Hlavní události měsíce října:
Policie si došlápla na pračku špinavých pěti miliard korun

Policie prohledává budovu v centru Prahy.
6. říjen

Protikorupční policie si na začátku letošního října posvítila na firmu Active Change v metropoli. V pondělí 6. října ráno začala mohutná prohlídka kanceláří a směnárny firmy v domě na rohu Národní a Spálené ulice v Praze. A vůbec ne náhodou. Při údajném praní špinavých peněz mělo být zlegalizováno více než pět miliard korun. Tedy částka, kterou si normální člověk snad ani představit nedokáže.

 

Kvůli bleskovému zásahu policisté krátce zastavili i hromadnou dopravu. V síti mužů zákona uvízl 32letý jednatel firmy, kterého později policie obvinila. Měl se podílet na legalizaci peněz z trestné činnosti.

 

Policie monitorovala činnost firmy od začátku letošního roku. Podle kriminalistů se firma věnovala od roku 2005 legalizaci peněz získaných z trestné činnosti. Do zahraničí bylo podle policie tímto způsobem uhrazeno pět miliard a tři sta miliónů korun. Cílovými zeměmi byly hlavně Čína a Vietnam. (více na Novinkách)

 

 

 

Vražda Václava Kočky mladšího po křtu Paroubkovy knihy

Zastřelen syn Paroubkova přítele Kočky.
9. říjen

Syn provozovatele Matějské pouti Václav Kočka mladší byl zastřelen podnikatelem Bohumírem Ďuričkem. Incident se odehrál po skončení křtu knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka v pražské restauraci Monarch.

 

Policisté přijali oznámení o střelbě v restauraci Monarch na Starém Městě několik minut po třiadvacáté hodině. Na místě zjistili, že mezi oběma muži došlo k hádce, která skončila střelbou z legálně držené zbraně.

 

Podle dostupných informací došlo mezi Ďuričkem a Kočkou ml. ke krátké hádce, po které Ďuričko na Kočku vystřelil. Oba muži se měli údajně trumfovat, kdo má u sebe větší hotovost. Pozůstalí i střelec Ďuričko mají vlastní verze incidentu, státní zástupce navrhl obžalovat Ďurička z vraždy, za což mu hrozí trest mezi 10 a15 lety vězení.

 

Ďuričko skončil ve vazbě, přičemž ani jedné z jeho žádostí o propuštění nebylo vyhověno. Podle všeho mu uškodilo i to, že se v rozhovorech pro média netajil tím, že by se v dané situaci zachoval stejně. Střelec se pozůstalým omluvil, ti však omluvu nepřijali. Pohřbu Václava Kočky mladšího se zúčastnily stovky lidí včetně řady celebrit.

 

Jméno Václava Kočky se objevilo v takzvané Kubiceho zprávě. Tam byla zmíněna slova "osoba Kočka" v souvislosti s vraždou kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Na souvislost se zprávou upozornil následně i premiér Mirek Topolánek, ČSSD to označila za hyenismus. (více na Novinkách)

 

 

 

Island se ocitl krůček od bankrotu

Severské státy půjčí Islandu 50 miliard korun.
9. říjen

Ostrovní stát s třemi sty tisíci obyvateli zažil zřejmě největší otřes ve své historii. Země musela během několika dní zestátnit tři největší banky, navíc tamní premiér Geir Haarde přiznal, že Island stojí před bankrotem. Ostrovní stát se tak stal jedním z nejkřiklavějších příkladů dopadů světové finanční krize.

 

S pádem finančního sektoru se svezla i tamní burza či islandská koruna, která ze dne na den oslabila o desítky procent.

 

Problémy Islandu jsou zapříčiněny překotným rozvojem tamního bankovního systému. V polovině devadesátých let totiž trh v zemi mohutně expandoval, což přineslo růst celého finančního sektoru. Ten v posledních letech dokonce devětkrát převýšil hrubý domácí produkt Islandu.

 

Země musela zažádat o mezinárodní pomoc. Například Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko přislíbily půjčku ve výši 50 miliard korun. Pomoc dostane země i od Mezinárodního měnového fondu.

 

Kromě Islandu je krizí vážně ohroženo i Maďarsko. Problémy mají i Ukrajina a pobaltské země. (více na Novinkách)

 

 

 

Rakouský populista Haider zemřel při autonehodě

Jörg Haider a vrak automobilu po nehodě
11. říjen

Rakousko mělo dva týdny po předčasných volbách, v nichž výrazně uspěli populisté včetně Svazu pro budoucnost Rakouska korutanského hejtmana Jörga Haidera, když za víkendové říjnové noci u Klagenfurtu Haider havaroval a zemřel. Řídil silně opilý a jeho vůz jel výrazně rychleji, než bylo povolené.

 

Haider proslul výroky nepřímo chválícími režim Adolfa Hitlera či Saddáma Husajna, a když v roce 2000 zasedl ve vládě, vyvolalo to celonárodní protesty a Evropská unie s Rakouskem přerušila spolupráci. Předčasné volby z konce září 2008 ho znovu dostaly na výsluní. Za dva týdny byl však mrtvý.

 

Ve voze, s kterým v rychlosti přes 140 km/h sjel z vozovky a převrátil se, jel sám. Mířil domů do Bärentalu oslavit 90. narozeniny své matky. V místě byla povolená sedmdesátka a Haider byl opilý, údajně před jízdou vypil láhev vodky. Při nehodě utrpěl několik smrtelných zranění, jen pár týdnů staré služební auto bylo úplně zničené. Jeho snímky prodal bulváru jeden z policistů, kterého později suspendovali.

 

O okolnostech smrti se vedly různé spekulace. Přiživilo je vystoupení Haiderova mluvčího Stefana Petznera, který nejenže potvrdil Haiderovu náchylnost k alkoholu, ale také přiznal, že měl se šéfem poměr. Strana, která si mezitím Petznera zvolila za předsedu, ho zase promptně sesadila a vyloučila.

 

Haiderova pohřbu se v Klagenfurtu zúčastnilo 30 tisíc lidí. Nechyběla vládní garnitura vedená prezidentem Heinzem Fischerem a kancléřem Alfredem Gusenbauerem.

 

Haider věřil ve svůj návrat do celostátní politiky. Prohlašoval, že do koalice půjde s kýmkoliv. Ačkoliv si však dvě třetiny Rakušanů před volbami přály obměnu koalice, znovu ji později utvořili sociální demokraté, vedení Wernerem Faymannem, a lidovci s novým předsedou Josefem Pröllem. (více na Novinkách)

 

 

 

Požár vymazal z mapy levé křídlo Průmyslového paláce

Požár zachvátil Průmyslový palác na Výstavišti.
16. říjen

Ve čtvrtek 16. října, dvě minuty před čtvrt na osm večer oznámil první volající na tísňovou linku pražských hasičů, že hoří Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Přestože první jednotka byla u ohně během několika minut, při příjezdu již bylo celé levé křídlo historické památky v plamenech. Postupně se zřítila střecha a zůstala jen torza konstrukce.

 

Hasiči v metropoli ihned vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu a postupně povolali všechny profesionální a dobrovolné sbory ve městě, posily ze Středočeského kraje a z volna přijeli do služby pomoci další hasiči. Intenzivním zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření plamenů na centrální část budovy.

 

Likvidace ohně trvala řadu hodin, zraněni byli dva zasahující hasiči. Odhady škod hovořily v černých scénářích až o astronomické jedné miliardě. Později ministr vnitra ocenil hasiče i velitele zásahu za unikátní a profesionální zásah. Na zjišťování příčin škod stále pracují hasiči a policisté. Praha už oznámila, že udělá ve spolupráci s Inchebou, která má budovu v nájmu, vše pro to, aby se palác vrátil do původní podoby. (více na Novinkách)

 

 

 

Spanilá jízda ČSSD do krajů a do Senátu

Paroubek: těším se na konec Mirka Topolánka.
18. říjen

Sociální demokracie jasně zvítězila v krajských i senátních volbách. ČSSD se stala nejsilnější stranou ve všech krajích kromě Prahy, kde se nevolilo. Strana zabodovala také v doplňovacích volbách do třetiny Senátu, když získala 23 zákonodárců. ODS, která měla v horní komoře většinu, se podařilo obhájit pouze tři senátorská křesla, jednu senátorku získali i komunisté.

 

Vládní koalice má v Senátu 44 zástupců, přičemž o devět křesel přišla. Nejsilnějším klubem zůstali i nadále občanští demokraté s 35 mandáty. Druhá ČSSD má po volbách 29 senátorů. Zájem lidí o druhé kolo senátních voleb byl nebývale vysoký. Hlasovat přišlo 29,85 procenta oprávněných voličů. (více na Novinkách)

 

Sociální demokracie získala v krajských volbách bezmála 36 procent hlasů, ODS něco přes 23 procent, komunisté 15. Socialisté vystřídali na hejtmanských postech i v krajských radách do té doby dominantní občanské demokraty.

 

ČSSD následně začala uzavírat krajské koalice. V několika regionech se rozhodla vládnout menšinově s podporou komunistů, v dalších utvořila koalice ať už s KSČM, ODS, lidovci či, i s menšími regionálními uskupeními.

 

Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil výsledek krajských voleb za „grandiózní vítězství“. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek přiznal porážku. "Jedna z těch příčin je samozřejmě, že v České republice ještě vládnoucí strana krajské volby nevyhrála, je to určitá daň za vládnutí," poznamenal Topolánek. (více na Novinkách)

23. října
Evropská unie formálně obnovila diplomatické styky s Kubou. (více na Novinkách)

26. října
Spojené státy provedly nálet na syrskou vesnici Sukkaríja u hranic s Irákem. Terčem zásahu mělo být eso teroristické sítě Al-Kajda Abú Ghadíja. Nálet zabil nejméně osm lidí. (více na Novinkách)
Předchozí ročníky: Rok 2007 Rok 2006 Rok 2005 Rok 2004 Rok 2003
SPECIÁL: ROK 2008 
 
přejděte na úvodní stránku přejděte na hlavní stranu Novinky.cz