přejděte na Úvod

Leden

1. leden

Ministerstvo obrany snížilo šedesáti procentům vojáků hodnosti. Změna měla sjednotit systém s ostatními státy NATO. Kvůli odlišnému značení zažívali vojáci v zahraničí nedorozumění i komické situace. „Nadpraporčík měl tři stříbrné hvězdy. Někdy je příslušníci jiných armád zdravili jako tříhvězdičkové generály,“ řekl k tomu hlavní praporčík české armády Miroslav Švadlena. (více na Novinkách)



3. leden

Funkce nejvyššího státního zástupce se ujal Pavel Zeman. Nahradil Renatu Veseckou, která upadla v nemilost vlády. Její pozicí zamávaly soudní pře, spekulace o spojení s členy takzvané justiční mafie i rebelie mezi podřízenými státními zástupci. Zemana prosazoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). (více na Novinkách)



4. leden

Zesnulý papež Jan Pavel II. se přiblížil blahořečení, když mu byl přičten zázrak. Měl uzdravit řádovou sestru trpící Parkinsonovou chorobou. (více na Novinkách)



6. leden

Novou zdravotnickou reformu představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Uvedl, že ji budou podpírat tři hlavní pilíře: definice nároku pacienta, kontrola vstupu nových technologií a regulace pojišťoven. V rámci prvního pilíře ministr počítal například s legislativní definicí, na co má pacient nárok z veřejného pojištění a co už si může hradit sám. (více na Novinkách)



7. leden

O tituly ze Západočeské univerzity přišli první rychlostudenti. Zhruba dvacet absolventů plzeňských práv dostalo v následujících dnech oznámení, že jejich titul se ruší. První tři dopisy směřovaly těm, kteří získali údajně neoprávněně magisterský diplom. (více na Novinkách) Pokračovala tak kauza z roku 2010, kdy se ukázalo, že běžně mnohaletá studia práva v Plzni šlo absolvovat i za pár měsíců. (více na Novinkách)

Zemřel první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier (FOTO: Ondřej Lazar Krynek)
8. leden

V pražské vinohradské nemocnici zemřel ve věku 73 let po delší nemoci první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier. (více na Novinkách)

Disident a novinář Dienstbier byl až do své smrti jako nestraník senátorem za ČSSD. Do dějin se ovšem zapsal především jako první československý ministr zahraničí po listopadu 1989, za jehož působení se kácela železná opona a zemi opouštěla sovětská vojska. Později byl tři roky zvláštním zpravodajem OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii.

Kladenský rodák mezi prvními podepsal Chartu 77. Za činnost ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných strávil tři roky ve vězení. Začínal ale jako redaktor v Československém rozhlase.

Odchod přítele komentoval exprezident Václav Havel: "Umřel mi dávný kamarád, se kterým jsem hodně prožil. S ním a s Václavem Bendou jsem byl svého času ve vězení a i v nejtěžších chvílích nás posiloval svou stále dobrou náladou. Po několika nedávných setkáních jsem tušil, že je nemocný. Přesto mne dnes velmi zaskočilo, že jsem zůstal z této trojice jediný."

ČSSD koncem ledna rozhodla, že do boje o prázdné senátorské křeslo vyšle Jiřího Dienstbiera mladšího. (více na Novinkách)

Útočník střelil americkou kongresmanku do hlavy

Gabrielle Giffordsová (FOTO: ČTK/AP)
8. leden

Členka americké Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová byla postřelena v arizonském Tucsonu. Útočník zabil dalších šest lidí stojících v jejím okolí, mimo jiné devítiletou dívku. Dalších čtrnáct osob zranil. (více na Novinkách)

Demokratka Giffordsová měla v Tucsonu mítink, když náhle přiběhl muž a začal do davu střílet. Poslankyni zasáhl z poloautomatické zbraně jednou kulkou do hlavy.

Policie záhy po incidentu vzala do vazby mladíka s kriminální minulostí Jareda Lee Loughnera. K jeho odhalení napomohly i sociální sítě, kde zveřejňoval nejrůznější kontroverzní postoje. (více na Novinkách) K činu se nicméně u soudu hned nedoznal. (více na Novinkách)

Giffordsové bylo v době útoku 40 let. Byla vdaná za astronauta Marka Kellyho. Lékaři jí po útoku museli odebrat půlku lebky. (více na Novinkách) Mrtvým dítětem byla vnučka slavného hráče baseballu Christina Taylor Greenová.

10. leden

Tomáš Chalupa se stal novým ministrem životního prostředí. Poslanec ODS musel kvůli nové funkci opustit pozici starosty šestého pražského obvodu. (více na Novinkách) Nahradil v ní odstoupivšího Pavla Drobila, který v prosinci 2010 rezignoval kvůli možné korupci na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). (více na Novinkách)

ČOI zveřejnila čerpací stanice s nekvalitním palivem

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) (FOTO: Petr Horník, Právo)
11. leden

Česká obchodní inspekce zveřejnila na svých internetových stránkách www.coi.cz poprvé nepoctivé prodejce pohonných hmot, kterým uložila pokutu v roce 2010. (více na Novinkách)

ČOI až do svého lednového kroku tvrdila, že jména nekvalitních stanic nemůže zveřejňovat, neboť k tomu nemá oporu v legislativě. Za to si vysloužila kritiku nevládních organizací i široké veřejnosti.

Sazka spadla na ratingové dno

Šéf Sazky Aleš Hušák (FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK)
13. leden

Rating dlouhodobých závazků loterijní společnosti Sazka se propadl z dosavadní známky CC na nejnižší stupeň D. Ratingová agentura Standard & Poor's tímto upozornila investory, že firma není nadále schopna splácet své dluhy. (více na Novinkách)

Začal naplno boj o ovládnutí firmy. Její tehdejší ředitel Aleš Hušák ale nicméně stále tvrdil, že je schopná závazky plnit. (více na Novinkách)

Podnikatel Radovan Vítek přitom oznámil, že pošle Sazku do insolvence, nesplatí-li dluhy vůči němu. (více na Novinkách)

Městský soud v Praze následně v druhé polovině února určil za insolvenčního správce Josefa Cupku. (více na Novinkách)

Z Tunisu uprchl prezident s rodinou

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Lajlou (FOTO: fotobanka Profimedia)
14. leden

Tuniský prezident Bin Alí s rodinou utekl ze země po několikatýdenních nepokojích proti vysoké nezaměstnanosti i cenzuře tisku. Sám tak ukončil vlastní 23 let trvající autoritářskou vládu.

Podle domněnek francouzských zpravodajských služeb prezidentova rodina ze země uletěla s 1,5 tuny zlatých prutů. Pro ně se prý do centrální banky v Tunisu dostavila osobně bin Alího druhá manželka Lajla. (více na Novinkách) Žena poté měla nasednout na let do Dubaje, odkud pak zamířila do Džiddy v Saúdské Arábii.

Země se před tím ocitla v chaosu. Stalo se tak záhy poté, co Alí oznámil, že odejde v roce 2014. To ale vzbouřené davy odmítaly. Během následných represí zemřely desítky lidí požadující jeho okamžitý odchod. (více na Novinkách)

17. leden

Do Prahy dorazil nový velvyslanec Spojených států Norman Eisen. Post byl uprázdněn téměř dva roky. Eisen je bývalým poradcem amerického prezidenta Baracka Obamy, jeho rodinné vazby sahají do Československa i Polska. (více na Novinkách)

Atentátník zabíjel na moskevském letišti

BEZ KOMENTÁŘE: Na moskevském letišti zabil sebevražedný atentátník 35 lidí
(zdroj: Reuters/Stream.cz)
24. leden

Silný výbuch otřásl příletovou halou moskevského mezinárodního letiště Domodědovo. Nejméně 35 lidí zahynulo na místě, dalších téměř 140 bylo zraněno. Akce byla dílem sebevražedného atentátníka.

Bomba měla sílu až sedmi kilogramů TNT a byla naplněna kovovými součástkami. Zranění utrpěli nejčastěji popáleniny, otřesy mozku a tržné rány od šrapnelu. (více na Novinkách)

Podle ruské televize jeden útočník před explozí vykřikl: "Všechny vás zabiju!“ Muž byl podle ní "kavkazského vzhledu". V letištní hale byla posléze nalezena jeho utržená hlava.

Záhy po útoku vyšlo najevo, že plány atentátníků usnadnily velké nedostatky v bezpečnostním zajištění letiště. Bez problémů přinesli do jeho prostor trhavinu, aniž by vzbudili pozornost ostrahy.

Mezi zraněnými byla rovněž slovenská herečka Zuzana Fialová, známá českým divákům mimo jiné z filmu Lidice. (více na Novinkách) Tu dokonce americký deník New York Post následně pohřbil. (více na Novinkách)

Fialová, která byla v době exploze na letišti s kolegou Lubošem Kostelným a jeho sestrou Alexandrou, se musela v Moskvě podrobit operaci. (více na Novinkách)

24. leden

Ministr vnitra Radek John (VV) jmenoval novým policejním prezidentem Petra Lessyho, jehož vybrala komise složená z odborníků včetně zástupců koaličních stran. (více na Novinkách) Ukončil tak týdny tahanic o jméno nástupce Oldřicha Martinů. Premiér Petr Nečas (ODS) záhy po volbě oznámil, že vůči proceduře výběru má nadále výhrady, nicméně v rámci uklidnění vztahů v koalici ji nebude vetovat. (více na Novinkách)

Rodiče z Brna mučili syna připínáčky a hladem

(FOTO: Policie ČR)
25. leden

Na veřejnost se dostal další otřesný případ týrání dítěte. Rodiče z Brna tehdy sedmiletého školáka trápili hladem a dokonce ho mučili. Při výšce 102 centimetry vážil chlapec před odhalením případu pouze 13,5 kilogramu, to je váha zhruba čtyřletého dítěte. (více na Novinkách)

 „Jako z koncentráku. To mě napadlo okamžitě, když jsem chlapce poprvé viděla při vyšetřování bez šatů. Byla to hrůza a děs. Postupně jsem však zjišťovala, že hlad není to jediné, čím ho rodiče z Brna mučili,“ uvedla k případu, který začal právě koncem ledna projednávat Městský soud v Brně, vyšetřovatelka Michaela Kučerová.

Hoch, který vyšel z chudších poměrů jako čtvrté a nechtěné dítě rodičů, měl takový hlad, že kradl spolužákům ve škole svačiny. Jeho matka přitom okolí tvrdila, že je nemocný, má speciální dietu, vyrážky a podobně. Na případ upozornil policii orgán sociální péče.

Jako hyperaktivní dítě byl doma neustále bit. “Kromě obligátních facek, bití řemenem, vařečkou i pěstmi i zkušené kriminalisty šokoval způsob mučení, který synovi aplikoval jeho otec. Do bot a na paty mu lepil připínáčky a hocha pak v hrozných bolestech nutil i hodiny běhat a skákat po pokoji,“ popsal policista Pavel Šváb.

Po hospitalizaci v nemocnici, která mu zřejmě zachránila život, přibral hned za první měsíc chlapec pět kilogramů.
26. leden

Nejstarší obyvatelka Česka zemřela. Marie Smejkalová zesnula v Kroměříži ve věku 107 let. (více na Novinkách)



27. leden

Řidič luxusního automobilu zmlátil na přechodu pro chodce v Karlových Varech muže, kterého před tím málem přejel. 63letý chodec sice stačil v poslední chvíli před rozjetým bavorákem s pražskou poznávací značkou uskočit, ale přitom se o projíždějící vozidlo otřel rukou. (více na Novinkách) Zhruba třicetiletý řidič poté zastavil, vystoupil a zamířil přímo k důchodci. Následně jej napadl. Lidé, kteří přispěchali seniorovi na pomoc, v agresorovi poznali hokejistu Radka Dudu. (více na Novinkách)

Vondrův úřad dal soukromé firmě bez soutěže zakázku za 766 miliónů

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) (FOTO: Milan Malíček, Právo)
27. leden

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se dostal do potíží kvůli sporné zakázce z období českého předsednictví Evropské unie, kdy byl vicepremiérem Topolánkovy vlády. Jeho úřad měl přidělit zakázku za více než tři čtvrtě miliardy korun bez veřejné soutěže. (více na Novinkách)

Lukrativní kšeft získala soukromá firma Promopro od vládní sekce pro předsednictví Česka Evropské unii, kterou vedl právě Vondra. Zdůvodňovalo se to tehdy možností poskytnutí výjimky ze zákona o veřejných zakázkách, neboť Promopro prý mělo v oblasti požadovaných služeb exkluzívní postavení a jiné firmy je neměly být schopny zajistit. To se však nijak neprokazovalo a ostatně ani prokázat nešlo, protože Promopro žádné exkluzívní postavení nemělo.

Zakázka se totiž týkala pronájmu a obsluhy audio-vizuální techniky na akcích pořádaných v rámci předsednictví v prvním pololetí roku 2009 a i podle jednatele Promopra Jaroslava Veselého jeho firma u nás exkluzívní postavení dodavatele takové techniky pro velké kongresy nemá.

Trestní oznámení kvůli podezřelé smlouvě podalo po hloubkové kontrole hospodaření Úřadu vlády ministerstvo financí. Mířilo jak na jednatele a současně vlastníky společnosti Promopro – manžele Jaroslava a Milenu Veselé, tak i na dosud neurčené osoby, které zastupovaly ČR při jednání s nimi.

Kontroloři, kteří na Úřadu vlády ČR od podzimu 2010 prověřovali výdaje související s českým předsednictvím EU v roce 2009, zjistili, že i když původní částka za pronájem audio-vizuální techniky neměla překročit 85 miliónů korun, vyfakturovala firma Promopro nakonec 766 miliónů Kč.

Zakázka tak spolkla téměř 70 procent rozpočtu, který měl Vondrův úřad na předsednictví. Na účet Promopra pak zaplatil celkem 525 miliónů korun. Zbytek řešil zápočty a dobropisy.

Účtované sumy i rychlost jejich placení byly podle MF zarážející. Například za technické zajištění neformálního setkání ministrů spravedlnosti a vnitra evropské sedmadvacítky, jež se konalo 15. až 16. ledna 2009 v pražském Kongresovém centru, Promopro vyfakturovalo úřadu přes 90 miliónů korun.

ODS se za svého muže postavila. Premiér Petr Nečas řekl, že odpovědnost za kauzu nese tehdejší šéf úřadu vlády Jan Novák. Příslušné kompetence prý spadaly pod něj. Novák to odmítl. (více na Novinkách)

Jakékoli pochybení nechtěl ovšem přiznat ani Vondra. Vše označil za diskreditační kampaň, na niž ho novináři upozorňovali od září 2010, a že se ho někdo "snaží uvařit". (více na Novinkách)

Naopak proti němu se postavil jeho tehdejší nadřízený, bývalý šéf ODS Mirek Topolánek. (více na Novinkách) Kauza tak rozpoutala nejen třenice uvnitř ODS, ale i vlády. (více na Novinkách)

Heger našel dvě miliardy na platy lékařů

Šéf LOK Martin Engel, ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a předseda ČLK Milan Kubek (zleva) (FOTO: Jan Handrejch, Právo)
28. leden

Ministr zdravotnictví Leoš Heger nabídl šéfovi lékařské komory Milanu Kubkovi a předsedovi Lékařského odborového svazu Martinu Engelovi dvě miliardy korun na zvýšení platů lékařů. Oba s návrhem souhlasili, ačkoli v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme požadovaly odbory tři miliardy. (více na Novinkách)

„Od začátku celé akce jsem věděl, že lékaři jsou extrémně přetíženi, podhodnoceni, udělali jsme maximum pro zlepšení poměrů,“ řekl Heger a poprosil všechny lékaře, kteří podali výpovědi, aby své postoje přehodnotili. Celkem se do akce zapojily tisíce doktorů.

Vstřícný postoj vůči nim ale narušil premiér Petr Nečas (ODS), který uvedl, že „nechce, ani nemůže všem garantovat“, že budou po stažení výpovědí opět přijatí do zaměstnání. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz