novinky.cz
Zahraničí

Pád Columbie a let tchajkonauta - vesmírné události roku 2003

Dobývání vesmíru letos dominovaly dvě události: tragédie raketoplánu Columbia s prvním izraelským astronautem na palubě a čínská pilotovaná raketa, která z nejlidnatějšího státu světa udělala vesmírnou velmoc. Rok 2003 obohatil vědcům i Mars, který se v srpnu ocitl v nejmenší vzdálenosti od Země za posledních asi šedesát tisíc let. To vedlo ke zvýšenému zájmu o "rudou planetu" v podobě vyslání několika sond.

Poslední cesta orbitálního veterána
Nejstarší plavidlo americké vesmírné flotily, raketoplán Columbia, odstartoval na poslední vesmírnou misi 16. ledna. Mezi sedmičlennou posádkou byl i první izraelský astronaut Ilan Ramon, díky němuž se počet zemí s vlastním člověkem v kosmu rozšířil na třicet dva.
Let ale skončil tragicky: těsně před přistáním 1. února ztratil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) s raketoplánem spojení. Columbia se poté ve výšce 62 kilometrů nad zemským povrchem v plamenech rozpadla. Všichni astronauti na palubě zahynuli. Lety raketoplánů by měly být podle odhadů obnoveny v září 2004.

Sedm astronautů - sedm asteroidů

Památku sedmi astronautů bude připomínat sedm asteroidů obíhajících kolem Slunce mezi planetami Mars a Jupiter. Návrh, aby planetky nesly jména šesti mužů a jedné ženy z posádky, předložil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) - již ho schválila Mezinárodní astronomická unie. Asteroidy o průměru pěti až sedmi kilometrů objevila astronomka Eleonora Helinová z observatoře Palomar v kalifornském San Diegu v červenci 2001.

Na palubě Columbie 1. února zahynuli:
Rick Husband, William McCol, Michael Anderson, Kalpana Chawlová, David Brown, Laurel Clarková a izraelský vojenský pilot Ilan Ramon. (profily astronautů)



14 obletů pro tchajkonauta

Vesmírné statistiky rozšířil v polovině října i čínský pilot - tchajkonaut Jang Li-wej, jenž s lodí Šen-čou-5 14krát obletěl Zemi a po 21 hodinách přistál na Zemi. Čína se tak USA a Rusku (dříve Sovětském svazu) stala třetí zemí na světě, která do vesmíru vyslala svou vlastní kosmickou loď s lidskou posádkou.
Peking uspěl ve vesmírném programu letos ještě dvakrát: 25. května 70. odstartovala nosná raketa Dlouhý pochod s navigační družicí z kosmodromu Si-čchang a 16. září proběhl první test nosné rakety na pevné palivo Pioneer-1 (těmi disponovaly dosud jen USA a Rusko).

Dobývání Marsu pokračuje
Mars viditelný pouhým okem - tento neobvyklý jev v letních měsících zpestřoval lidem pohled na noční oblohu. Nejblíže Zemi, 55,76 miliónu kilometrů, se planeta nacházela 27. srpna. Této události předcházelo vyslání hned tří sond k Marsu. První evropská samostatná družice Mars Express s britským modulem Beagle 2 odstartovala 2. června, americká sonda Spirit s mobilním robotem MER-A 10. června a její dvojče Opportunity s pojízdným robotem MER-B 7. července. Na čtvrté planetě naší sluneční soustavy by měl Beagle 2 přistát 25. prosince, Spirit 4. ledna a Opportunity 25. ledna 2004. Japonská sonda Nozomi svůj cíl - přistání na Marsu - v prosinci vzdala.

Česká družice na oběžné dráze
Nejen Mars byl ovšem letos v ohnisku zájmu. Aktivitou hýřila zejména Evropská vesmírná agentura (ESA), která kromě již zmíněné družice Mars Express "vypravila" na konci září na oběžnou dráhu kolem Země svou první měsíční sondu Smart-1.
Do vesmíru byla vypuštěna 30. června raketou Rokot z ruského kosmodromu Pleseck i šestá česká družice Mimosa (spolu s dalšími kosmickými aparáty ze světa). Projekt Mimosa měl odpovědět na otázku, co přesně ovlivňuje dráhu umělých družic. Na oběžné dráze kolem Země Mimosa nese na palubě jediný vědecký přístroj - akcelerometr, který je schopný zachytit sebemenší vlivy záření a horních vrstev atmosféry na její let. Brzy po startu se však ukázalo, že přístroj je zablokován. Závadu se do září, po dobu testování, nepodařilo odstranit.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.