přejděte na Úvod

Říjen

1. říjen

Turečtí archeologové nalezli v moři u vstupu do Dardanel pozůstatky pravěkého města staršího než Trója. „Snadno tam uvidíme pozůstatky osídlení starého sedm tisíc let. Toto místo můžeme označit za ztracené město,“ řekl docent Rüstem Aslan z Dardanelské univerzity v tureckém Canakkale, který výzkum vedl. Zdůraznil, že nalezené sídliště je o dva tisíce let starší než nejranější vrstvy Tróje, která se nachází nedaleko odsud. (více na Novinkách)



2. říjen

Do Česka poprvé zavítal Airbus A380, největší dopravní letadlo současnosti. Na pražském letišti kolos přistál ráno po deváté hodině. Stroj společnosti Lufthansa se tam zastavil na své cestě z Frankfurtu do Budapešti. Lufthansa Airbusy A380 vypravuje do šesti světových metropolí. (více na Novinkách)



3. říjen

Nobelovu cenu za lékařství dostali ve Stockholmu Američan Bruce Beutler, v Lucembursku narozený Jules Hoffmann a Kanaďan Ralph Steinmann. Všichni tři zkoumali imunitu. První dva ji získali za objev mechanismu přirozené imunity, Kanaďan, jenž před pár dny zemřel, pak za objev dendritických buněk, které aktivují imunitní systém. (více na Novinkách)

Premiér odvolal ministra zemědělství

Ivan Fuksa ke svému odvolání (zdroj: Česká televize ČT24)
4. říjen

Premiér Petr Nečas (ODS) překvapivě podal prezidentu Václavu Klausovi návrh na odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS).  Předseda vlády v prohlášení sdělil, že byl s prací Fuksy nespokojen. (více na Novinkách)

Premiérovo rozhodnutí rozjitřilo nálady uvnitř ODS, vygradovaly jím několikaměsíční konflikty. (více na Novinkách) Ty nastaly poté, co byl z postu předsedy sněmovního klubu ODS sesazen Středočech Petr Tluchoř. 

Napětí proto postihlo zejména středočeskou organizaci. Vše přiostřil fakt, že novým ministrem zemědělství se vzápětí stal Fuksův středočeský kolega Petr Bendl. (více na Novinkách) Toho do funkce jmenoval jen několik desítek hodin po Fuksově pádu prezident. (více na Novinkách)

Bendl považovaný za Nečasova spojence záhy bodoval  i při volbě lídra středočeské ODS. Ve volbě porazil právě Tluchoře. (více na Novinkách)

Bendlovo jmenování ironicky okomentovala i opozice. ČSSD ústy Davida Ratha poukázala na jeho odbornou nezpůsobilost. Spory mezi oběma muži jsou ovšem letité a vztahy vyhrocené. Rath nahradil v posledních krajských volbách Bendla ve funkci středočeského hejtmana. (více na Novinkách)

Zemřel technologický vizionář a "otec" iPhonů Steve Jobs

Zemřel zakladatel Applu Steve Jobs (zdroj: Reuters)
5. říjen

Ve věku 56 let zemřel bývalý ředitel a jeden ze zakladatelů americké počítačové společnosti Apple Steve Jobs. Trpěl rakovinou slinivky. (více na Novinkách)

"Steveova genialita, nadšení a energie byly zdrojem nesčetných inovací, které obohatily a zlepšily naše životy. Svět je nezměřitelně lepší díky Steveovi," oznámil Apple bez bližších podrobností.

Stalo se tak jen den poté, co společnost v Kalifornii představila vylepšenou verzi posledního svého chytrého telefonu iPhone 4.

Jobs trpěl rakovinou slinivky. O nemoci poprvé veřejnost informoval v roce 2004 a letos v lednu si nejprve vzal zdravotní dovolenou, než v srpnu z pozice generálního ředitele firmy odstoupil. Pohřben byl v úzkém rodinném kruhu. (více na Novinkách)

Steve Jobs se narodil 24. února 1955. Později vyrůstal jako adoptovaný v kalifornském Cupertinu, jež se v dalších letech stalo sídlem jedné z nejznámějších značek na světě.

Už jako školák se zajímal o nové technologie. Dokonce při práci na školním projektu neváhal zatelefonovat tehdejšímu šéfovi počítačové firmy Hewlett-Packard Williamu Hewlettovi, zda by mu neposlal nějaké součástky. Nejenže je obdržel, ale dostal i nabídku na brigádu v HP. Tam se seznámil se Stevem Wozniakem, s nímž a ještě dalšími dvěma společníky ve svých 21 letech založil společnost Apple Computer. Na trhu se prosadila neotřelým designem i technologickými inovacemi. Jobs si údajně sepětí s firmou plně uvědomoval a zanechal jí plány na rozvoj až do roku 2015. (více na Novinkách)

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek opustil stranu

Vyjádření Jiří Paroubka po vystoupení z ČSSD (zdroj: Česká televize ČT24)
7. říjen

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek se společně s poslancem Jiřím Šlégrem rozhodl opustit stranu. Vedle nich se k odchodu rozhodl i šéf teplické ČSSD Petr Benda, který je dlouhodobě považován za Paroubkova blízkého spolupracovníka. (více na Novinkách)

"Po dlouhých výhradách k programovým věcem má trpělivost skončila," řekl Paroubek. "Nastal čas, aby to ČSSD zkusila beze mě a já bez sociální demokracie," dodal.

Zároveň oznámil, že zakládá novou stranu s názvem Národní socialisté - levice 21. století. Upřesnil, že bude v opozici proti současné vládě. Paroubek i Šlégr se totiž rozhodli nevzdat poslaneckých mandátů. Sám expředseda soc. dem. navíc tvrdě odmítal, že by se stal přeběhlíkem, což byl fakt, který v minulosti ostře kritizoval. (více na Novinkách)

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka k Paroubkovu odchodu řekl, že jej považuje za bezdůvodný. "Postrádá smysl a důvody, odporuje i jeho dvacetileté životní dráze. Jiří Paroubek nemá žádný programový ani jiný důvod k tomu, aby odcházel z ČSSD a zakládal novou politickou stranu," konstatoval.

7. říjen

Nobelovu cenu míru získaly společně tři ženy, liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová a dvojice aktivistek Leymah Gboweeová a Tawakkul Karmánová, za jejich nenásilný boj za práva žen. Oznámil to výbor pro udílení cen v Oslu. (více na Novinkách)



11. říjen

Slovenská vláda premiérky Ivety Radičové nedostala důvěru sněmovny a skončila. Stalo se tak poté, co poslanci odmítli účast Slovenska na novém stabilizačním fondu eurozóny pro krachující Řecko a případně další země. Radičová hlasování spojila s hlasováním o důvěře, když její partnerská strana v koalici oznámila, že fond nepodpoří. (více na Novinkách) Země začala směřovat k předčasným volbám.

Při nehodě autobusu na jihu Čech se zranily tři desítky lidí

Autobus přišel o střechu (FOTO: Jiří Falout, Právo)
14. říjen

Krátce před půl osmou večer havaroval v obci Dolní Dvořiště - Rybník na Českokrumlovsku rakouský autobus se 44 cestujícími. Lidi uvězněné ve voze vyprošťovali hasiči, záchranáři je následně rozváželi do českých i rakouských nemocnic. Pět lidí bylo zraněno těžce, dalších 25 osob lehce. (více na Novinkách)

„Autobus se nevešel pod viadukt a zaklínil se tam,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Při nehodě se utrhla celá střecha. Většina cestujících se nicméně poranila o sedačky před nimi. Havarovaným vozem jelo celkem 12 Čechů, zbytek byli Rakušané.

Pravděpodobným viníkem neštěstí byl označen řidič autobusu. Ten připustil, že zřejmě přehlédl dopravní značení a vjel pod viadukt, pod nějž se nemohl vůz vzhledem k výšce vejít. (více na Novinkách)

Vězeňská služba odhalila vzpoury v českých věznicích

(FOTO: fotobanka Profimedia)
17. říjen

Vězeňská služba spolu s policií překazila přípravy na vzpouru v několika věznicích. Se zprávou přišla televize Prima s tím, že události údajně iniciovali členové takzvaného Berdychova gangu. Zásah svých podřízených potvrdil televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. (více na Novinkách)

„Existují indicie, že se skutečně chystala vzpoura,“ uvedla pro Právo mluvčí vězeňské policie Markéta Prunerová. Zapojení Berdychova gangu však označila za spekulace.

Ve věznicích byly zabaveny desítky zbraní, vězňové prý chystali útěk. Podle informací Práva ti, kteří měli možnost pracovat v kovodílnách, upravili určité předměty tak, aby byly nebezpečné okolí. Nejednalo se však o střelné zbraně.

Hlavní část vzpoury se měla odehrát v pankrácké věznici. Skupina vězňů ji chtěla ovládnout za čtyři minuty. Vzpoura měla podle TV Prima začít počátkem října. Vězeňská služba a policie ji rozprášila na poslední chvíli. Organizátoři byli následně převezení do jiných nápravných ústavů. (více na Novinkách)

18. říjen

Americký právník Edward D. Fagan, který je v ČR známý z minulých let například snahami zastavit provoz jaderné elektrárny Temelín, oznámil, že požaduje po Karlových Varech zhruba deset miliard korun. Odůvodnil to tím, že zastupuje držitele dluhopisů vydaných v roce 1924 městem Karlovy Vary v nominálních hodnotách 500 a 1000 zlatých dolarů. Splatné byly po třiceti letech, v roce 1954 ale splaceny nebyly. Česká strana nároky odmítla. (více na Novinkách)



18. říjen

Izraelský voják, kterého palestinští radikálové pět let drželi v pásmu Gazy, byl propuštěn. Pohublý Gilad Šalit v prvním rozhovoru řekl, že mu v zajetí chyběla jeho rodina a lidé vůbec. Izraelská vláda se s Hamásem dohodla na výměně zajatce za 1027 Palestinců vězněných v Izraeli. Někteří z nich byli přitom uvězněni za podíl na teroristických útocích v Izraeli. Propuštěné vítal osobně šéf Hamásu Chálid Mišál. (více na Novinkách) Země začala směřovat k předčasným volbám.



19. říjen

Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že vláda nevybere vítěze tendru na odstranění starých ekologických škod. Přijetí ani té nejlevnější nabídky vládě nedoporučil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Projekt tak končí, řekl Nečas, který se už dříve vyslovil proti zakázce stejně jako koaliční Věci veřejné. Nejlevnější nabídku v tendru - kritizovaném pro možné korupční zákulisí, podala firma Marius Pedersen Engineering, a to 56,8 miliardy korun. (více na Novinkách)

Libyjci zabili po lynči Kaddáfího

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ještě živého Muammara Kaddáfího po jeho dopadení (zdroj: Reuters)
20. říjen

Libyjští povstalci oznámili světu, že dopadli svrženého vůdce své země Muammara Kaddáfího. Uvedli, že vzápětí zemřel při přestřelce mezi nimi a jeho věrnými.  Ukázalo se ale, že byl zabit zblízka a s největší pravděpodobností před smrtí lynčován. (více na Novinkách)

První zprávy o Kaddáfího smrti mluvily o tom, že jej zastřelili bojovníci Přechodné národní rady v Syrtě. Video, které zveřejnila Al-Džazíra, ovšem ukázalo, že byl před tím vlečen ulicemi.

Premiér země Mahmúd Džibríl nicméně lynčování odmítl. Tvrdil dokonce, že se povstalci snažili zajatého dopravit do nemocnice. Na cestě tam prý diktátor zemřel. (více na Novinkách)

Rychlý pohřeb, jak si žádá islám, neproběhl. Na nebožtíka se mohly chodit dívat davy zvědavců. Kaddáfího tělo bylo totiž několik dnů vystavováno v obchodě v Misurátě. "Řekl jsem, aby zůstal několik dní v lednici, aby bylo jisté, že každý ví, že je po smrti," řekl ministr pro ropný průmysl Alí Tarhúní.

Kaddáfí byl zabit ve svém oblíbeném městě Syrtě. Před rozbřeskem se pokusil v koloně několika desítek vozidel uprchnout z obklíčeného města, jenže kolonu asi v 08:30 SELČ zasáhly rakety vypálené z letadel NATO. Poté se s několika blízkými ukryl do kanalizačního potrubí, kde je obklíčili protivníci. K jeho zabití se o několik dnů později na videu přihlásil mladý povstalec. (více na Novinkách)

Záhy po zveřejnění zprávy o Kaddáfího smrti vypukly v Libyi masivní oslavy. (více na Novinkách) Pohřeb proběhl v naprostém utajení. Tělo bylo zasypáno na neznámém místě v poušti.

22. říjen

V zambijském hlavním městě Lusace byli zadrženi tři čeští občané. Byli obvinění ze špionáže na základě toho, že si pořídili náčrtky vstupu do kasáren a na vojenskou základnu. Příbuzný jednoho ze zatčených ovšem uvedl, že trojice si pouze fotografovala zajímavé objekty - jako každý turista. (více na Novinkách)



23. říjen

Staronovým předsedou vládní TOP 09 byl podle očekávání zvolen ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Dostal 162 hlasů z celkového počtu 169 volících. To bylo 95,9 procenta hlasů. Prvním místopředsedou byl zvolen Miroslav Kalousek. Místopředsedy se pak stali i Jaromír Drábek, Marek Ženíšek, Pavol Lukša a Helena Langšádlová. (více na Novinkách)



24. říjen

Silné zemětřesení na východě Turecka si vyžádalo stovky mrtvých a přes tisíc zraněných. Nejhůře postižený byl okres Ercis v provincii Van.  Otřesy půdy o síle 7,2 stupně udeřily v oblasti po poledni, později ji zasáhlo až 70 následných otřesů o síle 4,2 až 5,6 stupně. (více na Novinkách)



27. říjen

Americký prezident Barack Obama přijal ve Washingtonu českého premiéra Petra Nečase (ODS). Ocenil přitom výborné vztahy obou zemí. "Kdykoli jsou američtí velitelé dotazováni, kdo jsou naši nejlepší spojenci, vždy jmenují Českou republiku," řekl Obama. Proti původnímu předpokladu se jednání v Oválné pracovně neúčastnila ministryně zahraničí Hillary Clintonová, ale byl tam šéf resortu energetiky Steve Chu. USA mají totiž zájem, aby ve výběrovém řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dostala zakázku americká firma. (více na Novinkách)



28. říjen

Během operace srdce zemřel v Německu český básník, spisovatel a politik Jiří Gruša. Bylo mu 72 let. Významný představitel českého disentu po pádu komunistického režimu působil mimo jiné jako diplomat a později i jako ministr školství. (více na Novinkách)



28. říjen

Prezident Václav Klaus při příležitosti oslav 93. výročí vzniku samostatného Československa tradičně rozdal ve Vladislavském sále Pražského hradu nejvyšší státní vyznamenání. Ocenil 21 osobností. Rozdal tři Řády Bílého lva, sedm Řádů TGM, deset Medailí Za zásluhy a jednu Medaili Za hrdinství in memoriam. Nejvyšší ocenění, Řád Bílého lva, obdrželi tři vysocí důstojníci ve výslužbě, kteří za 2. světové války bojovali na východní frontě. Jako první převzal řád generál Mikuláš Končický, po něm byli dekorováni plukovník Jan Velík a plukovník Václav Djačuk za vynikající zásluhy o obranu a bezpečnost státu. (více na Novinkách) Medaili za zásluhy o stát v oblasti umění dostal Vladimír Renčín, jeden z nejvýznamnějších českých kreslířů, karikaturistů a ilustrátorů. Jeho kresby řadu let vycházejí v deníku Právo.

Zemřel slavný kreslíř Jiří Winter - Neprakta

Jiří Winter Neprakta (FOTO: Martin Štěrba, René Fluger, ČTK)
30. říjen

V Praze zemřel ve věku 87 let český kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter, známý také jako Neprakta. Za svůj život vytvořil desítky tisíc kreslených vtipů. (více na Novinkách)

Winter se narodil 12. července 1924. Po studiích na reálném gymnáziu pokračoval na státní grafické škole. Během druhé světové války byl více než rok vězněn za přechovávání zbraní. Po válce studoval několik semestrů na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Uměleckou dráhu zahájil v roce 1948 a po mnoho let tvořil uměleckou dvojici s námětářem Bedřichem Kopecným. S ním také vymyslel pseudonym Neprakta – jako hříčku na skutečnost, že jejich vtipy byly v tehdejší budovatelské době neužitečné, nepraktické, neb „správný bolševik se ničemu nesměje“.

Nepraktovy obrázky obsahují široký záběr témat od historie přes sex až po strašidla. Na svém kontě má více než 35 tisíc kreslených vtipů, což mu vyneslo i zápis do české verze Guinnessovy knihy rekordů.

30. říjen

Rusko se rozhodlo v roce 2011 neposunout ručičky svých hodin zpět na zimní čas jako zbytek Evropy a další státy světa. Prezident Dmitrij Medvěděv už před tím rozhodl, že země zůstane napořád v letním čase. Vše v březnu odůvodnil potřebou snížit stres obyvatelstva z posunování času o hodinu. (více na Novinkách)



31. říjen

Úderem půlnoci na první listopadový den dostali řidiči povinnost vyjíždět jen na zimních pneumatikách. Opatření ale napadali jak odborníci, tak laici. Nelíbilo se jim nejednoznačné ustanovení silničního zákona o zimních pneumatikách povinných až do března nařizující přezutí pouze za předpokladu zhoršení povětrnostních podmínek. (více na Novinkách)



31. říjen

Ukončené vyšetřování letecké tragédie u severoruské Jaroslavle, při níž zemřeli rovněž tři čeští hokejisté, potvrdilo, že chyboval pilot stroje. Ten jej při startu mimoděk přibrzdil. Když se pokusil odpoutat od země a přitáhl řídicí páku, do brzdových pedálů se naplno opřel. Napsal to ruský deník Kommersant. (více na Novinkách)Letecké neštěstí na jaroslavlském letišti Tunošna připravilo o život 44 lidí, většinou hokejistů místního klubu Lokomotiv. Byla mezi nimi i trojice Čechů - Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Tragédii přežil pouze palubní inženýr Alexandr Sizov.

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz