přejděte na Úvod

Prosinec

Policejní prezident začal bojovat o budoucnost

Ministr vnitra Radek John (VV) s policejním prezidentem Oldřichem Martinů (vlevo)
1. prosinec

Prezident Václav Klaus přijal policejního prezidenta Oldřicha Martinů, kterého krátce před tím vyzval ministr vnitra Radek John (VV) k rezignaci. Martinů tak dal najevo, že hodlá o svou funkci bojovat.

Martinů po schůzce s Klausem řekl, že má ze setkání velmi dobrý pocit a že o setrvání ve funkci rozhodne až po setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS). (více na Novinkách)

Ke Klausovi se dostavil následně také John. Vyjmenoval mu 19 důvodů, proč by měl Martinů odejít. (více na Novinkách)

Šéfa policistů ve funkci posléze podpořil i premiér Petr Nečas (ODS). „Mám z toho jednání velmi dobrý pocit... Měl jsem možnost z mého pohledu objektivně informovat o stavu věci, o fungování policie, jejích celostátních útvarů," uvedl Martinů. (více na Novinkách)

John  vyzval Martinů k rezignaci koncem listopadu. Jeho koaliční partnery krok překvapil. (více na Novinkách) Anonymní anketa Práva mezi šéfy elitních policejních útvarů navíc ukázala, že jejich postoje k věci se různily. Někteří volali po změně, jiní zůstávali loajální. (více na Novinkách)

John se i přes nejednoznačnou podporu nevzdal. Oznámil, že chce nového policejního prezidenta od ledna 2011. (více na Novinkách)
1. prosinec

Úřady v některých městech zahltily fronty lidí, kteří nechali na poslední chvíli výměnu řidičských průkazů. Jenom v Praze zbývalo v tu dobu vyměnit na 70 tisíc řidičáků. V celé ČR to pak bylo více než 440 000 průkazů. Úřady oznámily, že všichni opozdilci nebudou mít dokumenty včas. Řidiči si museli měnit průkazy vydané od počátku roku 1994 do konce roku 2000. Jejich platnost končila 31. prosince 2010. (více na Novinkách)

Přívaly sněhu ochromily republiku

Kvůli nejezdícím tramvajím v Praze chodí davy lidí do práce pěšky
2. prosinec

Česko, stejně jako většinu Evropy, pokryl sníh. Silničáři sice na mnoha místech jezdili celou noc, ale vše nezvládli. Kolabovaly hlavní silniční tahy i veřejná doprava. Neodklizené zůstaly také chodníky.

Uzavřena byla ráno třeba dálnice D5 mezi 89. a 93. kilometrem ve směru na Rozvadov kvůli několika nehodám nákladních i osobních aut. Po jejich odstranění zase jiný kamión zablokoval dálnici D5 na 17. kilometru. (více na Novinkách)

Místy neprůjezdná se stala také Praha. Hladký provoz MHD narušovaly nefunkční výhybky tramvají a nesjízdné silnice. Na železnici vyhlásily České dráhy (ČD) kalamitní stav. Největší zpoždění v řádu desítek minut měly vlaky zejména na Liberecku, Přerovsku a Olomoucku. (více na Novinkách)

Zimní počasí trápilo ČR i v následujících dnech. Teploty klesly až na mínus dvacet stupňů Celsia. Například obyvatelé Šindelové na Sokolovsku zažili po 20 letech znovu takzvaný polární den. Za ten označují meteorologové stav, kdy průměrná teplota nepřekročila po celý den hodnotu deseti stupňů pod nulou. (více na Novinkách) Napříč republikou navíc hustě sněžilo. (více na Novinkách) Následná obleva po krátkém oteplení přinesla další problémy - ledovku, rozbředlý sníh a sněhové jazyky. (více na Novinkách)

Zakladatel WikiLeaks se nechal zatknout

Assange se vzdá policii, skrývá se v Anglii
7. prosinec

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se vydal britské policii. Odpoledne byl obviněn ze čtyř sexuálně motivovaných činů. Uvedl ale, že se bude bránit vydání do Švédska, kde na něj byl zatykač vydán. Propuštění na kauci mu bylo zamítnuto. (více na Novinkách)

Assange se přihlásil na policejní stanici v centru Londýna.  39letý Australan se do té doby skrýval na jihovýchodě Anglie. Jeho život věčně na útěku o několik hodin dříve téměř znemožnilo zablokování jeho konta švýcarskou bankou. (více na Novinkách)

Server WikiLeaks od počátku prosince zveřejňoval tajné diplomatické depeše USA. Švédské úřady ale Assange stíhají kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění, kterých se měl dopustit na dvou ženách během své srpnové návštěvy země. Australan nicméně vše popřel. Objevily se dohady, že žena, která jej obvinila, spolupracuje s americkou CIA.

Novinky.cz připravily ke kauze úniku tajných informací celý speciál. (více na Novinkách)

Česko zažilo celodenní stávku

Na pražské Palackého náměstí přišlo méně demonstrantů, než se čekalo
8. prosinec

Česká republika se probudila do celodenní stávky. Jako první začala omezovat činnost část zdravotních zařízení, přidala se čtvrtina škol, úřady i některé galerie, knihovny a divadla. Zaměstnanci ve státní a veřejné sféře tak dali najevo nesouhlas s vládním škrtem deseti procent ve výdajích na mzdy v roce 2011.

Odbory předpokládaly, že aktivně se do stávky zapojí během své pracovní doby 100 000 lidí, obdobný počet zaměstnanců stávku podpoří. Ve veřejné sféře přitom pracuje asi 650 000 lidí. (více na Novinkách) Jejich odhady se potvrdily.

Stávka však chod země výrazně neovlivnila. Prezident Václav Klaus ji označil dokonce za směšnou. Novinky.cz události sledovaly v on-line zpravodajství. (více na Novinkách)

Praha získala projekt Galileo

Evropský komisař pro dopravu Antonio Tajani na tiskové konferenci Bruselu při představení satelitní navigační sítě Galileo.
10. prosinec

Ministři Evropské unie v Bruselu odhlasovali, že v Praze bude sídlit administrativní část satelitního navigačního systému Galileo. (více na Novinkách) Završilo se tak letité úsilí české diplomacie.

„Nyní strany vytvoří tým, který začne s EU jednat o podrobnostech," řekl k dalšímu vývoji ministr dopravy Vít Bárta (VV). Rozhodnutí EU byl podle něj výsledek dlouholeté snahy. "Bylo to náročné diplomatické snažení, ale pozitivní výsledek se dostavil," dodal.

"Jde o byznys s nejvyšší přidanou hodnotou, výhledově díky němu mohou místní firmy, potažmo celá ČR, získat miliardy korun,“ uvedl Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro Galileo z Odboru kosmických technologií a družicových systémů Ministerstva dopravy ČR.

Systém Galileo by měl přijít na 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit 18. (více na Novinkách)
10. prosinec

V nepřítomnosti oceněného čínského disidenta Lioua Siao-poa byla v Oslu udělena Nobelova cena za mír za rok 2010. Siao-po si v Číně odpykává trest vězení a úřady do Norska nepustily ani jeho manželku, ani příbuzné či známé. Předseda poroty Thorbjörn Jagland symbolicky položil ocenění včetně pamětní medaile na prázdnou židli pro laureáta. (více na Novinkách)

Německá policie zastřelila Čechy vylupující tamní banky

Pachatelé na záběrech průmyslových kamer
13. prosinec

Dva lupiče zastřelila odpoledne německá policie ve městě Karlsruhe chvíli poté, co se pokoušeli vyloupit banku. Jak se ukázalo, šlo o roky velmi hledaná lupiče, Čechy. Čtyřicetiletý muž a o dva roky mladší žena byli manželé. Žili v jižních Čechách.

Policii přivolalo do banky poplašené zařízení, které se v okamžiku loupeže aktivovalo. Na místo činu okamžitě vyrazily hlídky. Prchající lupiči, kteří po útěku z banky přeběhli na druhou stranu ulice, se ale bránili střelbou. Naštěstí žádná z kulek nezranila okolo procházející lidi v centru města. (více na Novinkách) Oba pronásledovaní naopak při zásahu zemřeli.

Vyšetřovatelé několik hodin poté oznámili, že jde o tzv. lupiče-gentlemany, které tamní strážci zákona hledali 15 let. Na svědomí měli krádeže a loupeže v hodnotě zhruba dvou miliónů eur (asi 50 miliónů korun). (více na Novinkách)

Média přinesla zprávy, že manželé žili poklidně v nenápadném domě v malé jihočeské obci Dubenec na Českobudějovicku. Sousedi páru vůbec netušili, čím se dvojice živí. (více na Novinkách) To netušil ani jejich dvacetiletý syn, jemuž rodiče v osudný den řekli, že „jedou za přáteli do Prahy“. (více na Novinkách)
14. prosinec

Ve věku 69 let zemřel v USA zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke. Legenda americké diplomacie, která měla na starost dění v Afghánistánu a Pákistánu, byla o víkendu převezena do nemocnice na akutní operaci. Tam Holbrooke i zemřel. (více na Novinkách)

Kauza Drobil zpochybnila protikorupční tažení vlády

Ministr Drobil oznámil rezignaci
14. prosinec

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) oznámil, že odvolal z funkce ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP)Libora Michálka a jeho náměstkovi Dušanu Fibingrovi uložil, aby nastoupil na dovolenou. Odstartovala tím kauza údajné korupce, jež měla vést až k ODS a která vážně narušila důvěryhodnost vlády.

Drobil prvotní informace doplnil, že v rámci rozbrojů na sebe zaměstnanci tajně pořizovali nahrávky z jednání s ministrem a snažili se to pak využít svůj prospěch. S okamžitou platností také ukončil poradenskou smlouvu s Martinem Knetigem. (více na Novinkách)

Postupně však vyšlo najevo, že v pozadí Drobilových kroků je možná korupce, vytváření černých fondů pro ODS. A sám ministr záhy rezignoval. (více na Novinkách) Nicméně trval na tom, že se žádné chyby nedopustil. (více na Novinkách)

Ukázalo se ovšem, že měl žádat Michálka, aby buď nahrávky dal policii nebo zničil. Nahrdávky mají prokazovat, že ministrův poradce Knetig a také Fibingr ho chtěli přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. (více na Novinkách)

Do kauzy se začali zaplétat i jiní politici. Michálek totiž ještě před jejím zveřejněním oslovil s žádostí o pomoc premiéra Petra Nečase (ODS) i ministra vnitra Radka Johna (VV). Oba se později bránili, že nemohli z prvotně poskytnutých informací odhadnout rozsah kauzy.

Michálek oslovil premiéra v říjnu, marně. (více na Novinkách) Sám vysvětlil v rozhovoru pro Právo, proč žádal o pomoc. Jakmile prý informoval Drobila o podezřelém jednání Knetiga, odpověděl mu ministr, že chce vidět důkazy. Od té doby si začal rozhovory nahrávat, jenže to komplikovaly rušičky, a proto požádal Nečase, aby mu pomohla Bezpečnostní informační služba. (více na Novinkách) Jeho postoj jej však zaskočil. Nečas se s Michálkem odmítl setkat. Později to vysvětlil tím, že měl pochybnosti, zda si Michálek nechce při osobní schůzce nahrávat i jeho. Za toto nařčení se mu posléze veřejně omluvil. (více na Novinkách)

Aféra podryla důvěryhodnost vlády, která vyhlásila při nástupu boj s korupcí. ČSSD kvůli ní vyvolala hlasování o nedůvěře kabinetu. Vyšetřování kauzy se ujala protikorupční policie. (více na Novinkách) Politologové ji označili za výsměch boje s korupcí. (více na Novinkách)

Kauza také dále prohloubila spory Johna s policejním prezidentem Oldřichem Martinů a s bývalým minstrem vnitra Ivanem Langerem. John dokonce zadal policejní inspekci, aby prověřila, zda Martinů nevynesl informace z vyšetřování. (více na Novinkách) VV navíc oznámily, že neví, zda podpoří při hlasování ve Sněmovně vládu. (více na Novinkách)

Do role zachránce koalice se pasoval prezident Václav Klaus, když na Hradě vyjednal smír ODS a VV. (více na Novinkách) Jeho součástí bylo odvolání Martinů. (více na Novinkách) Véčkaři na oplátku vládu při hlasování o důvěře ve Sněmovně podrželi. (více na Novinkách)

Zatímco se všichni hádali, hlavní podezřelý z nátlaku na Michálka - Knetig - beze stopy zmizel. (více na Novinkách) Později v prohlášení zaslaným emailem všem tvrdil, že si vše vymyslel a Michálkovi lhal. (více na Novinkách)

Sněmovna schválila rozpočet se schodkem 135 miliard

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)
15. prosinec

Poslanci schválili rozpočet pro rok 2011. Deficit by měl v příštím roce podle návrhu dosáhnout 135 miliard korun. Proti rozpočtu hlasovalo 75 poslanců.

Vládní koalice smetla pozměňovací návrhy opozice, jimiž chtěla převážně ČSSD rozpočet ovlivnit. Například k návrhu Jiřího Šlégra (ČSSD) vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) „velmi naléhavý zcela zásadní nesouhlas“.

Zato byl schválen pozměňovací návrh premiéra Petra Nečase (ODS), který žádal z rezerv část peněz na podporu vědy a výzkumu. (více na Novinkách)
15. prosinec

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil sérii nařízení o omezení vstupu do šesti oblastí Národního parku Šumava. Sporné území tvoří asi deset procent výměry. V šesti lokalitách mohli turisté kvůli nařízením chodit jen po vyznačených stezkách. Podle NSS musí park omezení důkladněji zdůvodnit a vysvětlit. (více na Novinkách)



15. prosinec

Téměř čtyři desítky obětí si vyžádal útok na mešitu v íránském pobřežním městě Čabháru na jihu země v provincii Sístán a Balúčestán. Uvedl to íránský Červený půlměsíc. Desítky dalších osob byly zraněny. (více na Novinkách)



16. prosinec

Odvolací soud v Londýně potvrdil propuštění spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange na kauci 200 000 liber (asi šest miliónů korun). (více na Novinkách)



16. prosinec

Evropská unie se na summitu v Bruselu shodla na změně Lisabonské smlouvy o fungování institucí EU. Drobná úprava má umožnit vznik trvalého záchranného mechanismu pro země v hospodářských potížích. Velké země také navrhují zmrazení unijních prostředků, což by mohlo znamenat, že ČR získá méně dotací. (více na Novinkách)

Volby v Bělorusku provázely manipulace a násilnosti

Běloruští policisté odvádějí zadržené.
19. prosinec

Prvotní odhady potvrdily, že prezidentem Běloruska zůstane dosavadní hlava státu Alexandr Lukašenko, který získal 74 procent hlasů. Porazil tak devět kandidátů opozice. Po vyhlášení výsledků vyšly do ulic tisíce demonstrantů, které rozprášily bezpečnostní jednotky.

Opozice záhy po zveřejnění prvotních odhadů také označila víkendové volby za zmanipulované a na nedělní večer svolala v Minsku demonstraci, kterou policie obušky a ohlušujícími granáty rozehnala a zranila jednoho z poražených kandidátů. (více na Novinkách)

Dalších pět Lukašenkových soupeřů skončilo za mřížemi. Režim navíc rychle odsoudil i stovky demonstrantů. Téměř 600 odpůrců dostalo tresty odnětí svobody na pět až 15 dní. Ministr spravedlnosti Viktar Halavanav rovněž pohrozil, že vláda zakáže opoziční strany zapojené do protestů. (více na Novinkách)
20. prosinec

Český premiér Petr Nečas (ODS) se v Praze setkal s bavorským protějškem Horstem Seehoferem, který do ČR zavítal na přelomovou návštěvu, první od roku 1989. Nečas i Seehofer po jednání připustili, že existují "rozdílné pohledy na minulost", obě strany se však orientují na budoucnost. (více na Novinkách)



21. prosinec

Sníh komplikující leteckou dopravu v Evropě uvěznil desítky tisíc lidí na letištích. Stovky letů zrušily v Británii, Francii a Německu. Problémy hlásily i železnice. Naštvaní cestující, již se mnohde vraceli domů na Vánoce, obvinily letecké společnosti ze šlendriánství. Ty vzápětí oznámily, že normální provoz nejsou schopné během příštích desítek hodin zajistit. Ve Frankfurtu nad Mohanem zdeptaným „trosečníkům“ v terminálové hale pro zlepšení nálady proto objednali klauny. (více na Novinkách)



21. prosinec

Prezident Václav Klaus udělil deset milostí. Jednou z omilostněných byla i někdejší komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová odsouzená na šest let za účast na justiční vraždě Milady Horákové. (více na Novinkách)



22. prosinec

Bývalý argentinský diktátor z let 1976-1981 Jorge Videla byl odsouzen k doživotnímu vězení za zavraždění 31 politických vězňů po vojenském puči z roku 1976 a další zločiny proti lidskosti. K odpovědnosti se přiznal, ale proces označil za odplatu tehdejších poražených, kteří se ujali vlády. Soud v argentinské Córdobě začal Videlu soudit počátkem července spolu s dalšími 29 osobami v souvislosti s postřílením 31 levicových politických odpůrců v dubnu až listopadu 1976. Vojenská junta tvrdila, že byli zastřeleni při útěku. (více na Novinkách)



27. prosinec

Moskevský soud uznal vinným Michaila Chodorkovského z praní špinavých peněz a krádeže 218 miliónů tun ropy. Někdejšímu ropnému magnátovi, který se postavil proti Vladimiru Putinovi, tak přiřkl další roky vězení. (více na Novinkách)

Do Prahy zamířil po dvou letech americký velvyslanec

Norman Eisen
29. prosinec

Americký prezident Barack Obama využil své pravomoci a bez souhlasu Senátu přímo jmenoval velvyslancem v České republice Normana Eisena. Místo bylo po odjezdu republikána Richarda Grabera uprázdněné od 20. ledna 2009.

Obama tak využil situace, kdy Kongres v původním složení končí a nový zasedne na začátku ledna. Platnost takového jmenování je ale omezená, v tomto případě pravděpodobně na jeden rok. Senát ale samozřejmě během této lhůty může kandidáta schválit a jeho působení ve funkci prodloužit. (více na Novinkách)
30. prosinec

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav byl uznán vinným ze dvou znásilnění a sexuálního obtěžování. Soudce George Karra uvedl, že během zdlouhavého procesu vyšly najevo nové skutečnosti, které popřely verzi událostí bývalého prezidenta. Soudce o ní řekl, že je „plná lží“. Prezident byl uznán vinným ve všech bodech obžaloby vyjma zastrašování svědka. (více na Novinkách)



31. prosinec

Česko prožilo jednu z nejtragičtějších silvestrovských nocí. Od silvestrovského poledne do rána zahynulo nejméně deset lidí. Na jihu Moravy například zemřel při požáru senior, muž v Brně nepřežil skok z balkónu, důchodci v Ostravě explodovala pyrotechnika v rukou a například ve Štramberku se na náměstí opily děti do němoty. Na Vysočině zemřela během silvestrovských oslav devětatřicetiletá žena. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz