• 1. září

    Ve vlacích i autobusech začaly 75procentní slevy

    Děti, studenti od 15 do 26 let, i senioři od 65 let začali v ČR jezdit v autobusech a vlacích se 75procentní slevou. Novinku zavedla vláda Andreje Babiše (ANO). Dopravci zároveň oznámili, že jednotlivé spoje posílí.

    ČÍST VÍCE

  • 2. září

    SPECIÁL: Požár muzea v Riu

    Požár ve 200 let starém Národním muzeu v brazilském Riu de Janiero, nejstarší vědecké instituci v zemi, zničil sbírku více než 20 miliónů předmětů, od unikátních archeologických nálezů po historické pamětihodnosti. Oheň vypukl po skončení otvíracích hodin pro veřejnost.

    ČÍST VÍCE | SPECIÁL ZDE

  • 3. září

    Prvňáčky v základní škole T. G. Masaryka v Praze 6 přivítal v novém školním roce prezident Miloš Zeman se ženou Ivanou. Dětem radil, aby hodně četly papírové knihy. Někteří rodiče vyjádřili s prezidentovou přítomností nesouhlas, na klopě měli symbol červených trenek.

    ČÍST VÍCE

  • 5. září

    Na halu v Plzni se zřítil vrtulník, čtyřčlenná posádka zahynula

    Čtyřčlenná posádka malého vrtulníku Robinson R44 zemřela po pádu stroje na výrobní halu firmy v Plzni. Záchranáři se vážně zraněné pokoušeli oživit, to se ale přes jejich snahu nepovedlo.

    ČÍST VÍCE

  • 5. září

    Britští prokurátoři oznámili, že mají dostatek důkazů, aby obvinili z pokusu o vraždu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, jeho dcery Julije a policisty Nicka Baileyho dva ruské občany. Alexander Petrov a Ruslan Boširov byli v Salisbury, kde k útoku došlo, před útokem zachyceni bezpečnostní kamerou.

    ČÍST VÍCE

  • 5. září

    Na českého premiéra v Berlíně čekaly desítky demonstrantů. Lidé skandovali: „Babiš, hanba Evropy!“ „Babiš je lhář!“. Babiš přijel do Berlína na pozvání kancléřky Angely Merkelové.

    ČÍST VÍCE

  • 6. září

    Zemřel herec americký Burt Reynolds

    Ve věku 82 let zemřel na Floridě americký herec Burt Reynolds. Jeho tvář znají čeští diváci z řady filmových i televizních projektů. Na počátku 70. let prosazoval nejprve v seriálech, výrazněji pak na sebe upozornil v thrilleru Vysvobození, sportovním dramatu Nejtěžší yard, akční krimikomedii Polda a bandita či v romantické komedii Začít znovu. Za nejlepší výkon ve vedlejší roli ve filmu Hříšné noci z roku 1997 dostal Zlatý glóbus.

    ČÍST VÍCE

  • 6. září

    Český hydrometeorologický ústav oznámil, že letošní léto bylo nejteplejší v historii měření v pražském Klementinu, na níž se počasí nepřetržitě sleduje od roku 1775. Průměrná teplota 22,7 stupně Celsia byla nejvyšší za uplynulých 244 let.

    ČÍST VÍCE

  • 6. září

    Bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek vysvětloval půjčku ve výši 3,5 miliónu korun od podnikatele Petra Michka. Peníze měl údajně uloženy doma v trezoru. Nicméně zmizely. „Odešla mi žena, zmizely mi prachy,“ komentoval. S manželkou Petrou se rozvádí.

    ČÍST VÍCE

  • 6. září

    Indický nejvyšší soud legalizoval homosexualitu.

    ČÍST VÍCE

  • 10. září

    Francouzská policie zadržela na severovýchodě Paříže muže afghánské národnosti, který v centru metropole pobodal sedm lidí.

    ČÍST VÍCE

  • 11. září

    Bronzový poklad čítající necelé tři desítky předmětů z přelomu mladší a pozdní doby bronzové se našel v katastru Kosteleckých Horek u Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku. Předměty vyhrabal pes.

    ČÍST VÍCE

  • 14. září

    Migranti, vraťte se a obnovujte své domovy, vyzval dalajláma

    Evropa je „morálně zodpovědná“ za pomoc uprchlíkům, kteří čelí nebezpečí a obavám o svůj život, prohlásil dalajláma během konference ve švédském Malmö. Jedním dechem ale dodal, že „Evropa patří Evropanům“ a běženci by se měli vrátit do svých zemí, aby se podíleli na jejich obnově.

    ČÍST VÍCE

  • 14. září

    Ústavní soud (ÚS) rozhodl, že reklamní kampaň z roku 2009, která ukázala romské kopáče v tričkách s nápisem „Měl jsem se líp učit”, je pokleslá, postavená na rasových stereotypech a předsudcích. ÚS potvrdil pokutu 60 000 korun, čímž zamítl stížnost agentury Underline.

    ČÍST VÍCE

  • 15. září

    Ve věku 59 let zemřel někdejší sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský.

    ČÍST VÍCE

  • 15. září

    Děti z Vranče, místní části Nového Hrozenkova na Vsetínsku, potkali při návratu ze školky a ze školy mladého medvěda.

    ČÍST VÍCE

  • 17. září

    Spor o syrské sirotky

    Seznam více než 50 rodin, které by se ujaly syrských sirotků, sesbírala iniciativa Češi pomáhají. Na svém Facebooku zveřejnila, že další lidé nabídli hlídání dětí nebo doučování. To, aby Česká republika přijala 50 syrských sirotků, navrhla krátce před tím lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Premiér Andrej Babiš (ANO) nápad striktně odmítl.

    ČÍST VÍCE

  • 18. září

    Prezident Miloš Zeman jmenoval Michala Mazance novým předsedou Nejvyššího správního soudu. Od října vystřídal Josefa Baxu.

    ČÍST VÍCE

  • 19. září

    Britský hudebník Paul McCartney ovládl po více než třiceti letech týdenní žebříček nejprodávanějších alb v USA. McCartneyho nové album Egypt Station se dostalo do čela žebříčku Billboard 200.

    ČÍST VÍCE

  • 20. září

    Pořadatelé zrušili kvůli nejasnému hlasování z minulosti načas hlasování o Českého slavíka.

    ČÍST VÍCE

  • 21. září

    Zemřel malíř Libor Vojkůvka

    Jeden z nejvýznamnějších současných českých malířů Libor Vojkůvka zemřel ve věku 71 roku. Samouk, který maloval pracnou a originální metodou, kdy na plátně překrýval několik vrstev barev. Námětem jeho obrazů byly zdánlivě fantaskní výjevy často ze života hmyzu.

    ČÍST VÍCE

  • 23. září

    Po pětadvaceti letech tahanic rozhodl plzeňský krajský soud, že město Mariánské Lázně má vrátit rodině Leitnerů činžovní dům v Klíčové ulici, a to přesto, že byl v roce 1946 konfiskován na základě dekretů prezidenta Beneše. Prolomení jejich platnosti vysvětlují soudy tím, že ještě předtím činžák zabavili Leitnerům v roce 1943, v době německé okupace.

    ČÍST VÍCE

  • 23. září

    Jednapadesátiletý Čech v italské Florencii napadl srbskou umělkyni Marinu Abramovičovou. Útočník uhodil ženu do hlavy obrazem, na kterém byl její portrét.

    ČÍST VÍCE

  • 24. září

    Lékaři krnovské nemocnice naměřili zraněnému houbaři, kterého přivezla záchranka, neuvěřitelných 8,83 promile alkoholu v krvi, s velkou pravděpodobností jde o nový český rekord.

    ČÍST VÍCE

  • 25. září

    Zemřel herec Milan Šimáček známý z Černých baronů

    Ve věku 56 let zemřel český herec Milan Šimáček, který se do povědomí filmových diváků dostal především rolemi ve filmech Tankový prapor a Černí baroni z počátku devadesátých let. Jeho filmová kariéra začala už v roce 1989 ve filmu Karla Kachyni Blázni a děvčátka.

    ČÍST VÍCE

  • 25. září

    Rakouská policie zadržela ve Vídni 33letou ženu, která odmítala sundat nikáb a muže zákona navíc velmi hrubě urážela. Incident byl první od 1. října 2017, kdy v Rakousku vstoupil v platnost zákon zakazující zahalování obličeje.

    ČÍST VÍCE

  • 25. září

    Americký komik Bill Cosby (81) byl odsouzen k nejméně třem rokům vězení za omámení a znásilnění někdejší přítelkyně Andrey Constandové v roce 2004. Soudce ho označil za sexuálně násilnického predátora.

    ČÍST VÍCE

  • 26. září

    Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že bylo chybou, že jeho asistentka odeslala do redakce Lidových novin text, který podporoval jeho stanovisko v otázce syrských sirotků. List, patřící do svěřenského fondu předsedy vlády, kvůli tomu opustilo několik novinářů, včetně známé reportérky Petry Procházkové. Důvodem byly obavy z politického ovlivňování jeho obsahu.

    ČÍST VÍCE

  • 28. září

    Slovenská policie zadržela tři podezřelé z vraždy novináře Jána Kuciaka

    Zadržení podezřelých z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové na jihu Slovenska provedlo 55 příslušníků elitní jednotky slovenské policie s názvem Lynx Commando. Tři ze zadržených byli obviněni z vraždy. Oficiální objednavatelkou vraždy byla údajně tlumočnice Alena Zs. z Komárna.

    ČÍST VÍCE

  • 28. září

    Pražský orloj na věži Staroměstské radnice, který byl od ledna mimo provoz kvůli kompletní rekonstrukci, se opět rozběhl. Dvanáct apoštolů dostalo v restaurátorských dílnách novou povrchovou úpravu.

    ČÍST VÍCE

  • 28. září

    Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala žalobu na generálního ředitele výrobce elektromobilů Tesla Elona Muska kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení akcií podniku z burzy. SEC obvinila Muska z podvodu. Ten vzápětí odešel z funkce předsedy správní rady společnosti. Zůstal však jejím generálním ředitelem.

    ČÍST VÍCE

  • 28. září

    Zemětřesení na indonéském ostrově Sulawesi nepřežily tisíce lidí

    Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení a následná vlna tsunami. Do místy nepřístupných oblastí se záchranáři dostávali jen stěží. V polovině října uvedli, že počet obětí se počítá v tisících. Živly ostrov hrozivě poničily. Práce na jeho obnově budou trvat roky.

    ČÍST VÍCE

  • 29. září

    Na území deseti kilometrů čtverečních vyhlásily Lesy ČR společně s CHKO Beskydy novou tetřeví oblast. Území od Velkého Polomu až po Mionší se stalo klidovým rajónem s jiným režimem hospodaření. Výsledkem má být udržení nové populace téměř vyhynulého tetřeva, který v ČR žije jen na Šumavě.

    ČÍST VÍCE

  • 29. září

    Při nehodě na dálnici D11 zemřel Jan Kočka, vnuk provozovatele matějské pouti. Nad ránem vjel do protisměru, kde narazil do dalšího automobilu. Také jeho řidič srážku nepřežil.

    ČÍST VÍCE

  • 30. září

    Yoko Ono (85), vdova po hudebníkovi Johnu Lennonovi, získala zpět deníky a dalších více než sto předmětů ukradených z jeho pozůstalosti. Věci zmizely v letech 1995 až 2006. Podezřelým z krádeží byl turecký řidič Yoko Ono.

    ČÍST VÍCE

Reklama