přejděte na Úvod

Březen

Chile postihlo zemětřesení

Chilané odklízejí trosky po zemětřesení
1. březen

Střední oblasti Chile postihlo zemětřesení, tentokrát o síle 6,2 stupně Richterovy stupnice. (více na Novinkách) Zemi přitom živel zasáhl už koncem února, a to silou 8,8 stupně. Celkově za sebou zanechaly otřesy půdy stovky mrtvých.

Oběti začaly úřady sčítat v prvních březnových dnech. Nejvíce jich bylo v druhém největším chilském městě Concepción. Tam zemřelo přes pět set osob.

Otřesy půdy poškodily 1,5 miliónu domů. Trhaly na kusy mosty i silnice a poslaly oceánem vlnu tsunami. (více na Novinkách) Byly cítit i v Česku. (více na Novinkách)

Záhy po neštěstí začalo v postižených oblastech rabování. Zloděje rozháněla střelba. (více na Novinkách) Chaos se snažila zvládnout povolaná armáda. (více na Novinkách) Úřady zároveň hledaly viníka - konkrétně se snažily zjistit, proč nikdo před blížící se katastrofou nevaroval. Jako první bylo z nespolehlivosti nařčeno tamní námořnictvo, které mělo upozornit na tsunami. (více na Novinkách)

Sčítání ztrát na životech na konec ukázalo, že zemětřesení usmrtilo více než osm set lidí. Celkově postihlo na dva milióny obyvatel země, půl miliónu jich ztratilo střechu nad hlavou. (více na Novinkách) Otřesy půdy sužovaly zemi opakovaně  celý březen. (více na Novinkách)

1. březen

Radnice začaly zasypávat žádosti lidí, kteří se zranili během tuhé zimy. Zasněžené a neupravené chodníky jsou od ledna 2010 jejich starostí. Údržbu jim nařizuje tzv. chodníkový zákon, který přenáší povinnost o bezpečnost chodců na vlastníka komunikací, tedy většinou obcí a měst. Jen Praha sečetla, že ohlásilo úraz a požádalo o odškodnění 550 osob. „Rovnou to předáváme pojišťovně,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf. (více na Novinkách)



2. březen

Londýnský vrchní soud pozastavil mimosoudní dohodu britského protikorupčního úřadu SFO se zbrojním koncernem BAE Systems, která uzavřela vyšetřování údajné korupce týkající se i České republiky. Začátkem února se SFO a americké ministerstvo spravedlnosti dohodly s BAE na mimosoudním urovnání, v jehož rámci koncern zaplatí pokutu - 30 miliónů liber v Británii a 400 miliónů dolarů v USA (celkem asi 8,65 miliardy korun). (více na Novinkách)



3. březen

Ukrajinský parlament většinou 243 hlasů vyjádřil nedůvěru vládě Julii Tymošenkové. Proti premiérce bylo ale i 41 hlasů z vládního tábora, včetně sedmi poslanců její vlastní strany. (více na Novinkách)

Odborářský boss vyvolal skandál výroky o homosexuálech

Slamečka podává na Duška trestní oznámení
6. březen

Odborářský předák Jaromír Dušek vyvolal skandál ostrými výroky o homosexuálech. Uvedl, že ovládají České dráhy. Prohlásil dokonce, že se kvůli tomu bojí ohnout pro tužku na chodbě.

Dušek se za slovní ataky dočkal ostré kritiky. Tehdejší ministr dopravy Gustav Slamečka označil výroky za nacistickou rétoriku. Vše tvrdě odsoudil i tehdejší premiér Jan Fischer.

Dušek skandální slova pronesl v okamžiku, kdy odpovídal na dotaz, co soudí o současném generálním řediteli Českých drah Petru Žaludovi. „Homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády - pozn. red.). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti,“ prohlásil Dušek. (více na Novinkách)

Za výroky sklidil odsouzení i svých odborářských kolegů. Duška kritizoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Byl vyzván k omluvě. To odmítl. (více na Novinkách) Napadený ministr podal na Duška trestní oznámení. (více na Novinkách) Slamečkovi se poté omluvili i železniční odboráři, jímž v minulosti Dušek šéfoval. (více na Novinkách)

Sám viník se několik dnů nato omluvil Žaludovi. S pokorou to nepřehnal. Připustil sice, že otázka sexuální orientace pro něj není relevantní, ale to, že Žaluda je "tunelář a nejhorší ředitel ČD",  neodvolal. (více na Novinkách)
7. březen

Světové agentury oznámily zatčení mluvčího Al-Káidy Adama Gadahna. Mělo se tak stát v Pákistánu. Gadahn, který má americké občanství, je na seznamu nejhledanějších osob FBI a byla na něj vypsána odměna jednoho miliónu dolarů. (více na Novinkách). Záhy se ukázalo, že se agenti v identifikaci zadrženého spletli. (více na Novinkách)



8. březen

Vláda ve snaze zkvalitnit výuku na vysokých školách vyslovila souhlas s návrhem poslanecké novely vysokoškolského zákona, která omezuje práci „létajících profesorů“, tedy učitelů působících na více školách. Podpořila zřízení registru pracovních úvazků docentů a profesorů. „Nejen vyučující, ale i rektoři a prorektoři působí často jen na částečný úvazek, případně i na plný úvazek, ale s jejich jmény se klidně setkáte v dalších akreditačních spisech, a podle úvazku zjistíte, že máme úderníky, pro něž den má 32 pracovních hodin,“ uvedla předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková. (více na Novinkách)



8. březen

Zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy stupnice zabíjelo v Turecku. Zasáhlo východ země. Nechalo za sebou téměř šedesát mrtvých. Sto lidí bylo zraněno. (více na Novinkách)



9. březen

Královéhradecký soud v neveřejném jednání odmítl žádost advokáta Ludmily Brožové-Polednové o přerušení trestu. Bývalá prokurátorka a nejstarší česká trestankyně tak zůstala ve vězení. (více na Novinkách)



9. březen

Sněmovna přehlasovala zákon vetovaný prezidentem Václavem Klausem, který umožňoval prodej ruzyňského letiště. O to usilovala vláda. Sněmovna musela předtím již přehlasovat veto Senátu. Prezident Klaus zákon o vlastnictví Letiště Praha vetoval koncem roku 2009 s tím, že "zákon představuje průlom moci legislativní do moci exekutivní.“ (více na Novinkách)



10. březen

Americká obchodní komora v ČR, která zastřešuje téměř 500 firem včetně gigantů jako Microsoft, Philip Morris či IBM, oznámila, že dává dohromady speciální tým, který připraví do květnových voleb radikální novelu zákona o veřejných zakázkách. Cílem mělo být zprůhlednění systému přidělování miliónových zakázek v ČR. (více na Novinkách)

Ministr Kocáb nabídl kvůli milence demisi

Ministr Michael Kocáb s mluvčí Lejlou Abbasovou
10. březen

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb poslal premiéru Janu Fischerovi dopis, v němž nabídl rezignaci na svůj post. Důvodem je probírání jeho soukromého života v médiích. Ukázalo se, že udržoval mimomanželský poměr se svou mluvčí Lejlou Abbasovou.

"Již více než dva roky připravujeme (pozn. s manželkou) klidný a přátelský rozvod. Lejla Abbasová, se kterou jsem se poprvé setkal až při nástupu do úřadu, není tudíž v žádném případě příčinou našeho rozchodu," komentoval aféru Kocáb. Uvedl, že s manželkou Marschou žije už dlouhé roky odděleně.

Premiér Fischer záhy oznámil, že je rozhodnut demisi nepodpořit. (více na Novinkách) Po společné schůzce oznámil, že nevěrný ministr ve funkci zůstane. (více na Novinkách) Naopak výpověď z ministerstva podala Abbasová.

Paroubek se přestěhoval z Prahy do Teplic

Jiří Paroubek
11. březen

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se i s rodinou přestěhoval do nového nájmu v Teplicích. Oznámil, že v bytě v centru lázeňského města o velikosti 77 metrů čtverečních bude platit měsíční nájem ve výši 11 500 korun, a rodinou tam první noc stráví co nevidět.

Předseda ČSSD svůj krok vysvětlil tím, že chce být blíž k voličům. Je totiž poslancem za Ústecký kraj a v květnových volbách do Sněmovny tam opět jako lídr kandidoval. (více na Novinkách) V Teplicích o několik dnů později proběhla i programová konference strany, na níž ČSSD představila svou velkolepou kampaň. Patřily do ní i kontaktní telefonáty šéfa soc.dem. a tehdejšího ministra vnitra Martina Peciny - volebního lídra ČSSD v Praze - Pražanům. (více na Novinkách)

Klidné bydlení Paroubkových narušily zprávy, že se rodina nastěhovala do domu muže s kontraverzní minulostí - Petra Bendy. (více na Novinkách) Ten v té době byl Paroubkovým poslaneckým asistentem, navíc se stal kmotrem dcery svého šéfa.
11. březen

Do žebříčku amerického časopisu Forbes, který každoročně zveřejňuje seznam lidí s majetkem větším než miliarda dolarů, se dostali tři Češi. Prvním z Čechů s majetkem přes miliardu dolarů byl Petr Kellner, zakladatel finanční skupiny PPF.  Obsadil 89. příčku. Nováčky se stali majitel společnosti OKD Zdeněk Bakala (828. místo) a majitel Agrofertu Andrej Babiš (937. místo). (více na Novinkách)



12. březen

Šéf ODS v Klatovech David Kolář odstoupil ze všech funkcí - předsedy místního sdružení ODS v Klatovech, místopředsedy oblastního sdružení ODS a Regionální rady ODS v Plzeňském kraji - po rvačce. Rezignoval poté, co Právo upozornilo na to, že opilý nejprve napadl expřítelkyni a poté se popral s policisty. (více na Novinkách)



13. březen

Ukázalo se, že šéf slovenských nacionalistů Ján Slota neovládá text slovenské hymny a neví ani, kdo je autorem hymny Nad Tatrou sa blýska. „Text hymny napsal Janko Kráľ,“ citoval deník Sme Slotu. Autorem textu je přitom Janko Matúška. (více na Novinkách)



15. březen

V České republice přibylo během roku 2009 na 39 tisíc nových obyvatel, celkově žilo v zemi 10,506 miliónu obyvatel. Hlavní přírůstek tvořili imigranti. „Přistěhovalých bylo však oproti roku 2008 o více než polovinu méně, vystěhovalých naopak dvojnásobek,“ uvedl Český statistický úřad. (více na Novinkách)



17. březen

Sněmovna schválila vládní návrh novely zákona, která umožní státu zlevňovat výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických zdrojů. Stát se tak snažil zatáhnout tzv. za brzdu. Solární energie se totiž stala neúměrně dotovanou. (více na Novinkách)



18. březen

Ukázalo se, že ČSSD plánuje velkorysou předvolební kampaň. Vzali si kontokorentní úvěr ve výši 180 miliónů korun. Sumu poskytla družstevní záložna Fio a údajně šlo jen o rezervu. Rozpočet kampaně jinak ČSSD vyčíslila na 160 mil. Kč. (více na Novinkách)

Kvůli modernizaci Prunéřova odstoupil ministr

Jan Dusík
18. březen

Vládu Jana Fischera opustil ministr životního prostředí Jan Dusík. Zdůvodnil to tím, že nemůže rozhodnout v případu posouzení vlivů modernizace uhelné elektrárny Prunéřov II. Premiér mu krátce před tím sdělil, že už není čas na další zvažování. (více na Novinkách) Dusík ale své ano projektu nechtěl dát.

Modernizace elektrárny se stala horkým bramborem. Do schválení projektu se nechtělo ani předchůdci Dusíka, Ladislavu Mikovi. Stanovisko ministerstva z dřívějších dob bylo jasné - žádat na ČEZu nový projekt, který by si vyžádal vyšší investice. Firma to odmítala. Dusík přesto vše žádal. Vycházel přitom z posudku expertů norské firmy DNV.

ČEZ plánoval elektrárnu modernizovat na účinnost 39 procent, ministerstvo žádalo, aby dosáhla 42 procenta. Podle expertů DNV by rozdíl v účinnosti znamenal o 200 000 tun méně emisí oxidu uhličitého ročně.

Zelení následně označili chování ČEZ za nepřípustné. "Postoj premiéra může prospět leda firmě ČEZ. Je to opět ČEZ, který píská a předpokládá, že tak bude stát skákat. ČEZ už dorostl takových rozměrů, že už je třeba se ho obávat a mluvit o tom. Je to firma, která ovlivňuje dění v této zemi,“ prohlásil šéf zelených Ondřej Liška. (více na Novinkách)

Po odstoupení Dusíka se začal ihned hledat jeho nástupce, jenž měl rozhodnout o Prunéřovu. (více na Novinkách) Fischer navrhl tehdejšího ministra zemědělství Jakuba Šebestu. (více na Novinkách) Toho o den později jmenoval do funkce prezident Václav Klaus. (více na Novinkách)

Zelení poté oznámili, že přestávají podporovat Fischerovu vládu. Požádali Michaela Kocába, jehož do ní nominovali, aby odešel. (více na Novinkách). Ten to odmítl. Podle svých slov se bál, že vyvolá politickou krizi. (více na Novinkách) K setrvání v kabinetu zelené vyzvala ODS. Ta si nepřála pád vlády několik týdnů před volbami. (více na Novinkách)

19. březen

Mezinárodní flotila válečných lodí střežící před piráty vody u východního pobřeží Afriky, přijala agresivnější strategii. K nové taktice zavelelo Španělsko, které od ledna předsedalo Evropské unii a jehož rybářská plavidla jsou častým terčem pirátů. Koalice proti pirátům nasadila více letadel a navýšila i počet protipirátských misí. (více na Novinkách)

Česko navštívil britský princ Charles

Prince Charlese s chotí přijal v Praze prezident Klaus
20. březen

Do Česka přiletěl následník britského trůnu princ Charles s chotí Camillou. Čtyřdenní návštěvu republiky zahájil v Praze. (více na Novinkách)

Charles a Camilla si naplánovali v ČR řadu zastávek. Stihli se setkat s prezidentem Václavem Klausem a jeho ženou Livií, projít se Prahou, navštívit operní představení i vyrazit takzvaně na venkov. (více na Novinkách) Součástí nedělního programu byla také slavnostní večeře na Hradě, při níž korunní princ bojoval za řadu ekologických témat. (více na Novinkách)

Klaus poté připustil, že se se vzácnou návštěvou občas v názorech neshodl. S hostem se setkal rovněž tehdejší premiér Jan Fischer. (více na Novinkách)

Charles poté vyrazil na Moravu, jeho cílem se stala ekologická vesnice Hostětín na Uherskohradišťsku. (více na Novinkách) Camilla si zatím v Praze prohlédla baletní školičku a výcvikové středisko vodicích psů.

Před odletem si návštěvu, jež byla součástí turné po střední Evropě, pochvalovali. Princ byl v ČR popáté, vévodkyně poprvé. Chtěl se také setkat s exprezidentem Václavem Havlem. Ten však schůzku ze zdravotních důvodů zrušil. (více na Novinkách)

Obama prosadil zdravotní reformu

Tohle je ku... velká věc, pronesl viceprezident a objal Obamu
21. březen

Americký prezident Barack Obama v Kongresu zaznamenal historický úspěch, když prosadil zdravotní reformu. Po několikahodinové debatě s ní souhlasila Sněmovna reprezentantů.

Největší změna amerického zdravotnictví za několik desítek let by kromě jiného měla zpřístupnit zdravotní péči 31 miliónům nepojištěných. (více na Novinkách)

Pojištění by tak mělo mít 95 procent obyvatel USA místo současných 85 procent. "Po téměř 100 letech jednání a frustrace, po dekádách snažení a roce nepřetržitého úsilí a debat Kongres Spojených států konečně vyhlásil, že si američtí dělníci, rodiny a malé firmy zaslouží bezpečí vědomí, že v této zemi nemoc nebo neštěstí nemohou ohrozit sny, pro něž celý život pracovali," řekl Obama.

Deset amerických států záhy oznámilo, že změny napadnou u Ústavního soudu. (více na Novinkách). Obama nicméně dva dny nato zákon podepsal, a to před demokratickými zákonodárci. (více na Novinkách) O vzruch se v USA vzápětí postaral viceprezident Joe Biden. Ten svému nadřízenému netradičně gratuloval. Poté, co několikrát řekl, že jde o vskutku historický moment, objal se s Obamou, aby mu předal slovo. A ještě mu sdělil: „Tohle je k.... velká věc“ ("This is a big f.... deal"). (více na Novinkách) Radost demokratům zkazila obstrukce republikánů. Ti dosáhli opakování hlasování. (více na Novinkách)

Celá reforma přesto prošla díky legislativnímu háčku Obamovi už 26. března. Pro úpravu zvedlo ruku 220 zákonodárců, 207 bylo proti. (více na Novinkách)

Topolánek naštval politiky svými výroky o homosexuálech

Sestřih Topolánkova rozhovoru pro magazín Lui
21. březen

Magazín Lui zveřejnil celý videozáznam, ve kterém tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek uvedl několik kontroverzních výroků na adresu menšin. Ty začaly na veřejnost prosakovat o několik desítek hodin dříve. Vyvolaly mezi politiky pozdvižení.
 
Bývalý premiér popsal své kolegy mimo jiné: "Co ti mám říct? Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr mám pocit, že uhne. A to ten Fischer prostě je Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí, s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem, to nesouvisí s tím, že je gay." (více na Novinkách)

Oběma se Topolánek záhy omluvil: "Moji milí Honzo, myšleno Fischere, a Gusto, myšleno Slamečko. Ubezpečuji Vás oba, že jsem v neformálním rozhovoru neútočil ani na Židy, ani na církve, ani na homosexuály. Nechal jsem se vtáhnout do nahrávané provokace, kde jsem naopak bránil právo na individuální svobody a práva a hájil jsem svůj laický křesťanský názor na rodinu. Výroky o vás dvou jsou hrubě vytržené z kontextu a nebyly tak myšleny. Omlouvám se Vám, že jsem je použil spíše jako demonstraci mého přesvědčení, že neexistují typické gayské, nebo židovské charakteristiky, že jsou lidé slušní a neslušní," jim v SMS.

Na protest proti očernění otce vystoupil z ODS syn premiéra Jan Fischer. (více na Novinkách)

Topolánek čelil ostré kritice i spolustraníků. (více na Novinkách) Rozhodl se ale, že z funkce neodstoupí, jak si mnozí přáli. (více na Novinkách) Zastal se ho přitom předvolební manažer ODS Ivan Langer. (více na Novinkách)

Šéfredaktor časopisu Lui Jakub Starý Novinkám sdělil, že Topolánek o natáčení dobře věděl, omluvil se mu však za to, že se záznam dostal na veřejnost. Odmítl však politický podtext kauzy. (více na Novinkách)

22. březen

Výbor pro právní otázky Evropského parlamentu se na jednání v Bruselu vyslovil pro vydání komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa k trestnímu stíhání kvůli dopravní nehodě z roku 2007. (více na Novinkách)

Topolánka vystřídal před volbami Nečas

Topolánek odstoupil z kandidátky do voleb, lídrem je Nečas
25. březen

Předseda ODS Mirek Topolánek odstoupil z jihomoravské kandidátky, kterou vedl, pro volby do Sněmovny. Navrhl za sebe místopředsedu strany Petra Nečase.

K rezignaci vyzvala Topolánka výkonná rada ODS, která mu též doporučila, aby zvážil setrvání v čele strany. Nečas poté řekl, že je připraven v případě vítězství ODS ve volbách ujmout se funkce premiéra.

"Nebylo to z důvodu nějakých překroucených výroků (pozn. výroky o homosexuálech), ale hlavně proto, aby ODS vyhrála sněmovní volby a zabránila (Jiřímu) Paroubkovi a komunistům vrátit nás někam před listopad 89," řekl Topolánek. (více na Novinkách)

Nečas oznámil, že udělá pro vítězství ODS v nadcházejících volbách vše. (více na Novinkách) Už pár hodin po převzetí funkce se dostal do sporů s tehdejším šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. (více na Novinkách)

Nicméně změna v ODS byla rozumná. Do jejího čela se dostal člověk přezdívaný také Slušňák, který v minulosti ostře tepal do propojení mnohých vysoce postavených členů strany a soukromého byznysu. (více na Novinkách)

Nečas navíc koncem měsíce oznámil, že chce vystřídat Topolánka i v čele strany. (více na Novinkách) Špičky ODS na Topolánka začaly tlačit, aby odešel. (více na Novinkách)

25. březen

Zástupci eurozóny se v Bruselu dohodli na pomoci zadluženému Řecku. Stalo se tak na summitu v Bruselu poté, co se na podobě pomoci dohodla Francie s Německem. (více na Novinkách)



26. březen

V severoitalském Miláně na poště explodovala zásilka pro premiéra Silvia Berlusconiho. Jeden muž utrpěl lehké zranění. Jiný balíček s výhrůžným dopisem na adresu premiéra byl o den dříve nalezen rovněž nedaleko Milána. K akci se přihlásila Neformální anarchistická federace (FAI). Na lístku obsaženém v balíčku stálo: "V centrech pro cizince se páchá násilí, Maroni je spolupachatel." (více na Novinkách)



27. březen

V severoitalském Miláně na poště explodovala zásilka pro premiéra Silvia Berlusconiho. Jeden muž utrpěl lehké zranění. Jiný balíček s výhrůžným dopisem na adresu premiéra byl o den dříve nalezen rovněž nedaleko Milána. K akci se přihlásila Neformální anarchistická federace (FAI). Na lístku obsaženém v balíčku stálo: "V centrech pro cizince se páchá násilí, Maroni je spolupachatel." (více na Novinkách)



27. březen

Čech bodoval na mezinárodní soutěži krásy. Josef Karas obsadil v jihokorejském Soulu druhé místo v Mr. World. Vítěze nové české soutěže Mr. Czech, který je vůbec prvním českým reprezentantem ve světové soutěži mužské krásy, předstihl pouze Kamal Ibrahim z Irska. Na třetím místě skončil Kenneth Okolie z Nigérie. (více na Novinkách)



29. březen

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb podal demisi. Vyhovět tak výzvě Strany zelených, která jej do vlády premiéra Jana Fischera nominovala, aby ministerský post opustil. (více na Novinkách) Zelení tak učinili poté, co na post rezignoval jejich nominant, ministr životního prostředí Jan Dusík, a premiér svěřil resort ministrovi zemědělství Jakubu Šebestovi.



29. březen

Česká pošta oznámila, že po sto šedesáti letech ukončí koncem měsíce rozesílání telegramů. Lidé je prý využívali stále méně. V roce 2009 jich z poboček odeslali jen 756. Další tisíce si vyměnily firmy a instituce. (více na Novinkách)

Atentátnice zabíjely v moskevském metru

Teror v Moskvě: amatérské záběry těsně po výbuchu
29. březen

V moskevském metru byly spáchány dva atentáty. Ve vlaku ve stanici Lubjanka se nejdříve odpálila sebevražedná atentátnice a zabila 24 lidí. Další útok ženy ve stanici metra Park kultury na téže trase si vyžádal 14 obětí. Zraněných byly desítky lidí. (více na Novinkách)

Mluvčí ministerstva pro mimořádné události Irina Andrijanová k událostem sdělila: „Výbuch zasáhl druhý vagón vlaku, který zastavil ve stanici Lubjanka v 7:56 moskevského času (5.56 SELČ). Nehořelo. Moskevští záchranáři a hasiči nyní zasahují na místě."

Další výbuch ve stanici Park kultury, který nastal v 8:38, si vyžádal čtrnáct obětí. I tady útočila atentátnice v druhém vozu soupravy metra.

K útokům v metru se o několik hodin později přihlásili čečenští separatisté. Našla se těla dvou útočnic i jejich utržené hlavy. Ze záznamů průmyslových kamer se podařilo zjistit, kde nastoupily do metra a že měly doprovod. (více na Novinkách) Prezident Dmitrij Medvěděv v reakci na útoky vyzval k boji proti terorismu "bez váhání až do konce".

Vyšetřování ukázalo, že zaváhaly také ruské bezpečnostní složky i úřady. Přestože se exploze udály v odstupu více než 40 minut, metro nezavřely. Stanice Lubjanka a Palác kultury se přitom nacházejí na stejných trasách. Úřady po prvním výbuchu nechaly v ranní špičce cestovat dál tisíce lidí. (více na Novinkách)

Počet mrtvých během dnů stoupl až na 39. (více na Novinkách) Moskvané reagovali na situaci tím, že přestali jezdit metrem. Nevěřili, že je podzemní dráha bezpečná. (více na Novinkách)

Čečenští povstalci poslední březnový den organizaci útoků nejdříve odmítli. Na internetu se objevil videoklip se záběry velitele radikálů Doku Umarova, který obvinil z odpovědnosti za akce ruské tajné služby. Uvedl, že k moskevským explozím "nemá žádný vztah nikdo z muslimů". (více na Novinkách). Umarov se na konec na neoficiálním webu povstalců kavkazcenter.com k bombovým útokům přihlásil. Vše označil za odplatu za ruské činy na Kavkazu. (více na Novinkách)

31. březen

Památkáři Plzeňského kraje uložili Praze pokutu 3,25 miliónu korun za znehodnocení Karlova mostu při jeho rekonstrukci v letech 2007 až 2009. Plzeňský kraj o tom rozhodl na základě pověření ministerstvem kultury. Nezávisle na tom pak policie v rámci prošetřování opravy Karlova mostu obvinila šéfa magistrátních památkářů Jana Kněžínka kvůli možnému maření úkolu veřejného činitele. (více na Novinkách)



31. březen

Americký prezident Barack Obama povolil těžbu ropy a zemního plynu na východě Mexického zálivu. Krok následoval po dlouhodobé kritice ze strany opozičních republikánů, kteří učinili těžbu v pobřežních vodách jedním z hlavních bodů své kampaně. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz