Hlavní události měsíce prosince:
Staronovým šéfem ODS Topolánek, Klaus práskl dveřmi

Mirek Topolánek opět předsedou ODS
5. prosinec

Na dlouho očekávaném kongresu občanských demokratů byl do čela strany zvolen staronový předseda Mirek Topolánek, který již v prvním kole porazil svého vyzyvatele Pavla Béma. Topolánek bude v čele strany následující dva roky, neboť nebyl schválen návrh na zkrácení volebního mandátu na polovinu.

 

Delegáti 19. kongresu strany Topolánka v neděli dopoledne zvolili nadpoloviční většinou 284 hlasů. Pavel Bém obdržel 162 hlasů z celkových 492 hlasů.

 

Prvním místopředsedou strany se stal širší veřejnosti málo známý starosta Prahy 13 David Vodrážka, jeho protikandidát Ivan Langer se před třetím kolem volby kandidatury po Topolánkově intervenci vzdal. Řadovými místopředsedy strany se stali Ivan Langer, Petr Gandalovič, Petr Nečas a Petr Bendl.

 

Titulu čestného předsedy strany se na kongresu vzdal prezident Václav Klaus, který své rozhodnutí zdůvodnil přeměnou ODS z pravicové strany a stranu středovou. "Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal a dlouhá léta vedl," prohlásil Klaus s tím, že z ODS se stává spíš strana lobbistických zájmů, než idejí.

 

Topolánek delegátům kongresu slíbil stranu sjednotit. Zavázal se také, že se poučí z chyb, které učinil v minulosti. (více na Novinkách)

5. prosinec
V Moskvě zemřel v pořadí šestnáctý patriarcha ruské pravoslavné církve Alexij II. Bylo mu 79 let. V úřadu působil od roku 1990.

6. prosinec
Policista v Aténách při zákroku proti nepokojnému davu mladých lidí zastřelil 15letého hocha. V řeckých městech pak propukly několikadenní nepokoje. Přenesly se i před zastupitelské úřady Řecka v zahraničí. (více na Novinkách)
Přeběhlík Pohanka se vzdal poslaneckého mandátu

Nezařazený poslanec Michal Pohanka skládá poslanecký mandát.
11. prosinec

Nezařazený poslanec Michal Pohanka složil poslanecký mandát. Své rozhodnutí oznámil v regionální brněnské televizi. Předseda Sněmovny Miloslav Vlček týž den potvrdil, že obdržel Pohankův rezignační dopis. Pohanka byl v roce 2006 zvolen do Sněmovny za ČSSD, v říjnu téhož roku vystoupil z jejího klubu a ve většině hlasování podporoval vládu premiéra Mirka Topolánka.

 

Pohanka v televizním rozhovoru oznámil, že důvodem jeho rezignace je otevření prostoru pro jednání ODS s ČSSD, zároveň odmítl, že by na něj byl vyvíjen politický nátlak. V rozhovoru pro deník Právo Pohanka řekl, že odvedl svou práci a proto odchází. (více na Novinkách)

 

Pohanku by měla ve Sněmovně nahradit ředitelka Domu s pečovatelskou službou z Moravského Krumlova Irena Kočí. Ta avizovala, že hodlá podporovat program sociální demokracie.

 

Rezignaci uvítali představitelé sociální demokracie. „Rozhodnutí pana Pohanky vítám. Je hodně opožděné, ale nakonec přišlo,“ řekl šéf strany Jiří Paroubek.

 

Vládní koalice tak fakticky ztratí jeden hlas, neboť Pohanka spolu s Milošem Melčákem, který také opustil poslanecký klub ČSSD, podporoval většinu vládních návrhů. Poslední akcí poslance Pohanky ve Sněmovně tak byla podpora vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2009. (více na Novinkách)

13. prosinec
Vyhlášení ankety Český Slavík nepřineslo překvapení. V kategorii zpěvák získal nejvíce hlasů Karel Gott, nejpopulárnější kapelou je Kabát a nejoblíbenější zpěvačkou je Lucie Bílá. (více na Novinkách)

14. prosinec
Poslední návštěvu úřadujícího amerického prezidenta George Bushe v Iráku poznamenal incident na tiskové konferenci v Bagdádu. Dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Mantadar Zajdí po Bushovi hodil své boty. Bush prokázal skvělý postřeh a uhnul.
Poslanci odmítli prodloužit zahraniční mise českých vojáků

ODS: Neschválení misí je pošlapáním závazků vůči NATO
19. prosinec

Poslanci odmítli vládní návrh na prodloužení pobytu českých vojáků v zahraničních misích. Návrh neprošel ani poté, co premiér Mirek Topolánek vyšel opozici vstříc a slíbil nižší rozšíření mise ISAF v Afghánistánu i ukončení české účasti v protiteroristické operaci Trvalá svoboda tamtéž. Vláda následně rozhodla prodloužit pobyt vojáků alespoň o dva měsíce.

 

Pro návrh hlasovalo 99 poslanců, potřeba bylo 101 hlasů. Viditelně zklamaný Topolánek krátce po rozhodnutí prohlásil, že za výsledek hlasování se stydí. ODS následně označila neschválení misí za pošlapání spojeneckých závazků České republiky vůči partnerům v NATO.

 

Sociální demokraté nejdříve před zahájením schůze Sněmovny oznámili své podmínky pro podporu misí. Premiér slíbil jejich hlavní požadavky splnit, ČSSD ale mise stejně nepodpořila.

 

ČSSD oproti tomu tvrdila, že za krach při schvalování misí může vládní koalice, která pro návrh nedokázala včas vyjednat podporu. Následně oznámila, že mise podpoří pouze výměnou za zrušení poplatků. (více na Novinkách)

 

 

 

Sněmovna schválila zrušení zdravotnických poplatků

David Rath (ČSSD)
19. prosinec

Poslanci schválili návrh na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Pro opoziční návrh hlasovalo ve Sněmovně i několik koaličních zákonodárců. Návrh dostali na stůl senátoři.

 

"Téměř po roce je šance zrušit poplatky ministra Julínka a této vlády, děkujeme, že jste vyslyšeli hlas lidí," řekl poslancům po hlasování David Rath (ČSSD). Pro zrušení hlasovalo 97 poslanců. Ve Sněmovně chyběli poslanci Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Jan Klas a Libor Ježek.

 

Pokud by Senát Sněmovně zákon s návrhy změn vrátil, byl by v dolní komoře k jeho přijetí potřeba 101 hlas. Teprve po jeho opětovném schválení by dostal normu k podpisu prezident Václav Klaus.

 

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek po hlasování uvedl, že zrušení poplatků by pro resort zdravotnictví znamenalo výpadek několika miliard korun.

 

Podle premiéra Mirka Topolánka k výsledku hlasování přispělo i to, že koaliční řady nebyly kompletní. To, že opozice nemocné nevypárovala, označil předseda vlády za "další destrukci" slušnosti ve Sněmovně. (více na Novinkách)

 

 

 

Izrael zaútočil na pásmo Gazy a hnutí Hamás

Libanonské rakety zasáhly Izrael
27. prosinec

Mírový proces mezi Izraelci a Palestinci dostal další ránu. Po vytrvalém ostřelování židovského státu palestinskými radikály z pásma Gazy ovládaného hnutím Hamás Izrael koncem prosince na enklávu udeřil. Přitom právě nejpozději v tomto čase měla být podle ujednání obou stran v americkém Annapolisu z předchozího roku uzavřena mírová dohoda.

 

Hamás 18. prosince vypověděl půl roku trvající příměří, které bylo porušováno oběma stranami. Tvrdil, že Izrael nedodržel závazky a neodvolal blokádu zbídačeného pásma Gazy. Jeruzalém argumentoval, že Hamás neskončil s raketovými útoky na izraelská města.

 

Plán úderu se Izraeli podařilo do poslední chvíle tajit. Po týdenních náletech nejprve na strategicky důležité zbrojní sklady a továrny a pak i na domy představitelů Hamásu, z nichž byli nejméně dva zabiti, následovala pozemní ofenzíva. Konflikt si vyžádal přes 1300 mrtvých a oběti byly i na izraelské straně, ať už se jednalo o vojáky či civilisty, které zasáhly pokračující raketové útoky. Příměří bylo zjednáno po třech týdnech v polovině ledna.

 

Čtěte také: Všechny články o útoku na Gazu

následující měsíc »
Předchozí ročníky: Rok 2007 Rok 2006 Rok 2005 Rok 2004 Rok 2003
SPECIÁL: ROK 2008 
 
přejděte na úvodní stránku přejděte na hlavní stranu Novinky.cz