• 2. května

    Česko pokrylo neobvyklé množství pylu. Objevily se fámy, že pocházel z řepky, nicméně na svědomí jej měly smrky a borovice kvetoucí v několikaletých cyklech.

    ČÍST VÍCE

  • 2. května

    Se zlou se potázali policisté, kteří si ve městě Ellwangen na jihu Německa přijeli pro migranta z Konga, který měl být deportován ze země. Když muži nasadili pouta a chystali se ho odvézt na letiště, všechny tři policejní auta obklíčilo na 200 dalších migrantů a začali je demolovat.

    ČÍST VÍCE

  • 3. května

    V Česku se v malém množství vyráběl a testoval novičok, řekl Miloš Zeman

    V listopadu 2017 se ve výzkumném vojenském ústavu ministerstva obrany v Brně testovalo malé množství nervově paralytického jedu, který se označuje A-230. Uvedl to prezident Miloš Zeman s tím, že informaci má ze zprávy vojenských zpravodajců. Nepřímo tak podpořil ruská stanoviska vydávaná ke kauze Skripal argumentující, že jed novičok, kterým měl být otrávený, se vyráběl i jinde než v Rusku. Česká vláda tvrzení Zemana odmítla.

    ČÍST VÍCE

  • 5. května

    Zemřel světově uznávaný umělecký sklář René Roubíček

    Světově proslulý sklář René Roubíček zemřel v požehnaném věku 96 let. Informaci zveřejnila jeho dcera Michaela Lesařová – Roubíčková s tím, že odešel již před několika dny. Roubíčkovo jméno zůstává zapsáno v dějinách sklářství mimo jiné za jeho výtvory jedinečného úspěchu československého pavilonu na Expo 1958 Brusel.

    ČÍST VÍCE

  • 6. května

    Zemřel bavič a bývalý člen kapely Fešáci Josef Mladý

    Ve věku 63 let zemřel populární bavič a někdejší spolupracovník country kapely Fešáci Josef Mladý. Přes třicet let vystupoval ve dvojici s Josefem Aloisem Náhlovským.

    ČÍST VÍCE

  • 10. května

    Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu, na který se obrátil v souvislosti se sporem o přezdívku Pitomio, kterou jej označil týdeník Reflex. Soudy konstatovaly, že přezdívku je možné v rámci oprávněné kritiky použít.

    ČÍST VÍCE

  • 11. května

    Američtí demokraté ukázali, jak konkrétně Rusové ovlivňovali americké volby

    Demokratičtí členové výboru americké Sněmovny reprezentantů pro dohled nad tajnými službami zveřejnili přes 3500 reklam, kterými se Rusko na Facebooku snažilo podle Washingtonu před prezidentskými a kongresovými volbami v roce 2016 i po nich rasově i politicky rozklížit americkou společnost.

    ČÍST VÍCE

  • 13. května

    Český velvyslanec Ivo Schwarz se navzdory EU zúčastnil recepce k otevření ambasády USA v Jeruzalémě.

    ČÍST VÍCE

  • 14. května

    Izrael zasáhl proti protestujícím Palestincům: 55 mrtvých a 2700 zraněných

    Izraelští vojáci při protestech v Pásmu Gaze zastřelili 55 Palestinců. Při střetech bylo také zraněno kolem 2700 lidí, zhruba 780 jich bylo postřeleno. Akce mířily proti přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

    ČÍST VÍCE

  • 14. května

    Krajský soud v Hradci Králové opět zprostil obžaloby Lukáše Nečesaného, který se podle obžaloby před pěti lety v Hořicích na Jičínsku pokusil zabít kadeřnici. Státní zástupkyně pro něj požadovala 13 let vězení.

    ČÍST VÍCE

  • 15. května

    Nebude už kandidovat na slovenského prezidenta, oznámil Andrej Kiska

    Slovenský prezident Andrej Kiska (55) nebude v roce 2019 kandidovat na druhé funkční období. Oznámil to v bratislavském Prezidentském paláci a odvolal se přitom na osobní důvody.

    ČÍST VÍCE

  • 15. května

    Krajský soud v Brně rozhodl o dvouletém odkladu vězení pro lobbistu Romana Janouška. Zdůvodnil to zdravotními důvody. Janoušek původně dostal za sražení ženy autem trest 4,5 roku. Odpykal si jen část, pak ho dočasně propustili.

    ČÍST VÍCE

  • 19. května

    Nejvyšší soud uznal první český pár gayů rodiči dítěte

    Český Nejvyšší soud uznal rozhodnutí kalifornské justice, která prohlásila dvojici českých homosexuálů za rodiče nedávno narozeného dítěte. Šlo tak o první český stejnopohlavní pár uznaný právoplatnými rodiči. Přelomové rozhodnutí vyšlo najevo s dostupem více než dvou týdnů.

    ČÍST VÍCE

  • 19. května

    Princ Harry a Meghan Markleová se stali manželi

    Spojené království zažilo velkou slávu, princ Harry se oženil. Jeho manželkou se stala americká herečka Meghan Markleová. Obřad proběhl v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Po celém světě jej sledovala více než miliarda lidí.

    ČÍST VÍCE

  • 21. května

    Ruského miliardáře, oligarchu Romana Abramoviče nepustili kvůli propadlému vízu do Velké Británie. Neoficiálně šlo o důsledek kauzy „novičok“. Abramovič stopku vyřešil zaplacením izraelského občanství, které mu umožnilo dostat se do Británie.

    ČÍST VÍCE

  • 21. května

    Křesťanští aktivisté usilující o zamezení uvedení hry Naše násilí a vaše násilí na festivalu Divadelní svět Brno neuspěli u soudu s návrhem na předběžné opatření. Představení vzbuzovalo kontroverze, mimo jiné kvůli znásilnění muslimky Ježíšem.

    ČÍST VÍCE

  • 23. května

    Zemřel významný americký spisovatel Philip Roth

    Ve věku 85 let zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů a autor téměř tří desítek románů Philip Roth. Proslul jako neohrožený vypravěč příběhů o sexu, smrti, asimilaci a osudu, což z něj činilo kontroverzního, nicméně velmi uznávaného autora.

    ČÍST VÍCE

  • 23. května

    Dcera někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala Julija v prvním vyjádření po propuštění z nemocnice uvedla, že má štěstí, že je vůbec naživu. Když se dozvěděla, že byla otrávena nervovým jedem typu novičok, byla prý v šoku.

    ČÍST VÍCE

  • 23. května

    Policie zadržela muže, který měl pořezat tenistku Petru Kvitovou. Vzápětí putoval do vazby.

    ČÍST VÍCE

  • 24. května

    Pirátský poslanec Tomáš Vymazal si ve služebním bytě přitápěl těžbou kryptoměny.

    ČÍST VÍCE

  • 25. května

    Hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina zatkli a obvinili ze znásilnění

    Hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina zatkli, obvinili ze sexuálního zneužívání, znásilnění a dalších přečinů, kterých se měl dopustit na dvou ženách. Soud na něj uvalil vazbu, povolil mu ale složit kauci ve výši miliónu dolarů respektive 10 miliónů dolarů v cenných papírech. Producent veškerá obvinění popřel.

    ČÍST VÍCE

  • 25. května

    Skupina J&T dostala od čínské CITIC Group 11,5 miliardy korun, které jí dlužila čínská společnost CEFC. Vzápětí začala uvolňovat zastavený majetek CEFC, mimo jiné majitele fotbalového klubu SK Slavia Praha.

    ČÍST VÍCE

  • 26. května

    Senátorem za volební obvod č. 78 Zlín se stal daňový poradce Tomáš Goláň (SENÁTOR 21), který ve druhém kole doplňovacích voleb porazil krajskou radní Zlínského kraje Michaelu Blahovou (KDU-ČSL). Vystřídal nemocného Františka Čubu (SPO).

    ČÍST VÍCE

  • 29. května

    Šestatřicetiletý Belgičan pobodal v Lutychu dvě policistky, následně je zastřelil jejich zbraní. Tou usmrtil i dalšího muže v autě. Policie pachatele následně zastřelila. Úřady upřesnily, že pachatelem byl muž, který v době útoku byl na vycházce z vězení.

    ČÍST VÍCE

  • 30. května

    Nejvyšší správní soud rozhodl, že soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Sylva Mašínová, která měla kontakty a fotbalovým bossem Miroslavem Peltou, přijde na rok o třetinu platu.

    ČÍST VÍCE

  • 31. května

    Dánsko zakázalo zahalování obličeje

    Dánsko se přidalo ke skupině evropských zemí, které zapovídají zahalování obličeje. O nařízení rozhodli poslanci s tím, že vejde v platnost od 1. srpna. Tomu, kdo pravidla poruší, hrozí tučná pokuta, při opakovaném porušování i vězení.

    ČÍST VÍCE

  • 31. května

    Odvolací senát pražského městského soudu definitivně zamítl nárok chartisty Petra Hanzlíka na více než dvanáctimiliónové odškodné kvůli estébácké akci Asanace, v rámci které se muž musel vystěhovat do Rakouska. Podle soudů je nárok promlčený.

    ČÍST VÍCE

Reklama