novinky.cz
Zahraničí

Úsměv, otisky prstů, vítají vás Spojené státy

Otisky prstů, fotografie a snímky cestovních dokumentů budou muset od příštího roku zahraniční návštěvníci poskytnout americkým úředníkům při vydávání víz. Bílý dům opatření zdůvodnil tím, že chce zamezit vstupu do země možným teroristům a nežádoucím osobám. Přísný systém vůči cizincům jako první spustila čtrnáctého listopadu ambasáda Spojených států v Bangkoku. Program US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator technology) Spojené státy z velké části spouští 31. prosince 2003 na hlavních letištích a námořních přístavech. Proceduru "ocejchování" podstoupí všichni, kteří se musejí při vstupu na území USA prokázat platným vízem, tedy i občané České republiky. Otisky prstů, fotografie a snímky cestovních dokumentů budou uloženy ve speciálním systému. Právě v něm si úředníci následně ověří, zda dotyčný měl potyčky se zákonem, patří k nějaké teroristické skupině, či jestli případně někdy porušil podmínku pro vydání víza.

Osoba procházející kontrolou položí oba ukazováky na scanner, který během několika vteřin určí, zda je vítaná či nikoli. Přitom bude vždy pořízena digitální fotografie, scannerem budou procházet i doklady.
Své otisky při žádosti o vízum povinně odevzdají všichni žadatelé, výjimkou jsou děti do 14 let, osoby starší 79 let a diplomaté.

Na program vyčlenil americký Kongres až 400 miliónů dolarů (přes jednu miliardu korun). Do 31. prosince 2005 by měl fungovat na 115 mezinárodních letištích a ve všech přístavech. Každý rok má takto být zkontrolováno zhruba dvaceti tři miliónů osob. Součástí US-VISIT je rovněž vznik tzv. Úřadu shody, jehož zaměstnanci budou analyzovat a porovnávat veškeré informace vzaté od návštěvníků. Případné diskrepance ihned předají vyšetřovatelům.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.