novinky.cz
Zahraničí

Pandemie SARS ničila Asii

Vysoké horečky, tj. nad 38 stupňů Celsia, kašel, dýchací potíže a bolesti svalů: takto se na jaře uvedla jedna z největších celosvětových pandemií za poslední desetiletí. Pod povědomí veřejnosti vešla pod zkratkou čtyř písmen: SARS do češtiny překládané jako smrtelný zápal plic způsobený rychle mutujícím coronavirem. Vývoj vakcíny proti němu potrvá podle vědců několik let.

Světová zdravotnická organizace (WHO) napočítala během několikaměsíčního řádění choroby přes osm set mrtvých pacientů a osm a půl tisíce nakažených. Nemoc zasáhla podle oficiálních údajů třicet zemí světa. V České republice žádný případ, i přes několik podchycených osob, nakonec u nikoho diagnostikován nebyl.
Nebezpečný virus je velmi nakažlivý: šíří se pouhým dotykem. K nejvíce ohroženým pacientům patří staří lidé a osoby s oslabeným organismem. Nemoc ochromuje plíce, způsobuje potíže s dýcháním a zabraňuje řádné činnosti střev. Nedojde-li včas k léčbě, coronvirem zasažená osoba do několika dnů nebo týdnů umírá.

Vědci tvrdí, že se SARS rozšířil do světa z pevninské Číny. Podle jedné z uznávaných verzí ho rozšířil při své cestě lékař z jihočínské provincie Kuang-tung, který se ubytoval v hongkongském hotelu. Právě ve zmíněném městě následně vypukla nemoc naplno. Postupně byly nejvíce zasaženy: Tchajwan, Singapur, Thajsko, Indonésie, Malajsie, Vietnam a Kanada. Smrtící zápal plic se ale dostal také například do Francie, Jihoafrické republiky, Brazílie, Indie a Nigérie.

Původ smrtelného zápalu plic zůstal neobjasněn. Spekuluje se o možné souvislosti s pestrým čínským jídelníčkem, například pojídání cibetek. Šíření SARS prakticky kopírovalo migraci obyvatel žijících v zasažených oblastech. V nucené izolaci pobývalo několik týdnů desítky tisíc osob. V zasažených městech, mj. Hongkongu a částech Pekingu, nechodily děti do škol a byly uzavřeny také státní úřady. Povinné se také na několik týdnů stalo nošení ústní roušky.

WHO oficiálně prohlásila zasažené státy tzv. za čisté během června. SARS za sebou ale zanechal miliardové ztráty, a to zejména v oblasti obchodu a turistickém ruchu. Čína, odkud se choroba rozšířila, viníky rychlého šíření nákazy tvrdě potrestala. Nezodpovědní úředníci přišli o zaměstnání a nyní zpravidla čekají na soudní procesy. Peking se případnému návratu nemoci rozhodl bojovat i s využitím tolik proklínaného internetu. Od října jsou na webu pro všechny odpovědné umístěné pokyny shrnující zásady boje proti SARS.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.