Hlavní události měsíce května:
V jihovýchodní Asii zabíjely cyklón a otřesy země

Zemětřesení v Číně zabilo tisíce lidí
3. květen

Počátkem května postihly jihovýchodní Asii hned dvě živelné katastrofy. Na Barmu nejprve udeřil cyklón a zabil nejméně 84 tisíc lidí a jen pár dní poté zasáhlo nedalekou čínskou provincii S'-čchuan zemětřesení, jež si vyžádalo nejméně 70 tisíc mrtvých.

 

Cyklón Nargis se přes Barmu přehnal v první květnový víkend. Podle OSN Nargis postihl asi 2,5 miliónu lidí. Červený kříž odhadoval na 130 tisíc obětí, Oxfam až 1,5 miliónu. Barma v červnu přiznala přes 84 tisíc mrtvých.

 

Chudá Barma patří k nejizolovanějším zemím světa. Od roku 1962 jí bez kompromisů vládne vojenská junta. Vláda nejprve odmítala zahraniční pomoc a potom ji připustila s výhradami. Kvůli omezením nedopluly americké lodi s humanitárními dodávkami a přísun pomoci vesničanům, kteří neměli ani dost vody, zkomplikovalo i potopení lodi Červeného kříže.

 

Katastrofa autoritou junty neotřásla a vláda si necelé dva týdny po Nargisu dala v referendu odhlasovat ústavní změny posilující její moc. Pro bylo oficiálně přes 90 procent Barmánců. (více na Novinkách)

 

V Číně zemětřesení

 

Čínskou provincií S'-čchuan 12. května otřáslo zemětřesení o síle 7,9 stupně Richtera. Tisíce otřesů následovaly. V červnu Čína potvrdila přes 69 tisíc mrtvých, více než 18 tisíc dalších lidí se pohřešovalo. Po zemětřesení zůstalo bez domova pět miliónů lidí.

 

V některých oblastech srovnal živel se zemí celé obce. Následné sesuvy půdy mnohde přehradily řeky a vytvořily umělá jezera, která hrozila vylitím a zatopením okolí.

 

Nejvážnější situace byla na jezeře Tchang-ťia-šan. Zával se čínské armádě podařilo uvolnit až v druhém červnovém týdnu. Vojáci si pomohli i raketami krátkého doletu.

 

Obnova oblasti bude podle Pekingu stát 147 miliard dolarů. S'-čchuan plánuje odstranit následky zemětřesení do tří let. (více na Novinkách)

 

 

 

Zavražděn bývalý kytarista skupiny Tři sestry

Lou Fanánek Hagen na pohřbu: Sahula žil velmi bouřlivě
3. květen

Kytarista a zpěvák František Sahula, který se proslavil na počátku devadesátých let se skupinou Tři sestry a dopomohl jim k úspěchu, je po smrti. Na začátku května o této tragédii informovaly webové stránky skupiny. Policie později potvrdila, že byl zavražděn.

 

Sahula byl podle všeho ve špatnou dobu na špatném místě. Stal se terčem brutálního útoku dvojice mladíků, kteří ho ubili a ukradli mu přibližně tisíc korun. 18letému a 20letému mladíkovi hrozí až patnáct let vězení nebo výjimečný trest.

 

Dvojice Sahulu přepadla, když se vracel v noci z baru v Kamenici u Prahy do chatové oblasti Skuheř. Mladíci ho ubili k smrti. Podle policie přepadení nepředcházel žádný konflikt, mladíci hudebníka zřejmě ubili jen pro peníze. (více na Novinkách)

 

 

 

Microsoft stáhl nabídku na převzetí Yahoo

Zakladatel Microsoftu Bill Gates na fóru v Davosu.
4. květen

Americký softwarový gigant Microsoft stáhl svou nabídku na koupi internetové firmy Yahoo. Obě firmy se nemohly dohodnout na ceně. Yahoo označila nabídku Microsoftu zaplatit 31 dolarů za akcii za podhodnocenou.

 

Microsoft následně zvýšil nabídku na 33 dolarů za akcii, ale Yahoo chtěl 37 dolarů. Každý dolar za akcie Yahoo podle expertů představoval zvýšení ceny o 1,4 miliardy dolarů. Nad 33 dolarů za akci už nechtěl Microsoft jít.

 

Největším odpůrcem spojení s Microsoftem byl Jerry Yang, spoluzakladatel a ředitel Yahoo. Ten o několik měsíců později oznámil, že odstoupí z funkce. To by mělo podle investorů opětovně rozpoutat diskusi o možné spolupráci Microsoftu s Yahoo. (více na Novinkách)

7. květen
Dmitrij Medvěděv se stal novým ruským prezidentem. Jeho předchůdce Vladimir Putin převzal funkci premiéra. (více na Novinkách)
Praha rozšířila metro o tři stanice

Projeďte se novými stanicemi pražského metra
8. květen

Na mapě pražského metra přibyly tři nové stanice na lince C. Od května metro nekončí na Ládví, ale pokračuje přes Střížkov, Prosek do Letňan. Trasa byla prodloužena o 4,6 kilometru a její vybudování stálo více než 15 miliard korun.

 

Devátý pražský obvod po zprovoznění nových stanic čekaly rozsáhlejší změny v městské hromadné dopravě. Na konečné trasy C v Letňanech vznikl nový uzel, kde je velké záchytné parkoviště a budou odtud vyjíždět i příměstské linky. Navíc v oblasti bylo zrušeno 13 autobusových linek. Po půl roce provozu Dopravní podnik přišel s tím, že nové stanice nejsou dostatečně vytížené. Ve špičce jsou vlaky zaplněny maximálně z třiceti procent. (více na Novinkách)

11. květen
Mark Knopfler v Praze. (více na Novinkách)

12. květen
Kylie Minogue vsadila na show. (více na Novinkách)

15. květen
Legendární Bobby McFerrin poprvé vystoupil v Praze. (více na Novinkách)
Tragická srážka vlaků v Moravanech

Následky tragické srážky v Moravanech
19. květen

V pondělí 19. května se v Moravanech na Pardubicku srazily vlaky. Střet nepřežil strojvedoucí jedoucí lokomotivy, která narazila do stojícího osobního vlaku. Z obyčejné nehody se vyklubal velký problém, který dlouhé měsíce řešila řada úřadů.

 

Nehodu způsobila systémová chyba bezpečnostního dopravního systému na drahách, kdy se vlak „ztratil“ z kolejí. Drážní inspekce na problém upozornila evropskou instituci, což se nelíbilo ministerstvu dopravy, které začalo na inspekci vyvíjet tlak.

 

Evropská železniční agentura nakonec dala za pravdu české Drážní inspekci a upozornila na nestandardní chování a politický nátlak ministerstva dopravy na inspekci. Bezpečnostní systém byl po medializaci zdokonalen a zdvojen. (více na Novinkách)

 

 

 

Premiéra Havlova Odcházení

Václav Havel při děkovačce po premiéře hry Odcházení.
22. duben

V pražském Divadle Archa se odehrála světová premiéra hry Václava Havla Odcházení. Inscenace režiséra Davida Radoka vznikla během intenzivního šestitýdenního zkoušení. Publikum hru ocenilo deset minut trvajícím potleskem.

 

Diváci během představení živě reagovali na dialogy na jevišti i scénické poznámky z reproduktoru, které osobně načetl s ironií a vtipem Havel. Divadlo Archa je přitom až třetím místem, kde Odcházení zakotvilo. Odmítlo jej Národní divadlo i Divadlo na Vinohradech.

 

Na zkoušení bylo velmi málo času, inscenace vznikla během šesti týdnů. V Odcházení se na scéně objevili Jan Tříska, Zuzana Stivínová, Vlasta Chramostová, Ivan Řezáč, Bořivoj Navrátil, Jan Skopeček, Ján Sedal a další herci. Režie se ujal David Radok.

 

„Objevil ve hře leccos, co jsem si ani sám neuvědomil,“ řekl Havel po první veřejné generálce.

 

Hlavní roli měla původně dostat manželka Václava Havla Dagmar. Zabránily jí v tom zdravotní problémy. Titulní roli Ireny, kterou měla Dagmar Havlová hrát, ztvárnila Zuzana Stivínová. Roli Bey přeobsadil režisér David Radok Dorou Bouzkovou.

 

O hru je obrovský zájem ve světě. Plánují ho uvést divadla v Německu, USA, Černé Hoře, Turecku, Francii, Itálii, Nizozemsku, Bosně a Hercegovině, Makedonii, Srbsku, Švédsku a Polsku. Připravuje se vydání hry ve Francii (nakladatelství Gallimard), Maďarsku, na Ukrajině a publikace čínského překladu na Tchaj-wanu. (více na Novinkách)

26. květen
V troskách shořelé ubytovny bývalého Zetoru v Brně byly nalezeny ostatky tří lidí. Požár způsobil škodu za deset miliónů korun. (více na Novinkách)
Ve jménu sekty zotročoval důchodkyně

Fotografie Jiřího Adama
27. května

Brněnsko mělo v roce 2008 hned dvě kauzy týrání. Kromě kuřimské i případ sekty 74letého Jiřího Adama. Ten si po léta zotročoval ženy. Bral jim peníze a ony pro něj musely těžce pracovat. Vše pod rouškou sekty odštěpené od Hnutí grálu, kterou Adam založil.


Ženy musely pracovat na stavbě jeho domu v Brně a také na vinohradu v Mikulově. Téměř jim nedával najíst, podle policistů byly podvyživené, jako by pobývaly v koncentračním táboře.


Zotročování ohlásila jedna z důchodkyň, která již trápení nemohla snášet.  Svěřila se lékařům.

 

Šetření zkomplikoval fakt, že Adam byl postižen mozkovou mrtvicí a několik měsíců byl v nemocnici. Starý muž v říjnu zemřel, případ týrání se tak k soudu vůbec nedostane.

 

Jeho žena ještě v době, kdy byl Adam nemocný, veřejně vystoupila a svého muže bránila. Odmítla, že by její drahý ženy držel násilím nebo že by ona sama byla v roli královny. Všechno prý dělaly dobrovolně a v jeho rodině se měly dobře.

 

Případ nemá s kuřimskou kauzou týraných chlapců společný jen region. Oběma se prolíná i odštěpenectví od Hnutí grálu. To, co bylo v Adamově případu evidentní, se v případu Kuřim nepodařilo prokázat. (více na Novinkách)

Předchozí ročníky: Rok 2007 Rok 2006 Rok 2005 Rok 2004 Rok 2003
SPECIÁL: ROK 2008 
 
přejděte na úvodní stránku přejděte na hlavní stranu Novinky.cz