přejděte na Úvod

Červen

1. červen

Vojenské zpravodajství označilo za největší riziko pro bezpečnost země technologickou špionáž čínské strany v českém obranném průmyslu. Problémem zůstávají i aktivity teroristických buněk, které se přesouvají na internet. Vyplynulo to ze zveřejněné výroční zprávy. (více na Novinkách)



1. června

Italský fotoreportér Antonello Zappadu, který svými snímky ze sardinské luxusní vily premiéra Silvia Berlusconiho vyvolal mezinárodní rozruch, oznámil, že chce požádat ve Španělsku o politický azyl.  V Itálii se cítil být kvůli práci pronásledován. Na fotografiích byl zachycen i tehdejší nahý český premiér Mirek Topolánek (ODS).  (více na Novinkách)



1. června

Evropská komise oznámila, že považuje proplácení zdravotnických poplatků kraji v Česku za diskriminační. O neformálním stanovisku Bruselu novináře informoval první místopředseda českého Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Hynek Brom. (více na Novinkách)



2. června

Pardubický kraj přestal proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. V čele krajů stojí hejtmani z ČSSD. Ti spoléhali na to, že v případě sestavení kabinetu pravicové reformy ve zdravotnictví zruší. (více na Novinkách)



2. června

Vyšlo najevo, že zhruba 600 000 pandemických vakcín proti prasečí chřipce za zhruba 110 miliónů korun stát bez jakéhokoli užitku vyhodí. Nebude už je potřebovat, protože pandemický virus A (H1N1) se v populaci už vyskytuje jen málo. (více na Novinkách)

Povodně zabíjely

Povodeň na Hodonínsku
2. června

Přívalové deště, které v noci zasáhly území Zlínského kraje, zvedly hladiny řek. Ty stoupaly i v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Voda zatopila sklepy, silnice a chodníky. Lidé se začali obávat opakování květnových povodní. (více na Novinkách) Živel navíc zabíjel.

První informace vypovídaly o tom, že záhy po vzedmutí řek zemřeli nejméně tři lidé. Řidič osobního vozu ve Zlíně zemřel poté, co vjel do vody a narazil do nákladního auta. V tomtéž městě bylo v Dřevnici nalezeno tělo muže. Další tělo našli hasiči i v potoce v Divišově v Brně. Meteorologové navíc varovali, že ve Slezsku proprší i další dny. (více na Novinkách)

Vodní živel se rychle šířil napříč Moravou. Například v Kunovicích u Uherského Hradiště se po vydatných deštích přelila hráz řeky Olšavy. Zalila několik desítek domů.  (více na Novinkách) Přívalů se začala bát i Praha, která spustila kvůli stoupajícím jihočeským tokům protipovodňová opatření, uzavřela vrata do Čertovky. (více na Novinkách)

Povodně ničily nejen lidská obydlí, ale také krajinu. Lesy České republiky (LČR), které v rámci celého státu spravují téměř 20 tisíc kilometrů malých vodních toků, bystřin a vodních nádrží, odhadly škody na půl miliardy korun. (více na Novinkách) Škody začali počítat i zemědělci. Těm vzala povodeň úrodu. Někde vyplavila zasázené plodiny, jinde způsobila jejich hnití. (více na Novinkách)

Vysoký účet za řádění živlů vystavilo i Povodí Odry. Sečetlo události za květen a červen a došlo k částce 400 miliónů korun. Za největší problém označilo porušené břehy, naopak za pozitivní moment fungování přehrad. (více na Novinkách)

Voda na polích ovšem potěšila mnohé nenechavce. Vyplavila totiž rybníky. Ryby tak přežívaly v provizorních lagunách v zaplavených regionech, kde se staly snadným úlovkem. (více na Novinkách)

Po povodních začala trápit vyplavené oblasti tradiční lapálie, komáři. Kraje vzápětí oznámily, že nemají dostatek peněz na jejich hubení, a požádaly o pomoc vládu. (více na Novinkách) Drobný hmyz spustil kalamitu. Lidé přestali na dlouhé dny otvírat okna, na ulici vycházeli minimálně. (více na Novinkách)

Celkový účet za povodně úřady zaskočil. Škody přesáhly 2,5 miliardy korun. Bylo to asi o miliardu více, než předpokládaly odhady. (více na Novinkách)
3. červen

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se oženil s přítelkyní a místopředsedkyní končící Sněmovny Lucií Talmanovou. Stalo se tak v hotelu na pražské Malé Straně. (více na Novinkách)

Domů se vrátili Češi vyhoštění z Izraele

Posádka humanitární lodi útočila na izraelské vojáky, dokazuje video
3. červen

Do Česka se vrátili čeští občané, kteří byli vyhoštění z Izraele po zásahu na lodi dopravující zásoby do pásma Gazy. Izrael zdůvodnil zákrok tím, že konvoj byl provokací s cílem narušit blokádu a že mnozí organizátoři flotily byli napojeni na mezinárodní teroristy.

Reportér České televize Petr Zavadil uvedl, že akce izraelských vojáků nebyla tak šokující. Podle něj bylo ještě horší než samotný zásah to, že Izraelci zadrženým upírali základní práva. (více na Novinkách)

Speciální komandos zasáhli proti konvoji poslední květnový den. Podle izraelských úřadů bylo na palubách lodí 679 aktivistů. Byli mezi nimi i čtyři Češi a také jednaosmdesátiletý bývalý americký velvyslanec Edward Peck. Ostrý útok, při němž zemřelo devět lidí, vyvolal mezinárodní pozdvižení. Rada bezpečnosti OSN požádala o nestranné vyšetření incidentu. (více na Novinkách)

K radikálnímu odsouzení akce došlo především v Turecku, osm z devíti mrtvých mělo totiž turecké občanství. (více na Novinkách)

Izrael reagoval na odsouzení protiakcí. Nejdříve oznámil, že aktivisty bude za jejich plavbu soudit, posléze zmírnil a oznámil, že je začne neprodleně vyhošťovat. (více na Novinkách)

O několik dnů později provedli jeho vojáci razii i na dalším humanitárním plavidle mířícím do Gazy. Loď Rachel Corrie zastavili, aniž by se setkali s odporem. (více na Novinkách)

Izraelci se navíc snažili nadále ospravedlňovat svůj květnový zásah. Tiskový odbor obranných sil zveřejnil audio záznam komunikace mezi izraelským námořnictvem a lodí Mavi Marmara těsně před tím, než izraelské komando vniklo na loď. Aktivisté Izraelcům vzkázali, ať se vrátí do Osvětimi. (více na Novinkách)

Klaus pověřil Nečase sestavením vlády

Klaus pověřil Nečase jednáním o vládě
4. červen

Prezident Václav Klaus přijal dopoledne na Pražském hradě lídra ODS Petra Nečase a pověřil jej, aby vedl jednání o sestavení vlády. Učinil tak poté, co se ukázalo, že vítěz voleb - ČSSD - nebude schopný uzavřít většinovou koalici. (více na Novinkách)

Prezident předal Nečasovi dokument, v němž jej pověřil jednáním. Rozhodl se tak na základě společného koaličního prohlášení ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných. Klaus přijal týž den také úřadujícího šéfa soc. dem. Bohuslav Sobotka. "Jsem zklamán," tak on okomentoval to, že o vládě nebude jednat jeho strana.

Nečas nelenil a začal sestavovat s koaličními partnery možnou podobu kabinetu. Od začátku se spekulovalo, že předseda Věcí veřejných Radek John by měl získat ministerstvo vnitra, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zahraničí a finance jeho první místopředseda Miroslav Kalousek. Za ODS byl zase jasným ministrem Alexandr Vondra, který mířil na obranu. (více na Novinkách)

Nebývalý vliv malých stran - TOP 09 a Věcí veřejných - vedl k zájmu o vstup do jejich řad. Ve snaze zabránit přílivu tzv. zlatokopů se začaly partaje bránit. Prodloužily mimo jiné čekací dobu na členství. (více na Novinkách)

Zemřel Ladislav Smoljak

Lidé se loučí s Ladislavem Smoljakem
12. červen

Ve věku 78 let zemřel režisér, scénárista a herec Ladislav Smoljak. Zesnul ve tři hodiny ráno v kladenské nemocnici po dlouhodobé nemoci. "Bojoval statečně," řekl ke smutné zprávě manažer divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Smoljak i přes velké bolesti do poslední chvíle vystupoval v divadle, naposled na konci května ve hře České nebe. (více na Novinkách)

Do poslední chvíle se také veřejně angažoval. Považoval se za člověka silně ekologicky zaměřeného. "Ladislav Smoljak byl nejen mimořádný umělec, ale také člověk odvážných občanských postojů. Jeho podpora občanských iniciativ a také otevřená podpora Straně zelených pro nás zůstává velkou vzpruhou," řekl předseda zelených Ondřej Liška. (více na Novinkách)

Smoljak se narodil 9. prosince 1931 a proslavil se jako uznávaný filmový i divadelní režisér, scenárista a herec. Společně se Zdeňkem Svěrákem psali pro Divadlo Járy Cimrmana hry o českém fiktivním géniovi Járovi Cimrmanovi. Byli také autory několika celovečerních filmů.

Poslední veřejné rozloučení se Smoljakem bylo naplánováno na 11. června do domovské scény cimrmanů, Žižkovského divadla v Praze. (více na Novinkách) Hodiny před oficiálním začátkem pietního aktu zaplavily jeviště květiny. Rodina a blízcí přátelé se s režisérem rozloučili v obřadní síni na pražských Olšanských hřbitovech. Na poslední cestě ho doprovodil také dramatik a exprezident Václav Havel. (více na Novinkách)
7. červen

Indický soud uznal indickou pobočku chemického koncernu Union Carbide v Bhópalu a sedm jejích bývalých manažerů vinnými z nedbalosti a zabití. Odsouzeni byli na dva roky. Havárie v chemičce 2. prosince 1984 vedla k jedné z největších průmyslových katastrof v moderních dějinách. Verdikt byl vynesen více než čtvrt století po havárii, která si vyžádala až 25 000 obětí. (více na Novinkách)



8. červen

Mimořádně tvrdá slova volil americký prezident Barack Obama vůči výkonnému řediteli těžařské společnosti British Petroleum Tonymu Haywardovi. Obama uvedl, že by ho odvolal a použil i spojení o kopnutí do zadku. Obama sám čelí kritice, že nepostupoval dost razantně při řešení úniku ropy z vrtu na dně Mexického zálivu. (více na Novinkách) Ten se během více než měsíce, kdy unikala poprvé, měnil v otrávenou stoku. Nejhorší prognózy mluvily o tom, že denně uniká až šest miliónů litrů. (více na Novinkách)



9. červen

Předčasné volby v Nizozemsku skončily patem. Liberálové z Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) získali 31 křesel stejně jako sociální demokraté ze Strany práce (PvdA). Výrazně posílila Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního protiislámského politika Geerta Wilderse. (více na Novinkách) Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende den po sečtení hlasů odešel z politiky. (více na Novinkách)

Na Slovensku zvítězila levice, povládne pravice

12. červen

Po sečtení všech hlasů voleb do Národní rady na Slovensku se ukázalo, že sice jednoznačně zvítězila strana tehdejšího premiéra Roberta Fica Smer, ale vládnout bude středo-pravicová opozice. Ta získala těsnou většinu.

Smer obdržel 34,8 procenta hlasů. Ve volbách naopak neuspěl Mečiar se svou LS-HZDS a maďarská SMK. Obě strany skončily pod pěti procenty hlasů.

Opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unii (SDKU) dalo hlas 15,4 procenta Slováků. Na třetím místě se umístila nová strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka se ziskem 12,1 procenta. Následovaly Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) se ziskem 8,5 procenta, strana Most-Híd (8,1 %), Slovenská národní strana (5,1%).

Volební účast byla 58,7 procenta. (více na Novinkách)

Slovenský prezident Ivan Gašparovič nicméně po vyhlášení výsledků oznámil, že první na řadě, kdo se pokusí sestavit vládu, bude Fico. „Strana, která dostala největší důvěru od občanů, si takovou možnost zaslouží. Je to tradice, kterou neporuším,“ uvedl Gašparovič. (více na Novinkách)

Fico se o sestavení kabinetu velmi snažil. Nikdo z opozice mu ale na často velkorysé nabídky nekývl. (více na Novinkách) Naopak. Tři dny po volbách oznámili jejich představitelé, že se dohodli na vytvoření koalice. Premiérkou se měla stát místopředsedkyně SDKU-DS Iveta Radičová, což se také poslední červnový týden stalo. Radičová sestavení koalice potvrdila jen několik hodin poté, co ji Gašparovič pověřil tímto krokem. (více na Novinkách)
14. červen

Středočeský krajský soud už podruhé rozhodl v kauze tzv. justiční mafie. Žalobu zamítl. Zástupci justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou žalovali bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou za výroky, k nimž došlo v rámci dozvuků kauzy bývalého šéfa lidovců Jiřího Čunka. Podle rozsudku se Benešová musela omluvit jen náměstku vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi. (více na Novinkách)



17. červen

Pražští zastupitelé rozdělili Prahu pro volby do městského zastupitelstva na sedm obvodů. Pro rozdělení zvedli ruce jen zástupci ODS, která měla nadpoloviční většinu. Všechny ostatní strany hlasovaly proti. Opozice oznámila, že usnesení napadne u Ústavního soudu. Varovala, že je změna poškodí. (více na Novinkách)



19. červen

U chorvatského města Novi Grad havaroval v noci autobus s českými turisty. Podle informací chorvatských médií se zranilo 21 lidí, kteří byli převezeni do nemocnice v Pule. Nehoda se stala na trase Novi Grad-Poreč u kamenolomu. Autobus se převrátil na bok. (více na Novinkách)



19. červen

Švédská korunní princezna Victoria se ve Stockholmu provdala za dlouholetého přítele, trenéra fitness Daniela Westlinga. Své "ano" si snoubenci řekli odpoledne před oltářem stockholmské katedrály. Na významnou událost švédské královské rodiny se sjelo na 1100 pozvaných hostů, představitelé všech evropských královských a šlechtických rodin. (více na Novinkách)

ODS vyměnila vedení, do čela Nečas

Petr Nečas byl zvolen novým předsedou ODS
20. červen

Kongres ODS podle očekávání zvolil do čela strany Petra Nečase. Dostal 538 z 601 platných hlasů. První místopředsedkyní se stala nečekaně Miroslava Němcová. Nečas kongres opanoval. Delegáti mu navolili lidi podle jeho přání. (více na Novinkách)

Nový šéf ODS stranu zkritizoval za její minulost. "ODS se musí zbavit nálepky strany spojované s korupcí," konstatoval. "Nejsem pan čistý," pokračoval s tím, že je na tento mediální přídomek alergický. Připustil, že je stejný hříšník jako kdokoliv jiný. "Ale jedno můžu říct jistě, nekradu a jsem neúplatný," uzavřel.

Během celého kongresu probíhala v zákulisí intenzivní jednání o nové podobě partaje. (více na Novinkách) Podle plánu vyjednavačů některých regionů se měl Nečasovým prvním zástupcem stát David Vodrážka. Ten se však odepsal svým projevem před delegáty. "Projev mi nesedl, nebyl úplně nejlepší, vsadil jsem na otevřenou hru a ne na zákulisní hry," řekl k tomu Vodrážka. (více na Novinkách)

Delegáti následně vyslyšeli Nečasova přání a na posty místopředsedů vynesli Jiřího Pospíšila, Alexandra Vondru, Pavla Drobila a Pavla Blažka. Do šestičlenného vedení strany se tak dostali čtyři zástupci z Moravy. (více na Novinkách)

Sama Němcová nevěřila zvolení do poslední chvíle. „Ještě včera (pozn. den před sjezdem) jsem se domnívala, že je beznadějné, že bych mohla být zvolena. Ale teď už se přece jenom domnívám, že tento kongres může být přelomový,“ řekla krátce po zvolení. (více na Novinkách) Němcová záhy nahradila ve vyjednávacím týmu o nové vládě Vodrážku. (více na Novinkách)
21. červen

Jihomoravský hejtman Michal Hašek v rozhovoru pro Právo řekl, že zájmy krajů se budou lépe prosazovat ve Sněmovně, protože je tam možnost přímého kontaktu s vládou. Naznačil tak, že si ponechá obě funkce. V minulosti přitom tvrdil, že posty se vykonávat zároveň nedají. (více na Novinkách)



22. červen

Hlavní sponzor Věcí veřejných Vít Bárta oznámil, že prodal svoji polovinu bezpečnostní firmy ABL bratrovi. Výši částky však komentovat nechtěl. (více na Novinkách)



23. červen

Bezpečnostní informační služba (BIS) v pravidelné výroční zprávě opět upozornila na nebezpečí skrývající se ve snahách některých podnikatelských a lobbistických skupin o získání vlivu na přidělování státních zakázek nebo dotací na příklad v podniku Lesy ČR nebo v ČSA. Právě takové aktivity, směřující na ovlivnění významných rozhodnutí při správě státního majetku, vytvářejí podle tajné služby prostor pro klientelismus, korupci či úniky citlivých informací. (více na Novinkách)



23. červen

Velitel amerických a koaličních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal po schůzce s prezidentem Barackem Obamou rezignoval. Obama jeho odchod přijal. Generál v rozhovoru pro časopis Rolling Stone kritizoval administrativu i prezidenta. Především se ale pustil do amerického velvyslance v Kábulu. Vzápětí bylo oznámeno, že McChrystala nahradí tehdejší velitel amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii David Petraeus. (více na Novinkách) Ten záhy po jmenování oznámil stahování USA z Afghánistánu. (více na Novinkách)

Do čela Sněmovny nastoupily dámy

Předsedkyní Sněmovny se stala Němcová, porazila Zaorálka
24. červen

Novou předsedkyní Sněmovny byla zvolena kandidátka ODS Miroslava Němcová. Získala 118 hlasů. Protikandidát Lubomír Zaorálek (ČSSD) jich dostal 79.

Němcovou podpořili všichni poslanci budoucí koalice ODS, TOP 09 a VV. Ti jí navíc navolili i další dvě ženy jako místopředsedkyně: Kateřinu Klasnovou z Věcí veřejných a Vlastu Parkanovou z TOP 09. (více na Novinkách)

Poslanci podpořili Parkanovou 143 hlasy a Klasnovou 151 hlasem. Do vedení Sněmovny se dostal také Lubomír Zaorálek (ČSSD) se 173 hlasy. Naopak neuspěl Vojtěch Filip z KSČM. Jeho strana ztratila post poté, co se rozhodlo o zeštíhlení funkcí. Tehdy vznikající vládní koalice ODS, TOP 09, VV navíc předem avizovala, že komunisty nechce pustit do žádných vyšších pozic. To vyvolalo mezi zákonodárci ostré polemiky. Diskuse kolem rozdělování křesel se změnila v hádku. (více na Novinkách)

V rámci úspor poslanci omezili také počet výborů a podvýborů. Ustavilo se celkem 17 výborů, o jeden méně než v předešlém období. (více na Novinkách)

25. červen

Novým předsedou pražské ODS byl po mnohahodinovém jednání zvolen poslanec Boris Šťastný. Hlas mu dalo 75 ze 101 delegátů sněmu. Porazil soupeřku Aleksandru Udženiji z Prahy 2. Čtyřicetiletý Šťastný ve funkci nahradil primátora Pavla Béma, který rezignoval po sněmovních volbách. V nich pražská ODS utrpěla porážku od TOP 09. (více na Novinkách)

Klaus jmenoval Nečase premiérem

Prezident Klaus jmenoval Petra Nečase premiérem
28. červen

Prezident Václav Klaus dopoledne jmenoval novým premiérem šéfa občanských demokratů Petra Nečase. Při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě připomněl, že předsedu vlády jmenuje již pošesté a doufá, že je to naposledy.

Nečas složil premiérský slib zachování věrnosti ČR, že bude ctít Ústavu, svůj úřad povede svědomitě a že svého postavení nezneužije. (více na Novinkách) Záhy po jmenování se rozhodl k netradičnímu gestu - odmítl osobní ochranku, na níž měl nárok. Vysvětlil to tím, že mu nebezpečí nehrozí a že do úřadu bude chodit pěšky, v jiných případech chce cestovat českým automobilem. „Nebudu si zvykat na život s ochrankou, nehrozí mi nebezpečí. Chci, aby můj výkon předsedy vlády byl velmi civilní,“ uvedl. (více na Novinkách)

Česko se po jmenování nového premiéra ocitlo na několik dnů ve zvláštní situaci. Vedle Nečase byl předsedou vlády také Jan Fischer, jenž ČR vedl až do personálního sestavení nového kabinetu. Ten dostal jmennou podobu den po ceremonii na Hradě. Lídři budoucí vládní koalice rokovali víc než sedm hodin. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zamířil na ministerstvo financí, místopředseda ODS Alexandr Vondra pak na obranu. Věci veřejné nakonec prosadily, že jejich šéf Radek John obsadil ministerstvo vnitra. (více na Novinkách) Složení kabinetu vyvolalo kritiku. Nedostala se totiž do něj ani jedna žena. Všechny strany současné koalice nad tím sice vyjádřily politování, ale bránily se tím, že se žádná žena ochotná ujmout se nějaké funkce prostě nenašla. (více na Novinkách)

V USA zadrželi ruské špióny

BEZ KOMENTÁŘE: Americká policie zatkla deset ruských špiónů
28. červen

Americké úřady zatkly deset lidí, které podezírají ze špionáže pro Rusko. Jedenáctý podezřelý byl zadržený na útěku. Agentům hrozí za špionáž pět let vězení, devíti z nich navíc dvacet let za praní špinavých peněz. Většina zadržených byli Rusové.

V USA se zatýkalo v New Yorku, New Jersey, Virginii a Massachusetts. Zadržení tvrdili, že jsou Američané, Kanaďané nebo Peruánci. V USA žili několik let, někteří v páru. Jejich údajným úkolem bylo shromažďování nejrůznějších informací od jaderného programu po dění v politických stranách. Mise osmi podezřelých byla dlouhodobá, ve Spojených státech měli denní zaměstnání. Někteří v zemi žili pod falešnou identitou od počátku 90. let. (více na Novinkách)

Na veřejnost záhy začaly prosakovat informace o činnosti zadržených. K výměně informací měla síť používat soukromé wi-fi sítě, paměťové USB flash disky a textové zprávy zakódované v grafických obrázcích.

Rusko označilo zatýkání za neopodstatněné a za návrat do dob studené války.(více na Novinkách) Do médií se dostaly také fotografie zatčených. Veřejnost doslova uhranula osmadvacetiletá krasavice Anna Chapmanová (rozená Kuščenková). Ukázalo se, že působila na newyorském Manhattanu jako podnikatelka a dříve pracovala v Británii. Podle amerických vyšetřovatelů navzdory svému mládí ještě předtím prošla v Rusku dokonalou špionážní přípravou. Rodina Chapmanové podobné úvahy odmítla. (více na Novinkách)
29. červen

Jihokorejská média uvedla, že nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila se v roce 2009 stal poslancem. Tento krok naznačil, že by se Kim Čong-un mohl stát otcovým nástupcem. (více na Novinkách)



29. červen

Více než 5,9 miliónu korun již vyplatilo ministerstvo spravedlnosti jako odškodnění kurdskému lékaři Yektu Uzunoglovi. Jde možná o nejvyšší částku, kterou stát vyplatil stěžovateli proti postupu represivních orgánů v Česku. Uzunoglu strávil v polovině 90. let v české vazbě dva a půl roku kvůli podezření z podvodu, přípravy vraždy a mučení. Stíhán byl třináct let, nic mu ale nebylo prokázáno. (více na Novinkách)



30. červen

Premiér Petr Nečas (ODS) oznámil razantní šetření. Na rok 2011 naplánoval deficit státního rozpočtu 135 miliard korun, což by mělo být 4,6 procenta HDP. Vláda hodlala ušetřit 54 miliard korun. Začalo se mluvit o tom, kde a komu se peníze budou brát. (více na Novinkách)



30. červen

Spolkové shromáždění v Berlíně zvolilo nového prezidenta Německa. Stal se jím favorizovaný 51letý kandidát vládních křesťanských demokratů a liberálů Christian Wulff. Zvolen byl ve třetím kole. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz