novinky.cz
Zahraničí

Unie dbá na zdraví občanů

Rok 2003 proběhl v Unii také ve znamení přijímání desítek směrnic. Kuřáky jistě nepotěšilo říjnové doporučení Bruselu, podle něhož musí varování před kouřením zabírat aspoň třetinu přední a minimálně 40 procent zadní strany krabičky cigaret. Zakázáno je do budoucnosti také používání zavádějících přívlastků "light" nebo "mild".

V březnu EU zahájila rovněž první vojenskou akci v dějinách evropské integrace, když převzala operaci Spojenecká harmonie v Makedonii.

Tvrdě Unie omezila také pravidla v námořní dopravě. Po zkušenostech s ničivými haváriemi tankerů Prestige a Erica zakázala všem tankerům s jedním pláštěm vezoucí těžké topné oleje, těžkou surovou naftu, mazut a dehet, a všem plavidlům tohoto typu starším 23 let vplutí do svých vod. Na odstranění ekologických škod směřovaly do Španělska stovky miliónů eur. Unijní administrativa se však ani letos nevyhnula ani skandálům. V červenci přiznala Evropská komise dlouhodobé podvody ve statistickém úřadu Eurostat. Brusel v této souvislosti spustil disciplinární řízení s exšéfem úřadu Yvesem Franchetem a dvěma jeho kolegy.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.