přejděte na Úvod

Listopad

U cvičných maturit propadla třetina studentů

Generální zkouška na státní maturity
1. listopad

Ministr školství Josef Dobeš představil výsledky generální zkoušky státních maturit. Třebaže ve zkušebním termínu neuspěla třetina studentů, nepovažoval to ministr s ohledem na okolnosti za tragédii, byť některé výsledky označil za alarmující. (více na Novinkách)

Pavel Zelený, který je ředitelem společnosti Cermat, označil za největší problém testy z matematiky. Dobeš přitom uvedl, že obtížnost byla jen mírně nad hranicí znalostí 9. třídy základní školy. Resort předpokládal,  že v ostrém provozu neuspěje u maturity 15 až 21 procent. Úplné znění testů zveřejnil třetí listopadový den. (více na Novinkách)

Se svým komentářem záhy přišel i prezident Václav Klaus. Systém označil za stavění domu od střechy a naopak vyzval ke sjednocení školství zezdola, z první třídy. Podle něj je ještě čas na změnu. (více na Novinkách)

Provedená prověrka také ukázala, že špatně bylo vyhodnoceno na 12 000 testů. „Šlo jednoznačně o porušení metodických pokynů a instrukcí ze strany hodnotitelů a zadavatelů. Většinově se chyba projevila tak, že žák nebyl hodnocen pro nepřítomnost nebo byl hodnocen výsledkem nula navzdory tomu, že zkoušku vykonal," popsal  Zelený.
2. listopad

Těžební společnost British Petroleum (BP) uvedla, že likvidace škod po ropné havárii v Mexickém zálivu přijde na téměř 40 miliard dolarů, což je přes 702 miliardy korun. (více na Novinkách)

ODS a TOP 09 se v Praze nedohodly

Jiří Dienstbier ml. o pražské koalici
2. listopad

Jednání o možné koalici ODS a TOP 09 na pražském magistrátu skončilo nakvašeným odchodem občanských demokratů. Vadilo jim ranní usnesení TOP 09 konstatující, že ODS je napojena na podnikatelské struktury. Šlo o začátek rozporů, které skončily uzavřením koalice mezi ČSSD a ODS.

Vyjednávání v Praze zanášelo rozpory rovněž do vládní koalice. „To, že v Praze mnoho let je udržován jistý kartel moci ODS a ČSSD, ví každý, to není žádná invektiva. Že v obou klubech, ODS i ČSSD, je velká snaha bez ohledu na vůli voličů kartel udržet, také ví každý a také to není žádná invektiva. Ostatně stačí se podívat na prebendy z dozorčích rad pro politiky obou klubů,“ obul se do vyjednávačů ostře místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. (více na Novinkách)

Pražská část partaje záhy oznámila, že ODS si hledá záminku k ukončení vyjednávání. O koalici ODS a ČSSD bylo podle ní dávno rozhodnuto. (více na Novinkách)

Zarazit koalici v Praze se nepodařilo ani vedení ČSSD. Dočasný lídr Bohuslav Sobotka neprotlačil na jednání stranického předsednictva v Lidovém domě usnesení, ve kterém by vedení oranžových nedoporučilo koalici s ODS v hlavním městě. (více na Novinkách)

Pražské soc. dem. začal být nepohodlný také její vlastní lídr, Jiří Dienstbier mladší. Ten se opakovaně vyjádřil, že velká koalice je selháním a že ji nemá ČSSD s ODS uzavírat. (více na Novinkách) Dienstbier na protest proti vyjednávání na konec sám rezignoval. (více na Novinkách)

Po řadě dalších rozmíšek mezi TOP 09 a ODS byla na konec opravdu uzavřena koalice mezi ODS a ČSSD. Stalo se tak 16. listopadu. Představitelé obou stran se dohodli nad ránem, přibližně o půl čtvrté. Vítězná TOP 09 odešla do opozice. (více na Novinkách)

2. listopad

Poslanecká sněmovna večer schválila balíček úspor v sociální oblasti. Jeho součástí byla mimo jiné změna v odměňování státních zaměstnanců. Koalice prosadila i další změny, které mají vylepšit kondici veřejných financí, včetně snížení podpory stavebního spoření a zvýšení daní. Opozici se nepodařilo jednání Sněmovny zablokovat. (více na Novinkách) Senát rozhodnutí Sněmovny posvětil o deset dnů později. Odboráři zopakovali, že kvůli škrtům svolávají na osmého prosince demonstraci. (více na Novinkách)

3. listopad

Ve věku 72 zemřel bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin. Oznámily to ruské tiskové agentury. (více na Novinkách)

4. listopad

Bývalý šéf pražské ODS Pavel Bém se oficiálně rozloučil s dráhou primátora hlavního města, kterou zahájil před osmi lety. Událost si nenechal ujít ani jeho dlouhodobý spojenec prezident Václav Klaus. Ten chtěl podle svých slov na Staroměstské radnici poděkovat primátoru Bémovi za „neuvěřitelně pozitivních osm let“, i když život nekončí. (více na Novinkách) Právě Bém byl přitom v minulosti spojován s rozbujením vazeb podnikatelů na pražskou samosprávu.



4. listopad

Čínský prezident Chu Ťin-tchao se stal nejvlivnějším člověkem na planetě, vyplynulo to z hodnocení amerického magazínu Forbes pro rok 2010. Hlava Číny tak v žebříčku na druhou pozici odsunula prezidenta USA Baracka Obamu, jemuž byl primát přiznán vloni. (více na Novinkách)



5. listopad

Zprávy o lidském rozvoji (Human Development Report 2010), kterou zveřejnil Rozvojový program OSN, ukázaly, že se mají Češi dobře. Ve světovém žebříčku kvality života obsadilo Česko podle OSN 28. místo, roku 2009 postoupilo o osm míst vzhůru a bylo z reformních zemí první. (více na Novinkách)



5. listopad

ČR zasáhly na podzim nezvykle vysoké teploty. Rtutě teploměrů šplhaly až ke dvaceti stupňům Celsia. V pražském Klementinu odpoledne naměřili 18 stupňů Celsia, padl tak teplotní rekord z roku 1948, kdy tam teploměr ukázal 16,9 stupně. (více na Novinkách)



6. listopad

Vyšlo najevo, že ČSSD se topí v dluzích. Soc. dem. musí postupně splácet kontokorentní úvěr 180 miliónů korun od družstevní záložny FIO. (více na Novinkách)



6. listopad

Ve španělském poutním městě Santiago de Compostela vyzval papež Benedikt XVI Evropany, aby se více otevřeli Bohu. Podle španělského deníku El País řekl, že víra se musí obnovit, a reagovat tak na světskost, jaká "existuje ve Francii a v České republice, ale také ve Španělsku". (více na Novinkách)



8. listopad

Ústecký krajský soud rozhodl, že říjnové komunální volby ve třech okrscích v Krupce na Teplicku jsou neplatné, hlasování se zopakuje. Výsledek voleb v Krupce mělo ovlivnit kupčení s hlasy místních Romů. (více na Novinkách)



8. listopad

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) přišel na půl roku o řidičský průkaz. Sebral mu ho Městský úřad v Nymburku za to, že jel v červenci z vlastní svatby soukromým vozem bez platné registrační značky. (více na Novinkách)

V Polsku postavili nejvyšší sochu Ježíše na světě

V Polsku mají největšího Krista na světě
8. listopad

Po pěti letech byla v městečku Šwiebodzin v polském Gorzowském vojvodství dokončena betonová socha největšího Krista na světě.

Polský Ježíš měří symbolicky 33 metrů, neboť podle bible bylo Kristovi, když zemřel, právě 33 let, a stojí na 16 metrů vysokém kopci navršeném z hlíny.

Rekord vzal monumentu Krista v brazilském Rio de Janeiru postaveném  roku 1931. Ten vznikl k 100. výročí nezávislosti země a je v současnosti o tři metry nižší než polský.

Polská skulptura měla být hotová už koncem října, avšak vítr a nehoda, při níž se zranil jeden dělník, způsobily odklad. (více na Novinkách)

Socha byla posléze vysvěcena v neděli 21. listopadu. (více na Novinkách)

Poslanci odsouhlasili omezení podpory solární energie

Solární elektrárna s větrnými v pozadí
9. listopad

Poslanci schválili návrh zákona, který omezil podporu solární elektřiny a měla zabránit masivnímu zdražení energie. Vláda v něm navrhla, aby takto vyráběná elektřina byla po další tři roky zdaněna 26 procenty.

Zdanění by se dotklo elektráren, které byly uvedeny do provozu v roce 2009 a 2010. Pro hlasovalo 123 poslanců, proti 12. Návrh putoval do Senátu. Zpravodaj zákona Milan Urban (ČSSD) po hlasování uvedl, že občané i firmy si mohou oddechnout, neboť elektřina nezdraží. "Je to dobrý zákon,“ řekl. (více na Novinkách)


9. listopad

Revizor může zadržet černého pasažéra. Toto přelomové rozhodnutí zveřejnil Nejvyšší správní soud. Dospěl k němu při projednávání případu z Plzně, kdy se cestující bez jízdenky pokoušel uprchnout před revizorem z trolejbusu. (více na Novinkách)

Na Slovensku zavraždili prominentního právníka Valka

Ernest Valko
9. listopad

Předního právníka a bývalého předsedu federálního Ústavního soudu Ernesta Valka (57) zastřelili večer v jeho domě v obci Limbach nedaleko Bratislavy. Přivolaný lékař konstatoval smrt. Potvrdil to policejní prezident Jaroslav Spišiak. Tělo zavražděného našly jeho exmanželka a dcera.

Valko, který v roce 1992 předsedal Ústavnímu soudu ČSFR, působil na Slovensku jako prominentní právník. V několika sporech zastupoval také současného ministra financí Ivana Mikloše. V minulosti byl dokonce zatčen v souvislosti s obviněním podnikatele Ladislava Reháka. Následně byli Rehák i Valko propuštěni a vyšetřování bylo zastaveno. (více na Novinkách)

10. listopad

Žádné úsměvy do kamer ani blýskání fotoaparátů. V tichosti a utajení byla odpoledne v Brně podepsána koaliční smlouva mezi vítězem voleb v moravské metropoli ČSSD a druhou ODS. Primátorem se tak znovu stal Roman Onderka (ČSSD). (více na Novinkách)



10. listopad

Výroční zpráva úřadu Evropské unie pro drogovou problematiku (EMCDDA) připsala Čechům nelichotivé prvenství. Míra užívání konopí (marihuany) mezi mladšími ročníky (15-34 let) je v České republice nejvyšší v Evropě (28,2 procenta). Na druhém místě je Itálie s 20,3 procenty. (více na Novinkách)

Americký diplomat obvinil Bartáka, že si řekl o úplatek

Martin Barták.(ODS)
12. listopad

Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss uvedl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Martin Barták milióny dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy se zakázkou.

Barták to popřel. Podle něj je to vykonstruovaná záležitost. Kauzu označil v následném rozhovoru pro Právo za „hrozivou ve své absurditě“. Obvinil také deník Mf Dnes, který s aférou přišel, že ho chce zlikvidovat. (více na Novinkách)

Cabaniss řekl, že se událost stala ve Washingtonu na akci pořádané českým velvyslancem. Mezi hosty byli i Barták, Cabaniss a jeho kolega z Tatry, šéf její americké pobočky Duncan Sellars, který Cabanissovo obvinění potvrdil. Bývalý velvyslanec řekl, že při rozhovoru s Bartákem dostal nabídku, která jej úplně vyvedla z míry.

"S náměstkem Bartákem jsme si normálně povídali. Pak jsme mluvili o problému, který měla Tatra s Pragou. V jednu chvíli řekl, že za určitý obnos - přesnou sumu si nepamatuji - by problémy mezi Tatrou a Pragou mohly být vyřešeny," sdělil diplomat. (více na Novinkách)

Vážné obvinění nenechalo chladným ani premiéra Petra Nečase (ODS).  „Má to zahraničně politický rozměr, může to narušit vztahy se spojencem (USA) v rámci NATO,“ zdůraznil. Také proto prý telefonoval i Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a sdělil mu svůj nesouhlas s tím, aby si Bartáka ponechal v úřadu do skončení vyšetřování, jak ministr financí původně plánoval. Barták si záhy po vypuknutí aféry vzal neplacené volno. (více na Novinkách)

Jeho rozhodnutí ovšem nezažehnalo konflikt mezi Nečasem a Kalouskem. Oba se začali přít, kdo ho poslal domů. Zatímco premiér tvrdil, že se tak stalo po jeho zásahu, Kalousek oponoval, že volno si vzal sám Barták. (více na Novinkách)

Přes vlnu kritiky se ozvali také Bartákovi zastánci. Šéf společnosti Praga-Export Petr Ptáček v rozhovoru pro Právo uvedl, že Cabaniss obvinil exministra proto, aby odvedl pozornost od vlastní podezřelé provize. „My jsme měli podezření na spáchání trestného činu a nekalého jednání pánů Cabanisse a Adamse. Protože jsme měli pocit, že porušili zákony USA, tak jsme se v listopadu 2007 formálně obrátili na americkou ambasádu, že jí předáme důkazy,“ řekl mimo jiné Ptáček. (více na Novinkách)
13. listopad

V Praze ve věku 85 let zemřel známý psychiatr a sexuolog Miroslav Plzák. Plzák se proslavil jako populární klasik manželské terapie a zakladatel Linky důvěry. (více na Novinkách)



13. listopad

Sjezd Strany zelených rozhodl, že partaj nadále povede její dosavadní předseda Ondřej Liška. V tajné volbě získal 125 hlasů z 209. (více na Novinkách)

Manažera Central Group zadrželi kvůli daňovým únikům

13. listopad

Protikorupční policie zadržela výkonného ředitele developerské firmy Central Group Aleše Novotného a další čtyři osoby. Všichni jsou podezřelí, že připravili stát na daních o stovky miliónů korun.

Policie vyšetřuje podezření na daňové úniky Central Group už více než rok. Loni v listopadu policie provedla v kancelářích firmy razii a zabavila účetnictví firmy. Vedení společnosti tehdy tvrdilo, že za vyšetřováním firmy stojí konkurenční boj. (více na Novinkách)

Policie na následující tiskové konferenci uvedla, že seznam zadržených nemusí být konečný. „Central Group měla spoustu dodavatelů a spousta z nich může být fiktivních,“ uvedl vedoucí odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze Ladislav Letko s tím, že kromě počtu obviněných může být výrazně navýšena i celková částka vzniklé škody z daňového úniku. Ta v současné době převyšuje 200 miliónů korun. (více na Novinkách)

Barmská junta propustila Su Ťij

Su Ťij hovoří po propuštění s davem lidí před svým domem.
13. listopad

Vojenská junta v Barmě propustila opoziční vůdkyni Su Ťij z domácího vězení. Členové junty odstranili od jejího domu zátarasy, poté se do jejího sídla vrhli její příznivci. Nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij byla z domácího vězení propuštěna po sedmi a půl letech. (více na Novinkách)

Su Ťij vzápětí vyzvala v projevu tisíce svých stoupenců, aby usilovali o demokracii v Barmě ovládané vojenským režimem a aby stáli za svými právy.

„Není důvod ztrácet naději,“ řekla v projevu před sídlem své strany Národní liga pro demokracii (NLD). Uvedla, že necítí žádnou zášť proti těm, kdo ji věznili. "Věřím v lidská práva a ve vládu práva," zdůraznila. (více na Novinkách)

15. listopad

Ostravský krajský soud rozhodl, že se budou opakovat komunální volby v Českém Těšíně. Potvrdila to mluvčí radnice Dorota Havlíková. Důvodem je kupčení s hlasy voličů. (více na Novinkách)



16. listopad

Na seznam nehmotného dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byly nově přidány masopustní průvody z Hlinecka a také sokolnictví, které na zápis navrhlo 11 zemí včetně České republiky. (více na Novinkách)

Britský královský dvůr oznámil, že se William bude ženit

BEZ KOMENTÁŘE: Princ William a jeho přítelkyně Kate Middletonová
16. listopad

Britský korunní princ William se bude na jaře 2011 ženit, oznámila královská rodina. Syn prince Charlese a zesnulé princezny Diany si vezme dlouholetou přítelkyni Kate Middletonovou. Oba mají 28 let.

"Jsem zprávou nadšen. Oběma snoubencům přeji všechno nejlepší," reagoval na oznámení britský premiér David Cameron. Záhy veřejně gratulovala i královna Alžběta II. s chotěm, vévodou s Edinburghu Philipem.

Královská rodina rovněž potvrdila, že pár je od října zasnouben. William Kate požádal o ruku v říjnu během dovolené v Keni. Vyjádřil se, že byl velmi šťasten, že Kate řekla ano. Své snoubence věnoval prsten po své matce lady Dianě. (více na Novinkách)

Stanice SkyNews oznámila, že sňatek posvětily obě rodiny. Ty upřesnily, že náklady honosného obřadu zaplatí ze svého. (více na Novinkách)

Británie vyhlásila na den uzavření sňatku - 29. duben, svátek. (více na Novinkách)
17. listopad

Prezident Václav Klaus se v projevu při jedné ze vzpomínkových akcí na události spojené s datem 17. listopadu pozastavil nad nepatřičným srovnáváním násilí, jehož se Češi dopustili na Němcích s nacistickým terorem. "Jsem již delší dobu frustrován z narůstající asymetrie – v médiích i v politickém diskursu – mezi pozorností věnovanou událostem před zahájením II. světové války, událostem v jejím průběhu a událostem po jejím skončení," připomněl. (více na Novinkách)

Lékaři zkoumali kosti a lebku Tycha Braha

Archeologové vytáhli rakev s ostatky Tycha Braha
17. listopad

Radiologové pražské Nemocnice Na Homolce pomocí počítačové tomografie (CT) zkoumali kostru slavného dánského astronoma Tycha Braha. Jeho ostatky v cínové rakvi vyzvedli archeologové o dva dny dříve.

Uvnitř rakve byly části dlouhých kostí, žeber i část lebky. Zachovaly se i zuby v horní čelisti.

"Ostatky těla jsme vyšetřovali po částech - zkoumali jsme postupně dlouhé kosti, žebra, obratle, zbytky obličeje i další drobné kosti. Celá lebka se nezachovala, zůstala jen její obličejová část, zachovalé jsou i zuby v horní čelisti. Naskenovali jsme zhruba 25 000 tenkých řezů," popsal práci českých lékařů radiolog Martin Horák.

 Vyšetření trvalo podle něho asi hodinu, počítačové zpracování dalších pět hodin. (více na Novinkách) Zkoumání ostatků bylo součástí česko-dánského projektu, který měl zjistit přesnou příčinu smrti této slavné osobnosti. Dosud se za nejpravděpodobnější pokládá smrt v souvislosti s ledvinovými kameny.

Odborníci za velkého zájmu veřejnosti odkryli klenbu hrobu v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí 15. listopadu. (více na Novinkách)
18. listopad

Tanzanec Ahmed Khalfan Ghailani byl prvním vězněm z americké základny Guantánamo, který stanul před civilním soudem. Ten jej uznal vinným jen v jediném bodě, ve zbývajících 285 bodech obžaloby, zahrnující i vraždu, byl 36letý muž očištěn. Podle prokuratury se v roce 1998 podílel na útocích na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii, při nichž zemřelo 224 lidí. (více na Novinkách)



18. listopad

Švédská státní zástupkyně Marianne Nyová oznámila, že zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange má být zatčen. Zatýkací rozkaz na něj vydalo švédské státní zastupitelství kvůli podezření, že se kontroverzní Australan ve Švédsku dopustil znásilnění, sexuálního obtěžování a nedovoleného nátlaku. Devětatřicetiletý Assange spáchání jakéhokoli sexuálního deliktu popřel. Jeho server v roce 2010 zveřejnil stovky tisíc tajných dokumentů o operacích v Afghánistánu a Iráku. Vysloužil si za to ostrou kritiku Pentagonu. (více na Novinkách)



18. listopad

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro se vzdal poslední funkce, která mu dosud - alespoň formálně – patřila. Odstoupení z pozice předsedy kubánské Komunistické strany zdůvodnil horšícím se zdravotním stavem. (více na Novinkách)



19. listopad

Astronomové objevili první planetu zrozenou mimo naši galaxii. Oznámil to v online vydání časopisu Science. Planeta obíhá hvězdu nesoucí označení HIP 13044, je od Země vzdálená 2000 světelných let a je o pětinu větší než Jupiter. (více na Novinkách)



20. listopad

Novým šéfem lidovců se stal třiatřicetiletý veterinář a tajemník KDU-ČSL na Pardubicku Pavel Bělobrádek. Na sjezdu lidovců ve Žďáru nad Sázavou byl zvolen už v prvním kole, když dostal 280 z celkem 425 hlasů. (více na Novinkách)



20. listopad

Katolická církev zřejmě částečně mění vztah k prezervativům. Papež Benedikt XVI. uvedl stanovisko, že v určitých případech je používání kondomu zcela v pořádku.  (více na Novinkách)



22. listopad

Policie oznámila, že za červencový zával tunelů Brusnice na parkovišti budovy ministerstva kultury nebude nikoho stíhat. Trestný čin se podle vyšetřovatelů nestal, protože nedošlo k ublížení na zdraví ani veřejnému ohrožení. (více na Novinkách)

KLDR zaútočila na Jižní Koreu

Severní Korea zaútočila na jižního souseda
23. listopad

Až dvě stovky dělostřeleckých granátů vypálila severokorejská armáda na území Jižní Koreje. Střely zasáhly několik budov, které začaly hořet.  Jihokorejci střelbu opětovali.

Přestřelka se udála na západě Korejského poloostrova v úterý odpoledne místního času. Vojáci KLDR vypálili na jihokorejský ostrov Jonpchjong 50 granátů. Obyvatele údajně předem varovali přes tlampače.

Podle jihokorejské stanice YTN vzplálo 60 až 70 domů, na televizních záběrech se nad ostrovem s 1200 až 1300 obyvateli vznášel kouř. Několik granátů dopadlo do moře. Jihokorejská armáda vyhlásila poplach a k ostrovu byly povolány bojové letouny F-16. (více na Novinkách)

Média nejdříve oznámila, že při útoku padli dva jihokorejští námořníci, zraněno bylo dalších 16 námořníků a také byli zraněni tři civilisté. Následně se počet mrtvých zvýšil na čtyři. Spojené státy v reakci na incident naplánovaly s Jižní Koreou společné námořní manévry. (více na Novinkách)

Útok vyvolal ostré reakce. Napadená Jižní Korea pohrozila sousedovi raketovým útokem. „Tato provokace může být považována za invazi na jihokorejské území. Současně jsou nevybíravé útoky na civilisty vážnou záležitostí,“ řekl jihokorejský prezident I Mjong-bak. (více na Novinkách)

Jihokorejci také zveřejnili letecké záběry ukazující spoušť po bombardování. (více na Novinkách) KLDR nicméně žádnou pokoru neprojevila. Naopak prohlásila, že plány USA a Jižní Koreje na rozsáhlé vojenské cvičení přibližují Korejský poloostrov "na pokraj války". (více na Novinkách)
24. listopad

Spor lidoveckého expředsedy Cyrila Svobody s církevní charitou o dům v pražských Dejvicích definitivně skončil. Ústavní soud 16. listopadu odmítl jeho stížnost pro porušení práva na spravedlivý proces. (více na Novinkách)

Novým šéfem Senátu se stal bývalý šéf odborů

Noví senátoři složili slib, předsedou zvolen Štěch
24. listopad

Novým předsedou Senátu se stal sociální demokrat Milan Štěch. Jeho strana, která má v horní komoře většinu, obsadila i většinu postů šéfů výborů. (více na Novinkách)

Štěch dostal 69 hlasů. V čele horní komory nahradil podle očekávání dosavadního předsedu Přemysla Sobotku (ODS). (více na Novinkách) Odstupujícího předsedu ztráta funkce, jak uvedl, nijak nebolela. „Určitě nebudu plakat, to při mé povaze není mým zvykem," uvedl Sobotka. (více na Novinkách)
24. listopad

Zemřel jeden z posledních veteránů československé bombardovací perutě RAF plukovník Jan Wiener. Veterán vzdušných bitev druhé světové války podlehl dlouhé nemoci ve věku 90 let v pražské Ústřední vojenské nemocnici. (více na Novinkách)



26. listopad

Dolní komora ruského parlamentu Duma odsoudila masakr Poláků v Katyni, kterého se dopustili Sověti za druhé světové války. Uznala, že Stalin a jeho věrní nařídili likvidaci Poláků v roce 1940. Připomenula též, že v Katyni byly postříleny tisíce sovětských občanů. (více na Novinkách)



29. listopad

Server WikiLeaks začal v noci postupně zveřejňovat tajné americké diplomatické depeše. V první várce jich zveřejnil dvě stě. Ty odhalily obavy Washingtonu a jejich spojenců z aktuálních hrozeb.
Server uvedl, že čtvrt miliónu tajných depeší z ambasád USA míní zveřejňovat po dávkách během několika měsíců.

V první dávce byly mezi jinými i zprávy o tom, jak sunnitští arabští vůdci včetně saúdskoarabského krále Abdulláha vyzývají USA k útoku na Írán a požadují, aby Teherán ukončil svůj jaderný program. Mezi  všemi zprávami je i 1271 z amerického velvyslanectví v Praze. Většina se jich týkala jednání o rozmístění radaru protiraketového deštníku, který měl stát v Brdech, ale s pádem programu se od toho upustilo. (více na Novinkách) Američané aktivity serveru ostře odsoudili.

Novinky.cz připravily k celé kauze speciální přílohu. (více na Novinkách)

Nespokojení Pražané vypískali nového primátora

Svoboda je proti vůli demonstrantů primátorem Prahy
30. listopad

Novým pražským primátorem byl večer zvolen kandidát ODS Bohuslav Svoboda. Hlasovalo pro něj 33 z 63 zastupitelů. Ustavující zasedání pražského zastupitelstva provázela mnohahodinová demonstrace několika stovek lidí, kteří protestovali proti uzavřené koalici ODS a ČSSD.

Lékař a volební lídr ODS Svoboda zvítězil podle očekávání s podporou 33 zastupitelů z řad koalice občanských a sociálních demokratů. Proti bylo 27 zastupitelů. Pro Svobodu hlasovali zastupitelé ODS a ČSSD kromě sociálnědemokratického lídra v Praze Jiřího Dienstbiera, který koalici nepodpořil a volby se neúčastnil. (více na Novinkách)

Proti koalici ODS a ČSSD před radnicí i v jednacím sále demonstrovaly stovky Pražanů. Volbu Svobody provázel pískot. (více na Novinkách) Už dříve ji odsoudily i známé tváře kulturního a politického života. (více na Novinkách)

Kvůli demonstraci platila při jednání zastupitelstva  zvýšená bezpečnostní opatření. O pořádek se vedle strážníků starali i policisté. (více na Novinkách)

Novinky.cz sledovaly celý den volbu primátora v on-line zpravodajství. (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2010
další speciály na Novinky.cz