přejděte na Úvod

Září

Do škol nastoupili prvňáčci z populační miniexploze

Tohle je nové písmo Comenia Script
1. září

Vlna populační miniexploze, ke které v Česku došlo před několika lety, se převalila mateřinkami a dorazila na základní školy. Naopak střední školy a učiliště hlásily propad zájmu.

Do prvních tříd první školní den nastoupilo 96 600 dětí, v září 2009 jich bylo jen 93 800. Uvedl to Ústav pro informace ve vzdělávání. Na základní školy bude v roce 2010/11 tedy docházet 791,0 tisíc žáků, z toho 465,7 tisíc na první stupeň a 325,3 tisíc na druhý stupeň. (více na Novinkách)

Naopak na střední školy a učiliště nastoupilo první školní den o šestnáct tisíc dětí méně. Začalo se jednat o jejich slučování. (více na Novinkách)

Ministerstvo školství spustilo s novým školním rokem také projekt testování nového školního písma. Comenia Script by mohla nahradit nynější písmovou předlohu, jejíž kořeny jsou v předválečném Československu. Zásadní změnou, kterou přináší, je zjednodušení tvarů písmen. Namísto četných kudrlinek, jež zejména u některých velkých písmen mají toliko estetický charakter, se prvňáčci ve 40 základních školách učí psát písmem, které se daleko více podobá tištěnému textu. Jeho autorkou je grafička Radana Lencová. (více na Novinkách)
1. září

Spor mezi bývalým děkanem plzeňských práv Jaroslavem Zachariášem a Západočeskou univerzitou skončil u městského soudu v Plzni mimosoudním narovnáním. Okamžitý vyhazov, který Zachariáš - jeden z aktérů tamní plagiátorské aféry - dostal v říjnu 2009 od nového reformního vedení a kvůli němuž podal na školu žalobu, nahradila dohoda o uzavření pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti. Zachariáš dostal na odchodnou čtyři platy. (více na Novinkách)

Kocáb odmítl opustit svou funkci

Michael Kocáb
1. září

Premiér Petr Nečas a vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb si při společném jednání asi příliš nerozuměli. Mluvčí vlády Martin Kupka večer informoval, že Nečas přijal Kocábovu demisi na funkci zmocněnce, Kocáb záhy reagoval, že žádnou demisi nepodal.

"My jsme o tom skutečně dneska jednali. Ty výstupy, tam došlo pravděpodobně k nedorozumění. Každý si interpretoval ty výstupy schůzky jinak," řekl Kocáb po oznámení své údajné rezignace. (více na Novinkách)

Nečas o den později reagoval, že Kocába už vidět nechce. Jeho vzpírání se označil za nedůstojné. "Dohodli jsme se, že pan Kocáb nabídne rezignaci. Považuji tu situaci z lidského hlediska za velmi nedůstojnou. Skoro se divím, že pan Kocáb je ochotný něčím podobným projít. Musí vědět, že za těchto okolností spolupráce na úřadu vlády nemůže pokračovat," uvedl Nečas. Hru na vynucenou dobrovolnou rezignaci hrát nehodlám, kontroval Kocáb. (více na Novinkách)

Nicméně dále trval na tom, že musí někomu svou agendu předat. Tohoto se na konec ujal kontroverzní premiérův poradce Roman Joch, jenž Kocába za mnohé kroky opakovaně kritizoval. Doporučoval dokonce Nečasovi celý úřad zrušit. (více na Novinkách) Schůzka obou mužů trvala bezmála osm hodin, během nichž si vyjasňovali důležitost instituce. (více na Novinkách)

Tahanice mezi Nečasem a Kocábem trvala až do poloviny září, kdy kabinet zmocněnce s okamžitou platností odvolal. (více na Novinkách) Kocáb nicméně bojoval dál. Uvedl, že se bojí o budoucnost lidskoprávní agendy na Úřadu vlády ČR. Snažil se vyjasnit i pozadí sporu: "Rezignaci jsem premiérovi nabídl dopisem 7. září s tím, že to má být ke dni jmenování nového zmocněnce. To se nestalo. Už se s tím asi nedá nic dělat, ale chci vyzvat vládu, aby tak neprodleně učinila." (více na Novinkách)
2. září

