přejděte na Úvod

Říjen

1. říjen

Americký Senát zablokoval kandidáta na velvyslance v Praze Normana Eisena. Příjezd nového velvyslance USA do Prahy se tak opět oddálil. V Česku není už od 20. ledna 2009. (více na Novinkách)

Korunní svědek proti Kajínkovi promluvil

Klíčový svědek Pokoš: střílel Kajínek
2. říjen

Vojtěch Pokoš, korunní svědek v kauze doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka v exkluzivním rozhovoru pro Právo popsal osudový den v roce 1993, kdy došlo k dvojnásobné vraždě.

Kajínek tehdy zastřelil podnikatele Štefana Jandu, Pokošova bratra Juliana a zemřít měl i sám Pokoš. Ten zopakoval, že si je svědectvím jistý: „Ale v tom případě není jen moje výpověď, že já jsem ho poslal do vězení a usvědčil ho. Byl jsem sice korunní svědek, který byl u toho, ale je tam i spousta věcí, které pak třeba lidi vzali zpátky, ale účelově. Například svědek, který ho tam přivezl, další svědek, který ho tam viděl, ale řekl, že nebude svědčit.“ (více na Novinkách)

Zveřejnění rozhovoru přineslo kruté reakce. Jeden z anonymů mu dokonce hrozil smrtí. (více na Novinkách)

Psycholog Karel Netík pozici Kajínka v české společnosti v této souvislosti označil za kultovní. „Je ale absurdní, že určitou částí společnosti člověk považovaný za hrdinu je kriminálník, dvojnásobný vrah,“ řekl mimo jiné. (více na Novinkách)

Francouzi vyšli do ulic proti důchodové reformě

BEZ KOMENTÁŘE: Blokáda u letiště v Marseille
2. říjen

Stovky tisíc lidí ve Francii demonstrovaly proti návrhu zákona o důchodové reformě zvyšující minimální hranice odchodu do důchodu do roku 2018 ze 60 na 62 let. Akce následně ochromily život v zemi.  (více na Novinkách)

V polovině měsíce začali demonstranti blokovat rafinérie. Přístavní dělníci zablokovali i příjezdovou komunikaci k letišti v Marseille. (více na Novinkách) Ve Francii docházely pohonné hmoty. Přerušení zásobování palivem hlásila i pařížská letiště.  Prezident Nicolas Sarkozy na konec poslal na demonstranty policii. (více na Novinkách) Ta první blokádu prorazila 22. října. Šlo o rafinérii Grandpuits asi 50 kilometrů od hlavního města. (více na Novinkách)

Týž den schválil nepopulární reformy francouzský senát. (více na Novinkách) Legislativní proces demonstrace pomalu utišil. (více na Novinkách)
3. říjen

Jihoafrická policie nalezla tělo pohřešovaného Uweho Gembally, který byl obchodním partnerem Radovana Krejčíře. Gemballa, pohřešováný od února, byl podle všeho zavražděn. (více na Novinkách)



4. říjen

Nobelovu cenu za lékařství dostal ve Stockholmu britský lékař Robert Edwards, který patří k průkopníkům umělého oplodnění ve zkumavce.   (více na Novinkách)

Protržená hráz v Maďarsku zalila krajinu jedovatým bahnem

BEZ KOMENTÁŘE: Z maďarské hliníkárny uniklo bahno obsahující žíravinu
4. říjen

V chemické továrně u maďarské obce Kolontár na západě Maďarska se protrhla hráz z hliníkárny. Do obce se vylilo velké množství vody a bahna obsahující nebezpečnou žíravinu. Vrstva bahna dosahovala v některých místech do výše dvou metrů. Na místě zůstali mrtví a desítky zraněných. (více na Novinkách)

Kal unikal i v následujících dnech. Počet obětí vzrůstal. Byly mezi nimi i dvě děti. Všichni mrtví pocházeli z obce Kolontár. Podle úřadů 120 osob utrpělo zranění, 90 je jich hospitalizováno s popáleninami způsobenými jedovatými chemickými látkami. (více na Novinkách) Média incident označila za maďarský Černobyl. (více na Novinkách)

Začaly se hledat také důvody, proč hráz praskla. Podle ekologického hnutí Greenpeace v ní byla trhlina, to ale vedení podniku popřelo. „Na satelitních snímcích je vidět trhlina týden před protržením hráze,“ uvedl ředitel maďarské pobočky Greenpeace Zsolt Szegfalvi. (více na Novinkách)

Jedovatý kal zabíjel i následující dny. Dostal se nejdříve do řeky Ráby, z ní poté do dunajského ramene Mošoňský Dunaj a krátce nato zasáhl hlavní koryto Dunaje. Zaplavenou obec Kolontár navštívil premiér Viktor Orbán, který připustil, že místo už zřejmě zůstane neobyvatelné. (více na Novinkách)

Maďarská policie několik dnů po neštěstí zadržela Zoltána Bakonyie, generálního ředitele společnosti Mal, která provozuje hliníkárnu ve městě Ajka. Počet obětí se postupně zvýšil až na osm. (více na Novinkách)

Balení Muchových děl v Krumlově spustilo tahanice

Stěhování Slovanské epopeje
6. říjen

Jihomoravský kraj vstoupil do sporu o Slovanskou epopej Alfonse Muchy.  Zrušil rozhodnutí o předběžném opatření vydaném Moravským Krumlovem, které zablokovalo manipulaci s dílem.

Praha tak získala možnost odvézt cyklus velkoformátových obrazů z města, kde je téměř 60 let vystaven. Její zástupci toho ihned využili. (více na Novinkách)

Den po rozhodnutí kraje přijela skupina lidí obrazy připravit na transport. Byli v ní zástupci Galerie hlavního města Prahy a radní Ondřej Pecha (ODS).

Do sporu záhy vstoupilo i ministerstvo kultury, které se rozhodlo prohlásit epopej za národní kulturní památku, což manipulaci s epopejí ztěžovalo. (více na Novinkách)

Do tahanic se zapojil rovněž majitel zámku, společnost Incheba, jež zakázala vstup do objektu pracovníkům Galerie hlavního města Prahy. Zdůvodnila to obavami z jeho poškození. (více na Novinkách)

Pře mezi městy se nadále vyostřovala. Pecha oznámil, že Praha už nebude respektovat žádná opatření a cennou památku jednoduše odveze. Parta restaurátorů a stěhováků poté svinula pět pláten. Namotala je na transportní buben. S odstraňováním šestého pracovníci galerie začali, ale nedokončili jej. (více na Novinkách)

Sama Muchova rodina v polovině měsíce uvedla, že by si přála převoz díla do Prahy. Jarmila Mucha Plocková, vnučka malíře Alfonse Muchy, řekla, že pro její setrvání na Moravě není důvod. Aféru označila za důsledek předvolebního boje. (více na Novinkách)

Krumlov následně získal za blokování díla osmdesátitisícovou pokutu. Radnici ji vyměřil Okresní soud ve Znojmě. (více na Novinkách)

Čelní představitel ČSSD sponzoroval vlastní stranu

Miroslav Poche
7. říjen

Jeden z lídrů pražské kandidátky ČSSD - Miroslav Poche - rezignoval na všechny stranické funkce. Přiznal, že dal v roce 2009 straně několikasettisícový dar, jenž rozepsal na několik členů, kteří je vykázali jako členské příspěvky.

Poche byl místopředsedou pražské ČSSD, volebním manažerem a tiskovým mluvčím zodpovědným za PR pražské organizace. Aféra vypukla poté, co pro Hospodářské noviny popsal způsob, který mohou využívat dárci, kteří by chtěli stranám posílat finance inkognito: „Já jsem ten dar rozepsal na nějakých deset členů tak, aby se z toho nemusela platit daň. Protože když dám dvě stě tisíc straně, tak ta z toho zaplatí 15 procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí padesát tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí.“

Pražská soc. dem. nicméně uvedla, že podobný případ je ojedinělý a Pocheho nechala na kandidátce pro nadcházející komunální volby. (více na Novinkách)

Nobelovu cenu za mír získal čínský disident

Nobelovu cenu za mír získal čínský disident Liou Siao-po.
8. říjen

Nobelovu cenu za mír získal vězněný čínský disident Liou Siao-po. V Oslu to oznámil ředitel norského Nobelova institutu Geir Lundestad. Čína před jeho oceněním Norsko varovala. Následně spustila diplomatickou válku. (více na Novinkách)

Čína označila udělení ceny Liouovi za "nepřátelské gesto". Liou je podle ní běžný "kriminálník, který byl odsouzen čínskými soudy za porušení čínského zákona". Pohrozila diplomatickými následky všem, kteří slavnostní akt podpoří svou účastí.

Ocenění odnesla i manželka čínského disidenta. Vyfasovala bez soudu ostré domácí vězení. Svému muži zřejmě sdělila, že je nositelem ceny, i když s ním směla při návštěvách probírat jen osobní záležitosti. Nedostali se k ní ani diplomaté Evropské unie. (více na Novinkách)

11. říjen

Studentům 1225 středních škol byly úderem 9. hodiny předány ze zapečetěných krabic testy státních maturit. Generálka, která měla prověřit připravenost na státní maturity, trvala do 14. října a zúčastnilo se jí 95 400 studentů. Dostali testy z češtiny a dalšího předmětu - mohli volit mezi matematikou a cizím jazykem. (více na Novinkách)



12. říjen

Poslanci Věcí veřejných podepsali dodatek ke smlouvě, která je zavazovala k poslušnosti vůči stranickým orgánům pod hrozbou pokuty sedmi miliónů korun. Smlouva měla předcházet přeběhlictví, po jejím neplánovaném zveřejnění však vzbudila nelibost, jelikož Ústava stanoví, že se má poslanec řídit pouze svědomím. Dodatek potvrdil nadřazenost Ústavy nad stanovami strany. (více na Novinkách)

V Praze zmizela devítiletá Anička Janatková

Pražská policie stále hledá devítiletou Aničku, nemá ale další stopy
13. říjen

Devítiletá Anna se v Praze 8 nevrátila ze školy domů. Naposledy ji viděly spolužačky kolem jedné hodiny v ulici Pod Písečnou, kde se s nimi rozloučila. Rozjelo se rozsáhlé policejní pátrání, do něhož se zapojily tisíce lidí. (více na Novinkách)

Rodiče se obrátili na policii ve tři hodiny odpoledne, večer se o pohřešovaném dítěti dozvěděla veřejnost. Policie v oblasti následně našla dívčin batoh a láhev od pití údajně schované pod těžkou deskou. Vyšetřovatelé od začátku pracovali s verzí, že dívku někdo unesl. (více na Novinkách) Spekulovalo se také o pedofilním útoku. (více na Novinkách)

Intenzivní pátrání na rozmezí Troji a Kobylis ale posun nepřineslo. Policisté posílali informace o pohřešované do schengenského informačního systému a Interpolu, prověřovali i stovky podnětů od občanů. (více na Novinkách)

Tři dny po zmizení vystoupil na veřejnost zoufalý otec Aničky. Ve večerních zprávách televize Nova nabídl případným únoscům 3,5 miliónu korun, když jeho dceru propustí do poledne následujícího dne. „Udělám všechno pro to, aby se Anička vrátila domů. Teď mluvím k vám, vy máte Aničku... Propusťte Aničku a my vám pomůžeme," promluvil k možným únoscům Miloš Janatka. (více na Novinkách) Na výzvu nikdo nereagoval. (více na Novinkách)

Posun v pátrání znamenalo zatčení podezřelého muže. Toho také přivedli přímo na místo nálezu batohu. Zadržený podle zdrojů Novinek měl na jedné z věcí, které se po dívce našly, zanechat vzorek DNA, který k němu kriminalisty dovedl. On sám se k tomu, že na tašku sahal, přiznal. (více na Novinkách)

Ukázalo se, že na Aniččině batohu byl pot 41letého muže z Prahy, jenž byl obviněn pro podezření z trestného činu zbavení osobní svobody. K činu se nepřiznal, vyšetřování probíhalo na svobodě, protože soud neakceptoval návrh na jeho vzetí do vazby. Šéf vyšetřovatelů Josef Mareš na tiskové konferenci uvedl, že se muž na místě ukájel. (více na Novinkách)

Chilští horníci byli po 68 dnech zachráněni

Vytažení posledního chilského horníka a mohutné oslavy
13. říjen

Chilští záchranáři začali na zem dopravovat horníky zavalené letos v srpnu. Muži uvízli v hloubce 625 metrů před rekordně dlouhou dobou - 68 dnů. Na povrch byli vytahováni ve speciálně vyrobené kabině nouzovou šachtou.

Jako první byl na povrch o půlnoci vytažen Florencio Ávalos Silva, 31letý otec dvou dětí. Čekali na něj syn a manželka. (více na Novinkách)

Záchrana probíhala bez problémů a rychleji, než se čekalo. Původně se uvádělo, že se muži na povrch budou dostávat po dvou hodinách. Šlo to ale svižněji. Předák Luis Urzúa si vymohl, aby šel nahoru jako poslední. V dole zavedl pravidelný režim i příděly jídla a právě to přispělo, že horníci si udrželi vysokého ducha i v prvních 17 dnech, kdy neměli žádný kontakt se světem. Při návratu na zem zažertoval: "Sedmdesátidenní šichta je ale dlouhá šichta." (více na Novinkách)

Záchranná akce mohla být spuštěná po dokončení ražby tunelu. K tomu došlo o několik dnů dříve. (více na Novinkách)

Začalo se spekulovat, že zavalení budou mít po vyproštění vážné zdravotní problémy. (více na Novinkách). To se ale zprvu neprokázalo. První muži opustili nemocnici jen pár desítek hodin po vyproštění. Prezident Sebastián Piňera, který je před propuštěním navštívil, uvedl, že důl bude zavřen a že se zlepší bezpečnostní situace v dolech. Záchrana podle něj stála až 20 miliónů dolarů (zhruba 360 mil. Kč). (více na Novinkách)
14. říjen

Miroslav Dvořák dostal u městského soudu v Brně podmíněný trest osm měsíců s odkladem na 30 měsíců za útok na úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Úderem mu pochroumal krční páteř. Sobotka se jednání účastnil, soudce chtěl, aby objasnil okolnosti a následky útoku. (více na Novinkách)

Komunální volby ovládla levice

Obecní volby se těšily většímu zájmu, než ty předešlé.
15. říjen

V České republice začaly odpoledne komunální volby. Občané rozhodovali, kdo po příští čtyři roky povede jejich obec. Souběžně proběhly i doplňovací volby do třetiny Senátu.

"Je tradicí, že v komunálních volbách, vzhledem k velkému počtu malých obcí, zpravidla celkově vítězí různé nezávislé kandidátky. Z těch parlamentních stran bychom chtěli vyhrát a získat i největší počet senátních křesel,“ řekl ve volební místnosti premiér Petr Nečas (ODS).

Ukázalo se, že se hodně mýlil. Z drtivého vítězství se radovala opozice. Malé koaliční strany zcela propadly, ODS utrpěla drtivé ztráty. Propadla i ve své baště, Praze, kde se radovala TOP 09. (více na Novinkách) Celkem zvítězila jen ve čtyřech statutárních městech z 24. (více na Novinkách)

Novinky.cz připravily k výsledkům speciální on-line zpravodajství. (více na Novinkách)

Už během prvních hodin voleb se ovšem objevila také podezření z kupčení s hlasy. Například lidem v lokalitě Železný Dvůr v Chodově na Sokolovsku někdo nabízel peníze za to, aby volili předem určenou stranu. K volební místnosti je pak svážela dodávka. V dalším případě v Roudnici nad Labem nabízeli neznámí lidé voličům odměnu za volbu čísla 7 přímo před zraky novináře. (více na Novinkách) Podezřelé skupování hlasů řešila policie i v Českém Těšíně. Podle informací Práva za skupováním měl stát bývalý kontroverzní místostarosta za ČSSD a někdejší spolupracovník StB Marian Kuś. (více na Novinkách)
16. říjen

Expozice českého pavilonu na světové výstavě Expo 2010 zůstala v Číně. Český stát ji prodal za zhruba 33 miliónů korun. (více na Novinkách)



17. říjen

Předseda Strany zelených Ondřej Liška napadl výsledek komunálních voleb v Praze. Zlobil se, že ačkoli jeho strana získala více než pět procent, do rady hlavního města se nedostala. Na vině je rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, jak to učinila před volbami vládnoucí ODS, čímž výrazně znevýhodnila malé strany. (více na Novinkách)

Žháři z Vítkova dostali vysoké tresty

Žháři z Vítkova dostali výjimečné tresty
20. říjen

Ostravský krajský soud vynesl rozsudky nad čtveřicí žhářů z Vítkova. Za pokus o vraždu a poškození cizí věci dostali David Vaculík, Jaromír Lukeš a Ivo Müller výjimečné tresty 22 let. Václav Cojocaru bude ve vězení 20 let. Všichni obhájci obžalovaných se proti trestům hned odvolali.

Trest si mají všichni odsedět ve věznici se zvýšenou ostrahou. Navíc musejí zaplatit mnohamiliónové odškodné. Novinky.cz sledovaly vynášení rozsudku on-line. (více na Novinkách)

Mladíci stanuli před soudem počátkem října. Novinky.cz také tehdy připravily pro čtenáře on-line zpravodajství. (více na Novinkách) Během dokazování se obhajoba žhářů snažila předestřít, že za poraněním malé Natálky je také nedbalost rodičů. (více na Novinkách)

Soud, který pozorně sledovala média, okomentoval i Hrad. Zástupci hradního kancléře Petru Hájkovi se nelíbily přenosy České televize. Uvedl, že mu připomínají informování o politických procesech v 50. letech. Samotných pachatelů se prý ale nijak zastávat nechce. (více na Novinkách)

Podobný postoj zaujal po vyhlášení rozsudku i prezident Václav Klaus. Sdělil, že výše trestů pro žháře  je nečekaně vysoká. Zapochyboval, že tento trest zabrání opakování takových činů v budoucnosti. (více na Novinkách) Ostatní politici s výší trestů spíše souhlasili.

Spokojená naopak byla  Anna Siváková, matka popálené Natálky. Ta přitom poprvé viděla všechny čtyři žháře na vlastní oči až u soudu. „Moc jsem se ale na ně nedívala, nešlo to. Byl to strašný pocit,“ řekla s tím, že jim nikdy neodpustí. (více na Novinkách)
21. říjen

Moskevská duma, tedy městský sněm, schválila za nového starostu ruské metropole dosavadního vicepremiéra Sergeje Sobjanina, který byl jediným uchazečem o funkci. Sobjanina vybral prezident Dmitrij Medvěděv a jeho kandidát se těšil podpoře vládnoucí strany Jednotné Rusko, která má mezi 35 poslanci metropolitního sněmu 32 zástupců. Sobjanin vystřídal Jurije Lužkova, jenž Moskvu vedl 18 let. (více na Novinkách)



22. říjen

Vyšlo najevo, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) měl být sledovaný detektivem, kterého měl najmout Ladislav Veselý, koncipient z advokátní kanceláře spoluvlastněné bývalým ministrem Pavlem Němcem. Pospíšil následně řekl, že údaje o něm zřejmě pocházely od jeho bývalé ochranky.(více na Novinkách)

ČSSD získala většinu v Senátu

Nečas: Většina levice v Senátu zkomplikuje legislativní proces
22. říjen

V Česku odstartovalo druhé kolo voleb do Senátu. Voliči v něm, jak se ukázalo po sečtení hlasů, rozhodli, že většinu v horní komoře získá opozice. Koaliční strany utrpěly porážku.

ČSSD si před druhým kolem dala za cíl získat 12 mandátů, aby mohla blokovat či upravovat vládní návrhy a reformy koaliční vlády. Do té doby disponovala 29 senátory. (více na Novinkách)

Její pozice z prvního kola byla více než nadějná. Bojovala celkem o 22 mandátů, druhá ODS o 19. Partaje se střetly ve 14 přímých soubojích svých kandidátů. (více na Novinkách)

Radovat se pak mohla soc. dem. Poprvé získala v Senátu většinu, když v doplňovacích volbách  dobyla 14 mandátů. (více na Novinkách)

Propadly naopak vládní Věci veřejné - v horní komoře nebudou mít žádného zástupce. K volbám v druhém kole přišlo pouze 24,64 procenta voličů. Novinky.cz sledovaly průběh voleb v on-line speciálu. (více na Novinkách)

Vládní představitelé následně oznámili, že pokládají vítězství ČSSD za komplikaci v jejich reformním tažení v rámci úsporného programu. Premiér Petr Nečas (ODS) ale zdůraznil, že o klíčových legislativních změnách by koalice ODS, TOP 09 a VV s opozicí vyjednávala. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odhadl prodloužení schvalovacího procesu o čtyři až pět týdnů. (více na Novinkách)
23. říjen

Ukázalo se, že pražská ČSSD není jednotná. Její volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší řekl pro sobotní Právo, že si neumí představit spolupráci s ODS na pražském magistrátu v tom složení, v jakém nyní je. (více na Novinkách) Jeho straníci nicméně pilně o koalici dvou nejsilnějších stran vyjednávali. (více na Novinkách)



24. říjen

V haitské metropoli Port-au-Prince se objevily první případy cholery. Oznámili to tamní činitelé a zástupci OSN. (více na Novinkách)



26. říjen

Dopoledne přiletěl na pražské ruzyňské letiště Kubánec Roland Jiménez Pozada, kterého v jeho domovině pronásledoval komunistický režim. Česká republika mu a jeho pětičlenné rodině, která ho doprovázela, udělí politický azyl. (více na Novinkách)



26. říjen

Vláda se na mimořádném jednání ve Sněmovně dohodla, že návrhy zákonů zajišťující zavedení úsporných opatření předloží Sněmovně ve stavu legislativní nouze, o jehož vyhlášení požádá předsedkyni Sněmovny. (více na Novinkách) Miroslava Němcová (ODS) přání vlády koncem měsíce vyhověla. (více na Novinkách)



26. říjen

Soc. dem. navrhla do čela Senátu bývalého odborového předáka Milana Štěcha. Na posty místopředsedů nominovala místopředsedu strany Zdeňka Škromacha a stávající první místopředsedkyni horní komory Alenu Gajdůškovou. (více na Novinkách)



26. říjen

Soud v iráckém hlavním městě Bagdádu vynesl nad bývalým vicepremiérem a ministrem zahraničních věcí Tárikem Azízem trest smrti oběšením. Azíz byl tak oficiálně potrestán za pronásledování tradic islámského náboženství. V minulosti byl klíčovou postavou režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna, zároveň byl ve vládě jediným křesťanem. Americkým vojákům se sám vydal krátce po invazi v dubnu roku 2003. (více na Novinkách)



26. říjen

Přes čtyři stovky mrtvých si vyžádalo zemětřesení s následnou přívalovou vlnou, které postihlo západní pobřeží Indonésie. Otřesy o síle 7,7 stupně Richterovy škály zasáhly několik ostrovů. Původní odhady mluvily o necelých třech stech usmrcených. Čísla ale rychle narůstala. (více na Novinkách)

Vláda souhlasila s odvoláním nejvyšší státní zástupkyně

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká
27. říjen

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navrhl vládě odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ta návrh jednohlasně přijala. Upřesnila, že novým nejvyšším státním zástupcem se má stát Pavel Zeman, dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust. (více na Novinkách)

„Míra její důvěryhodnosti (pozn. Vesecké) je výrazně omezená a ve státním zastupitelství je značné napětí. Reforma posílení nezávislosti státních zástupců je zásadním koaličním bodem a je třeba ji učinit důvěryhodnou osobou, kterou by byl Pavel Zeman,“ tlumočil Právu názor ministra spravedlnosti důvěryhodný zdroj. Zeman má nastoupit do funkce 1. 1. 2011.

28. říjen

Dvaadvacet osobností – váleční veteráni, političtí vězni, vědci, umělci, záchranář či sportovci – převzalo z rukou prezidenta Václava Klause nejvyšší státní vyznamenání.  Vyvrcholily tím oslavy 92. výročí vzniku samostatného čs. státu. Klaus na Hradě předal medaile Za zásluhy např. hokejistovi Jaromíru Jágrovi, výtvarníku Milanu Knížákovi a herečce Haně Maciuchové. (více na Novinkách)



30. říjen

Pavilon České republiky na výstavě EXPO 2010 získal krátce před koncem výstavy prestižní stříbrnou medaili v kategorii kreativity expozice. Ocenění dostal v tzv. kategorii C, tedy mezi pavilony s rozlohou do dvou tisíc metrů čtverečních, od pařížské Mezinárodní organizace pro výstavy. První místo obsadilo Slovinsko. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz