novinky.cz
Zahraničí

Největší mírová mise OSN začala v Libérii

Prvního září vyměnily stovky příslušníků západoafrického vojenského sboru v Libérii ECOMIL své khaki přílby za modré. Symbolicky tak zahájily největší mírovou operaci pod mandátem OSN v historii. Mají před sebou nelehký úkol, udržet příměří v zemi zmítané válkou už několik desetiletí.
Konflikt v Libérii se naplno rozhořel v červnu. Povstalci postupující na hlavní město Monrovia žádali odstoupení zkorumpovaného prezidenta Charlese Taylora. Ten se rezignaci bránil téměř tři měsíce, během nichž zemřelo nejméně tisíc lidí. Taylor odstoupil až osmnáctého srpna, a to především na nátlak Spojených států. Ty se však dlouho nechtěly v regionu vůbec angažovat. Představitelé OSN, Afriky a Evropy však Washington upozornili, že právě USA mají vůči Libérii závazek především proto, že ji založili osvobození američtí otroci v 19. století. Země se pak stala dlouholetým obchodním i strategickým partnerem USA. Sen o rovnosti a svobodě se v ní ale zatím nenaplnil.

Občanská válka v Libérii oficiálně skončila sedm dní před Taylorovým odchodem. Právě 11. srpna 2003 podepsala organizace Sjednocení Liberijci pro usmíření a demokracii (LURD) a vládou po několikaletém ozbrojeném konfliktu mír. OSN vyslala do země kvůli stabilizaci tamějších poměrů v první rozsáhlé vlně 15 tisíc vojáků. Ti do země přicházejí postupně od začátku října. Doplňují tak stovky příslušníků mírových sil, které jsou v Libérii už od září.
Do čela prozatímní vlády byl 14. října zvolen Gyude Bryant.

V zemi propukl chaos v roce 1989, kdy do ní Taylor vpadl ze sousedního státu Pobřeží slonoviny. Poté následovalo sedm let urputných bojů, během nichž zahynulo více než 150 000 lidí. V roce 1997 byl Taylor zvolen prezidentem. O dva roky později však proti němu povstali rebelové, kteří letos v červnu pronikli i do hlavního města.
Během války odešlo ze svých domovů přes 1 milión lidí, převážně žen a dětí. Do konfliktu se mimo jiné zapojilo 15 tisíc dětí. Sloužily jako vojáci a sexuální otroci. Zem se po konfliktu musí vypořádat zejména ze zpustošeným venkovem, který není schopen dodávat všem dostatek potravin. Stovky tisíc lidí tak hladoví. Obtížný je také přístup k vodě. Zejména ve velkých městech, kam Liberijci před válkou utekli, hrozí šíření nakažlivých onemocněních. Boj s cholerou, který vypukla v Monrovii v létě, na konci roku vedl k vítěznému konci.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.