Ruský ministr financí Alexej Kudrin vyzval krajany, aby více kouřili a pili alkohol. Vyšší konzumace navýší daňové výnosy, argumentoval. „Když vykouříte krabičku cigaret, znamená to, že dáváte více na řešení sociálních problémů, jako je podpora růstu počtu obyvatel, porodnosti a dalších sociálních služeb,“ citovala jeho slova agentura Interfax. (více na Novinkách)

3. září

Dlouholetý kubánský vůdce Fidel Castro poprvé po čtyřech letech pronesl veřejný projev. Oblečen v tradiční uniformě hovořil pod širým nebem ke studentům Havanské univerzity o nebezpečí jaderné války. Sice mluvil 45 minut a ne sedm hodin jako v dobách největší síly, i toto vystoupení však potvrdilo, že jeho stav se zlepšil. (více na Novinkách)



4. září

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO vyjádřila politování nad odbytými opravami Karlova mostu, které budily negativní reakce odborníků a památkářů a které vehementně hájil pražský magistrát. Zpráva organizace důrazně žádá stát, aby budoucí práce zajišťovali zkušení řemeslníci a konzervátoři. (více na Novinkách)



6. září

Kontraverzní dílo výtvarníka Davida Černého Entropa našla domov v Plzni. Plastika se stala symbolem českého předsednictví v Evropské unii. Po návratu z Bruselu, kde byla vystavena, ji zakoupilo technické interaktivní muzeum Techmania sídlící v areálu plzeňské Škodovky. (více na Novinkách)

Ombudsmanem se stal Pavel Varvařovský

Pavel Varvařovský
7. září

Poslanci ve druhém kole volby ombudsmana zvolili senátního kandidáta, bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského, který ve funkci nahradil zesnulého Otakara Motejla. Hlas mu dalo celkem 98 poslanců. Na jeho zvolení se sice shodla vládnoucí koalice, v prvním kole se jej však prohlasovat nepodařilo.

V druhém kole volby se s Varvařovským utkal občanský aktivista John Bok, kterého do volby vyslal prezident Václav Klaus. Prvním kolem naopak neprošli kandidát Senátu, předseda Pražské židovské obce František Bányai a bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, jehož navrhl také Klaus.

Varvařovského doporučili před časem svým poslancům zástupci vládní koalice ODS, TOP 09 a VV. Na jeho nominaci se shodli ministři už první zářijový den. (více na Novinkách)

Varvařovský má za sebou dlouholetou praxi. Od roku 2004 byl v důchodu. Úřadu se ujal po složení slibu 13. září. "Dobře jsem znal doktora Motejla a vím, že úřad vybudoval z ničeho a postavil ho na mladých lidech, a já si budu považovat za čest, když to po něm nezkazím," řekl poté novinářům. (více na Novinkách)
7. září

U příležitosti 70. výročí německého bombardování Londýna byl uveřejněn vzácný barevný záznam těchto událostí. Záběry léta ležely bez povšimnutí na půdě, než byly nalezeny a digitálně vyčištěny. (více na Novinkách)

Ústavní soud odmítl snížení platů soudcům

Budova Ústavního soudu v Brně
10. září

Ústavní soud zrušil snížení soudcovských platů o čtyři procenta. Krok označil za protiústavní. Platy se soudcům snížily na začátku roku a opatření mělo trvat rok. ÚS naznačil, že odmítne i plánované další snížení platů o pět procent. (více na Novinkách) Jeho rozhodnutí rozhořčilo prezidenta Václava Klause.

ÚS konstatoval, že podle dřívějších verdiktů musí být plat soudců stabilní a nelze jej snižovat. Udělat to jde pouze za výjimečných okolností. "Taková nivelizace pak ve svých důsledcích vede zákonitě i k sestupu soudcovského stavu uvnitř středostavovské společenské vrstvy, jeho příjmové degradaci ve vztahu k ostatním právnickým povoláním a k umenšování jeho potřebné společenské prestiže," stojí v nálezu.

Zatímco vláda se s rozhodnutím smířila, prezident Václav Klaus ÚS ostře zkritizoval. Podle něj verdikt o neústavnosti opakovaného zasahování do platů soudců rozdělil občany do dvou kategorií: na soudce a ty ostatní. Klausovi se nelíbilo, že ÚS odmítl rovněž další snižování mezd soudců. "Nedovedu si dost dobře představit, jak se mohou odvážit něco takového obhajovat," komentoval prezident. (více na Novinkách)

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil později řekl, že na výplaty soudců nebude mít jeho resort peníze ani v roce 2010, ani v roce 2011. Jen v roce 2010 by přitom ministerstvu mělo chybět 40 miliónů korun. Pospíšil navíc uvedl, že má podobný názor jako Klaus: „Osobně se domnívám, že v tuto chvíli, kdy se solidárně snižují platy všem zaměstnancům veřejného sektoru, tak není podle mě důvod, proč by nemohlo dojít ke snížení platů i soudcům.“ (více na Novinkách)
11. září

Vesnicí roku 2010 České republiky se stala obec Ratměřice na Benešovsku. Vedle prestižního titulu obdržela i dva milióny korun na další rozvoj. Do 16. ročníku soutěže se v roce 2010 přihlásilo rekordních 361 vesnic ze 13 krajů ČR. (více na Novinkách)

12. září

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) uvedl, že podpoří zásadní změnu koncepce v boji proti kůrovci, kterou požaduje většina starostů obcí ležících uvnitř nebo na okraji Národního parku Šumava a Plzeňský a Jihočeský kraj. Řekl to při návštěvě Šumavy. "Koncepce se musí kompletně změnit. Například ta šílená fragmentace, kdy je v parku 135 malých bezzásahových zón, které nám ale kvůli kůrovci splývají v jednu. Za chvíli by se skutečně mohlo stát, že národní park bude mrtvou zónou, a to já nehodlám připustit," prohlásil Drobil. Popřel tak snahy předchůdců, kteří byli opačného názoru než on, a naopak podpořil stanovisko mimo jiné prezidenta Václava Klause. (více na Novinkách)



12. září

Turečtí voliči podpořili ústavní reformu, jež vedla ke změnám v soudnictví a omezila pravomoci vlivné armády. Pro dodatky k ústavě se vyslovilo 58 procent hlasujících. Premiér Recep Tayyip Erdogan výsledek uvítal. (více na Novinkách)



14. září

Turečtí voliči podpořili ústavní reformu, jež vedla ke změnám v soudnictví a omezila pravomoci vlivné armády. Pro dodatky k ústavě se vyslovilo 58 procent hlasujících. Premiér Recep Tayyip Erdogan výsledek uvítal. (více na Novinkách)

Lékaři pohrozili hromadnými výpověďmi

Předseda LOK Martin Engel před starou sanitkou, která bude objíždět nemocnice v ČR.
15. září

Lékaři v nemocnicích zahájili kampaň na zvýšení platů nazvanou "Děkujeme, odcházíme". Pohrozili vládě, že pokud nedostanou výrazně přidáno, a to na trojnásobek průměrného platu v ČR u kvalifikovaného lékaře a 1,5násobek u začínajícího, koncem roku podají výpověď.

„Výzvu už podepsalo 3000 nemocničních lékařů a chceme, aby nás vláda skutečně brala vážně. Jestliže nebudou splněny naše požadavky, budeme podávat k 31. prosinci hromadné výpovědi, což znamená, že s dvouměsíční výpovědní lhůtou by lékaři odešli z nemocnic k 1. březnu příštího roku,“ řekl Právu doktor Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK). (více na Novinkách)

LOK představil novinářům i symbol kampaně, starou sanitku z doby před rokem 1989 natřenou na bílo a černo. Má tak symbolizovat konec českého zdravotnictví. Plánovalo se, že sanitka do konce prosince zavítá do 65 nemocnic během 13 týdnů. Její osádku tvořili lékaři, kteří si vzali neplacené volno, během něhož kolegům a pacientům vysvětlovali smysl akce.

Topolánek obvinil Vondru z lobování za pandury

Vondra: Topolánek ještě nevydýchal, že není předsedou
16. září

Expremiér Mirek Topolánek (ODS) promluvil ke kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Právu popsal schůzku v pražské kavárně, na které na něj podle jeho slov tlačil tehdejší místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) kvůli druhému kontraktu na pandury. Ten to označil za výmysl a uvedl, že bude dále pokračovat v čistkách v armádě.

Podle Topolánka si Vondra na schůzce na pomoc vzal esemesku od bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona. Ten v té době pracoval v lobbistické firmě radící americké společnosti General Dynamics, majitele výrobce pandurů.

Topolánek řekl Právu, že si ve svém deníku dohledal schůzku s Vondrou, ke které došlo 25. ledna 2009. Setkání se podle expremiéra uskutečnila narychlo, měl totiž v plánu odjet mimo Prahu.

„Když už jsem byl na odjezdu, volal mi Martin Barták (tehdejší náměstek ministryně obrany – pozn. red.), že se mnou chce strašně nutně mluvit Alexandr Vondra. Sešli jsme se v kavárně Nostress, mém oblíbeném místě, kde mi Vondra opakovaně otevřel esemesku od Robertsona, který vlastně naléhal na uzavření kontraktu. A Vondra fakticky tlačil mě jako premiéra k tomu, abychom na vládu předložili materiál, který by definoval druhý kontrakt co nejdříve,“ popsal tehdejší dění Topolánek. (více na Novinkách)

ČSSD vyzvala po zveřejnění rozhovoru Vondru k rezignaci. (více na Novinkách) Sám ministr ale kauzu označil za zkreslenou. Topolánek se podle něj stále nesmířil s tím, že byl odvolán z funkce předsedy ODS. „Já mám stále pocit, že on ještě nevydýchal, že v březnu skončil ve vedení strany," komentoval výroky expremiéra. Kauza byla podle něj účelová: „To je typická situace, když nastoupí nový ministr s úmyslem provést změny, tak je snaha ho očernit.“  (více na Novinkách)

O mimořádném tlaku na Topolánka, aby pandury ČR nakoupila, nicméně svědčily i další dokumenty zveřejněné v září. Deník Právo zveřejnil dokument, který dokládá konkrétní podobu tohoto lobbistického tlaku – dopis z 23. února 2009, v kterém Topolánka tlačí do miliardového obchodu právě Robertson. (více na Novinkách)
12. září

Český premiér Petr Nečas nepřímo podpořil Francii vyhošťující do domovských zemí EU Romy. Ministerský předseda na úvod summitu Unie v Bruselu řekl, že Paříž má právo prosazovat vlastní zákony. Zároveň vyzval Unii, aby se nenechala zatáhnout do sporu, který je podle něj v mnoha ohledech spíše sporem volebním. (více na Novinkách)

Papež poprvé navštívil Velkou Británii

Papež Benedikt XVI. přijel do Británie
16. září

Papež Benedikt XVI. navštívil Velkou Británii. Stal se tak prvním katolickým pontifikem v historii obou států, který vykonal na ostrovech oficiální návštěvu. V zemi pobyl čtyři dny. Jeho cesta začala v Edinburghu, poté přijel do Skotska a Anglie.

Británii navštívil i jeho předchůdce Jan Pavel II. Jeho cesta v roce 1982 ovšem nebyla oficiální. Benedikta XVI. po příletu přivítal na letišti vévoda z Edinburghu. Následně se papež setkal s královnou Alžbětou II. Oba později přednesli řeč před pozvanými delegáty, mezi nimiž byl i canterburský arcibiskup Rowan Williams. Po přivítání královnou papež vyzval, aby Británie čelila "stále agresivnějším formám sekularismu". (více na Novinkách)

V souvislosti s papežovou návštěvou byla v Británii přijata tvrdá bezpečnostní opatření. V Londýně bylo následně zatčeno šest mužů, kteří podle úřadů mohli představovat hrozbu. Muži ve věku 26 až 50 let byli vzati do vazby na základě zákona o terorismu v prostorách komerční budovy v centru Londýna. Podle stanice BBC šlo mimo jiné o pět zametačů ulic ve čtvrti Westminster. Většina z nich pocházela z Alžírska. (více na Novinkách)

Benedikt XVI. se ve Westminsterské katedrále v Londýně během mše omluvil také za sexuální zneužívání dětí kněžími. „Především nevinným obětem těchto nevyslovitelných zločinů vyjadřuji svou hlubokou lítost i naději, že síla Kristovy lásky a jeho smířlivá oběť do jejich životů vnese uzdravení a mír,“ řekl. Zároveň vyjádřil naději v ozdravení církve a obnovení letitého odhodlání vzdělávat a vychovávat mladé lidi. (více na Novinkách) Hlava katolické církve se vedle členů královské rodiny také setkala s premiérem Davidem Cameronem a vicepremiérem Nickem Cleggem, jimž předala medaile.

Papež Benedikt XVI. na závěr historické návštěvy sloužil mši v Birminghamu. Blahořečil při ní teologa Johna Henryho Newmana a u příležitosti 70. výročí bitvy o Británii ocenil boj Britů proti nacistickému Německu. „Pro mne jako jednoho z těch, kdo zažili a trpěli v temných dnech nacistického režimu v Německu, je velmi dojemné, že jsem při této příležitosti tady s vámi, a mohu si připomenout spoustu vašich spoluobčanů, kteří obětovali své životy a odvážně vzdorovali silám této odporné ideologie,“ uvedl papež. (více na Novinkách)

17. září

Záchranářům chilských horníků se zdařil zásadní průlom. Jeden z exkavátorů, souprav, které vrtají šachtu k 33 mužům zavaleným v dole na severu Chile, se dostal na úroveň zavalených. Exkavátor dosáhl hloubky 630 metrů. Podle agentur vyvrtaná šachta končila v prostoru, který navazuje na úsek chodby, kde byli horníci v hloubce 700 metrů zablokováni od 5. srpna. Šachta následně musela být rozšířena na 66 až 70 centimetrů, aby mohli být muži vytažení na zem. (více na Novinkách)



18. září

Dvaačtyřicetiletý Francouz Philippe Croizon se stal prvním člověkem bez končetin, který přeplaval Lamanšský průliv. „Nepochyboval jsem, že to přes všechnu tu bolest po celém těle dokáži,“ řekl stanici BBC mzž, k němuž se v jednu chvíli na moři připojila trojice delfínů. (více na Novinkách)



19. září

Ministr dopravy Vít Bárta zakázal vstup na ministerstvo čtyřem lobbistům. Roman Janoušek, Ivo Rittig, Josef Jindra a Tomáš Hrdlička ztratili práva ke vstupu do budov. "Jsou to všechno lidé, kteří jsou s otazníky spojeni s dopravní infrastrukturou. A není dobře, aby se tam vyskytovali," uvedl Bárta. Dodal, že je pro něj tento způsob jedinou cestou, jak se vlivu lobbistů bránit. (více na Novinkách)

Německá kancléřka: připravme se na více mešit

Německá kancléřka Angela Merkelová
19. září

Spolková kancléřka Angela Merkelová vyvolala ostrou debatu výroky, v nichž řešila vztah Němců a islámu. Němci podle ní příliš dlouho nedokázali pochopit, jak přistěhovalectví mění jejich zemi. Budou si však muset zvyknout, že ve městech budou stále častěji vídat například mešity, řekla listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Naše země se bude měnit. Integrace je jednou z nových úloh pro naši společnost. Léta jsme se v této věci obelhávali. Například mešity budou mnohem nápadnější součástí našich měst, než jak tomu bylo dosud,“ upozornila.

Koncem měsíce se vyslovila pro to, aby se imigranti více snažili sžít se novou společností. „Kdo chce žít v naší zemi, musí dodržovat naše zákony, naučit se náš jazyk a přijmout platná společenská pravidla a každý článek německé ústavy,“ upozornila kancléřka na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Mohuči ve spolkové země Porýní - Falc.

„Znamená to dodržování rovných práv pro ženy a muže a dalších práv. To je naše heslo a nebudeme nic jiného tolerovat,“ doplnila. (více na Novinkách)

V Německu, kde žijí čtyři milióny muslimů, nešlo přitom o první tvrdé výroky vůči muslimům. Představitel německé centrální banky Thil Sarrazin na jejich adresu už dříve uvedl, že Turci a Arabové se nedokáží do německé společnosti integrovat, přičemž v zemi zvyšují porodnost. Po výrocích post ve vedení Bundesbanky opustil.
20. září

V devět hodin ráno se na estakádě u Radotínského portálu slavnostně otevřela jihozápadní část Pražského okruhu. Spojnice dálnic D1 a D5 zrychlí průjezd přes hlavní město a zároveň uleví přetěžované Jižní spojce. Okruh otevřeli prezident Václav Klaus, ministr dopravy Vít Bárta a pražský primátor Pavel Bém. Řidiči mohli na úsek vyjet chvíli po poledni. (více na Novinkách)

Prahu obsadili odboráři protestující proti škrtům

Demonstrace odborářů na Palachově náměstí
21. září

Desítky tisíc lidí z celé republiky se sjely do Prahy, aby protestovaly proti změně mzdových tarifů a škrtům v příjmech zaměstnanců veřejné správy, které spolu s dalšími radikálními změnami v sociální oblasti prosazuje vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Největší počet odborářů dorazil do Prahy z Moravskoslezského kraje. „Očekáváme, že Palachovo náměstí (pozn. cíl shromáždění), kam se vejde zhruba 20 tisíc lidí, bude plné,“ řekla Právu mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová. Jak zdůraznila, demonstrace je spontánní reakcí tisíců řadových zaměstnanců na chystané kroky vlády, nikoli akcí z popudu odborářských předáků.

Novinky.cz sledovaly celou akci v on-line speciálu. (více na Novinkách) Ukázalo se, že akce byla jednou z největších svého druhu za posledních dvacet let. Do metropole nakonec podle odhadů dorazilo až čtyřicet tisíc nespokojených zaměstnanců státu. Protesty nicméně proběhly klidně. Výjimkou byl incident na ministerstvu vnitra, kam vtrhli nespokojení policisté a hasiči. Při vstupu poškodili dveře. Několik z nich se silou dostalo až za bezpečnostní rám. Ministr vnitra Radek John to komentoval slovy, že peníze, které dá resort za opravu, mohly být poskytnuty policistům. (více na Novinkách)

Novinky.cz zveřejnily také unikátní letecké záběry, které ukázaly zaplněné pražské ulice. (více na Novinkách)

Naprostá většina protestujících si kvůli demonstraci vzala dovolenou. To komentoval prezident Václav Klaus. Podle něj právě v tomto aspektu bude demonstrace specificky česká. „Včera jsem se dozvěděl půvabnou věc, že v jedné instituci se rozhodli přijít na demonstraci, ale počesku, jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno. To je klasická ukázka českých demonstrací,“ dodal Klaus s tím, že: „Demonstrace neřeší věci. Myslím, že to všichni rozumní lidé vědí.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) protesty okomentoval: „My nejsme v situaci, kdy bychom mohli slevit z tohoto rozhodnutí. Kdybychom ho odložili, čekala by nás všechny opatření mnohem tvrdší. Česká republika není v situaci, kdy se může rozhodovat, zda to udělá, nebo neudělá.“ Naopak poslanec Stanislav Huml z vládní strany Věci veřejné odborářskou akci podpořil. Protesty označil za oprávněné. (více na Novinkách)

Odboráři navíc koncem září zopakovali, že to myslí s podobnými akcemi vážně. Pohrozili generální stávkou. (více na Novinkách) Premiér Petr Nečas se snažil celé září s nespokojenci jednat. Posun ale nenastal. (více na Novinkách)

23. září

U pobřeží britského hrabství Kent byla spuštěna největší větrná elektrárna na světě. Stovka turbín na moři má produkovat 300 megawattů elektřiny, tedy dostatek „zelené“ energie na provoz více než 200 000 domácností. „Jsme odhodláni produkovat více vlastní energie, aby byla Velká Británie uchráněna šoků, které zažila na trzích s ropou a plynem,“ řekl ministr pro energetiku Chris Huhne. (více na Novinkách)

KLDR se připravila na výměnu vůdců

Severokorejský vůdce Kim Čong-il a jeho syn Kim Čong-un na nedatovaných snímcích.
27. září

Severokorejská armáda podpořila nejmladšího syna vůdce Kim Čong-ila v nástupnictví. Souhlas armády, která má téměř 1,2 miliónu vojáků, je v KLDR klíčová. O Kim Čong-unovi se už léta mluví, že otce nahradí.

Jihokorejský list Čosob Ilbo označil za signál změn důležitý sjezd, na nějž nominovala armáda jako své delegáty jak vůdce Kima, tak i jeho syna. O nástupnictví v čele stalinistického režimu s dynastickým prvkem se často hovoří od roku 2008, kdy současného vůdce postihla mrtvice.

Syna ve funkci posvětil i Kim Čong-il, který ho povýšil krátce před zahájením historického sjezdu komunistické strany na čtyřhvězdičkového generála. Dal tím podle zahraničních pozorovatelů jasně najevo, kdo po něm převezme moc. (více na Novinkách)

Na důležitém sjezdu získal Kim Čong-un další důležité funkce. Byl jmenován tajemníkem Ústřední vojenské komise Korejské strany práce a byl současně jmenován do ústředního výboru strany. Severokorejská média dokonce zveřejnila jeho podobiznu. Na skupinové fotografii vysokých představitelů severokorejského režimu je oblečen v černém a sedí téměř uprostřed první řady, jako druhý po pravici Kima Čong-ila. (více na Novinkách)

O Kim Čong-unovi se toho moc neví, kromě toho, že je mu mezi dvaceti a třiceti lety, studoval ve Švýcarsku, mluví anglicky, německy a francouzsky a po návratu do KLDR studoval vojenství. Je třetím a nejmladším synem Kim Čong-ila. Jeho matkou je tanečnice Ko Jong-hui, která prý zemřela na rakovinu prsu v roce 2004. Kim s ní měl ještě jednoho syna – Kim Čong-čula, jenž údajně trpí hormonální poruchou. (více na Novinkách)

Ihned po zveřejnění informací o změnách v KLDR se vyrojila svědectví o Kim Čong-unovi. Zavzpomínal na něj i jeho bývalý spolužák Joao Micaelo ze švýcarské školy. Studoval s ním v letech 1998 až 2001. Uvedl, že mu byl Korejec představen jako syn severokorejského diplomata Pak Un. "Jednou mi ale řekl - Jsem synem vůdce Severní Koreje." „Byl to normální kluk jako já,“ řekl Micaelo. „Ve sportu byl hodně soutěživý, nerad prohrával jako kdokoli z nás. Basketbal pro něj byl vším. Nejenže košíkovou hrál, i v playstationu měl basketbal." (více na Novinkách)

KLDR po skončení důležitého sjezdu začala zostřovat agresivní zahraniční politiku. "Dokud americké jaderné letadlové lodě budou brázdit moře kolem naší země, nemůžeme se vzdát našeho jaderného odstrašování, naopak by mělo být ještě zesíleno. To je lekce, kterou provádíme," uvedl náměstek severokorejského ministra zahraničí Pak Kil-jon na zasedání Valného shromáždění OSN. "Spojené státy nejsou obráncem, nýbrž ničitelem míru," dodal. (více na Novinkách)
29. září

Městský soud v Praze rozhodl, že ministerstvo vnitra musí vymazat operní pěvkyni Soňu Červenou ze seznamu spolupracovníků StB. Dal úřadu 15 dnů na odvolání, poté nabude rozsudek právní moci. Červená se chtěla žalobou proti ministerstvu vnitra a Archívu bezpečnostních složek domoci očištění svého jména. "Jsem velice ráda," komentovala rozhodnutí soudu 85letá pěvkyně, která se dostavila osobně k výslechu. (více na Novinkách)



30. září

Média zveřejnila, že bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastnil a ovládal ministr dopravy Vít Bárta (VV), měla na začátku roku 2006 sledovat tehdejší starostku Prahy 11 a vedoucí sekretariátu hlavní kanceláře občanských demokratů Martu Šorfovou. (více na Novinkách) Bárta vše popřel. (více na Novinkách)



30. září

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) prohrál i druhé kolo sporu s týdeníkem Reflex. Vrchní soud zamítl jeho žalobu na vydavatelství Ringier kvůli karikatuře, která ho zpodobnila na titulní straně týdeníku Reflex jako křížence nacistického diktátora Adolfa Hitlera a komika Charlieho Chaplina. (více na Novinkách)

Lupiče při přepadení směnárny v Krnově zabil granát

Svědek, který zneškodnil lupiče, popisuje tragédii v Krnově
30. září

Obchodním domem Prior na Zámeckém náměstí v Krnově otřásla odpoledne exploze. Zemřel muž, který se pokusil přepadnout směnárnu. Při výbuchu byli zraněni čtyři policisté, jeden z nich těžce, a dvě civilní osoby, pracovník ochranky a zaměstnankyně směnárny.

Policie potvrdila, že přepadení směnárny se odehrálo ve 14.20. „Pod mrtvým tělem pravděpodobného útočníka jsme našli nevybuchlý obranný granát,“ uvedl krajský policejní mluvčí Miroslav Pech. (více na Novinkách)

Nejvážněji zraněn byl třiatřicetiletý pacient, který byl letecky transportován do fakultní nemocnice. Další dva muži ve věku 55 a 23 let byli hospitalizováni v krnovské nemocnici.

Po dalším šetření se ukázalo, že lupiče odzbrojila prodavačka s policistou.  Žena muži sebrala první granát a policista k pachateli přikleknul před explozí druhého. Právě on utrpěl nejtěžší zranění. (více na Novinkách)

Na přepadení zavzpomínal pro média i další ze zraněných. Pětapadesátiletý Daniel Petr boj s útočníkem popsal: „Držel jsem ho, vím, že někdo volal policii. Viděl jsem i granát, ale nenapadlo by mě, že to není replika. Vystřelil i ze zbraně, kterou mu pak někdo vyrval a odkopl. Vzali jsme mu i granát, co držel, ten se odkutálel. Myslel jsem, že u sebe už pak nic jiného nemá.“  Při incidentu utrpěl středně těžká poranění obou rukou. (více na Novinkách)

Do médií se dostala také výpověď statečné prodavačky: „Měla jsem strach, že nás zabije, vyhrožoval, že granát hodí. Proto jsem se na něj sápala, křičela jsem na něj, proto jsem mu bez rozmýšlení vytrhla granát z ruky a odhodila.“ (více na Novinkách)

Policie zjišťovala totožnost pachatele necelý den. Poté oznámila, že šlo o 43letého, dosud netrestaného muže z Bruntálska, který byl i držitelem zbraně, která se zajistila na místě činu. (více na Novinkách)

Statečnost policistů a civilistů ocenili o pár dnů později ministr vnitra Radek John (VV) a policejní prezident Oldřich Martinů, který ocenili čtyři policisty a tři krnovské občany. Čtyři policisté obdrželi medaili Za statečnost, civilisté dostali čestnou plaketu Policie ČR. (více na Novinkách) Ceremoniál měl dozvuk uvnitř koalice. Premiér Petr Nečas (ODS) po Johnovi (VV) a Martinů žádal vysvětlení, proč v době vládních škrtů letěli do Krnova vrtulníkem. Vnitro vše vysvětlilo využitím pravidelných cvičných letů. (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz