přejděte na Úvod

Prosinec

1. prosinec

Pacienti začali za denní pobyt v nemocnici platit sto korun místo dosavadních šedesáti. Zdražení umožnila novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. (více na Novinkách)



2. prosinec

Česká vláda schválila vyslání 30 vojenských lékařů na pomoc Slovensku. Bylo mezi nimi například 11 chirurgů či deset anesteziologů. Premiér Petr Nečas (ODS) to vysvětlil jako formu humanitární pomoci. Češi měli vypomoci ve zdravotnictví, jež ochromily hromadné výpovědi slovenských lékařů. Ti se snažili po vzoru českých kolegů získat vyšší platy. (více na Novinkách) Jen o den později se slovenská vláda s odbory po dlouhých tahanicích konečně dohodly. (více na Novinkách)



2. prosinec

Přibližně 750 cestujících uvízlo v hale pražského ruzyňského letiště. Zastavila je stávka pilotů ČSA. Těm vadilo přesunutí jedenácti letounů do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, která se zabývá charterovou dopravou. Piloti to označili za vyvádění majetku a oslabení pozice firmy jako síťového dopravce. (více na Novinkách)

Putinova strana vyhrála značně oslabená ruské volby

Putinova strana vyhrála volby, ale značně oslabila (zdroj: Reuters)
4. prosinec

Rusové rozhodli v parlamentních volbách o vítězství strany Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina. Ta ovšem proti minulosti značně oslabila, získala necelých padesát procent hlasů. V roce 2007 to přitom bylo 64,3 procenta hlasů. (více na Novinkách)

Po přerozdělení hlasů získalo přesto Jednotné Rusko nadpoloviční počet parlamentních křesel, a to 238 ze 450.

Hlasování v Rusku nicméně provázelo podezření z možné manipulace dění. V moskevských ulicích byli dokonce zatýkaní demonstranti, kteří žádali skutečně svobodné volby. (více na Novinkách) Podezření z možných podvodů přinášely i zprávy z oblastí, kde volby probíhaly. Včetně pozoruhodných výsledků. Například v Čečensku dostala Putinova strana téměř sto procent odevzdaných hlasů. (více na Novinkách)

Do moskevských ulic vyšly po oficiálním oznámení výsledků voleb tisíce nespokojenců s Putinovým režimem. (více na Novinkách)

Německo a Francie představily plán na cestu z krize EU

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym
(FOTO: ČTK/AP)
5. prosinec

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym představili po setkání v Paříži hlavní zásady, které měly vyvést eurozónu z krize. Případ krachujícího Řecka podle jejich slov měl zůstat výjimkou. (více na Novinkách)

Státníci se shodli například na potřebě zavedení automatických sankcí pro ty členské země eurozóny, jejichž rozpočtový schodek přesahuje tři procenta HDP, a ukotvení závazku o vyrovnaném rozpočtu v ústavách národních států.

Sarkozy následně uvedl, že Evropské unii hrozí kvůli zhoršující se ekonomice i nesouladu politických špiček na jejím řešení aktuálně rozpad. (více na Novinkách) Rozhodnout o dalších krocích Unie měl bruselský summit EU, kde se ovšem státníci nedokázali zcela dohodnout. Pozorovatelé dění komentovali rozkol jako velký evropský rozvod. (více na Novinkách)

Německo a Francie v unijním srdci neprosadily změnu Lisabonské smlouvy, proti tomu byly otevřeně Británie a Maďarsko. Zbylé státy se ale domluvily na společném postupu a vydají se cestou mezivládních jednání o nové dohodě. Česká republika a Švédsko oznámily, že postup ještě zváží. (více na Novinkách)

6. prosinec

Nadační fond proti korupci zveřejnil podezření na tunelování pražského dopravního podniku (DP). Sedmnáct haléřů z provize za každou jízdenku odebrané firmou se podle něj měnilo v milióny na účtu lobbisty a podnikatele Ivo Rittiga, označovaného za kmotra. Další peníze měl dostávat za nákup pohonných hmot dopravce či za náhradní díly pro tramvaje. Jen mezi lednem 2007 a únorem 2008 inkasoval asi 73 miliónů korun. (více na Novinkách)

Do Prahy přijel ruský prezident Medvěděv

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svým českým protějškem Václavem Klausem
(FOTO: Petr Horník, Právo)
7. prosinec

Na oficiální dvoudenní návštěvu Česka přicestoval ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Jeho speciál přistál na pražském ruzyňském letišti po 19. hodině večer. V Praze jednal především o možné ekonomické spolupráci obou států, jejich podnikatelů, včetně dostavby Temelína. (více na Novinkách)

Medvěděvova manželka Světlana přiletěla do ČR již kolem 17. hodiny. S manželem se setkala v hotelu Four Seasons, kde byli ubytovaní.  Následně vyrazili do Strahovského kláštera na slavnostní večeři pořádanou manželi Václavem a Livií Klausovými.

Druhý den státnické návštěvy věnoval ruský prezident především ekonomice. Ráno se na Pražském hradě zúčastnil ceremoniálu, při němž české a ruské firmy podepsaly několik obchodních smluv v řádu desítek miliard korun. Šlo například o výstavbu železnice na Sibiři, kterou má za 40 miliard korun realizovat česká firma. (více na Novinkách)

Následně Medvěděv otevřel výstavu ze sbírek někdejšího carského pokladu. Na Pražském hradě se mu jinak dostalo vřelého přivítání. Jeho český protějšek Klaus ocenil mimo jiné ruskou nabídku na dostavbu Temelína. (více na Novinkách) Zastal se rovněž Moskvy napadené za možné neregulérní parlamentní volby, které proběhly v Rusku krátce před Medvěděvovou návštěvou ČR. Uvedl, že jsou to „jejich volby“, čímž naštval ochránce lidských práv. (více na Novinkách)

Ministr kultury Besser rezignoval

Jiří Besser (TOP 09 a Starostové) (FOTO: Petr Hloušek, Právo)
8. prosinec

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové) ráno rezignoval. Reagoval tak na kauzu, v níž se ukázalo, že nepřiznal spoluvlastnictví bytu ve Spojených státech. (více na Novinkách)

Ministr figuroval ve firmě Comoros Group, která koupila v roce 2009 na Floridě byt. Jedním ze společníků společnosti byl také Pavel Hrách odsouzený navíc za korupci. Ministr své angažmá přitom neuvedl v majetkovém přiznání, čímž porušil zákon. Rezignaci nabídl hned po zveřejnění kauzy. Nicméně odmítl, že by se dopustil „něčeho nečestného“. (více na Novinkách)

Hlasy z řad TOP 09 a hnutí Starostů však ihned uváděly, že o funkci pravděpodobně přijde. (více na Novinkách) Jako možná nástupkyně se od počátku jevila poslankyně Alena Hanáková. (více na Novinkách) V následujících dnech jí přibyl možný protikandidát - bývalý šéf České televize Ivo Mathé. (více na Novinkách)

Hanáková nakonec post z rozhodnutí straníků získala. (více na Novinkách)

9. prosinec

Chorvatsko v Bruselu slavnostně podepsalo přístupovou smlouvu s Evropskou unií. Osmadvacátou zemí EU se stane poté, co vše schválí sami Chorvaté v referendu a krok ratifikují všechny unijní členské státy, a to 1. července 2013. (více na Novinkách)

Klimatická konference OSN skončila nečekaným úspěchem

Ilustrační foto (FOTO: fotobanka Profimedia)
11. prosinec

Konference OSN o změnách klimatu v jihoafrickém Durbanu nad ránem dosáhla průlomu. Delegáti z více než 190 zemí se dohodli, že začnou pracovat na nové smlouvě o kontrole emisí skleníkových plynů. Pravidla by měla začít platit nejpozději v roce 2020. (více na Novinkách)

Nová klimatická smlouva postaví všechny země pod stejný právní rámec k prosazování emisních závazků. Do nynějška platil takzvaný Kjótský protokol, ve kterém se některé průmyslové státy zavázaly snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů o pět procent pod úroveň roku 1990. Tímto dokumentem ale nebyly vázány Čína a USA, které patří k největším znečišťovatelům ovzduší. Nově by se už měly do řešení celosvětového problému zapojit.

Střelec zabíjel na vánočních trzích v belgickém Luttychu

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník hodil granát na autobusovou zastávku v Belgii (zdroj: Reuters)
13. prosinec

Pět mrtvých si vyžádal útok na autobusovou zastávku v belgickém Lutychu. Počet zraněných přesáhl stovku. Úřady záhy oznámily, že zabíjel již soudně trestaný Maročan. Většímu počtu obětí zabránila skutečnost, že vánoční trhy u stanice byly kvůli špatnému počasí zavřené.

Muž nejprve hodil mezi lidi u zastávky autobusu Place Saint Lambert ruční granáty a pak začal střílet. Poté se sám zabil. Následně byl identifikovaný jako Nordine Armani (33). Jeho šílené řádění nepřežil například ani ne dvouletý chlapec. (více na Novinkách)

Už záhy po incidentu se ukázalo, že k němu nemuselo vlastně dojít. Armani měl být totiž za mřížemi. V minulosti byl několikrát souzen za pěstování narkotik, držení zbraní, přechovávání kradeného majetku a mravní přestupky. (více na Novinkách)

Belgická policie našla navíc během prohlídky jeho domu ve Vottemu další tělo. Oběť se měla starat o domácnost jeho souseda. Armani ženu zastřelil do hlavy. (více na Novinkách)

14. prosinec

Poslanci přijali novelu Ústavy, která má umožnit přímou volbu prezidenta. Hlasovalo pro ni 159 poslanců, proti byli tři. Komunisté se zdrželi. Pro přijetí byla přitom potřeba dvoutřetinová většina v obou komorách parlamentu. Rozhodnout o všem musí teď Senát. (více na Novinkách)



16. prosinec

Pařížský soud odsoudil teroristu Carlose zvaného Šakal k druhému doživotnímu trestu za atentáty z let 1982 až 1983, které si ve Francii vyžádaly 11 mrtvých a 150 zraněných. Jeho advokátka a životní partnerka Isabelle Coutantová-Peyreová oznámila, že se proti verdiktu odvolá. Soud dvaašedesátiletého Venezuelce Carlose (vlastním jménem Ilyich Ramírez Sánchez) uznal vinným ze čtyř vražedných útoků a odsoudil ho na doživotí s možností podat žádost o propuštění po 18 letech. (více na Novinkách)

Zemřel Václav Havel

Václav Havel - muž, který změnil naše dějiny. Video vzniklo u příležitosti Havlových 75. narozenin (zdroj: Stream.cz)
18. prosinec

Ve věku 75 let zemřel prezident, spisovatel a dramatik Václav Havel. Příčinou smrti bylo oběhové selhání, řekl jeho osobní lékař Tomáš Bouzek. (více na Novinkách)

Havel měl dlouhodobé zdravotní problémy a v posledním půlroce opakovaně rušil svůj program. Exprezidentova tajemnice Sabina Tančevová uvedla, že zemřel v neděli ráno ve spánku na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. "V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly," doplnila.

Václav Havel se narodil 5. října 1936. Politik, dramatik a spisovatel je jedním ze symbolů pádu komunismu a ve světě je znám i jako bojovník za lidská práva. V úřadu československého a posléze českého prezidenta strávil více než 12 let. (více na Novinkách)

Ačkoliv jeho popularita v ČR během jeho mandátu klesala, ve světě Havla obdivovali stále. Na veřejnosti se naposledy ukázal v první polovině prosince, kdy se v Praze osobně setkal s dalajlámou, který přiletěl do Prahy na jeho pozvání. (více na Novinkách)

Skon uznávaného státníka vyvolal celonárodní smutek. Kondolence rodině i celému Česku přicházely z celého světa. (více na Novinkách) Slova obdivu pro něj měli i čeští politici, včetně jeho dřívějších soupeřů. (více na Novinkách)

Do ulic vyšly tisíce lidí, aby daly své poslední sbohem politikovi, který proslavil zemi svým nekompromisním bojem za lidská práva, ale i obyčejnou lidskostí. (více na Novinkách) Ještě před smrtí napsal třeba dopis běloruským vězňům. (více na Novinkách)

Havlovy ostatky byly den po jeho smrti vystaveny v bývalém kostele sv. Anny Pražská křižovatka v centru Prahy. Ve středu a ve čtvrtek se pak s ním mohla veřejnost rozloučit ve Vladislavském sále Pražského hradu. (více na Novinkách)

Pohřeb proběhl den před Štědrým dnem. Bohoslužbou v Chrámu svatého Víta tak vyvrcholil státní smutek k uctění prezidentovy památky. Zúčastnily se jí špičky světové i evropské politiky, včetně současné ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové a jejího muže Billa. (více na Novinkách)

Havlovy ostatky pak spočinuly po soukromém obřadu v rodinné hrobce na pražském vinohradském hřbitově. (více na Novinkách)

KLDR informovala o smrti vůdce Kim Čong-ila

Zemřel severokorejský vůdce Kim Čong-il (zdroj: Youtube.com)
19. prosinec

Severokorejská média informovala o smrti vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-ila. Ten podle nich zemřel dva dny před tím ve věku 69 let. Kim už v září 2010 označil za nástupce třetího syna Kim Čong-una. Pohřeb zesnulého vůdce byl stanoven na 28. prosince. (více na Novinkách)

Kim Čong-il zemřel v sobotu 17. prosince v 8:30 ráno místního času (0:30 SEČ) na srdeční infarkt, uvedla oficiální severokorejská agentura KCNA. Příčinu smrti potvrdila i nedělní pitva.

"Zastihl ho rozsáhlý infarkt myokardu 17. prosince ve vlaku. Byl způsobený velkou duševní i fyzickou zátěží způsobenou jeho neustálými cestami do terénu kvůli budování vzkvétajícího národa," citovala z prohlášení jihokorejská agentura Jonhap.

Do světa se záhy po oznámení zprávy začaly dostávat videa, v nichž Severokorejci smrt vůdce oplakávají. (více na Novinkách) Rakev s jeho ostatky byla následně vystavena v Pchjongjangu. (více na Novinkách)

Severokorejský lid složil jen několik hodin po oznámení zprávy o skonu Kim Čong-ila slib věrnosti Kim Čong-unovi. (více na Novinkách) Ten se ovšem bude podle všeho o moc ve zbídačelé zemi dělit se strýcem a armádou. (více na Novinkách)

20. prosinec

Prezident Václav Klaus jmenoval novou ministryní kultury Alenu Hanákovou (STAN). Ta vystřídala ve funkci Jiřího Bessera. Třiapadesátiletá Hanáková byla v květnu 2010 jako bezpartijní na kandidátce TOP 09 zvolena do Sněmovny. Než vstoupila do vysoké politiky, působila jako starostka Vizovic. Ve funkci nahradila Bessera, který rezignoval kvůli kontaktům s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci. (více na Novinkách)



21. prosinec

Vláda na zasedání zrušila miliardovou zakázku na odstranění starých ekologických škod. Odmítla totiž schválit smlouvu se společností Marius Pedersen Engineering, která nabídla v soutěži nejnižší cenu 56,8 miliardy korun. (více na Novinkách)



24. prosinec

Češi na Štědrý den poslali 68,6 miliónů textových zpráv, což je zhruba o pět miliónů méně než v roce 2010. Lidé si naopak více telefonovali a někteří operátoři na Štědrý den zaznamenali také vyšší počet multimediálních zpráv i čilejší datový provoz, což dávají do souvislosti s rostoucí oblibou chytrých mobilních telefonů. (více na Novinkách)



27. prosinec

Prezident Václav Klaus podepsal pětici zákonů souvisejících s reformou daní. Svůj podpis přidal mimo jiné i k normě týkající se zřízení jednoho inkasního místa, která je součástí daňové reformy a upravuje například i dlouho diskutované zdanění hazardu. (více na Novinkách)



28. prosinec

Ostrovní stát Samoa v Tichém oceánu se rozhodl zrušit v roce 2011 v kalendáři 30. prosinec – po 29. skočí díky změně časového pásma do 31. prosince, tedy rovnou do Silvestra. „Důvodem je potřeba zjednodušit obchodní kontakty s Novým Zélandem, Austrálií a Asií,“ prohlásil premiér Tuilaepa Sailele Malielegaoi. (více na Novinkách)



28. prosinec

V severokorejském Pchjongjangu proběhl dvoudenní pohřeb diktátora Kim Čong-ila. Na jeho počátku projela kolona vozů ulicemi lemovanými tisíci truchlících obyvatel. Země údajně nařídila lidem, kteří pobývají v zahraničí, aby na obřad přijeli. Počasí ale režim ovládnout nedokázal. Celý první den v Pchjongjangu hustě sněžilo, což ceremoniál narušovalo. Přesto státní média informovala i o četných zázracích, jež měly událost doprovázet. (více na Novinkách)

Druhý den slavnostního pohřbu zemřelého vůdce začal veřejným prohlášením jeho následníka a syna Kim Čong-una za "nejvyššího vůdce" vládnoucí strany, armády a lidu. V centru Pchjongjangu se k uctění památky komunistického diktátora znovu shromáždily statisíce lidí. (více na Novinkách)

Vládnoucí severokorejská garnitura posléze vzkázala do světa, že ani po smrti vůdce Kim Čong-ila nelze očekávat změnu její politiky. (více na Novinkách)



28. prosinec

Marně se u Nejvyššího soudu snažili o zmírnění svých trestů žháři z Vítkova. Ten jejich dovolání smetl ze stolu jako zjevně neopodstatněná. David Vaculík a Jaromír Lukeš si tak s definitivní platností odsedí 22 let, Václav Cojocaru a Ivo Müller si musí odpykat 20 let těžkého žaláře. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz