přejděte na Úvod

Květen

1. květen

Hned první den po otevření navštívilo český pavilón na světové výstavě Expo 2010 v čínské Šanghaji 35 tisíc lidí. Návštěvnost tak překročila předpokládanou kapacitu objektu o sedminu. "Předčilo to všechna naše očekávání," sdělil generální komisař české účasti Pavel Antonín Stehlík. (více na Novinkách)

New York o vlásek unikl teroristickému útoku

Policie v New Yorku pátrala po důležitém svědkovi - byl jím muž, který se svlékal na ulici.
1. května

Newyorská policie našla výbušniny v podezřelém automobilu zaparkovaném v centru New Yorku. Starosta New Yorku Michael Bloomberg záhy potvrdil, že v podezřelém voze u Times Square bylo výbušné zařízení. Město podle něj uniklo velké tragédii. (více na Novinkách)

Na podezřelý vůz upozornil válečný veterán, který si všiml, že stojí na místě, kde to není povoleno, a má v zapalování klíč. Policie v něm objevila výbušné zařízení, které se ale nespustilo. Dále zajistila propanbutanové bomby a kanystry s benzinem, ohňostroje, hnojivo a elektrická zařízení k inicializaci.

K pokusu o pumový se záhy na internetu přihlásila pákistánská odnož radikálního islámského hnutí Tálibán. Podle ní mělo jít o pomstu za nedávné zabití dvou vůdců radikálního hnutí Al-Káida v Iráku. (více na Novinkách)

K nezdařenému útoku se následně přiznal 30letý Faisal Shahzad, jenž se po činu pokusil odletět ze Spojených států. (více na Novinkách) Byl dopaden na letišti JFK. Zadržen byl ve 23:45 přímo na palubě letadla. Stroj v té době už popojížděl na startovací dráhu. Let byl posléze o několik hodin odložen.

Atentátník měl od roku 2009 americké občanství, žil v Connecticutu a nedávno se do USA vrátil z cesty z bývalé vlasti. Shahzad se vzápětí přiznal, že byl k útoku vycvičen v Pákistánu. (více na Novinkách) Tvrdil ovšem, že jednal sám a odmítl jakékoliv vazby na radikální islamisty. (více na Novinkách)

3. květen

Tři ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace vylezli před 14. hodinou na střechu Strakovy akademie, kde zasedala vláda Jana Fischera. Protestovali proti způsobu rekonstrukce elektrárny Prunéřov II. Demonstranti vyvěsili transparent "Vítejte v ČEZké republice". Policie je po půlhodině přesvědčila, aby slezli. (více na Novinkách)



3. květen

Americký prezident Barack Obama varoval, že ropná katastrofa v Mexickém zálivu může způsobit bezprecedentní ekologickou katastrofu. Sdělil to při návštěvě Louisiany, jejíž pobřeží už bylo ropou zasaženo. Ukázalo se, že z vrtu může unikat až 25 000 barelů ropy, což bylo pětkrát více, než naznačovaly poslední odhady, a 25krát více než ty původní. Škody se odhadovaly na 14 miliard dolarů. (více na Novinkách)



4. květen

K pokutě 500 eur (asi 13 tis. Kč) byla v Itálii poprvé odsouzena muslimka za nošení burky (závoj zakrývající obličej). Porušila tím nařízení starosty města Novara v Piemontu. Mladá muslimka tuniské státní příslušnosti šla po ulici s manželem, když ji zastavila policie. Muž vzápětí odmítl, aby choť kontrolovali muži. Proto se na místo dostavila druhá hlídka policie, v níž byla i žena, a identifikovala ji. (více na Novinkách)



4. květen

Desítky zraněných si v Amsterodamu vyžádal náhlý chaos v davu, který přihlížel obřadu na památku obětí druhé světové války za účasti nizozemské královny Beatrix a členů její rodiny. Paniku způsobil muž, jenž během minuty ticha dlouze zařval. (více na Novinkách)



5. květen

Evropská komise pohrozila ČR soudem kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA. Českou vládu podezírá z porušení pravidel EU pro veřejné zakázky. Podle komise Česko mělo letadla vybrat po celoevropském tendru, ale místo toho o zakázce za 132 miliónů eur (asi 3,5 mld. Kč) rozhodlo bez výběrového řízení. (více na Novinkách)

Sobotka dostal na mítinku ČSSD pěstí

ČSSD ruší velké mítinky, chce dělat více malých
5. květen

Divokou šarvátkou skončil v podvečer mítink ČSSD v Brně na Makovského náměstí. Přímo při řečnickém vystoupení tam byl napaden místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Opilý útočník, který poté nadýchal 1,88 promile alkoholu, ho pěstí srazil k zemi.

Viditelně otřesený Sobotka, kterému ihned přispěchali na pomoc spolustraníci, akci opustil. (více na Novinkách)

Incident záhy odsoudila soc.dem. Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a dvojka pro tehdy blížící se volby na kandidátce na jižní Moravě Jeroným Tejc popsal napadení  jako velmi zákeřné. Podle něj byl útočník skoro dvoumetrový.

"Bohuslav Sobotka právě dokončil první slovo. Zároveň k němu přicházel člověk, jestli by mu mohl něco říct. Bohuslav Sobotka se k němu přiklonil, aby poslouchal, a v tu chvíli přišel ten tvrdý a docela zákeřný útok pěstí do obličeje," sdělil Právu Tejc. (více na Novinkách)

Sobotka musel po útoku vyhledat lékařské ošetření. ČSSD se přesto rozhodla pokračovat v regionu v předvolební kampani. (více na Novinkách) Nicméně ústředí strany několik hodin poté rozhodlo, že se stáhne z náměstí a bude se více věnovat kontaktnímu způsobu získávání voličů. „Nic nestojí za život či zdraví lidí,“ konstatoval tehdejší šéf soc.dem. Paroubek.

„Měníme formu a charakter kampaně. My půjdeme za lidmi z důvodu jejich bezpečí. Centrální kampaň na náměstích nebude, budeme chodit za lidmi do práce, do fabrik, na setkání s odboráři, na vysoké školy a všude tam, kde o setkání budou stát,“ doplnil. (více na Novinkách)

Během vyšetřování incidentu policie zjistila, že útočník byl častým stěžovatelem. Osmačtyřicetiletý muž se k napadení politika přiznal. (více na Novinkách) Uvedl, že mu Sobotka vadil jako ministr financí. Podle něj vykonával funkci špatně a nedobře také vyřídil jeho stížnost. (více na Novinkách) Napadený opustil nemocnici po denní hospitalizaci. (více na Novinkách) Na první mítink přišel už pět dnů po nešťastné události. (více na Novinkách)

Pachateli hrozilo za jeho čin až šest let vězení. (více na Novinkách) Policie ho zadržovala až do 8. května. (více na Novinkách)
5. květen

Nepokoje v Řecku zmítaném finanční krizí si vyžádaly oběti na životech.  Tři lidé zemřeli při požáru aténské banky Marfin, kterou zapálili demonstranti. Byla mezi nimi i těhotná žena. Protestní pochody během generální stávky vyústily v násilí, když lidé odmítající připravovaná úsporná opatření začali házet molotovovy koktejly. (více na Novinkách)



6. květen

Média zaznamenala, že se z bývalého šéfa ODS a expremiéra Mirka Topolánka stal živnostník. Podle zjištění Práva mu vydal živnostenský úřad v Praze 1 živnostenské oprávnění. Po čtrnácti letech v politice si tak Topolánek otevřel vrátka k návratu k podnikání. (více na Novinkách)



6. květen

Rada ředitelů Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýně potvrdila, že český premiér Jan Fischer se stane viceprezidentem banky. Fischer měl do funkce nastoupit od 1. září. Fischera na post navrhl 21. dubna prezident EBRD Thomas Mirow. Správní rada banky, Rada ředitelů, nominaci jednomyslně schválila. (více na Novinkách)



8. květen

Fotbaloví fanoušci večer vytloukli okna a dveře budovy radnice v pražských Vršovicích. Podle radního Prahy 10 Bohumila Zoufalíka byli v davu jak příznivci Bohemians 1905, tak Slavie Praha. Tři až čtyři stovky fanoušků obou týmů protestovaly proti plánovanému stěhování Bohemians na stadión Slavie v Edenu. Policie zadržela 17 lidí. (více na Novinkách)

Zemřel ombudsman Otakar Motejl

Pohřeb Otakara Motejla
9. května

Ombudsman Otakar Motejl zemřel, bylo mu 77 let. Jeho mluvčí Iva Hrazdílková řekla, že zesnul v dopoledních hodinách ve Fakultní nemocnici v Brně - Bohunicích po krátké náhlé nemoci.

Ombudsmanem byl Motejl od roku 2000. V minulosti byl předsedou Nejvyššího soudu ČR a také ministrem spravedlnosti. Dlouhodobě patřil k nejoblíbenějším politikům a veřejným činitelům v zemi. (více na Novinkách) Tomu měl také odpovídat smuteční obřad.

Rozhodlo se, že poslední rozloučení proběhne i se státními poctami 17. května v deset hodin v pražském Divadle na Fidlovačce. „Jsme na to připraveni, rádi to uděláme,“ řekl ředitel divadla a senátor za ODS Tomáš Töpfer. (více na Novinkách)

Se zesnulým, jenž působil v úřadě téměř deset let, se na konec rozloučili lidé jak v Praze, tak v Brně, kde se uskutečnilo vzpomínkové setkání před jeho někdejší brněnskou kanceláří.

Pražský obřad začal v deset hodin ráno. Přišli na něj nejvyšší představitelé státu včetně prezidenta Václava Klause. Přijel i slovenský prezident Ivan Gašparovič. Jako na charakterního člověka, který dokázal vtisknout podobu úřadu veřejného ochránce práv, zavzpomínali na Motejla šéfové obou parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová. S osobní vzpomínkou vystoupili také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a právník David Uhlíř. (více na Novinkách)

Po Motejlově smrti se začal hledat jeho nástupce. V ČSSD se mluvilo o tom, že by do funkce mohl nastoupit František Bublan. (více na Novinkách)

11. květen

Volební lídr ODS Petr Nečas představil "kompetenční tým" pro volby. Jde o jména, která měla být v případném kabinetu ODS.  Veřejnosti se tak představili Alexandr Vondra či Jiří Pospíšil, ale i méně známí Martin Kocourek nebo Pavel Drobil. Chyběl naopak šéf kampaně a místopředseda strany Ivan Langer. Ukázalo se, že s ním Nečas už nepočítá. (více na Novinkách)



11. květen

Nejznámější tváře české kultury se zapojily do akce Vyměňte politiky. Cílem bylo nahradit současné vládnoucí politiky jinými, ideálně z dosud neokoukaných malých stran. "Korupce a lež se staly normou a my s tím musíme něco dělat. Situace je nyní mnohem horší než v roce 1999, je podobná tomu, kde jsme byli před 20 lety,“ řekl marketingový expert a vůdce protestu „Malá revoluce“ David Seibert. K iniciativě se připojili třeba zpěváci Aneta Langerová, Marta Kubišová, Dan Bárta nebo herci Viktor Preiss či Aňa Geislerová či spisovatel Jiří Stránský. Natočili předvolební videa, v nichž na lidi apelují, aby šli k volbám a změnili situaci „ve zkorumpovaném českém prostředí“. (více na Novinkách)



12. květen

Lékaři přitvrdili a pohrozili kvůli nízkým platům odchody. Už v minulosti kvůli tomu uspořádali řadu protestů. Uvedli, že když jim politici nevyhoví, v prosinci podají výpovědi z nemocnic. „Ano, rozhodli jsme se vydat mnohem radikálnější cestou, která zatím byla částečně použita pouze v Polsku. Jde o hromadné výpovědi lékařů z pracovního poměru,“ řekl Právu Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK). (více na Novinkách)



12. květen

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) odvolala ředitele Jiřího Pernese. Prozatímním šéfem byl jmenován Zdeněk Hazdra. Důvodem výměny byly existující pochybnosti o Pernesově odborných pracích, chyboval i v publicistickém textu v tisku. (více na Novinkách)



12. květen

Severní Korea, jedna z nejchudších zemí světa, oznámila, že se jí podařilo dospět k jaderné fúzi pro výrobu energie. (více na Novinkách)

Letecké neštěstí v Libyi: 103 mrtvých

Chlapec, který jako jediný přežil leteckou katastrofu
12. květen

Při nehodě letadla v libyjském hlavním městě Tripolisu zemřeli 103 lidé. Havárii přežil jako jediný malý nizozemský chlapec.

Letoun libyjských aerolinií al-Afrikíja byl na cestě z Johannesburgu do Londýna. V Tripolisu měl plánované mezipřistání. Na jeho palubě bylo 93 cestujících, z toho 61 Nizozemců, a 11 členů posádky. Zachráněný hoch je v dobrém stavu.

Letadlo se zřítilo u jihozápadní ranveje asi deset minut před přistáním okolo šesté hodiny, uvedl francouzský deník Le Monde s odkazem na zdroje z ochrany letiště. (více na Novinkách)

Úřady později identifikovaly devítiletého hocha jako Rubena van Assouwa. Vracel ze safari v Jižní Africe spolu s jedenáctiletým bratrem Enzem, matkou Trudy (41) a otcem Patrickem (40). (více na Novinkách)

Pozdější vyšetřování tragédie ukázalo, že se pilot snažil opakovaně přistát. Manévr ale nezvládl. Nad letištěm byla v té době mlha a písek. (více na Novinkách)
13. květen

Polská média zveřejnila zápis z černé skříňky polského prezidentského speciálu Tu-154, který havaroval 10. dubna v ruském Smolensku. Ze zápisu vyplývá, že posádka si do poslední chvíle neuvědomovala, že letí nízko. Když Tu-154 přistával, měl o 40 metrů menší výšku, než určují předpisy. Kritickou situaci si posádka uvědomila až v momentě, když z kabiny spatřila těsně před sebou les. Pilot chtěl bleskově letadlo zvednout a potřeboval na to pět vteřin (400 metrů). To už nestihl. (více na Novinkách)



14. květen

Studentské volby, které měsíc před sněmovním kláním pořádala společnost Člověk v tísni, ovládla TOP 09, která získala 26,59 procenta hlasů. Na druhém místě se umístila ODS, které dalo hlas 17,56 procenta. Věci veřejné dostaly od studentů 12,11 procenta, Česká pirátská strana (ČPS) 7,74 a Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) měla 7,14 procenta. Do Sněmovny by se dostali i zelení s 5,3 procenta a ČSSD s 5,27 procenta hlasů. (více na Novinkách)

V Česku se opět rozvodnily řeky

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry záplav v okolí Ostravy
16. květen

Silný déšť na Moravě vyhnal hladiny moravskoslezských říček rychle nahoru. Na Karvinsku a Novojičínsku během několika hodin dosáhly třetího povodňového stupně - ohrožení. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že silně pršet bude v regionu až do úterý. (více na Novinkách)

Vytrvalé deště a zvedající se hladiny řek na východní Moravě a ve Slezsku vedly následně až k mimořádným opatřením. Ostravský obvod Slezská Ostrava oznámil připravení na případnou evakuaci obyvatel z části Koblov.

Hladiny řek a potoků rychle stoupaly i ve Zlínském kraji. Ve Valašském Meziříčí v noci začali evakuovat ubytovnu se sedmdesáti lidmi. (více na Novinkách)

Mokrou katastrofu ukázaly letecké snímky zatopeného Ostravska. Situace byla nejhorší právě v Bohumíně, na Ostravsku a v okolí Valašského Meziříčí. Karviná byla odříznuta od světa. Vláda mezitím schválila možné nasazení 800 vojáků. (více na Novinkách)

Živel zaplavil i důležité dopravní tepny, mimo jiné dálnici D1. (více na Novinkách) Vyčerpaní lidé při boji s velkou vodou vzpomínali na minulé záplavy. Hořce přiznávali, že jim již došly slzy. (více na Novinkách) Katastrofa zasáhla také do předvolební kampaně. Všechny strany zastavily kampaně na severu Moravy. (více na Novinkách)

Meteorologové povodně zdůvodnili trvalými srážkami z rozsáhlé tlakové níže ve východní Evropě se středem nad Ukrajinou. (více na Novinkách) Události ovšem označili za očekávané a nijak výjimečné. (více na Novinkách)

Moravu a Slezsko trápil nepřetržitý déšť několik dnů. Vyplavil kompletně mimo jiné obec Troubky na Přerovsku, které se staly symbolem tragických záplav z roku 1997. (více na Novinkách) Voda navíc postupovala nekontrolovatelně ze severu Moravy na jih. Ten se začal připravovat na povodně, které měly být srovnatelné s těmi v roce 1997. Hasiči mimo jiné stavěli hráz u řeky Moravy v Hodoníně. (více na Novinkách)

Po opadnutí vody na severu Moravy a ve Slezsku se ukázal i další problém - oblasti postihly sesuvy půdy. Pohyby zaznamenali například lidé v Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice, v Kunčicích pod Ondřejníkem, Karviné, Fryčovicích a Vendryni. (více na Novinkách) Odborníci označili události za důsledek podmáčení půdy. Podle nich jim nešlo nijak zabránit, a to především v oblastech s jílovitým podložím. "Je to jako lavina, jak se to jednou posune, už se to nedá zastavit," řekl geolog, docent Petr Konečný z Ústavu geoniky Akademie věd ČR. (více na Novinkách)

Po opadnutí velké vody se začaly objevovat otázky, proč byly Morava a Slezsko opět zasaženy, když se tudy živel přehnal v podobném rozsahu už v roce 1997. Ukázalo se, že mnohá slibovaná protipovodňová opatření zůstala takzvaně na papíře. (více na Novinkách) Další informace k událostem ve speciálu Novinek.cz.
17. květen

Ukázalo se, že polská strana věděla o tom, že letiště ve Smolensku je staré, a přesto si vynutila přistání. Náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Kremer a generální tajemník Ochrany vojenských památek Andrzej Przewoźnik (oba při havárii zahynuli) přinutili Rusy pod nátlakem vydat s přistáním ve Smolensku souhlas, informoval list Gazeta Wyborcza. (více na Novinkách)



18. květen

Budova KSČM v ulici Politických vězňů v Praze se zaskvěla rudou barvou. Skupina umělců se záměrem upozornit na to, že se strana nezbavila zodpovědnosti za politické vraždy, načerveno natřela okna i parapety do výšky něco přes metr nad úroveň chodníku. (více na Novinkách)



19. květen

Téměř půl metru sněhu napadl na Lysé hoře. „Máme tady 46 centimetrů sněhu a stále sněží. Občas sníh vystřídá déšť či déšť se sněhem,“ řekl Právu meteorolog z Lysé hory Stanislav Ondruch. Jak dodal, tolik sněhu v květnu nepamatuje. (více na Novinkách)



20. květen

Z Muzea moderního umění města Paříže zmizelo pět cenných obrazů v hodnotě v přepočtu 13 miliard korun. Šlo o obrazy Pabla Picassa Le pigeon aux petits pois (Holub s hráškem), Henriho Matisse La pastorale (Pastorále), George Braqua L'olivier pres de l'Estaque (Olivovník u l´Estaque), Amedea Modiglianiho La femme a l'éventail (Žena s vějířem) a Fernanda Légera Nature morte aux chandeliers (Zátiší se svícny). (více na Novinkách)



21. květen

Ředitel tajných služeb USA Dennis Blair rezignoval. Důvodem byla série selhání služeb. Blair úřad zastával 16 měsíců. Během té doby USA zažily tragickou střelbu na vojenské základně Fort Hood, pokus o atentát v letadle nad Detroitem i neúspěšný útok v New Yorku. (více na Novinkách)



22. květen

Ministerstvo financí vyčíslilo zrušení podzimních voleb v roce 2009. Daňové poplatníky stály 114,5 miliónu korun. Blížící se volby do Sněmovny měly vyjít na miliardu a 56 miliónů korun. (více na Novinkách)



22. květen

Havárie letounu společnosti Air India Express, který havaroval na jihu Indie při přistávacím manévru, si vyžádala 159 mrtvých. Letoun podle úřadů minul přistávací dráhu a rozlomil se. Podle aerolinek neštěstí přežilo sedm lidí. (více na Novinkách)

Prezident a církev se dohodli na správě svatovítské katedrály

Prezident Václav Klaus podepsal dohodu s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou o Chrámu sv. Víta přímo v katedrále.
24. květen

Pražský arcibiskup Dominik Duka a prezident Václav Klaus ukončili osmnáct let trvající spor o katedrálu sv. Víta na Pražském hradě. Podepsali dohodu o správě budovy. Podle dřívějších informací církev spor vzdala.

"Chtěl bych poděkovat za vyřešení sporu, který dlouhou dobu poškozoval vztahy mezi státem a církví a rozděloval společnost. Kéž by tato dohoda byla inspirací pro řešení i dalších problémů naší země," uvedl Klaus. Ve smlouvě se Hrad zavázal poskytnout církvi nemovitosti nutné pro péči o Chrám sv. Víta, stát se přitom bude o nemovitosti nadále starat. (více na Novinkách)

Možný smír ve sporu avizoval Duka záhy po svém nastoupení do funkce. Na rozdíl od svého předchůdce Miloslava Vlka netrval na předání majetku církvi.

24. květen

Dohoda státu se statkářkou Ludmilou Havránkovou a její sestrou o pozemcích pro dálnici D11 není možná. K tomuto názoru dospěla vláda a odhlasovala vyvlastnění pozemků. Informoval o tom hlavní vyjednávač z Úřadu vlády Michal Frankl. (více na Novinkách) Řešení přesto letitý spor neukončilo.

Rozhodnutí vlády se navíc nelíbilo ani hradeckému primátorovi Otakaru Divíškovi (ODS). Farmářka podle něj měla snahu dohodnout a vláda ji trestá za vlastní nečinnost při řešení výkupu pozemku od její sestry Jarmily Štrosové. Rozhodnutí vlády primátor přirovnal k totalitním praktikám komunistického režimu. (více na Novinkách)

Zemřel zpěvák Petr Muk

Zemřel zpěvák Petr Muk
24. květen

V pětačtyřiceti letech zemřel populární český zpěvák Petr Muk. Záhy se objevily spekulace, že spáchal sebevraždu. To policie po vyšetřování vyvrátila.

Zpěvákovo tělo bylo nalezeno v jeho bytě. Zemřel jen několik dnů po vydání nového alba V bludišti dnů, které kritika velmi dobře přijala.

Muk se léta léčil s depresemi. (více na Novinkách) Smutná zpráva zasáhla český kulturní svět. Řada kolegů jí dlouho nevěřila. "Petře, budeš nám moc chybět," vzkázali prakticky jednohlasně. (více na Novinkách)

Rozloučení bylo stanoveno na 3. června, a to do divadla Broadway. (více na Novinkách) Smuteční řeči se ujala Mukova kamarádka, zpěvačka Bára Basiková. (více na Novinkách)

Při policejním vyšetřování vyšlo najevo, že zpěvák zemřel náhodou. "Šlo o nešťastnou událost," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan poslední květnový den. (více na Novinkách)

24. května

Polská Visla protrhla hráze u města Plock, asi 100 km severně od Varšavy, jejíž obyvatelé celý víkend pomocí 120 tisíc dalších pytlů s pískem posilovali zábrany proti vzedmuté hladině. Země k tomuto dni ztratila při záplavách už 15 lidí. Velké části Polska byly pod vodou. (více na Novinkách)



28. května

Sněmovna ukončila před volbami činnost ve starém složení. Podle tehdejších odhadů zhruba čtvrtina poslanců v ní zasedla naposledy. Jako odchodné získali pět měsíčních platů. Nejvyšší částku si odnesla místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS), a to 562 560 korun hrubého. (více na Novinkách)

V Česku se otevřely volební místnosti

V prvních hodinách odvolila pětina lidí
28. květen

Volební místnosti přivítaly odpoledne první voliče do sněmovních voleb. Jejich zájem byl veliký. Mezi prvními hlas odevzdali prezident Václav Klaus i šéfové všech velkých stran. Předseda ČSSD Jiří Paroubek na základě skvělých předvolebních průzkumů oznámil očekávání "vítězství". (více na Novinkách)

Klaus volby označil za výjimečné nejen kvůli délce volební kampaně, ale i kvůli tomu, že se o hlasy voličů ucházejí nezavedené strany. „Je dobře, že skončila volební kampaň, která v délce téměř jednoho roku zneklidňovala, destabilizovala a ještě popichovala k tomu, aby vznikly takové vnitřní spory mezi stranami,“ prohlásil prezident v pražských Kobylisích. Nicméně odmítl sdělit, komu dal hlas. Nevěděla to ani jeho žena Livia. (více na Novinkách)

„Myslím si, že to dopadne velmi dobře a ČSSD bude vítězem těchto voleb,“ řekl novinářům ve volební místnosti v Teplicích Paroubek. (více na Novinkách)

Lídr ODS Petr Nečas odvolil v Rožnově pod Radhoštěm. Ještě před tím popřál hodně štěstí možným koaličním partnerům z TOP 09, VV a KDU-ČSL. (více na Novinkách)

Šéf Věcí veřejných Radek John odvolil v Praze 5. Ani on neskrýval ambice. V nadsázce se členů volební komise zeptal, kolik hlasů může kroužkovat. Po odchodu z volební místnosti Právu potvrdil, že využil všech čtyř možných preferenčních hlasů. "„Menší než dvouciferný výsledek by byl neúspěchem,“ prohlásil John. (více na Novinkách)

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dorazil v pátek do obce Sýkořice nedaleko Berouna. Do urny hodil lístek, v jehož čele stál místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. (více na Novinkách)

Předseda KSČM Vojtěch Filip odevzdal hlas v českobudějovické Základní škole Bezdrevská na sídlišti Vltava. Řekl, že by za úspěch považoval, kdyby komunisté získali více hlasů než v předchozích parlamentních volbách. (více na Novinkách)

Pozdější sčítání hlasů ukázalo, že se nikdo z šéfů budoucích parlamentních stran v odhadech nemýlil. Už prvotní odhady nicméně avizovaly, že vítězství ČSSD nebude nijak drtivé a že se po letech dostanou ke slovu i menší nové politické strany - Věci veřejné a TOP 09. (více na Novinkách)

Konečná čísla to potvrdila. Volby vyhrála ČSSD před ODS. ČSSD získala 22,1 procenta hlasů, ODS 20,2. V přepočtu na mandáty získala ČSSD ve Sněmovně 56 křesel, ODS 53. Třetí TOP 09 41 mandátů. Následovali komunisté s 26 a VV s 24 mandáty. Lidovci, zelení ani zemanovci se do Sněmovny nedostali. Pravice tak získala ve Sněmovně většinu. (více na Novinkách)

Volby ukázaly i na další trend - hojné užívání preferenčních hlasů. Voliči tak vyškrtali vlivné straníky, které dlouhodobě odmítali. Mandát tak nezískal například místopředseda ODS Ivan Langer. (více na Novinkách) Krach lidovců přinesl demisi jejich předsedy Cyrila Svobody. (více na Novinkách) Funkce složilo i vedení zelených. (více na Novinkách)

Podrobnosti o volbách jsou dostupné ve volebním speciálu Novinek.cz.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek složil funkci

Paroubek oznámil rezignaci, dostal polibek od manželky
29. květen

Neúspěch ve volbách neunesl šéf soc.dem. Jiří Paroubek. Už po zveřejnění oficiálních výsledků oznámil svou demisi. Rozhodl se do budoucnosti být pouze řadovým poslancem.

"Je to má osobní iniciativa. Od teď nechávám vedení strany na svých místopředsedech. Nezlobte se proto na mne, že už vám neposkytnu žádné rozhovory," řekl Paroubek s tím, že se soustředí na práci pro stranu v Ústeckém kraji a na práci poslance. Uvedl, že strana očekávala lepší volební výsledek. „Ale tak už to někdy v životě bývá,“ poznamenal. (více na Novinkách)

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka záhy po Paroubkově odchodu uvedl, že vidí velmi skepticky možnost sestavení vlády soc. dem. Podle něj je však třeba také dokončit započaté projekty modernizace ČSSD a do podzimních komunálních voleb jít s obměněnou stranou. (více na Novinkách)

Jednání o složení kabinetu naopak neoficiálně začaly pravicové strany - ODS, Věci veřejné a TOP 09. (více na Novinkách) K jednacímu stolu pak zasedli vyjednávači poslední květnový den. (více na Novinkách)

V soc.dem. se začala vést také diskuse, kdo Paroubka nahradí. Vedle Sobotky měl zájem o funkci Michal Hašek, jihomoravský hejtman. (více na Novinkách) Čistka uvnitř strany zbavila funkcí také volebního manažera Jaroslava Tvrdíka a poradce Petra Dimuna. Oba byli s Paroubkem úzce spjati. (více na Novinkách)
30. května

Pavel Bém dal k dispozici funkci předsedy pražské ODS. Reagoval tak na neúspěšný výsledek ODS ve sněmovních volbách. Rozhodlo se, že pražskou ODS povede do jejího červnového sněmu Pavel Klega. (více na Novinkách)



30. května

Policie na mezinárodním letišti Maiquetía venezuelského hlavního města Caracasu zadržela českého občana. Měl u sebe 10,5 kilogramu kokainu. Byl zatčen spolu s dalšími čtyřmi lidmi. (více na Novinkách)



31. května

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Dělnické strany (DS) proti rozpuštění. Proces s extremistickou stranou byl spravedlivý a její rozpuštění oprávněné, rozhodl ÚS. Dělnická strana podala stížnost v polovině března. Napadla rozsudek Nejvyššího správního soudu o rozpuštění. Ve stížnosti tvrdila, že verdikt popřel ústavní práva na svobodné vyjádření názorů a omezil svobodu sdružování. (více na Novinkách)



31. května

Německý prezident Horst Köhler (67) oznámil, že s okamžitou platností odstupuje z funkce. Důvodem byly jeho výroky ohledně nasazení německých vojáků v Afghánistánu. Köhler hájil jejich nasazení ochranou ekonomických zájmů země. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz