přejděte na Úvod

Listopad

Zemřel herec Bořivoj Navrátil

Bořivoj Navrátil ve filmu Knoflíkáři (zdroj: Youtube.com)
1. listopad

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v Praze herec Bořivoj Navrátil. 1. listopadu to oznámil blízký spolupracovník Jakub Špalek. V září oslavil Navrátil 78. narozeniny. Bojoval s rakovinou tlustého střeva a o nemoci otevřeně hovořil, aby dodal druhým sílu. (více na Novinkách)

"Onemocnět v 77 letech je ale myslím velké štěstí. O žádnou tragédii nejde. Je fajn, že jsem se dožil tak vysokého věku. Já bych tady nechtěl být do sta let, s koncem počítám," komentoval vše Navrátil třeba pro Novinky.cz. 

V posledních letech hrál například v seriálu TV Nova Ulice. Za desítky let kariéry ovšem na sebe upozornil rovněž na divadle, ve filmu, v televizi i jako pedagog na konzervatoři. Vychoval mimo jiné Ondřeje Vetchého, Marka Ebena, Jiřího Langmajera či Lukáše Vaculíka.

Navrátil se narodil v roce 1933 v Kroměříži. Herectví se nejprve věnoval jako ochotník, poté vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. Od roku 1961 hrál v Národním divadle. Jeho pohřeb proběhl v pražských Strašnicích. (více na Novinkách)

1. listopad

Na varšavském letišti nouzově přistál Boeing 767 polské letecké společnosti LOT, kterému se nepodařilo vysunout podvozek. Na palubě stroje letícího z USA bylo 230 lidí, včetně Čechů. Nikdo z nich nebyl zraněn. (více na Novinkách)

3. listopad

Prezident Václav Klaus byl na základě internetového hlasování zorganizovaného pořadateli Festivalu politické písně Sokolov 2011 vyhlášen Papalášem roku. Hlas mu dalo 2677 lidí, jen o dvě stovky méně dostal vítěz ankety z předešlého roku, středočeský hejtman David Rath (ČSSD). (více na Novinkách)

Kocourek nedokázal vysvětlit milióny na účtu matky, rezignoval

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) (FOTO: Petr Horník, Právo)
4. listopad

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) se dostal do potíží kvůli 16 miliónům na účtu své matky. Ty měly pocházet z prodeje cenných papírů. Kde tehdy šedesátiletá důchodkyně na ně vzala, odmítl ministr dlouhé dny vysvětlit. (více na Novinkách) To ho stálo politickou kariéru.

Podle dokumentů uzavřela Kocourková smlouvu s firmou Key Investments (KI) 3. března 2008.
O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 miliónů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investoval peníze klientů výhradně KI: dluhopisy E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji dala pak Kocourková po třech měsících. Za další měsíc odešla hotovost 16,14 miliónu korun na její účet u UniCredit Bank.

Kocourková ani její syn obchod nejdříve vysvětlovat nechtěli. Ministr přitom byl v době, kdy se jeho matka stala klientkou KI, šéfem dozorčí rady polostátního kolosu ČEZ, který dával firmě miliónové zakázky.

Neochota objasnit původ peněz nazdvihla opozici. (více na Novinkách) Vysvětlení ovšem žádal i premiér Petr Nečas (ODS). () (více na Novinkách)

Kocourek na konec uvedl, že sumu chtěl u matky skrýt před manželkou, s níž se rozváděl. (více na Novinkách) . Vysvětlení ale nepřesvědčilo a on musel ani ne týden po provalení kauzy odstoupit z funkce. (více na Novinkách)

Hledání jeho nástupce přineslo rozkol uvnitř ODS. Stal se jím v polovině listopadu Jihočech Martin Kuba, muž s pověstí, že má vazby na jihočeské kmotry. (více na Novinkách)

4. listopad

Ministerstvo zdravotnictví opět naštvalo lékaře. Oznámilo, že chce pro rok 2012 zvýšit jejich platy ve dvou krocích. Od ledna by měly tarifní mzdy vzrůst o 6,25 procenta a podle vývoje ekonomiky dojde v druhém pololetí k dalšímu navýšení. Dohodnuto přitom bylo po vlně protestů v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme zvýšení o 10 procent. (více na Novinkách)

Sněmovna přijala po šesti dnech obstrukcí celý balík reforem

Hlasování ve Sněmovně po šesti dnech opozičních obstrukcí (FOTO: Michal Kamaryt, ČTK)
6. listopad

Nekonečné sněmovní obstrukce skončily po šestidenním řečnickém přetahování mezi koaličními a opozičními stranami. Vláda nakonec hladce v nočních hodinách prosadila všech čtrnáct reformních zákonů týkajících se důchodového systému, zdravotnictví, daní a sociální oblasti.

Vládní ODS, TOP09 a VV daly při všech hlasováních dohromady vždy kolem 108, 109 hlasů, k přehlasování Senátu, který reformy před tím zamítl, stačilo 101. (více na Novinkách) Balík zákonů začne platit od ledna 2012. Obsahuje mimo jiné prodloužení lhůty pro příjezd záchranky k pacientům z maximálních 15 na 20 minut.

Opozice se ovšem snažila zablokovat především vládní balíček úsporných opatření či změny v systému sociálních dávek. Nová pravidla se týkají například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. Zpřísní se i pravidla pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Boj svedly oba tábory také o dolní sazbu DPH. Ta se po přehlasování zvýší od ledna 2012 na 14 procent.
Opozice blokovala Sněmovnu od ranních hodin prvního listopadového dne, a to především dlouhými projevy. O den později byl schválen pouze návrh státního rozpočtu na rok 2012. Vše navíc trvalo třicet hodin. (více na Novinkách)

ČSSD strategii úspěšně prosazovala až do neděle, tedy šest dnů. Poslanci byli v práci i přes noc. Ve Sněmovně zívali i usínali. Kvůli nesouhlasu s prodlužováním jednání přišla vládní koalice posléze s návrhem změnit jednací řád. (více na Novinkách)

7. listopad

Dvanáctičlenná soudní porota v Los Angeles uznala osobního lékaře zesnulé popové hvězdy Michaela Jacksona vinným z neúmyslného zabití. Conrad Murray, jemuž úřady po Jacksonově smrti odebraly lékařskou licenci, podal zpěvákovi nadměrné množství anestetika propofol. (více na Novinkách) Koncem listopadu dostal čtyři roky vězení. Soud mu současně odebral lékařskou licenci. (více na Novinkách)



9. listopad

Švýcarská justice odhalila, že na tamní účet někdejšího šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a posléze šéfa státní firmy Čepro Tomáše Kadlece přišlo v minulosti v přepočtu několik desítek miliónů korun. Státní zastupitelství záhy oznámilo, že se domnívá, že jde o peníze z trestné činnosti. (více na Novinkách)

Muž v kunovické firmě zastřelil dva lidi, pak sebe

V Kunovicích při střelbě zahynuli tři lidé včetně útočníka (zdroj: Česká televize ČT24)
10. listopad

Kolem poledne zahájil palbu v zasedací místnosti areálu bývalého Letu Kunovice  muž středního věku. Zastřelil dva lidi z vedení společnosti Aircraft Industries, její ředitelku zranil. Později se ukázalo, že útočníkem byl Karel Musela, bratr bývalého zbrojního magnáta Pavla.

Pachatel po činu spáchal sebevraždu. Jeho kroku předcházely rozsáhlé policejní manévry, během nichž byli evakuováni i zaměstnanci firmy. (více na Novinkách)

Policejní zásah skončil v půl třetí odpoledne. Posléze vyšlo najevo, že útočník usmrtil členy představenstva firmy Pavla Vacha a Petra Veselého. Zraněná Ilona Plšková unikla jen zázrakem. Kulka ji na hlavě pouze škrábla.

Karel Musela se jim podle všeho mstil. Vinil je, že bratra Pavla - někdejšího člena představenstva Aircraft Industries a zbrojařského magnáta, nechali zlikvidovat.  Muž přitom figuroval mimo jiné v kauze obrněných transportérů Pandur a měl informace k údajné korupci při miliardové zakázce.

V roce 2008, kdy ministerstvo obrany s rakouskou zbrojovkou Steyr připravovalo novou smlouvu, utrpěl na lovu těžký úraz při pádu z posedu. Vážně si poranil mozek a ztratil paměť. Záhy se objevily informace, že šlo o promyšlený útok. (více na Novinkách)

Navíc Karel Musela přišel poté o práci ve zmíněné kunovické firmě. (více na Novinkách)

12. listopad

Česká strana národně socialistická na konferenci v Praze odsouhlasila spojení s expředsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Uvedla, že v příštích volbách s ním bude kandidovat pod názvem Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21). Na sjezdu zasahovala i policie, aby vykázala bývalého šéfa strany Karla Janka, jenž krok odmítl, načež byl sesazen. (více na Novinkách)



13. listopad

Miliardář Andrej Babiš potvrdil v České televizi, že hodlá ovlivňovat chod české politické scény. Při debatě se opřel do všech opozičních i koaličních stran. Nevynechal ani současného prezidenta a zdůraznil, že zatímco jiní před dvaceti lety vyvolali revoluci, Václav Klaus ji zneužil. (více na Novinkách)



16. listopad

ODS ztratila ve Sněmovně poslance Michala Doktora. Ten oznámil, že ji opouští. Reagoval tak na výběr nového ministra průmyslu Martina Kuby. Oba muži byli dlouholetými rivaly. (více na Novinkách) O Doktorovi se přitom spekulovalo jako o možném kandidátovi na uvolněný post po Martinu Kocourkovi, který nedokázal uspokojivě vysvětlit, jak jeho matka náhle zbohatla.



18. listopad

Česká vláda se rozhodla po dlouhých průtazích vyslyšet naléhání švýcarských úřadů a přihlásit se o miliardy zablokované ve Švýcarsku v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné společnosti (MUS). Rozhodl tak premiér Petr Nečas (ODS)po poradě s odpovědnými ministry. (více na Novinkách)

Řidič zabil v Hradci dvě malé děti

Řidič srazil na přechodu dvě děti (zdroj: Česká televize ČT24)
19. listopad

Dvě děti ve věku tři a šest let srazil nedaleko přechodu pro chodce v Habrmanově ulici v Hradci Králové řidič osobního auta. Jedno z nich zemřelo na místě, druhé v nemocnici. (více na Novinkách)

Chlapci byli na procházce s prarodiči. I je sice automobil odhodil stranou, ale nic se jim nestalo. Později se ukázalo, že čtyřicetiletý řidič trpěl epileptickými záchvaty. Už den po incidentu byl obviněn z trestného činu usmrcení z nedbalosti. (více na Novinkách)

Policisté provedli po tragédii u viníka nehody zkoušku na alkohol a orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek. Obě s negativním výsledkem.

Během vyšetřování případu se ukázalo, že děti neměly šanci přežít. Vůz na ně najel opakovaně. (více na Novinkách) Pachatel se po činu psychicky zhroutil. Opakovaně zdůraznil, že všeho lituje. (více na Novinkách)

Jeho bývalý zaměstnavatel nicméně uvedl, že muž o své nemoci i případných rizicích při řízení automobilu věděl, ale nechoval se podle toho. Označil ho za nezodpovědného. (více na Novinkách)

21. listopad

Pražský primátor Bohuslav Svoboda převezl odpůrce v řadách ODS. S pomocí stoupenců vypověděl tolik kritizovanou městskou koalici s ČSSD. Ta byla krokem zaskočena. (více na Novinkách) Svoboda se ukázal jako mistr zákulisních kroků, když se dokázal dohodnout s TOP09 a zůstal mu tak post primátora. (více na Novinkách) Zatímco pražskou buňku ODS náhlá situace rozklížila, premiér Petr Nečas vyjádřil Svobodovi podporu. (více na Novinkách)

Policie našla zavražděného brněnského místostarostu, bez hlavy

Aleš Vytopil (FOTO: Policie ČR)
24. listopad

Policie našla tělo místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila (ODS). Vrazi oddělili od trupu hlavu ve snaze znesnadnit vyšetřování. Politik byl pohřešovaný tři měsíce. (více na Novinkách)

Šestatřicetiletého Vytopila naposledy viděli svědci devátého září v brněnském Mariánském údolí. (více na Novinkách) Později se na druhé straně města našly pohozené jeho doklady.

Jeho tělo objevili kriminalisté až za dlouhé týdny u Polánky nedaleko Moravského Krumlova. (více na Novinkách) Z vraždy byla v době nálezu podezřelá dvojice bývalých manželů, sedmatřicetiletý muž a pětačtyřicetiletá žena.

Podle policejního zdroje Práva neměla kauza žádné politické pozadí. Důvodem trestného činu byly vztahy mezi podezřelými a obětí, konkrétně komplikovaný milostný čtyřúhelník. Na možnou dvojici pachatelů uvalil městský soud v Brně záhy vazbu. (více na Novinkách)

Policie zatkla šéfa pražských strážníků

Vladimír Kotrouš (FOTO: Praha.eu)
25. listopad

Policie zadržela šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše. Podezřívala jej z přijetí úplatku. Zatčený skončil následně ve vazbě. (více na Novinkách)

Muži zákona Kotrouše zajistili hodinu po poledni v Praze 10 v ulici V Korytech. Zásah potvrdil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Jeho pracovníci provedli následně razii i v centrále pražské policie v Korunní ulici.

Ukázalo, že Kotrouš měl v době zadržení u sebe peníze, které podle obvinění pocházely z úplatku. (více na Novinkách) Detektivové šli přitom najisto. Někdo je na celou věc upozornil. (více na Novinkách)

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) Kotrouše záhy přeřadil na jinou pozici. (více na Novinkách)

Obviněný pracoval u pražského bezpečnostního sboru od roku 1992, prvním mužem městské policie se stal v roce 2002.

25. listopad

Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl, že bývalý náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) je nevinen v kauze zkreslování údajů o hospodaření a jmění v souvislosti s působením ve statutárních orgánech několika firem. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. (více na Novinkách)



26. listopad

Hlasování v prestižní hudební ceně Český slavík Mattoni 2011 nedoznalo žádné změny oproti předešlým rokům. První příčku v kategorii zpěvaček obhájila Lucie Bílá. Skupinou roku se stal Kabát. Prvenství obhájil také Karel Gott v kategorii zpěváků, když získal již svého 37. slavíka. (více na Novinkách)



27. listopad

Slovácká tradiční Jízda králů se dostala na seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Rozhodl o tom v Indonésii mezivládní výbor Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V minulosti se Jízda králů konala v téměř každé vesnici na moravském Slovácku a na Hané. Nyní tradici udržují už jen ve Vlčnově, Hluku, Kunovicích a Skoronicích. (více na Novinkách)

Škodovka přiznala přípravu velkého terénního vozu

(FOTO: fotobanka Profimedia)
29. listopad

Dalším přírůstkem do početné rodiny škodováckých modelů by se měl stát terénní vůz větší než stávající Yeti.  Uvedl to šéf automobilky Winfried Vahland s tím, že na silnicích by se mohl objevit zhruba za pět let.

„Zkoumáme, zda by mělo smysl naši modelovou řadu doplnit o osmý model. Poptávka po modelech větších SUV existuje, ale nejdřív musíme obměnit stávající paletu,“ řekl.

Nová škodovka typu SUV by se měla stát konkurencí například pro model Kia Sorento, který je o půl metru delší než Yeti a jehož základní cena dosahuje téměř 600 000 korun.

Podle Vahlanda musí mladoboleslavská automobilka nejprve obměnit vše, s čím v současnosti disponuje, ve střednědobém horizontu by pak na řadu mohl přijít právě typ SUV. (více na Novinkách)

29. listopad

Havlíčkobrodský okresní soud přijal záruku spolku Šalamoun za Barboru Škrlovou alias Aničku. Umožnil tak ženě známé z kuřimské kauzy týrání dvou chlapců vyjít předčasně ven z vězení. Zkušební doba byla určená na pět let. Rozhodnutí ještě musel stvrdit krajský soud. Škrlová původně dostala za spoluúčast v případu trest pět let vězení. Odpykala si z něj dvě třetiny. (více na Novinkách)



30. listopad

Nejvyšší trest udělil soud v Bělorusku dvěma mužům, které uznal vinnými z dubnového atentátu v minském metru. K smrti byli odsouzeni vitebští zámečníci Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov. Při útoku a na následky zranění zahynulo celkem 15 lidí. Přes tři sta jich bylo zraněno. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2011
další speciály na Novinky.cz