přejděte na Úvod

Leden

1. leden

Věznice v Česku opustilo přes 290 lidí, kteří byli dříve odsouzeni nebo vazebně stíháni za kriminální činy, jejichž trestnost zrušil nový trestní zákoník. Ten vešel v platnost právě první lednový den. (více na Novinkách)



1. leden

V Česku se snížily platy ústavních činitelů, tedy mimo jiné poslanců a senátorů, členů vlády, prezidentai a také soudcům i státním zástupcům. Tehdejší premiér Jan Fischer například přišel měsíčně o 6500 korun. Šlo o důsledek plánů tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty, jak nalézt úspory v chodu státu. Velkolepé škrty však týdny před tím rozcupovala levice a lednové škrty tak zasáhly jen omezenou skupinu státních zaměstnanců. (více na Novinkách)

Česko zavalil sníh

V Praze se vyváží sníh do Vltavy
1. leden

Do České republiky se naplno vrátila zima. Vydatné sněžení omezilo provoz na silnicích napříč republikou a způsobilo četné dopravní nehody. V následujících dnech ochromily přívaly chod celé země. V ulicích ležely desítky centimetrů neodklízených nánosů. Radnice navíc od ledna dostaly povinnost uklízet všechny chodníky a věc očividně nezvládly.

I velká města oficiálně oznámila, že není v silách jejich zaměstnanců chodníky a silnice zcela vyčistit. (více na Novinkách). Opatrní museli být i chodci. Starším lidem a matkám s kočárky doporučovali lékaři a úřady rovnou nevycházet. (více na Novinkách)

Praha řešila v následujících týdnech likvidaci bílých hor jejich odvozem do Vltavy, všechny obvyklé plochy se totiž beze zbytku zaplnily po pár desítkách hodin. (více na Novinkách). Nápad odvážet sníh do velkých řek záhy převzaly například České Budějovice, Hradec Králové nebo Pardubice. Následně se objevily spekulace, zda prosolená masa nemůže nějak poškodit život ve vodních tocích. (více na Novinkách)

S uklízením kalamity pomáhaly v Praze také stovky úředníků. Asi 750 osob vyměnilo teplé kanceláře za lopaty a hrabla. (více na Novinkách). Pražský primátor v metropoli nebyl. ODS uvedla, že zřejmě tráví další exotickou dovolenou v zahraničí. Spekulovalo se, že se rozhodl zdolat nejvyšší vrchol Antarktidy. Jeho tehdejší stranický šéf Mirek Topolánek v rámci vzájemně napjatých vztahů uvedl, že by v případě ohrožení lidí byl pro primátorův návrat. (více na Novinkách). Bém nijak nereagoval. Cíl svého výletu zveřejnil až v druhé polovině ledna. Potvrdil, že byl v Antarktidě. (více na Novinkách)

Se sněhem přišly do ČR i tuhé mrazy. (více na Novinkách). Ty se následující týdny nepřetržitě střídaly s hustým sněžením. (více na Novinkách). Unavení silničáři nestíhali protahovat silnice a dálnice. (více na Novinkách)
4. leden

Fischer bodoval. V lednu zveřejněný průzkum veřejného mínění dokázal oblibu nestranického kabinetu Jana Fischera. On sám se podle průzkumu společnosti CVVM se dostal do čela žebříčku oblíbenosti českých politiků. Během čtvrt roku přitom jeho popularita vystřelila o 16 procentních bodů, překonala stabilně vysokou důvěryhodnost prezidenta Václava Klause a ombudsmana Otakara Motejla a koncem roku 2009 - průzkum byl dělán v prosinci - se ustálila na hranici 72 procent. (více na Novinkách)



5. leden

Ministerstvo vnitra zahájilo správní řízení se Zlínským, Královéhradeckým, Jihočeským a Ústeckým krajem kvůli hrazení zdravotnických poplatků za pacienty. Podle analýz, které resort vypracovával od léta, kraje překračovaly své pravomoci, protože zbavovaly pojištěnce jejich povinností platit u lékaře. (více na Novinkách)



6. leden

Strana Radka Johna Věci veřejné a Strana práv občanů expremiéra Miloše Zemana porazily v internetovém průzkumu společnosti Sanep Stranu zelených. Ukázalo se, že mají šance na vstup do Sněmovny v blížících se volbách. Ty by podle zmiňovaného průzkumu vyhrála ČSSD s odstupem 4,5 procentního bodu před ODS s 23 procenty respondentů. (více na Novinkách)

Zemřel Ivan Medek

S Ivanem Medkem se přišly rozloučit stovky lidí
6. leden

V Praze zemřel bývalý kancléř prezidenta Václava Havla, novinář a muzikolog Ivan Medek. Bylo mu 84 let. O jeho smrti informovala jeho žena Helena Medková. Podle ní manžel, který byl již delší dobu upoután na lůžko, zemřel na nemoci a stáří. (více na Novinkách)

Ivan Medek byl synem legionářského generála a spisovatele Rudolfa Medka a jeho bratrem byl významný malíř Mikuláš Medek. Původní profesí byl Ivan Medek muzikolog, mimo jiné se stal členem Talichova Českého komorního orchestru a spolupracoval také s Českou filharmonií. Po roce 1969 měl zakázanou veřejnou činnost a po podpisu Charty 77 pracoval pouze v dělnických profesích. Přesto svého kroku nikdy nelitoval, jak říkával. "Můj táta a další z mé rodiny by to podepsali také. Podepisuji to i za ně," uvedl.

"Myl jsem celé dny nádobí v hospodě, a když jsem měl volno, další hodiny jsem trávil u policejního výslechu," vzpomínal dále Medek. Dělal také saniťáka nebo šatnáře a pozvolna poznával, že jediným řešením je emigrace. Poslední kapkou byla policejní akce, kdy ho vyvezli za Prahu a zbitého a omráčeného pohodili ve škarpě.

V roce 1978 odešel po nátlaku StB do Rakouska, kde spolupracoval mimo jiné se Svobodnou Evropou, Hlasem Ameriky a dalšími rozhlasovými stanicemi. Právě větička "Ivan Medek, Hlas Ameriky, Vídeň", kterou končíval své rozhlasové relace, se stala jedním ze symbolů zahraničního rozhlasu vysílajícího do tehdejšího Československa.

Po roce 1989 se vrátil ke spolupráci s Českou filharmonií, byl poradcem ministra kultury a v mezidobí let 1993 až 1998 pracoval na Pražském hradě. Zastával i post kancléře tehdejšího prezidenta Václava Havla. Za svoji práci i postoje získal řadu vyznamenání, mimo jiné Řád T. G. Masaryka III. třídy, medaili Za zásluhy, čestnou plaketu předsedy Vlády ČR či novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky.

Veřejné rozloučení se uskutečnilo 14. ledna v bazilice svaté Markéty v Břevnovském klášteře. Requiem sloužil biskup Václav Malý, který poslední léta Medka duchovně doprovázel. Akce se zúčastnili mimo jiné bývalý Medkův šéf Václav Havel, tehdejší premiér Jan Fischer a řada dalších politiků. (více na Novinkách)
7. leden

Přerovský okresní soud potvrdil, že se dva muži pokusili uplatit Marcelu Urbanovou, někdejší sekretářku expředsedy lidovců Jiřího Čunka a klíčovou svědkyni v jeho údajné korupční kauze. Petru Šmiřákovi ze Vsetína uložil soud trest 15 měsíců vězení. Vinen je i Roman Vaškůj. V jeho případě soud pouze vynesl verdikt o vině, protože Vaškůj je již odsouzený za daňové úniky na 7,5 roku vězení. To podle soudu stačí. (více na Novinkách)



8. leden

Na tožskou fotbalovou reprezentaci střílel během cesty na africký šampionát do Angoly neznámý útočník ze samopalu. Řidič autobusu byl usmrcen a minimálně dalších pět členů posádky bylo postřeleno. K útoku se přihlásila separatistická skupina FLEC bojující za osamostatnění angolské části Cabinda. (více na Sportu)

Haiti zasáhlo silné zemětřesení

Hlavní město Haiti zničilo zemětřesení
12. leden

Karibský ostrovní stát Haiti zasáhlo silné zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy škály. Otřesy zpustošily dvoumiliónové hlavní město Port-au-Prince. Počet obětí se zprvu odhadoval na desítky tisíc mrtvých a statisíce zraněných. CNN označila událost za nejhorší svého druhu v historii země. (více na Novinkách)

Zemětřesení se dostavilo odpoledne a každých 15 až 20 sekund následovaly desítky dalších otřesů, z nichž mnohé přesahovaly 5 stupňů. Poškozeny byly i prezidentský palác, letiště a další vládní budovy několika ministerstev, katedrála i budova letiště. Zřítilo se sídlo OSN, hotely i banky. Země se ocitla prakticky z minuty na minutu bez vedení. Vláda v řešení krizové situace zcela selhala, což zvýšilo všeobecný chaos. (více na Novinkách)

Bez střechy nad hlavou se ocitlo přes tři sta tisíc lidí. Ti začali z mrtvol vytvářet pyramidy ve snaze předejít šíření nebezpečných epidemií. (více na Novinkách).

Přeživší obyvatelé neměli dlouhé dny dostatek vody, potravin ani zdravotní péči. V rozbořené metropoli začalo rabování. (více na Novinkách) Do řešení tragické situace vstoupily nakonec nadnárodní organizace a velké státy. Aktivně v první řadě pomáhaly zejména USA, Světová banka a OSN. Američané převzali pod patronát letiště v Port-au-Prince, kam začala konečně docházet pomoc ze zahraničí.

Haitská vláda pár dnů po zemětřesení odhadla počet mrtvých až na dvě stě tisíc. (více na Novinkách). Záchranné práce komplikovaly další otřesy. (více na Novinkách)

Události v Karibiku zasáhly morálně celý svět. Pomáhaly četné celebrity, například během charitativního večírku Naděje pro Haiti zvedali divákům volajícím na charitativní linku herci Leonardo Dicaprio, Jack Nicholson nebo Cameron Diazová. (více na Novinkách). Milióny nasbírané ve veřejných sbírkách poslali postiženým také Češi. Pomohla i česká vláda. Dohromady se v první vlně poslalo přes třicet miliónů korun. (více na Novinkách)

13. leden

Vyhlášení pandemie prasečí chřipky, která se rozšířila na Zemi v roce 2009, bylo falešné. Vše mají na svědomí farmaceutické firmy, které na strachu z nemoci vydělaly pohádkové sumy. Prohlásil to Wolfgang Wodarg, šéf zdravotní sekce Rady Evropy. (více na Novinkách). Podle něj se zákeřnost viru neprokázala a jednotlivé státy podlehly zbytečné panice, v níž investovaly závratné peníze do vakcín.



15. leden

Vyšla najevo další zajímavá investice expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Stanislava Grosse. Ten si s manželkou Šárkou pořídil zrekonstruovaný statek s luxusně vybavenou restaurací na okraji pražského Prokopského údolí. Zemědělskou usedlost s restaurací koupila firma Anned, kterou Grossovi vlastní. Společnost za komplex zaplatila 21 miliónů korun. (více na Novinkách). Gross po odchodu z funkce investoval do nemovitostí desítky miliónů korun. Kvůli původu peněz opakovaně čelil podezření, že je nenabyl tak zcela legálně.

Rozvod Topolánkových začal řešit soud

Rozvod Mirka Topolánka byl odročen
18. leden

Před Obvodním soudem pro Prahu 6 začal rozvod tehdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka a jeho ženy Pavly. Topolánek žije od roku 2007 s Lucií Talmanovou, bývalou místopředsedkyní Sněmovny za ODS. Ani jeden z manželů k soudu nepřišel, poslali za sebe advokáty.

Soud zasedl za zavřenými dveřmi, jednání bylo dvacet minut po zahájení odročeno, problémem bylo majetkové vyrovnání. (více na Novinkách). Topolánek se záhy pro Právo vyjádřil, že očekává, že jeho političtí oponenti rozvod proti němu zneužijí. Sám věc označil za soukromou.

„Už mi jde více o lidi kolem mne a naše přežití. Na šikanu, lži, spekulace a nekorektní útoky jsem si sice nezvykl, ale už jsou mi lhostejné,“ uvedl. Podle jeho dřívějších vyjádření byl ochotný své ženě věnovat všechen movitý i nemovitý majetek. (více na Novinkách)

20. leden

Senátor Milan Štěch (ČSSD) se rozhodl, že už nebude stát v čele ochránců práv zaměstnanců. Svou funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) opustil po osmi letech. Štěch to sdělil deníku Právo. Ve funkci jej na jaře nahradil Jaroslav Zavadil, jenž byl pod Štěchovým vedením  místopředsedou hnutí. (více na Novinkách)



22. leden

Pražská ODS přiznala, že se bojí výsledků ve volebním roce 2010. Propad jí předpovídaly průzkumy veřejného mínění. Největším favoritem na převzetí moci se v metropoli stala TOP 09. Vedení ODS záhy obvinilo z nepříznivého vývoje tehdejšího primátora Pavla Béma. "Kdyby zůstal na dovolené v Antarktidě, tak by to ODS možná zachránilo volby," uvedl na jeho adresu Ivan Langer. (více na Novinkách). Pozdější volby - parlamentní a komunální - neoblibu strany potvrdily. ODS v Praze propadla, nicméně ani Langer se díky voličům do Sněmovny nedostal.

Letadlo s 92 lidmi se zřítilo do Středozemního moře

Pád etiopského letadla zřejmě nikdo nepřežil
25. leden

Do Středozemního moře u libanonských břehů se brzy ráno zřítilo letadlo etiopské společnosti Ethiopian Airlines s 92 lidmi na palubě. Stroj nedlouho po startu z libanonského Bejrútu zmizel z radaru. Moře vyplavilo přes dvacet těl obětí a trosky stroje.

Do vody spadl stroj necelých pět kilometrů od pobřeží jižně od Bejrútu, na úrovni vesnice Naámí, která leží zhruba 12 kilometrů jižně od libanonské metropole. Libanonský ministr dopravy Ghází Aridí novinářům potvrdil, že místo zřícení Boeingu 737 bylo identifikováno asi 3,5 kilometru od pobřeží. „Kontrolní věž asistovala pilotovi letadla při vzlétnutí a náhle z neznámých důvodů ztratila kontakt,“ oznámil ministr záhy po neštěstí. Doplnil, že počasí bylo špatné. 

Většina cestujících byla libanonské a etiopské národnosti. Na palubě ale byli také občané Británie, Kanady, Turecka, Ruska, Sýrie, Iráku a Francie. Je mezi nimi manželka francouzského velvyslance v Bejrútu Marla Sánchez Pietton. (více na Novinkách)

Další vyšetřování ukázalo, že pilot neuposlechl varování řídící věže. "Nahrávka příkazů řídicí věže ukázala, že věž oznámila pilotovi, aby kvůli bouři změnil směr. Ale letadlo zamířilo opačným směrem," řekl libanonský ministr vnitra Elias Murr v televizním rozhovoru. „Nevíme, co se stalo a zda byl stroj pod kontrolou,“ dodal. (více na Novinkách)

Zemřel americký spisovatel Jerome David Salinger

J. D. Salinger J. D. Salinger
27. leden

Ve věku 91 let zemřel americký spisovatel Jerome David Salinger. Autor legendárního románu Kdo chytá v žitě zesnul přirozenou smrtí ve svém domově v New Hampshire. Světu to oznámil jeho syn.

Salinger žil řadu let sám ve skromném a odlehlém domě v americkém státě New Hampshire. Jeho jediný román Kdo chytá v žitě se stal biblí americké mládeže 60. let minulého století a dodnes je oblíbený po celém světě. Byl přeložen do řady jazyků a prodalo se ho více než 65 miliónů výtisků.

Po jeho napsání byl Salinger uctíván jako slavná osoba, která se v duchu svého díla vzdala všech poct a jejíž poustevnický život dal vzniknout salingerovskému mýtu. Poslední povídky vydal spisovatel, který se léta vyhýbal pozornosti médií, v roce 1965. (více na Novinkách)
29. leden

Irský soud svolil k vydání členů Berdychova gangu Půty a Šuleje k stíhání do Česka v dalších případech. Jde i o loupež století. Půta s bývalým příslušníkem slovenské policejní zásahové jednotky Šulejem byli v roce 2006 zadrženi v Irsku na základě eurozatykače. V irské vazbě pobývali do května 2008. Berdychův gang se pácháním trestné činnosti v letech 1996 až 2002 obohatil o nejméně 46 miliónů korun.(více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz