přejděte na Úvod

Duben

3. duben

Čínské úřady zostřily boj s opozicí. Zadržely architekta a kritika režimu Aj Wej-weje. Policie ho začala vyslýchat kvůli podezření ze spáchání trestného činu hospodářské povahy. (více na Novinkách) Světoznámý umělec byl zadržen na letišti v Pekingu, když chtěl odletět do Hongkongu.  K  zatčení došlo pár dnů poté, co třiapadesátiletý umělec oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí. Internace Aj Wej-weje vzbudila ostrou mezinárodní reakci. Na svobodu se dostal až koncem června. (více na Novinkách) Umělec se v minulosti mimo jiné podílel na koncepci futuristického ztvárnění architektonické chlouby Pekingu, národního olympijského stadionu známého jako Ptačí hnízdo.



5. duben

Ústavní soud (ÚS) se zastal zklamaného zákazníka bojujícího proti firmě Zepter. Muž si blyštivé hrnce pořídil na splátky při předváděcí akci už v roce 1993. Přestože od smlouvy později odstoupil, firma po něm vymáhala 42 000 korun a úroky. Soudci také kritizovali praktiky některých obchodníků, při jejichž akcích si lidé za horentní sumy nakupovali třeba peřiny a hrnce. (více na Novinkách)

7. duben

Ve věku 80 let zemřela po dlouhé nemoci dlouholetá členka činohry Národního divadla v Praze Blažena Holišová. Ve filmu se proslavila například rolí manželky herce Rudolfa Hrušínského ve snímku Slavnosti sněženek. Zahrála si s ním i také rodičovskou dvojici policejního praktikanta Hlaváčka ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný nebo matku dívky Píšťalky ve třetím díle trilogie o Básnících. (více na Novinkách)



7. duben

Dvacetiletý syn bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) přišel o ruku. Potvrdil to sám Bém. Amputaci části pravé ruky provedli lékaři z oddělení plastické chirurgie v Praze na Vinohradech. (více na Novinkách) Mladík utrpěl vážné zranění poté, co vylezl v březnu na Wimmerovu kašnu na Uhelném trhu v centru Prahy a zřítil se. Při pádu uvolnil také část sochy o velké váze, která mu vážně poranila ruce. Exprimátor po incidentu slíbil, že škodu na kašně zaplatí. (více na Novinkách)

Ministr dopravy Vít Bárta rezignoval

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) (FOTO: Jan Handrejch, Právo)
8. duben

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) skončil ve vládě premiéra Petra Nečase (ODS). Stalo se tak záhy poté, co se provalilo, že nabízel a předával spolustraníkům různě vysoké částky. Zatímco Bárta tvrdil, že šlo o přátelskou výpomoc, „obdarovaní“ sumy označili za úplatek.

Bárta ohlásil rezignaci se zdůvodněním, že nechce podvracet reformní kroky a protikorupční tažení vlády. Tvrzení bývalých poslanců VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky o předávání peněz za loajalitu označil za diskreditační kampaň.

Kočí to odmítla. „Kategoricky odmítám, že by mi cokoli půjčoval, peníze mi předal formou, že mi je vložil do desek s podklady na koaličním jednání. Postavil mne před situaci, kdy jsem nevěděla, co dělat,“ prohlásila. (více na Novinkách)

Již dříve o pochybných půjčkách uvnitř VV promluvil Škárka. (více na Novinkách)

Kočí po provalení kauzy ztratila vliv i členství ve straně. V čele poslaneckého klubu ji nahradila Karolína Peake. (více na Novinkách) VV vyloučily vedle mladé blondýnky rovněž další dva poslance:  Škárku a Stanislava Humla.

Nečas Bártovu demisi přivítal: "Rezignaci jsem přijal a doručím ji prezidentovi. Nic jiného jsem ani nepředpokládal a ani na minutu si nepřipustil, že by řešení této situace mohlo být jiné." Oznámil premiér. Navíc doplnil, že bude zvažovat, zda VV mají mít právo delegovat nového ministra vnitra, z jehož čela hodlal odvolat šéfa strany Radka Johna. (více na Novinkách)

Vypukla další koaliční roztržka uvnitř křehkého kabinetu. Přidala se také přestřelka mezi Nečasem a Hradem. Prezidentovi Václavu Klausovi se totiž nelíbilo, že premiér vedle Bárty usiluje o odvolání Johna a ministra školství Josefa Dobeše, všichni VV. Kroky, které by k tomu vedly, proto oddaloval. Zdůvodnil to tím, že si chce být jistý další funkčností vlády. (více na Novinkách)

Premiér jej vzápětí vyzval k respektování Ústavy ČR. „Jednoznačně říká, že premiér navrhne a prezident odvolá bez nějakého dalšího prostoru pro politickou úvahu. Předpokládám, že prezident bude respektovat ústavu,“ reagoval na Klausovo nestandardní otálení. (více na Novinkách)

Klaus pobavil svět

Václav Klaus krade? (Zdroj: Česká televize/168 hodin)
10. duben

Prezident Václav Klaus na sebe strhnul celosvětovou pozornost. Za zájmem o jeho osobu však nestála žádná myslitelská aktivita, ale drahé pero, které při oficiální návštěvě Chile zmizelo v jeho kapse. Vše navíc zachytily televizní kamery. Záznam odvysílala Česká televize a následně se stal hitem na internetu. (více na Novinkách)

Český prezident diváky pobavil zejména spokojeným výrazem, který se rozlil na jeho tváři poté, co strčil předmět bezpečně do jedné z kapes obleku. Zatímco jeho chilský kolega se rozplýval blahem nad Klausovou návštěvou, on se usmíval při zaklapnutí prázdné krabičky od drahé psací potřeby.

Klaus nicméně jakékoli pochybení odmítl. Počínání označil za běžné: „To člověk standardně dělá, že si tužku z akce bere. Já potom píšu do různých bloků, momentálně na blok s nápisem Lotyšský parlament,“ řekl několik dnů poté, co televizní záznam obletěl svět, a zdůraznil, že v Chile si nepřisvojil žádné zlaté pero, nýbrž propisku. (více na Novinkách)

To ovšem chilská strana rezolutně odmítla. „Protokolární pero bylo uměleckým výrobkem z dílny chilských šperkařů,“ sdělila k tomu Právu Paola Elbietová z tiskového oddělení chilského prezidentského paláce La Moneda. Klausova poklesku si všimla s pobavením hlavní světová média. Na webu televize Fox News Latino byl jeho kousek dlouho hlavní novinkou. „Prezidentský zloděj per?!“ ptal se titulek. „Český prezident našel prvotřídní suvenýr z cesty do Chile – vlastní oficiální pero,“ shrnula pak ironicky stanice. (více na Novinkách)

11. duben

Po dlouhé nemoci zemřel brněnský herec Ladislav Lakomý. Bylo mu 79 let. Jeho doménou bylo divadlo, ale nasbíral také desítky filmových a televizních rolí. Objevil se například ve válečném dramatu Oznamuje se láskám vašim, ve filmu Člověk proti zkáze ztělesnil Vladislava Vančuru, zahrál si v pohádce Kouzelný měšec a koprodukčním snímku Podzimní návrat. (více na Novinkách)



12. duben

Zemřel divadelní herec Karel Janský. Bylo mu 66 let. Celou kariéru spojil s Městským divadlem Brno, kde strávil 45 sezon a odehrál více než stovku rolí. Kromě činoherního talentu uplatňoval i své pěvecké schopnosti. Příležitostně hrával v televizních filmech a seriálech, naposledy v seriálu Okno do hřbitova. Prosazoval se v dabingu, jeho hlas znají diváci například díky postavě J. R. Ewinga v americkém seriálu Dallas. (více na Novinkách)

Audionahrávka zachytila puč uvnitř VV s podporou ODS

Kristýna Kočí (FOTO: Milan Malíček, Právo)
13. duben

Ukázalo se, že rozkol uvnitř Věcí veřejných byl pravděpodobně dopředu naplánovaný. Za akcí měla stát šéfka poslanců VV Kristýna Kočí a někteří lidé z ODS. Svědčila o tom alespoň zveřejněná audionahrávka, kde Kočí o projektu připravovaném tři čtvrtě roku mluví.

Záznam zveřejnil server Týden.cz. Vznikl v kavárně Segafredo v centru Prahy. Mluvilo se v něm mimo jiné i o spolupráci s tehdejším předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem. (více na Novinkách)

Na záznamu hovoří Kočí například o spojení s ním. Na dotaz, zda plány současných rebelů z řad VV nepřeválcují nějací kmotři ODS, a oni pak dostanou „jen nějakou náměstkyni“, reaguje: „Ne, tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný.“ Dodala, že klidná situace nepanuje ani v ODS, kde se bojuje o „koryta“. Z nahrávky mimo jiné rovněž vyplynulo, že stranu neřídí premiér Petr Nečas (ODS), ale spíše Tluchoř.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) tuto verzi odmítl. Výroky Kočí poté jen zostřily útoky na její osobu z řad VV. Místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová, která s ní kamarádila, k audiu uvedla: „Je to síla. Ani ve snu by mě nenapadlo, že náš poslanecký klub může podrazit vlastní předsedkyně.“

Ve Věcech veřejných se přitom již před publikací záznamu spekulovalo, že Kočí má dostat odměnou za rebelii první místo na kandidátce ODS do Evropského parlamentu. Pokus o puč nakonec ukončil i Tluchořovu kariéru. V polovině května jej ve funkci šéfa poslanců ODS nahradil Zbyněk Stanjura. Za výměnou stál Nečas. (více na Novinkách)

Za zločiny na Srbech dostal chorvatský generál 24 let vězení

Chorvatský generál Ante Gotovina u soudu v Haagu (FOTO: Jerry Lampen, Reuters)
15. duben

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsoudil chorvatského generála Anteho Gotovinu za válečné zločiny na 24 let do vězení. Další generál Mladen Markač dostal 18 let vězení. Oba byli uznáni vinnými z vražd, perzekuce a rabování soukromého majetku. (více na Novinkách)

Odsouzení Gotoviny bylo vnímáno jako důležitý krok, který zlepšil image ICTY v srbských očích, protože většinu dosud potrestaných za válečné zločiny při rozpadu Jugoslávie tvořili Srbové. Nicméně trest rozpoutal v Chorvatsku protesty. Mnozí obyvatelé totiž tohoto věrného následovníka prezidenta Franja Tudjmana berou jako hrdinu.

Gotovina velel na konci války v Bosně operaci Bouře, která byla namířena proti chorvatským Srbům. Chorvatská armáda tehdy využila oslabení Srbů ve válce v Bosně a dobyla zpět Republiku srbská Krajina, kterou vyhlásili Srbové po jednostranném odtržení Chorvatska od Jugoslávie v roce 1991. Při ofenzivě a v následných akcích bylo zabito nejméně 150 srbských civilistů a až 200 000 jich bylo nuceno uprchnout.

Gotovina během celého procesu jakoukoli vinu popíral. (více na Novinkách) Po válce se mu dlouho dařilo skrývat, zatčen byl v prosinci 2005. (více na Novinkách) Chorvatský týdeník Globus v prosinci 2006 s odvoláním na diplomatické zdroje napsal, že informátorovi, který ho pomohl policii najít, vyplatily USA odměnu pět milionů dolarů.

16. duben

Členové Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) probírali na valné hromadě řešení situace zadlužené Sazky. Nicméně o ničem nerozhodli. Zadali pouze výkonnému výboru, aby předložil jasné návrhy na zhodnocení akciového podílu ČSTV ve firmě. "Je to geniální rozhodnutí, umožňuje představenstvu a výkonnému výboru dělat v podstatě všechno, co potřebuje a co chce. Věděl jsem, že moudrost delegátů je nesmírná a tohle je nejlepší možné rozhodnutí," řekl k tomu z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele Sazky Aleš Hušák. (více na Novinkách) Koncem dubna se ukázalo, že Sazka dluží věřitelům kolem devíti miliard korun. (více na Novinkách)



18. duben

Jeden mrtvý a čtrnáct zraněných zůstalo po nehodě autobusu MHD v ulici Sárská v pražském Zličíně. Ten sjel z rovné silnice a spadl ze srázu do potoka. Během pádu se převrátil. „60letý řidič sjel z dosud nezjištěných příčin ze srázu, prorazil plot a zůstal s autobusem zaklíněný tak, že přední část byla opřená o zem a zadní o skálu,“ popsala okolnosti neštěstí mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Řidiče, který na místě zemřel, nejspíš postihly během jízdy zdravotní komplikace. (více na Novinkách)



19. duben

Syrská vláda schválila zákon o ukončení výjimečného stavu, který v zemi trval 48 let, oznámila to státní agentura SANA. Krok splnil jeden z požadavků opozice, jež ale žádala také odchod prezidenta Bašára Asada. (více na Novinkách) Ten vzápětí oznámil, že bude pokračovat v tvrdém potlačování mnohatýdenních nepokojů, při nichž lidé vystupovali proti jeho režimu.

Při explozi v pardubické chemičce zemřeli čtyři lidé

Amatérské záběry Synthesie těsně po výbuchu (zdroj: Pro Novinky.cz František Pleskot, Stream.cz)
20. duben

Obrovský výbuch otřásl krátce před sedmou hodinou ráno okolím Semtína na Pardubicku. V areálu tamní chemičky Explosia explodoval nitroglycerin. Na místě zemřeli čtyři lidé. Tlaková vlna poškodila část areálu i domy v okolí. Deset osob utrpělo zranění. (více na Novinkách)

Až několik hodin po události se dostali na místo kynologové se psy, kteří začali hledat čtyři osoby, které v osudnou dobu pracovaly na zničené lince. Pátrání po nich bylo záhy přerušeno jako zbytečné. (více na Novinkách)

Lidské ostatky se našly až při následném odstraňování trosek zřícené budovy. (více na Novinkách) To, že všichni čtyři zaměstnanci zemřeli, potvrdila policie s konečnou platností počátkem června na základě provedených testů DNA. Nejmladšímu z nich bylo 26 let. (více na Novinkách)

Od začátku se mluvilo o tom, že incident způsobilo pochybení při práci.  „S největší pravděpodobností, podle místa výbuchu, došlo k chybě při míchání nitrocelulózy s nitroglycerinem. Nejpravděpodobnější je chyba lidská, nedodržení základních bezpečnostních pravidel,“ řekl Právu zaměstnanec, který si nepřál být jmenován.

21. duben

Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě dvojici nových ministrů. Radka Johna (VV) v čele resortu vnitra vystřídal někdejší elitní policista Jan Kubice, ministra dopravy Víta Bártu (VV) nahradil jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda. (více na Novinkách)

Sněmovna podpořila Nečasovu vládu

Premiér Petr Nečas (ODS) a poslanec VV Vít Bárta ve Sněmovně, v pozadí transparent opozice s nápisem Stop vládě (FOTO: Petr Hloušek, Právo)
26. duben

Sněmovna na mimořádné schůzi podržela vládu Petra Nečase (ODS). Ze 198 přítomných pro ni hlasovalo 114 poslanců ODS, TOP 09 a Starostů a VV, 84 poslanců se vyslovilo proti pokračování kabinetu. Samotnému hlasování předcházela sedmihodinová diskuse poslanců. (více na Novinkách)

Hlasování vyvolala opozice. Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovali vedle levice tři bývalí členové klubu Věcí veřejných: Kristýna Kočí, Stanislav Huml a Jaroslav Škárka. Přesto opozice nezískala potřebný 101 hlas, který by vedl k pádu Nečasova kabinetu.

Ústavní soud zrušil škrty ve stavebním spoření

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský při čtení nálezu soudu (FOTO: Petr Kozelka, Právo)
27. duben

Ústavní soud (ÚS) zrušil změny ve stavebním spoření, které v rámci úsporných opatření prosadil kabinet Petra Nečase (ODS). Drobní střadatelé měli díky nim přijít o polovinu státního příspěvku za rok 2010. Návrh na zrušení tohoto opatření podali poslanci ČSSD.

Zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010 zrušil ÚS s okamžitou platností. Zbytek zákona včetně snížení státní podpory nechal platit ještě do konce roku 2011.

Předseda ÚS Pavel Rychetský v odůvodnění nálezu uvedl, že stát při změnách využil nepřiměřené prostředky a zasáhl do majetkových práv občanů, kteří měli legitimní očekávání při uzavírání smlouvy. Na rozdíl od zvláštní daně není snížení státní podpory protiústavní, vyplynulo dále z nálezu ÚS. Vláda tak dostala odkladem platnosti šanci zohlednit postoje soudu a prosadit některá úsporná opatření znovu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) záhy oznámil, že změna odčerpá ze státní kasy asi šest miliard korun. Rozhodnutí ÚS napadl už tradičně prezident Václav Klaus. (více na Novinkách)

William a Kate si řekli své ANO

Princ William a Kate Middletonová si řekli své "ano" (zdroj: Youtube.com)
29. duben

Poslední dubnový pátek se stal dnem D britské monarchie. Princ William (28) se po osmiletém vztahu oženil s neurozenou Kate Middletonovou (29). Stali se z nich vévoda a vévodkyně z Cambridge. Obřad sledovaly v přímém přenosu až dvě miliardy lidí na celém světě. (více na Novinkách)

Ostře sledované ANO zaznělo krátce před polednem místního času. Snoubenci tak odpověděli na dotaz oddávajícího arcibiskupa z Canterbury, zda si svůj protějšek berou za zákonitého partnera. William i Kate obě krátké odpovědi vyslovili spíše potichu. Manželský slib už ale pronášeli jistě.

Jako svědci jejich slibu se veřejnosti představili sourozenci snoubenců: Pippa a Harry.

Krátce po 13. hodině odpoledne novomanželé opatství v královském kočáru spolu s dalšími svatebčany opustili a vydali se do londýnských ulic. Průvod zdravily davy lidí.

Odpoledne začala recepce. Pořádala ji královna a účastnilo se jí 650 hostů. William a Kate zhruba po hodině a půl opět vyrazili do ulic, tentokrát v kabrioletu Aston Martin DB6 Mark 2, který si William půjčil od otce.

Mezi pozvanými hosty na svatbu století byly - kromě rodinných přátel, osobností z řad podnikatelů, politiků, diplomatů a církevních představitelů - některé celebrity, včetně Davida a Victorie Beckhamových nebo Eltona Johna.

Náklady na samotný obřad platily rodiny novomanželů. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz