přejděte na Úvod

Srpen

Exprezident Bill Clinton provdal dceru

Chelsea Clintonová s manželem Markem Mezvinskym
1. srpen

Jediná dcera bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a nynější ministryně zahraničí Hillary Clintonové Chelsea Clintonová si vzala investičního bankéře Marka Mezvinského.

Svatební obřad se konal v městečku Rhinebeck v Astro Courts, historickém panství na řece Hudson, asi 160 kilometrů severně od New Yorku. Na svatbu dorazilo přes 400 hostů. Mezi nejznámější patřili Madeleine Albrightová, někdejší ministryně zahraničí v Clintonově vládě, herci Ted Danson a Mary Steenburgenová a módní návrhářka Vera Wang. (více na Novinkách)

Experti sečetli škody katastrofy v Mexickém zálivu

BP hlásí úspěch při utěsnění ropného vrtu
2. srpen

Experti z vládní komise Flow Rate Technical Group upřesnili, kolik ropy unikalo do Mexického zálivu. Podle nich z poškozeného vrtu Macondo v prvních týdnech po havárii tryskalo do moře dvanáctkrát více ropy, než ropný koncern BP a americká vláda odhadovaly. Do vody vyteklo celkově 4,9 miliónu barelů ropy. (více na Novinkách)

Jak zpráva uvedla, z poškozeného vrtu od konce dubna unikalo denně 62 000 tisíc barelů suroviny a s tím, jak se ložisko vyčerpávalo, to později bylo 53 000 barelů každý den až do 15. července, kdy se podařilo únik zastavit. Vědci dodali, že se BP podařilo zachytit či spálit na 800 000 barelů uniklé ropy.

BP začala začátkem srpna také s posledním testem před pokusem o ucpání poškozeného vrtu, které se po řadě neúspěšných snah jevilo jako úspěšná možnost. Pumpovala do něj bahno, které mělo ropu zatlačit. (více na Novinkách) O několik desítek hodin později firma konečně oznámila, že se jí zásah zdařil. (více na Novinkách)
2. srpen

V litevském Kaunasu zemřel český skaut. Patřil ke skupince dětí a mládeže z Prahy, na něž koncem července spadlo stavení, v němž se chtěli schovat před deštěm. Zesnul v den svých 19. narozenin. (více na Novinkách)

Trojkoalice představila svůj vládní program

Zleva: Heger (TOP 09), Dobeš (VV), Pospíšil (ODS), Kocourek (ODS), Drobil (ODS), Schwarzenberg (TOP 09), Drábek (TOP 09), Besser (TOP 09), Klaus, Fuksa (ODS), Vondra (ODS), Jankovský (VV), Nečas (ODS), Bárta (VV), Kalousek (TOP 09) a John (VV)
3. srpen

Trojkoaliční vláda Petra Nečase (ODS) představila své programové prohlášení. Stanovila si pět priorit. Chce se zasadit o zastavení růstu veřejného zadlužení, hodlá prosadit vyrovnaný rozpočet v roce 2016 a uskutečnit důchodovou reformu. Prioritou má být také výkonnější zdravotnictví a změny v systému vysokoškolského vzdělávání. (více na Novinkách)

Program vláda schválila o den později na svém zasedání. Nečas po jeho skončení uvedl, že kabinet bude usilovat také o přijetí zákona o protikomunistickém odboji, který odpor proti bývalému režimu postaví na roveň boje proti nacismu. (více na Novinkách)

Jeho vláda ale také počítá mimo jiné se změnou plateb u lékaře. Má se například zvýšit regulační poplatek za den v nemocnici. Dosud byl 60 korun, nově má být minimálně 100 korun. (více na Novinkách)

Opoziční ČSSD po zveřejnění programu přišla s kritikou. Úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka označil dokument za nevěrohodný. Vláda podle něj kope další příkopy ve společnosti. Sobotka také oznámil, že jeho strana nepodpoří návrh státního rozpočtu na rok 2011. (více na Novinkách)
4. srpen

Pražský městský soud vyhověl žalobě Jana Kanyzy a nařídil Archivu bezpečnostních složek vymazat známého herce z internetového seznamu spolupracovníků StB. Tam byl vedený jako agent s krycím jménem Honza. (více na Novinkách)



5. srpen

Modelka Naomi Campbellová předstoupila v Haagu před mezinárodní tribunál, který soudí bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora kvůli válečným zločinům. Potvrdila, že v roce 1997 po setkání s Taylorem dostala "krvavé diamanty", které mu umožnily financovat válku v Sierra Leone. (více na Novinkách) Modelka tvrdila, že diamanty věnovala charitě. Jmenovaný fond ale něco podobného popřel. V neprospěch Campbellové vypovídali i další svědci. (více na Novinkách)



6. srpen

Poslanci v rámci zavádění úsporných opatření přišli o možnost létat na zasedání Sněmovny, a to z Ostravy do Prahy a zpět. Dolní komora musela do konce roku uspořit 15,6 miliónu korun. Největší částku, devět miliónů, škrtala na zahraničních cestách poslanců. (více na Novinkách)



7. srpen

Ukázalo, se že někdejší lidovecký předseda Cyril Svoboda nedodržel slovo a stále požaduje dům v pražských Dejvicích. V rámci soukromé pře podal už v červenci ústavní stížnost. Svoboda se ve sporu domáhá dědictví po pražské důchodkyni Marii Kaprálkové, která krátce před svou smrtí odkázala většinu majetku včetně dvou domů charitativním organizacím. (více na Novinkách) Lidovci jej za tyto kroky vyzvali o několik dní později k odchodu ze strany. (více na Novinkách)

Povodně zabíjely v severních Čechách

Policisté kontrolují na Liberecku vozy, důvodem má být rabování
7. srpen

Severní Čechy zasáhly po deštích nebývalé povodně. Hladiny říček se místy zvedly až o pět metrů. Meteorologové před přívaly předem varovali. (více na Novinkách) Přesto za sebou nechal živel miliardové škody a navíc zabíjel.

Velká voda od světa odřízla Frýdlantsko a strhla most v Chrastavě. Kvůli zcela plné přehradě Mlýnice se evakuovala Nová Ves. Na Liberecku byla přerušena železniční doprava. (více na Novinkách)

Liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) vyhlásil kvůli velké vodě v celém kraji stav nebezpečí. Evakuovány byly tisíce lidí. Neustále se i upřesňoval počet mrtvých lidí, kteří nestačili před živlem uniknout. (více na Novinkách) Krizový štáb Libereckého kraje několik hodin po nástupu velké vody potvrdil tři mrtvé - v Lindavě, Raspenavě a Dolní Libchavě, tři lidé byli nezvěstní. (více na Novinkách) Čtvrtou oběť našli záchranáři o tři dny později až v Polsku. (více na Novinkách)

Do záchranných akcí se zapojila technika z celé republiky. Ve velmi špatných klimatických podmínkách nad Libereckem a Frýdlantskem operovalo sedm vrtulníků záchranářů, policistů a armády. (více na Novinkách)

Obrovské nasazení při záchraně lidí i majetku vykázali především hasiči. Jejich generální ředitel Miroslav Štěpán následně vyzval vládu, aby upustila od plánovaných škrtů. (více na Novinkách)

Problémy přinesly povodně i policii. V zasažených oblastech se začalo rabovat. Na Hrádecku v Libereckém kraji proto uzavřeli příjezdové cesty do obcí i průjezdové silnice ve městech. (více na Novinkách) Velké rozkrádání se ale nekonalo. Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John v souvislosti s tím české zloděje ocenil. Policisté zadrželi jen pět cizinců - dva Rumuny a tři Poláky. (více na Novinkách)

Prezident Václav Klaus si v doprovodu premiéra Petra Nečase (ODS), ministra vnitra Radka Johna (VV) a Eichlera (ČSSD) prohlédl Chrastavu a Hrádek nad Nisou na Liberecku. Klaus uvedl, by nedovolil stavět tam, kde už povodně byly. (více na Novinkách)

6. srpen

Šest let za mřížemi za úmyslné těžké ublížení na zdraví dostal u soudu ve velšském Cardiffu Čech Martin Kesel. Devětadvacetiletý muž brutálně napadl batole družky poté, co odmítla jeho žádost o ruku. Násilník se na dvouletou holčičku vrhl, když spala, a dvakrát ji mrštil o zeď. Matka (22) se útoku marně snažila zabránit. (více na Novinkách)



9. srpen

Pražská ODS nominovala do čela tří ze sedmi kandidátek nové tváře. Šlo o generálního manažera a bývalého hokejového gólmana pražské Sparty Petra Břízu, hudebníka Jana Kalouska a lékaře Bohuslava Svobodu. Politologové sázku na známé lidi vysvětlili strachem o dobrý volební výsledek. (více na Novinkách)



9. srpen

Nejvyšší správní soud potvrdil rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů. Změnu před komunálními volbami prosadila ODS. Dalších pět stran podalo návrh na zrušení nového uspořádání, který soud zamítl. Neprokázalo se, že by změny nepřípustně omezily poměrný volební systém. (více na Novinkách)



10. srpen

Bývalý děkan plzeňských práv Jaroslav Zachariáš se dohodl s vedením Západočeské univerzity na odchodu. „Pracovní poměr mu bude ukončen dohodou a dostane odstupné v souladu s kolektivní smlouvou, tedy čtyři platy,“ sdělil 10. srpna rektor Josef Průša. „Omlouvat se nebudeme,“ dodal. (více na Novinkách)



10. srpen

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a VV získala ve Sněmovně důvěru. Jednání ve Sněmovně se protáhlo až přes 21. hodinu. Bylo přítomno všech 200 poslanců, pro důvěru vládě hlasovalo 118 poslanců koalice, proti byli 82 poslanci opozice, tedy KSČM a ČSSD. (více na Novinkách)



10. srpen

Pravicová vláda slovenské premiérky Ivety Radičové získala důvěru v parlamentu. Poslanci zároveň schválili programové prohlášení její vlády. Vládu podpořilo všech 79 vládních poslanců. Proti hlasovalo 66 poslanců opozice. (více na Novinkách)



11. srpen

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2011 s deficitem 135 miliard korun, což znamená, že by neměl schodek veřejných financí překročit 4,6 procenta HDP. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) jsou škrty nutné. "Můžeme provést tu více, tu méně plošné škrty a jednoduché parametrické úpravy mandatorních výdajů. To, co teď děláme, nelze označit za reformy, ale škrtformy státního rozpočtu," řekl. Podle něj skutečné reformy nastanou v roce 2012. (více na Novinkách)



11. srpen

Slovensko se rozhodlo, že neposkytne půjčku zadluženému Řecku. Finanční pomoc pro Atény neschválil tamní parlament. Národní rada ale souhlasila s tím, aby se stát zapojil do tzv. záchranného fondu eurozóny na pomoc zemím, které se dostanou do podobných potíží jako Řecko. (více na Novinkách)



12. srpen

Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stal někdejší mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Nahradil dočasného šéfa ústavu Zdeňka Hazdru. Rada ústavu vybírala nového ředitele z celkem devíti kandidátů. (více na Novinkách)



13. srpen

Prezident Václav Klaus se rozhodl podpořit mistrovství světa basketbalistek, které se na přelomu září a října uskutečnilo v České republice. Po boku známých osobností účinkoval ve spotu, který akci propagoval. Klaus, který sám basketbal závodně hrál, se na obrazovce objevil vedle rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, herce Ivana Trojana, topmodelky Karoliny Kurkové a kardiochirurga Jana Pirka. (více na Novinkách)



15. srpen

Nad Prahou se pozdě večer přehnal prudký déšť doprovázený kroupami. Šest lidí bylo zraněno. Tři utrpěli úraz hlavy, dva upadli na záda a jednoho poranilo vypadlé střešní okno. Živel poškodil tisíce automobilů zaparkovaných na ulicích. (více na Novinkách)



15. srpen

Japonský premiér Naoto Kan se u příležitosti 65. výročí kapitulace ostrovního císařství ve druhé světové válce nezvykle jednoznačně omluvil asijských zemím za způsobená utrpení. „Cítíme hlubokou lítost a nabízíme svou upřímnou soustrast těm, kteří trpěli, a jejich rodinám. A obnovujeme svůj slib nikdy nevést válku, slibujeme udělat maximum pro to, aby se dosáhlo věčného světového míru a už nikdy se nezopakovala tragická chyba vést válku,“ řekl v Tokiu. (více na Novinkách)



16. srpen

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jmenoval náměstkem bývalého ministra obrany Martina Bartáka (ODS). Dostal na starosti oblast - veřejnosprávní kontrola, audit prostředků z fondů Evropské unie a finanční analytický útvar ministerstva financí. Původně se s Bartákem počítalo na post náměstka ministra vnitra pro mezinárodní vztahy. Ministr Radek John (VV) však tuto funkci zrušil. (více na Novinkách)

Policie odkryla masový hrob sudetských Němců

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na Jihlavsku odkrývá masový hrob zavražděných Němců
16. srpen

Archeologové odkryli v lokalitě Budínka mezi obcemi Dobronín a Kamenná na Jihlavsku ostatky lidských těl a vyzvedli první kosti z hloubky necelého metru pod povrchem. Ukázalo se, že mělo jít o oběti bestiální vraždy německých starousedlíků určených v roce 1945 k odsunu. (více na Novinkách)

Spouštěčem kauzy se stala kniha Bergesdorf (německý název pro obec Kamenná) spisovatelky Hermy Kennelové. Na základě vyprávění pamětníků zveřejnila příběh, jehož oběťmi se 19. května 1945 mělo stát až 15 německých obyvatel obce.

Ty si ze shromaždišť, kde čekali na odsun, měla vyzvednout skupina opilých místních Čechů z nedalekého Dobronína, kteří předtím zapíjeli konec války. Bývalé sousedy měli hnát přes pole do lokality Budínka. Tam si pak oběti měly vykopat hrob, do něhož posléze opilci zmasakrovaná těla naházeli. Publikace si jako první všiml jihlavský novinář Miroslav Mareš. Díky jeho práci se pak věci daly do pohybu.

Kauza vzbudila zájem i v zahraničí. Například rakouský deník Die Presse napsal, že Česko dostihl válečný zločin. O incidentu se podle něj vědělo dlouho, neboť se o něj zajímali někteří odsunutí. "Obrat v roce 1989 umožnil, že Němci každý rok pořádají v Jihlavě za skoro 2000 zavražděných krajanů bohoslužbu. Potřebovalo to ale nejdřív rešerše českého novináře, aby se policie pohnula k zahájení vyšetřování," konstatoval deník. (více na Novinkách)

Po ukončení průzkumu se odhadlo, že v hrobě bylo šest těl. „Ostatky prvních čtyř těl byly objeveny v pondělí a v úterý ráno. Ve středu ráno byly ve výkopu objeveny kosti z dalších dvou těl. Kromě kostí se na místě našly zbytky oblečení, kožené obuvi a jedna lopata,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková. Původně se spekulovalo o tom, že místo skrývá až patnáct zavražděných. (více na Novinkách)
17. srpen

Autor krvavých spotů z kampaně Ministerstva dopravy (MD) ČR "Nemyslíš - zaplatíš" Filip Renč havaroval. Automobil značky Subaru, ve kterém jel, se v Praze 9 srazil s jiným vozidlem. Renč tvrdil, že auto neřídil on, nýbrž osoba blízká, a s tímto odmítl přivolané policii dechovou zkoušku i rozbor krve. Verzi ale zpochybnili svědci. (více na Novinkách) Renč následně přišel o řidičský průkaz. (více na Novinkách) Incident mu vzal také práci. MD oznámilo, že o jeho služby už nemá zájem. (více na Novinkách)

Brazilci zachytili toxický odpad z Česka

Odpad v kontejneru dopravila firma Hanjin
17. srpen

Brazilské úřady informovaly, že objevily na začátku srpna kontejner s 22 tunami toxického odpadu, který podle brazilského ministerstva životního prostředí pocházel z České republiky. Do Ria Grande se dostal na lodi z Hamburku.

Kontejner určený pro brazilskou firmu Recoplast měl obsahovat plasty určené k recyklaci. Inspektoři v něm nalezli 3. srpna "kontaminované usazeniny", špinavé obaly na čisticí prostředky a špinavé pleny.

Brazilský institut pro životní prostřední a obnovitelné přírodní zdroje IBAMA uvedl ve svém prohlášení, že odpad pochází z Česka a do přístavu Rio Grande se dostal na lodi z Hamburku. Export zprostředkovala hongkongská společnost Dasha. Ze SNR pak kontejner dopravila do Brazílie korejská firma Hanjin Shipping. (více na Novinkách)

Brazílie následně využila mezinárodních dohod a odpad vrátila zpět do Evropy. "Náklad byl vypraven v sobotu večer z Rio Grande do Sul, kde byl zachycen, zpět do Německa," řekl mluvčí brazilské agentury pro životní prostředí (Ibama) Fernando Marqués. (více na Novinkách) Náklad se dostal zpět do Evropy v polovině září. Firma, která jej do Brazílie vyvezla, nicméně tvrdila, že nebyl nijak nebezpečný. (více na Novinkách) To se také ukázalo počátkem října, kdy odpad dorazil do ČR. "Šetření (...) potvrdilo, že předmětem vývozu do Brazílie byly odpady, které jsou z hlediska evropského nařízení zařazeny do tzv. zeleného seznamu," uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Eva Veverková. (více na Novinkách)

18. srpen

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf oznámil, že odstupuje z funkce. Hrozilo mu, že parlament zahájí proces jeho odvolání. Funkci hlavy státu dočasně převzal předseda Senátu Muhammad Míán Súmrú, který už složil slib. (více na Novinkách)



19. srpen

Ministr kultury Jiří Besser s okamžitou platností odvolal ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka. Důvodem je podezření, že se Kubíček obohacoval na úkor muzea. (více na Novinkách)



19. srpen

Na koncertě Glena Hansarda a Markéty Irglové v kalifornské Saratoze spáchal muž sebevraždu skokem ze střechy. Dopadl na pódium těsně u Hansarda, který právě skončil píseň a vtipkoval s davem. (více na Novinkách)

Francie vyhostila stovky Romů

Romové před odletem z pařížského letiště.
19. srpen

Francouzské úřady začaly vyhošťovat okolo 700 Romů do Rumunska a Bulharska. První letadlo s nimi vzlétlo odpoledne.

Paříž do obou zemí vrátila na 10 000 Romů a dalších příslušníků potulných komunit už v roce 2009. Prezident Nicolas Sarkozy v červenci 2010 slíbil akce proti nim obnovit.

Úřady začaly ilegální tábory imigrantů rušit počátkem srpna. Vláda v rámci programu tzv. dobrovolné repatriace každému dospělému zaplatila 300 a dítěti 100 eur (necelých 7500 a 2500 korun). Zároveň přiznala, že mnozí vyhoštění se zase vrací. (více na Novinkách)

Postup Francie spustil lavinu kritiky - zejména mezinárodních institucí a aktivistů. Například francouzský kněz otec Hervet se z kostela v Lille modlil k Bohu, aby Sarkozy dostal infarkt. Na protest také vrátil státu medaili. (více na Novinkách)

Veřejné mínění nicméně ukázalo, že Francouzi za prezidentem stojí. Průzkum ústavu Opinionway, zveřejněný deníkem Le Figaro, uvedl, že repatriaci schvaluje 65 procent Francouzů. S odstraněním romských táborů poblíž velkých měst souhlasilo dokonce 69 procent z 1084 dotázaných po internetu. (více na Novinkách) Do ulic však vyšly kvůli deportacím tisíce lidí. Největší akce se konaly začátkem září. (více na Novinkách) Ke kritice Paříže se přidaly i Evropský parlament a Evropská komise (EK). (více na Novinkách)

23. srpen

Manželství golfisty Tigera Woodse a Elin Nordegrenové je minulostí. Pár to uvedl v prohlášení. Nordegrenová se s Woodsem rozvedla zhruba devět měsíců poté, co vyšlo najevo, že jí byl nevěrný. Woods má s bývalou modelkou dvě malé děti - Sam a Charlieho. (více na Novinkách)

Chilští záchranáři začali bojovat o životy 33 horníků

BEZ KOMENTÁŘE: Chilští horníci jsou v podzemí už déle než tři týdny
23. srpen

Po sedmnácti dnech se záchranářům podařilo v chilském kovodole nalézt 33 uvězněných horníků, které zavalila počátkem srpna skála. Všichni jsou naživu, uvedl prezident Sebastian Pinera. Délku vyprošťovacích akcí odhadl na čtyři měsíce.

Když záchranáři začali v neděli 23. za přítomnosti prezidenta prozkoumávat důl, zaslechli rány kladivy. Poté se se zavalenými podařilo navázat kontakt a na papírku přišlo potěšující sdělení napsané červeným fixem: „Všech nás třiatřicet je v pořádku v úkrytu.“

Do té doby nebylo o osudu horníků nic známo a panovaly obavy, že zahynuli. Pracovali v dole San José u města Copaipo v hloubce 700 metrů, když se sesula skála. (více na Novinkách)

Po oznámení šťastné zprávy se k zavaleným dostaly zásoby. Jejich záchranu začal sledovat celý svět. Prostí muži se stali slavní. (více na Novinkách) „Milá Lilo, jsem v pořádku. Buď klidná a neztrácej víru, s Boží pomocí se odsud dostaneme živí,“ ujišťoval například manželku Mário Gómez (63). (více na Novinkách)

Dlouhý život pod zemí s sebou přinášel řadu nástrah. K těm nejzjevnějším patřily deprese. Záběry pořízené přímo u horníků také ukázaly, že skupina je rozdělená na dvě části. (více na Novinkách) Koncem srpna bylo pro horníky zřízeno speciální telefonní spojení a každá rodina mohla v izolované kabině hovořit minutu se svým blízkým. (více na Novinkách)
24. srpen

Ministr dopravy Vít Bárta odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Alfréda Brunclíka. Nahradit ho měl Jiří Švorc. Důvodem výměny byla manažerská pochybení, jichž se Brunclík dopustil v souvislosti se zastavením některých dopravních staveb, o nichž ministerstvo rozhodovalo na základě podkladů ŘSD, uvedlo ministerstvo. (více na Novinkách)



24. srpen

Ve věku 63 let zemřel někdejší lidovecký politik a astrolog Antonín Baudyš. Podlehl rakovině mozku. (více na Novinkách)



26. srpen

Konec politické kariéry oznámil bývalý poslanec Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Stalo se tak poté, co nedokázal uspokojivě vysvětlit, kde vzal svůj majetek. Exministr životního prostředí už dříve připustil, že zneužil poslanecké náhrady. (více na Novinkách)

Šílený střelec zabil v Bratislavě osm lidí

Šílený střelec zabil v Bratislavě nejméně šest lidí
30. srpen

Šílená střelba na bratislavském sídlišti Devínská Nová Ves si vyžádala osm mrtvých. Pachatel začal vraždit nejdříve v domě, pak vyšel na ulici a střílel po všem, co se hýbalo. Mezi patnácti zraněnými byl i český občan.

Policisty na střelbu v jednom z bytů upozornili občané. První hlídka byla na místě do dvou minut. V domě, kde zazněly první výstřely, v ulici Pavla Horova, našli muži zákona vyvražděnou rodinu. (více na Novinkách)

Při hledání pachatele byla nasazena zásahová policejní jednotka. Místní rozhlas žádal obyvatele sídliště, aby nevycházeli ven. (více na Novinkách)

Muže se na konec podařilo dopadnout. Zatknout se nenechal. Spáchal sebevraždu. (více na Novinkách)

Ukázalo se, že masovým vrahem byl člen střeleckého klubu Ľubomír Harman (48), který nebyl nikdy profesionálním vojákem ani policistou. „Vykonal základní vojenskou službu v letech 1981 až 1983,“ uvedl policejní prezident Jaroslav Spišiak.

Vrah v Devínské Nové Vsi bydlel od roku 1989. S vyvražděnou rodinou měl dlouhodobé konflikty. Sousedi ji nicméně za problematickou neoznačili. Neprokázalo se ani, že by šlo o romskou rodinu, jak se prvotně psalo. K romskému etniku patřili jen životní partneři a některé návštěvy majitelky bytu. (více na Novinkách)

Obama oznámil konec bojových operací v Iráku

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední bojová brigáda USA opustila Irák
30. srpen

Prezident USA Barack Obama v televizním vystoupení z Oválné pracovny Bílého domu formálně ukončil bojové operace americké armády v Iráku. Stažení bojových jednotek do 31. srpna stanovovala už dohoda podepsaná s Iráčany Obamovým předchůdcem Georgem W. Bushem.

Slavností předání za účasti amerického viceprezidenta Joe Bidena a ministra obrany Roberta Gatese se konalo v Bagdádu. (více na Novinkách)

Biden slíbil, že americké angažmá v Iráku bude pokračovat v rámci nové stabilizační mise. "Osvobozování Iráku skončilo. Naše závazky ale trvají prostřednictvím operace Nový úsvit," citovala Bidena agentura AFP.

V Iráku nadále zůstalo 50 000 amerických vojáků. Vyměnilo se jejich velení, generála Raymonda Odierna nahradil generál Lloyd Austin. Poslední bojová brigáda USA přitom opustila Irák už v polovině měsíce. Čtvrtá brigáda druhé pěchotní divize se domů vracela přes Kuvajt.

USA na Irák zaútočily 20. března 2003 kvůli údajnému napojení tehdejšího prezidenta Saddáma Husajna na Al-Káidu a jeho nebezpečnému zbrojnímu programu. Záminky se později ukázaly být liché - Husajn s Al-Káidou ve spojení nebyl a mobilní laboratoře a zbraně hromadného ničení spojenci v Iráku nenašli. (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz