novinky.cz
Zahraničí

Vztahy s USA a Ruskem

Válka v Iráku Unii rozdělila, ale také významně podpořila růst její měny. V listopadu překročil kurz eura k dolaru poprvé od zavedení jednotné evropské měny v roce 1999 hranici 1,20 dolaru, když se dostal na 1,2015 USD. Trium mohl slavit také nový prezident Evropské centrální banky Francouz Jean-Claude Trichet, jenž vystřídal Nizozemce Wima Duisenberga.

Brusel porazil Washington i v dalším boji, a to o ocel. Evropská komise koncem roku uvalila kvůli nelegální daňové podpoře vývozců na Spojené státy sankce v hodnotě až čtyř miliard dolarů. Tvrdý krok EK podpořila i Světová obchodní organizace a Bílý dům o necelý měsíc od praktik raději ustoupil.

Vztahy s Ruskem, které se pozvolna vyrovnává se ztrátou vlivu v Pobaltí, narušila jen aféra kolem koncernu Jukos. Brusel sice oficiálně vyslovil obavy z likvidace tamějších oligarchů na politickou objednávku, neoficiálně však nechává prvnímu muži Kremlu Vladimiru Putinovi volnou ruku.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.