pobočkách ČNB vyměnit až do roku 2016.

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz