přejděte na Úvod

Červenec

1. července

Na nekrytých nádražních nástupištích se smí od 1. července kouřit. Umožnila to novela antikuřáckého zákona. Ti, kteří si při čekání na vlak zapálí cigaretu, tedy už nebudou riskovat až tisícikorunovou pokutu. (více na Novinkách)



1. července

Studie americké nevládní organizace Freedom House uvedla, že se zhoršil stav demokracie v Česku. Na stupnici od 1 do 7, kdy jednička znamená nejvyšší úroveň, obdržela ČR 2,21 bodu. Výsledek byl sestaven z dílčích hodnocení různých oblastí – svobody médií, nezávislosti justice nebo korupce. Právě uplácení je s 3,75 bodu podle FH největším nedostatkem ČR. (více na Novinkách)

Česko zasáhla vlna veder

Sinic je zatím podle hlavního hygienika málo
2. července

Českou republiku zasáhla nebývalá vedra. Vydržela dlouhé týdny. Lékaři vyzvali obyvatele, aby více pili a přes poledne se nevystavovali zbytečně slunci. (více na Novinkách)

Nebývale vysoké teploty s sebou přinesly i sucha, která ničila úrodu na polích. Navíc je doprovázely bouřky s krupobitím. (více na Novinkách) Meteorologové varovali, že nenadálý příliv vody vyschlá půda nepojme a ČR hrozí nové záplavy. (více na Novinkách)

Během července padaly letité rekordy. Výjimečným dnem se v tomto směru stala sobota 10., kdy na více než třech desítkách míst ČR zaznamenali změnu statistik. Jako první ji ohlásila meteorologická stanice v Hradci Králové, kde naměřili 34,4 stupně Celsia. V Praze na Karlově byla zaznamenána teplota 35,1 stupně. (více na Novinkách) Podobná situace byla i o den později. (více na Novinkách) Úmorné počasí sužovalo ČR celé tři týdny. Opakovaně měnilo historické statistiky. (více na Novinkách) Lékaři odhadli, že ohrozilo životy až dvou milióny občanů.  (více na Novinkách)

Denní teploty běžně šplhaly přes třicet stupňů Celsia. (více na Novinkách) To vyhovovalo sinicím, které se mnohde přemnožily. Největší riziko hrozilo koupajícím se zejména na Orlíku, Skalce na Karlovarsku a na vodní nádrži Žermanice. (více na Novinkách)
4. červenec

První prázdninový víkend se stal z hlediska dopravních nehod nejtragičtější za půl roku. Od pátku zahynulo 17 lidí, osm zemřelo přímo v pátek, sedm v sobotu a dva lidé v neděli. (více na Novinkách)



5. červenec

Po sečtení hlasů ve druhém kole prezidentských voleb v Polsku tamní Státní volební komise oznámila, že novým prezidentem se stal kandidát Občanské platformy Bronislaw Komorowski (58), který získal 53,01 procenta hlasů. Kandidát opozičního Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński (61) získal 46,99 procenta hlasů. (více na Novinkách)

Tunel Blanka se propadl

Metrostav: do místa závalu Blanky se zatím nejde dostat
6. července

Před jednou hodinou v noci došlo v rozestavěném tunelu Blanka na Praze 6 k závalu. Zasypán byl bagrista i se strojem. Na místě zasahovala jak technika Metrostavu, který tunel buduje, tak tři jednotky hasičů.

K sesuvu došlo v ulicích U Brusnice a Milady Horákové u budovy ministerstva kultury, kde se propadla část parkoviště a zahrady. Podle České televize měl propadlý kráter 12 krát 15 metrů. Bagrista byl vyproštěn o půl sedmé ráno bez zjevného zranění, byl předán zdravotnické službě a převezen do nemocnice. (více na Novinkách)

Tunelový komplex Blanka má být součástí severozápadní části městského okruhu a staví se mezi Malovankou a Pelc Tyrolkou. Jeho délka má činit přes 6,3 kilometru, z toho šest kilometrů samotné tunely. Červencová nehoda přitom nebyla první. V roce 2008 se při stavbě propadla půda v parku Stromovka a vznikl kráter o průměru 30 metrů.

Ražba tunelu Blanka byla po incidentu několik týdnů zastavena. Mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák dále uvedl, že propad půdy se zajistil betonovou plombou. Primátor Prahy Pavel Bém (ODS) podal v souvislosti s událostí trestní oznámení na neznámého pachatele. (více na Novinkách) Nicméně i on sám se ocitl pod palbou kritiky. Jakékoli pochybení ale odmítl. (více na Novinkách)

Kauzu řešil také báňský úřad. Ten nařídil zpracování nového geologického průzkumu a přepracování dokumentace k části tunelu Blanka v okolí Brusnice. Do té doby zakázal další ražbu. (více na Novinkách) Další šetření ukázalo, že průval zeminy v blízkosti Pražského hradu nenastal u čelby raženého tunelu Brusnice, tedy v místech jeho čelního prorážení, ale asi tři desítky metrů v již proraženém úseku, v místě, které mělo být vyztuženo. (více na Novinkách) Zavalený bagrista musel vyhledat lékaře. Skončil na jednotce intenzivní péče příbramské nemocnice. (více na Novinkách) Sám posléze popsal novinářům, že život mu v podzemí zachránila náhoda - zaklíněná noha mezi pedály. Kdyby opustil kabinu, zahynul by. (více na Novinkách)
6. červenec

Předsedové čtyř slovenských pravicových stran podepsali koaliční smlouvu. Za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU) dokument podepsal předseda strany a příští šéf slovenské diplomacie Mikuláš Dzurinda i budoucí premiérka Iveta Radičová. Za stranu Svoboda a Solidarita (SaS) dokument podepsal předseda strany a příští předseda parlamentu Richar Sulík, za Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) předseda a příští ministr dopravy Ján Figeľ a za stranu Most-Híd předseda a příští místopředseda parlamentu Béla Bugár. (více na Novinkách)



8. červenec

Ministerstvo kultury (MK) zrušilo pokutu 3,25 miliónu korun, kterou v březnu Praze udělil Plzeňský kraj za poškození Karlova mostu při rekonstrukci této památky. Důvodem jsou procesní chyby, které krajský úřad udělal, informovala mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. (více na Novinkách)



8. červenec

Evropská komise začala oficiálně vyšetřovat okolnosti privatizace důlního gigantu Ostravsko-karvinské doly (OKD) ze září roku 2004. Tehdy Fond národního majetku prodal státní menšinový podíl (46 %) v OKD jejímu majoritnímu vlastníkovi, firmě Karbon Invest, za zhruba 4,1 miliardy korun. Komisaře zajímalo, zda se ČR při této privatizaci nedopustila nedovolené veřejné podpory, když OKD prodal za netržní cenu. (více na Novinkách)

Slovensko poprvé povede žena

Slovenská premiérka Iveta Radičová
8. července

Slovenskou premiérkou se stala Iveta Radičová. Šlo vůbec o první ženu v této funkci v historii Slovenska. Ve funkci nahradila odstupujícího Roberta Fica. (více na Novinkách)

Radičovou jmenoval do funkce slovenský rezident Ivan Gašparovič. Týž den si koalice pravo-středových stran, která po volbách vyšachovala jejich vítěze Ficův Smer, rozdělila i další funkce. Předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík (42) byl zvolen do čela slovenského parlamentu. Ve druhém kole tajné volby získal Sulík 80 hlasů a Miroslav Číž ze strany Smer-sociální demokracie 62 hlasů. O den později Gašparovič jmenoval celou novou slovenskou vládu. Stalo se tak necelý měsíc po volbách. Vládu sestavily pravicové strany Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU), strana Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a strana Most-Híd. (více na Novinkách) Nová premiérka záhy začala úřadovat. Jejím prvním hostem se stal šéf české TOP 09 Karel Schwarzenberg. Přátelské neformální setkání se uskutečnilo v podvečer v bratislavské restauraci Au Café. (více na Novinkách)

Rusko a USA si vyměnily agenty

Špióni odlétají z USA.
9. července

Rusko si vyměnilo s USA vězněné špióny. Stalo se tak na letišti ve Vídni. Agenti na obou stranách přiznali vinu. Washington předal deset osob, Moskva čtyři.

Na vídeňském letišti asi 45 minut před polednem přistál nejprve Boeing 767, který si u společnosti Vision Airlines pronajala americká vláda, a krátce po něm Jak-42 ruského ministerstva pro mimořádné situace. V americkém letounu podle předpokladů cestovalo deset ruských agentů zadržených koncem června v USA, ruský stroj do rakouské metropole dopravil čtyři osoby vězněné v Rusku za špionáž pro Západ. Šlo o největší výměnu zadržených špiónů od konce studené války, uvedla k akci média.

Omilostněnými puštěnými Moskvou byli vedle ruského vědce Igora Suťagina také explukovník vojenské rozvědky pracující prý pro Brity Sergej Skripal, bývalý rozvědčík Alexandr Zaporožskij a agent CIA Alexandr Sypačov. Washington naopak vydal deset údajných ruských špiónů zadržených koncem června v různých částech USA. (více na Novinkách)
10. červenec

Největší sponzor Věcí veřejných Vít Bárta si vzal přítelkyni a místopředsedkyni Sněmovny Kateřinu Klasnovou. Svatba byla utajovaná do poslední chvíle a údajně o ní neměli tušení ani sněmovní kolegové páru. (více na Novinkách)



12. červenec

Kvůli poškození vozovky byla uzavřena v okolí 121. kilometru ve směru na Prahu na Tachovsku dálnice D5. Poškození podle Ředitelství silnic a dálnic způsobila vedra, kdy se kvůli rozpínání asfaltu na vozovce objevila boule. (více na Novinkách)



12. červenec

Švýcarsko oznámilo, že nevydá režiséra Romana Polanského do Spojených států. Uvedla to švýcarská ministryně spravedlnosti Eveline Widmerová Schlumpfová. Před americkou justicí měl režisér stanout kvůli sexuálnímu styku s třináctiletou dívkou v roce 1977. (více na Novinkách)



13. červenec

V Madridu přistálo sedm disidentů popuštěných z Kuby. Ve společném komuniké vše označili za začátek nové etapy pro budoucnost Kuby. Muži byli propuštěni na základě závěrů předchozích jednání, které vedlo Španělsko a katolická církev s kubánskými politickými vůdci. Celkem mělo být ve čtyřech měsících propuštěno 52 politických vězňů zadržovaných od roku 2003. (více na Novinkách)



13. červenec

Francouzští poslanci drtivou většinou schválili zákaz nošení muslimských oděvů zahalujících celou tvář žen. U muslimů vzbudilo opatření nevoli. Skoro celá opozice, tedy socialisté a komunisté, se odmítla hlasování zúčastnit. (více na Novinkách)

TOP 09 vyslala do boje Tůmu

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma
13. července

Právo napsalo, že kandidátem na primátora hlavního města Prahy bude za TOP 09 bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Měl se tak stát trumfem pro komunální volby do zastupitelstev měst a obcí a do třetiny Senátu ve dnech 15. a 16. října. (více na Novinkách)

TOP 09 informaci záhy potvrdila. "Myslím, že Praze nabízíme to nejlepší, co lze nabídnout v České republice," řekl k tomu šéf strany Karel Schwarzenberg. (více na Novinkách)

Tůma překvapil veřejnost v půli dubna 2010, když ohlásil svoji předčasnou rezignaci na funkci šéfa ČNB. V pozici měl přitom skončit až v únoru 2011.

Obavy z kandidáta TOP 09 záhy ovládly pražskou ODS. Někteří občanští demokraté doufali, že se jim v boji o primátorské křeslo přece jen podaří zlanařit senátora za ODS a herce Tomáše Töpfera. On sám něco podobného odmítl. (více na Novinkách)
14. červenec

Ústavní soud zrušil šestiměsíční lhůtu pro popření otcovství dítěte narozeného v manželství. Nařídil zákonodárcům lhůtu nově upravit. Soud proto s platností od 31. prosince 2011 zrušil sporné ustanovení zákona o rodině, které půlroční lhůtu obsahuje. (více na Novinkách)



15. červenec

Íránský jaderný vědec Šahram Amírí, kterého údajně v roce 2009 unesly americké tajné služby do USA, se vrátil do Íránu. Na teheránském letišti se mu dostalo vřelého přijetí rodiny a přivítal jej i vysoký úředník íránského ministerstva zahraničí. Vědec zopakoval dřívější tvrzení, že byl unesen a mučen. (více na Novinkách)



16. červenec

Italský premiér Silvio Berlusconi se rozhodl: po měsících spekulací nabídl oficiálně na prodej svou luxusní supervilu Certosa na Sardinii. Právě u této rezidence byl loni nahý vyfocen tehdejší český premiér Mirek Topolánek. (více na Novinkách)



19. červenec

Na Slovensku zadrželi dva české občany, kteří kradli vzácné motýly. Chytali je v chráněné přírodní rezervaci u města Ilava na západě Slovenska. Ochranáři přírody muže chytili přímo na místě. V krabicích ukrývali motýly, mezi nimiž byl i chráněný jasoň červenooký. (více na Novinkách)



20. červenec

Petra Paroubková s definitivní platností prohrála spor, který vedla o karikaturu v komiksu Zelený Raoul vycházejícím v časopisu Reflex. Rozhodl o tom odvolací Vrchní soud v Praze, který potvrdil předchozí verdikt soudu nižší instance. Paroubková požadovala omluvu. (více na Novinkách)



21. červenec

Ropná společnost BP se dohodla, že prodá akvizice v Texasu, Kanadě a Egyptě za sedm miliard dolarů americké firmě Apache, aby měla prostředky na odstraňování škod způsobených únikem ropy do Mexického zálivu. Likvidace škod u břehů USA stála firmu přes čtyři miliardy dolarů. (více na Novinkách)



22. červenec

Ukázalo se, že španělské ministerstvo obrany v červenci vzkázalo Česku, že podzvukové bitevní stroje L-159 nebude k výcviku svých pilotů používat a nemá o ně sebemenší zájem. Česko v rámci obchodu plánovalo koupit tři španělská letadla Casa a čtvrté vyměnit za pět strojů L-159. Původním záměrem bývalé vlády Mirka Topolánka bylo nakoupit za 2,3 miliardy korun celkem tři španělská letadla a čtvrté vyměnit za pět L-159. (více na Novinkách)

Zemřel mašínovec Milan Paumer

Milan Paumer
22. července

Milan Paumer, jenž se s bratry Mašíny v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na Západ, zemřel. Bylo mu 79 let. Zesnul v nemocnici na Karlově náměstí v Praze, kde byl již několik týdnů kvůli problémům se srdcem. (více na Novinkách)

Paumer byl v pětičlenné skupině, která se v říjnu 1953 rozhodla dostat se do Západního Berlína. Podařilo se to jen třem z nich, Paumerovi a bratrům Ctiradu a Josefu Mašínovi.

Zbylí dva členové byli dopadeni a vydáni do Československa, kde byli popraveni. Paumer se v roce 2001 vrátil do České republiky. V březnu 2008 mu tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) v Praze předal plaketu předsedy vlády. Smrt Paumera přijali se smutkem četní čeští politici.

Soud posvětil osamostatnění Kosova

Nápis na zdi v Bělehradu hlásá: Kosovo je Srbsko.
22. července

Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu rozhodl, že osamostatnění Kosova na Srbsku nebylo nelegální.

Přiština vyhlásila jednostranně samostatnost v roce 2008, do Haagu proti tomu zaslala podání vláda v Bělehradu. Bělehrad považuje osamostatnění Prištiny za porušení územní celistvosti. Podle soudu ale mezinárodní zákony krok Kosova nezakazují.

"Podle toho soud rozhodl, že vyhlášení nezávislosti 17. února 2008 není v rozporu s mezinárodní právem," řekl prezident soudu Hisashi Owada. (více na Novinkách)

Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost v únoru 2008. Uznalo jej ale jen 69 ze 192 států OSN, mimo jiné USA, Japonsko, Německo, Francie, Velká Británie, Itálie a Česko. Naopak to odmítly Srbsko, které iniciovalo řízení v Haagu, Rusko, Čína, Indie nebo Slovensko.

Krumlov a Praha začaly boj o Muchovu epopej

Detail obrazu Slované v pravlasti z cyklu Slovanská epopej.
24. července

Zhruba tisícovka lidí všeho věku vyšla do ulic Moravského Krumlova. Hlasitě protestovala proti stěhování slavné série obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej do Prahy. První obří plátna měli restaurátoři z Národní galerie připravit k odvezení už následující den. (více na Novinkách)

Protest na konec vyslyšela tamní radnice. Ta rozhodla, že Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy zatím zůstane v Moravském Krumlově. Radnice tak oficiálně rozhodla po žádosti Muchovy rodiny. Městský úřad zakázal manipulaci s obrazy. Vydal předběžné opatření, které ukládá povinnost zachovat poslední pokojný stav díla, což byla podle tehdejšího starosty města Jaroslava Mokrého situace, která nastala rokem 1950, kdy byla epopej do města převezena, resp. od roku 1963, kdy byla vystavena. (více na Novinkách)

Vedení Prahy bylo vývojem situace zaskočeno. Nejdříve jevilo snahu se s Krumlovem dohodnout. Nicméně zdůraznilo, že epopej je jejím majetkem. (více na Novinkách) Do sporu se vložil i prezident Václav Klaus, který se zastal Krumlova. Praha podle něj obrazy nepotřebuje, protože má mimořádných památek dost. (více na Novinkách)

V davové panice na technoparty zemřelo patnáct lidí

Na Loveparade zemřelo v tlačenici 19 lidí
24. července

Na technoparty Loveparade v německém Duisburgu zemřelo dvacet lidí, přes pět set jich bylo zraněno. Panika vypukla v tunelu v ulici Karl-Lehr-Strasse, když se na slavnou akci snažili dostat další milovníci hudby.

Samotná Loveparade pokračovala nějakou dobu dál s tím, že policie žádné nové účastníky na místo nevpouštěla. Chtěla tak předejít další panice mezi lidmi. "Taková katastrofa, kdy se pokojné oslavy mladých lidí z mnoha zemí změní ve smrt, utrpení a bolest, je strašná," řekl německý prezident Christian Wulff. (více na Novinkách)

Loveparade se konala na oploceném místě na okraji města, mezi hlavním nádražím a uzavřenou městskou dálnicí. Podle německých médií se úzký přístupový tunel stal trychtýřem, v němž se srazily dva proudy návštěvníků. Jedni se chtěli co nejrychleji dostat na technoparty a druzí naopak směřovali ven. V prostoru vypukla panika.

Pozdější smutné statistiky se zastavily na 20 mrtvých a více než 500 zraněných. Mezi mrtvými byli účastníci z Německa, ze Španělská, další jsou z Nizozemí, Austrálie, Itálie, Bosny a Číny. Technoparty byla následně zrušena. "Loveparade byla vždy mírumilovná akce, kde lidé demonstrovali své štěstí, hrozné sobotní události ale tento obrázek přebily," řekl zakladatel párty Rainer Schaller. (více na Novinkách)

Následně se ukázalo, že tragédii zapříčinilo šetření. Odborníci navíc už dříve varovali, že místo je ke konání akce nevhodné. Původně se totiž party konala v Berlíně, kde jsou široké ulice. Duisburg nic podobného nenabízel. (více na Novinkách) Pitvy potvrdily, že oběti zemřely na poranění hrudníku po ušlapání či v tlačenici. (více na Novinkách)

V Litvě spadl opuštěný dům na české skauty

25. července

Jedenáct skautů z Prahy bylo zraněno u obce Pakapiu u litevského Kaunasu, když se na ně zřítilo opuštěné stavení. Schovali se v něm při cyklovýletu před deštěm. (více na Novinkách)

Zranění utrpělo osm dětí ve věku čtrnáct až osmnáct let, dvě dívky ve věku dvacet let a jedna dvaadvacetiletá vedoucí. Byli převezení do nemocnic v Kaunasu.

Skautského zájezdu se účastnilo 22 lidí. Zdraví byli následně převezení ihned do Prahy. Česká konzulka Martina Heranová později upřesnila, že pacienti při neštěstí utrpěli většinou polámané končetiny, zranění hrudníku, někteří i lehká poranění hlavy a otřesy mozku. Mezi zraněními byla i zlomenina pánevní kosti. (více na Novinkách)

Ve Švýcarsku zadrželi hledaného Tomáše Pitra

Tomáš Pitr u soudu
26. července

Švýcarská policie zadržela českého podnikatele Tomáše Pitra. Oznámil to šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že ČR požádá Švýcary o Pitrovo vydání.

Pitr byl zadržený v luxusním hotelu v alpském středisku Svatý Mořic.  Policie uvedla, že se na jeho stopu dostala v souvislosti s prověřováním případu praní špinavých peněz. "V rámci tohoto prověřování získali detektivové závažné informace o kontaktech a pravděpodobném výskytu hledané osoby, na kterou byl soudy v České republice vydán evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz," uvedl Šlachta v tiskovém prohlášení.

Pražský vrchní soud Pitrovi uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Od června 2007 je na útěku. (více na Novinkách)

Právníci záhy začali pracovat na tom, aby jejich klient vydán do ČR nebyl. Podali i stížnost proti vazbě. (více na Novinkách) Ukázalo se, že Pitr byl před zatčením v kontaktu s dalším "uprchlíkem" Radovanem Krejčířem i dalšími kontroverzními osobami. S Krejčířem si prý Pitr pravidelně telefonoval a naposledy spolu hovořili jen tři dny před zadržením. (více na Novinkách)
26. července

U mezinárodního soudního tribunálu v kambodžské metropoli Phnompenhu byl odsouzen na 35 let do vězení bývalý vysoký představitel režimu Rudých Khmérů. Šlo o velitele neblaze proslulé kambodžské věznice S-21. Kang Kek Ieu, známý jako Duch (čteno dyš), byl podle soudce válečným zločincem. (více na Novinkách)

27. července

Trojice mužů, kteří v létě 2009 házeli po tehdejším předsedovi ODS Mirku Topolánkovi vejce, dostala od hustopečské radnice pokutu. Uvedla to tajemnice hustopečské radnice Věra Linková. (více na Novinkách)

28. července

Dcera zesnulého veřejného ochránce práv Otakara Motejla Kateřina odmítla plaketu exministryně spravedlnosti Daniely Kovářové in memoriam za celoživotní přínos české justici pro svého otce. Motejlova dcera to vysvětlila v dopise zaslaném Kovářové odkazem na morálku a právní zásady otce. (více na Novinkách)

29. července

Sedmačtyřicetiletá žena ze severofrancouzské vesnice Villers-au-Tertre policistům přiznala zabití osmi novorozených dětí. Dominique Cottrezová je porodila mezi lety 1989 a 2007. Uvedla, že po prvním těžkém porodu kvůli její vysoké hmotnosti už nechtěla vidět žádné doktory a zároveň odmítala antikoncepci. Potomky po porodu zadusila. (více na Novinkách)

31. července

K tragické dopravní nehodě došlo ráno u dánské Kodaně. Zahynulo při ní pět lidí. Čtyři z nich byli Češi pracují v Dánsku. Jejich dodávka narazila do jedné ze zábran na silnici, uvedla tamní média. Podle svědků jela příliš rychle. Tři z cestujících seděli navíc v zadní části auta, kde nebyly žádné sedačky, ti z auta při nárazu vyletěli. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz